Ambtenaren LNV wilden knallen met opkooprapport

Het rapport 'Ontspannen Nederland', dat eind juni de landbouw op de achterste benen kreeg met de aanbeveling om agrarische bedrijven in het Groene Hart en o...

Deel dit topic

Reacties

Frans Z.
Boeven.
+1
matt
@Frans Z. Naam van deze uber boef staat er niet bij.

Ik neem aan dat hij per direct is ontslagen toch ?
demelkboer
@matt nee joh. Promotie
Koeien boertje
H
+3
nitevd
De incompetentie en arrogantie van de ambtenaren bij zowel L&V, I&W als EZ resulteert inderdaad in knallen, maar wat er werkelijk knalt is toch iets anders dan waar die leeghoofden op hoopten. Hetgeen feitelijk ontploft in hun gezicht is 150.000 vliegbewegingen van Schiphol, opening van Lelystad airport en de bouw van een paar honderd duizend woningen in de noordelijke randstad. De enige uitweg uit deze puinhoop lijkt nu nog Schiphol in de Noordzee, dat creëert schone lucht en rust voor omwonenden van Schiphol en de broodnodige ruimte voor zowel woningbouw, natuur en landbouw. Wel graag eerst even die vuile grond saneren.
overstekend wild
@nitevd misschien is het ze daar juist allemaal wel om te doen. De gecreëerde puinhoop raakt ze toch niet persoonlijk en het geeft weer veel werkgelegenheid
+9
John Spithoven
rijksoverheid.nl/ministeries/…

Reeds ver voor de verkiezingen wordt er al door ambtenaren en de prominenten gesproken over een formatie van een nieuwe regering. Een schoffering van de democratie! Om precies te zijn begint dat al op 18 januari 21, 2 maanden voor de verkiezingen. Op 18 maart, 11 dagen na de verkiezingen werken ook RFC, ZLTO en COSUN aan het leegruimplan van het groene hart en Gelderse Vallei. Ook Boerennatuur is voorstander. Op 20 mei en ook op 29 juni valt te lezen dat voormannen van Agractie (notabene zelf woonachtig in de Gelderse Vallei) en LTO, zelfs na alle commotie in de pers ivm lekken, nog achter het plan blijven staan.
Zo staat er nog veel meer in.

Ambtenaren, verlopen politici CDA, projectgraaiers en onze eigen voormannen staan ons dag dagelijks te belazeren over een stratego spel met onze eigendommen. En als je goed leest willen ze geen oplossing voor stikstof, klimaat of water. Nee, ze willen bouwen, VINEX locaties, onze grond, voedselproductie naar de kl#ten helpen. Voormannen van bijv RFC of COSUN die staan te pleiten voor een krimp van hun eigen cooperaties.

2022 wordt het jaar van de boer! Boeren van Nederland , wordt wakker en vecht terug. Zorg dat we het stuur weer terug krijgen in eigen hand!
+1
Bennie Stevelink
@John Spithoven dit verhaal klinkt als het verhaal van een machtsbeluste krijgsheer die militieleden zoekt.
De agrarische sector is net een bananenrepubliek waar verschillende krijgsheren met hun militie vechten om de macht. Het volk lijdt en het land is in verval, maar de krijgsheren zijn alleen bezig met hun eigen macht.
+2
j h p
@Bennie Stevelink Ben jij nu echt zo naief, stikstof- en veereductie wordt elk apart, los van elkaar, genoemd in de LNV quote.
+11
John Spithoven
@Bennie Stevelink Mis , Bennie....

Dit verhaal klinkt als een verhaal van een ondernemer, die met ziel en zaligheid verdedigt wat zijn familie en hijzelf heeft opgebouwd, ziet dat zijn familie en hij in de steek gelaten wordt door zij die hen horen te beschermen, en zoekt naar medestanders.
Het is een bepaald gevoel wat zich ontwikkelt bij mensen die met bloed,,zweet en tranen iets hebben opgebouwd en dat ze buiten hun macht verloren zien gaan.

En we zouden allemaal dit gevoel moeten hebben, maar het ontbreekt ons aan vechtlust.

En verder lees deze WOB en eerdere goed door en zie hoe je vrienden je belazeren. Leuke besteding voor onder de kerstboom.
+1
Bennie Stevelink
@John Spithoven er wordt in jouw reactie alleen maar geschoten op strijdmakkers. En dat is niet de eerste keer. Dit gebeurd bij herhaling. Je bent vooral bezig met verdelen en afzetten tegen anderen inplaats dat je inhoudelijk ook maar iets bereikt.
Verder was je betrokken bij de oprichting van “BoerenNL” die uitsluitend is opgericht voor de persoonlijke machtsbehoefte van een aantal krijgsheren die bij de NMV uitgerangeerd waren geraakt.
+6
John Spithoven
@Bennie Stevelink Bennie, even een schets van ons bedrijf.
Grondgebonden bedrijf, draai mee in een zwaar duurzaamheidsprogramma gestuurd door maatschappij en markt
30 jaar botanisch beheer op een aanzienlijk areaal van ons bedrijf.
Zowel "vrijwillige" bedrijfsverplaatsing ( niet uitgekocht) als gedeeltelijke onteigening mee gemaakt.

Daarnaast hebben we vanaf 2016 aangegeven en ook bewogen naar een ( ik zeg niet DE...) oplossing voor de maatschappelijke wens. Anders dan jij ziet hebben we met NMV, en ook STAF en SSC het 1 en ander bereikt. Dat jij , of misschien moet ik zeggen jouw stuur, Ester, dat niet ziet is een hiaat dat bij jezelf ( of Ester) ligt.

Mijn rol bij boeren.nl was een ondergeschikte in de vorm van info delen, net zoals ik dat met LTO doe.

En als Veerman, Poppe, Lageweg, Strootman, De Lucht, Keurentjes, Tak en Kemp zo nodig een wit voetje bij de ambtenaren moeten halen door ons voor de trein te flikkeren, dan heb ik daar terecht een ongezouten mening over, zoals een krijgsheer.....🤔
+22
robbies
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
dit verhaal klinkt als het verhaal van een machtsbeluste krijgsheer die militieleden zoekt.De agrarische sector is net een bananenrepubliek waar verschillende krijgsheren met hun militie vechten om de macht. Het volk lijdt en het land is in verval, maar de krijgsheren zijn alleen bezig met hun eigen macht.

Het gaat jou ook alleen maar om de vorm, is het niet? Over de inhoud heb ik je nog nooit wat zinnigs bij zien dragen. Meestal duik je dan weg, of geef je geen antwoord meer.
+9
Nevergiveup
@robbies Ja als Bennie zich er in mengt dwaalt het altijd direct af naar het zwart maken van iemand , niks over het onderwerp . Terwijl John zijn stinkende best doet om de waarheid te achterhalen voor de Agrarische sector 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Bennie is gewoon een niksnut stoorzender.

Negeren die pipo.
Nevergiveup
Verwijderd
+3
Willem123
@Nevergiveup Goed gezegd , we moeten allemaal wij als boeren en burgers achter de heren John Spithoven en Jan cees Vogelaar en anderen staan , die net zo over denken met dit eerlijk verhaal
+1
Bartlehiemboer
Laten we het wel "gezellig" houden. Voor Bennie is het ook kerst....
+4
Twentsch Land
Wie op kerst kaatst kan op kerst een bal terug verwachten ..... roomse dan de paus is niet nodig.

@Bartlehiemboer
+8
Albert Altena
Om het in simpele bewoording te stellen:
Veel volksvertegenwoordigers ontkennen niet dat er met ons gesold wordt maar willen zogezegd het beste nog uit het vuur halen. Niet door hebbend dat wanneer je één vinger geeft, aan de hele hand getrokken zal worden.
+14
John Spithoven
En om dan maar weer eens een keer een visie hier neer te leggen, het volgende.

De elite bestuurders hebben het over een broodnodige transitie van de landbouw.....met veel wolligheid en zweverigheid wordt de richting om schreven.

Als de maatschappij een transitie wil, dan vertaalt zich dat altijd naar een vraag in de markt. Als ondernemers zijn wij , willen wij overleven, genoodzaakt om aan de behoeften van de markt te voldoen.
En in mijn ogen komt de wil van de maatschappij tot stand in een democratie.

Maar als elite bestuurders, twee maanden voor de verkiezingen al met een kabinet formatie bezig zijn en zij hun wil aan de maatschappij opleggen, dan hebben ze weinig op met de democratie. En als je als elite bestuurder je functie ook te danken heb aan een benoeming, dan snap je ook niet zoveel van "de democratie ".

En zolang geschetste problemen als kwaliteit water, stikstof verzadiging natuur en het vergaan van de wereld door een overvloed aan CO2 niet onderbouwd worden met feiten en eenduidig Europees beleid, dan zie ik ze niet als een probleem, maar als een wensdenken van een elite minderheid, die geen respect heeft voor de democratie.
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
En zolang geschetste problemen als kwaliteit water, stikstof verzadiging natuur en het vergaan van de wereld door een overvloed aan CO2 niet onderbouwd worden met feiten en eenduidig Europees beleid, dan zie ik ze niet als een probleem, maar als een wensdenken van een elite minderheid, die geen respect heeft voor de democratie.

Mooi geschreven!
+1
henk-fransen
@John Spithoven zo is het John
Nevergiveup
@John Spithoven Hebben jullie ook contacten met bv Omzicht of dergelijke personen ? , want het lijkt me echt nodig om een bel zo dicht mogelijk bij/in de Haag te hebben ....
demelkboer
@John Spithoven boeren zijn vrije denkers en hebben bezit. Die moet je knechten, kijk de geschiedenis er maar op na
Ammoniak
@John Spithoven in de voedselmarkt zijn alleen veehouders je naaste primaire concurrenten. Hier kan veel marktmacht vandaan komen. Mits het wordt georganiseerd. Dit gaat niet via het coöperatieve model omdat daar geen prijs wordt gezet. Maar slechts achteraf een bedrag wordt uitgekeerd.
Voor boeren moet een nieuwe marktstrategie worden gecreëerd die hun positie in de markt verbeterd. Dan kun je alle eisen ook doorvoeren in de prijs vh geleverde produkt.
+1
KOC1981
@Ammoniak welk model zie jij dan voor je? Een model waarin je een faire vergoeding krijgt voor Nederlandse eisen, over een product waarvan je pak hem beet 75% exporteert? Ik denk dat dat model kans van slagen heeft in een afgeschermde markt, zonder binnenlands overschot. waarin de sector samen met de overheid de prijs vaststelt (beetje Canadees model volgens mij)
John Spithoven
@KOC1981 Ligt allemaal iets genuanceerder. Zie afbeelding. En zie dat er rond de 7.2 miljard kg melk geconsumeerd wordt in Nederland. Tenminste als ik de grafiek goed interpreteer.

(klik om te vergroten)

+1
KOC1981
@John Spithoven Ok, dan is het de helft dat we netto exporteren. Punt blijft hetzelfde.
Wil je een meerprijs afdwingen voor alle Nederlandse eisen (al dan niet onzinnig, daar gaat het hier niet over) Dan zal je een afgeschermde markt moeten hebben (en dat in een eengemaakt Europa?)
Je ziet ieder land het proberen op verschillende manieren. De Fransman is chauvinist, dus daar zetten ze op alles een Frans vlagje. Je ziet dat ze dit in België ook proberen te kopiëren. Maar ja, de Vlaming voelt zich niet altijd Belg (alleen tijdens het voetbal wel).
In Nederland is er het effect van Planet Proof, Koe Boer Natuur en Beter Leven. Daardoor wordt de retail gedwongen naar Nederlands Product. met een meerprijs voor de eisen die gesteld worden.
Grote vraag blijft. wat met de meerkosten die in Nederland wel gemaakt worden op die andere 7 miljard kg melk??
Hoe gaan we die in het Buitenland gegarandeerd betaald krijgen zoals @Ammoniak zijn ideaalbeeld ziet.
Bennie Stevelink
@KOC1981 compliment voor de uitstekende analyse. Het verklaart waarom RFC Planet Proof ook in huismerk levert: om de Nederlandse markt af te schermen van buitenlandse leveranciers.
Noorderling
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
om de Nederlandse markt af te schermen van buitenlandse leveranciers.

iedereen kan toch PP leveren?
Bennie Stevelink
@Noorderling duurzaamheid heeft alleen waarde voor mensen die in het gebied wonen waar het geproduceerd wordt. De consument betaalt namelijk alleen extra voor iets waar hij persoonlijk belang bij heeft. Voor Nederlandse consumenten heeft duurzaamheid in Duitsland geen waarde en gaan daar dus ook niet voor betalen. Omgekeerd gaan Duitse consumenten ook niet betalen voor duurzaamheid in Nederland. We kunnen Planet Proof dus alleen verkopen in Nederland. Dit betekent dat wij met duurzaamheid tegelijk in de richting gaan van streekproductie. Hier heeft de Nederlandse melkveehouderij een groot probleem omdat wij 70% buiten Nederland moeten afzetten. Duitsland of Frankrijk kunnen veel meer afzetten in eigen land en kunnen met duurzaamheid een veel groter deel van hun productie met meerprijs afzetten.

Willen wij de 70% van de productie die wij niet in eigen land kunnen afzetten toch met meerprijs afzetten dan moeten wij ons richten op andere belangen van de consument. Dit kan bv gezondheid zijn.
Albert Altena
@Bennie Stevelink Afschermen???
De klant koopt over het algemeen gewoon het goedkoopste wat ook goed is.
"Winkelschap is scherprechter"
+1
KOC1981
@Albert Altena Dat klopt dus niet helemaal. Onder druk van de NGO's willen de retailers zich kunnen profileren als zijnde wij kopen "duurzaam" in. AH doet dat door samenwerking met A-ware in koe-boer-natuur. De overige via PlanetProof en heel beperkt BeterLeven. De consument kan in de Jumbo kiezen tussen Bio, Beter Leven (in enkele huismerk producten van Jumbo), Campina PlanetProof of huismerk Planetproof. In dit geval, wat de consument ook kiest het is geen buitenlands product. (dit geld natuurlijk alleen voor producten die de retailer met duurzaamheidsstempel inkoopt, en dat wordt dus een steeds groter % van het totaal (zie bijgaande artikels))

nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…
nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…
Albert Altena
@KOC1981 Dat geld alleen als alle retailers dezelfde strategie hebben.
Als de bewuste schappen bij AH goed verkopen gaan de anderen daarin mee en anders gaat de klant shoppen, desnoods over de grens.
Ammoniak
@KOC1981 waar we kortom vanaf moeten is dat boeren niet meer veplicht aan één afnemer moeten leveren. Dit is zo achterhaald.
+1
Ammoniak
@KOC1981 je zou als eerste kunnen beginnen om de rollen in de keten te definiëren.
-(zuivel)coöperatie. Zij verwerken de melk. Laat hier fabrieken op in schrijven; voor welk bedrag krijg je welk produkten in een verpakking. Laat hun melkprijzen vooraf vaststellen in oa verschillende degradaties:
- met weidegang/opstallen
- met Qlip/kringloopeisen
- met gehaltes
- met volumes
-welk reclamebeleid en budget

Laat de coöperatieleden vervolgens individueel zelf bepalen aan welke fabriek ze willen leveren met welk pakket en prijs gedurende bv 1 jaar, 3 jaar, 5 jaar.
Reclame: wat hebben we aan die stomme Mona reclame van een vader en een dochter die Mona aanprijzen. Laat dit niet over aan de coöperaties die zichzelf aanprijzen. Zet de sector in een goed daglicht met die budgetten. Ik geef een paar voorzetten:
-CO2 uitstoot wordt vast gelegd door gewassen.
-dierlijke eiwitten zijn belangrijk.
-stikstof wordt opgenomen door gewassen
Enz.

Geef de veehouders veel meer keuze in de afnemers van hun producten!!!
JohnDeere7serie
@Ammoniak de meeste consumenten willen daar helemaal niet over nadenken. Die willen gewoon lekker eten zonder teveel te betalen. En ze gaan ervan uit dat het allemaal milieu- en diervriendelijk enzo geproduceerd wordt
Ammoniak
@JohnDeere7serie waarom moet je vastzitten aan een afnemer? Laat de afnemer met de beste prijs/voorwaarden de jouwe zijn. Dit hoeft de consument niet meer te kosten. De verwerker met de laagste kostprijs krijgt zo de meeste melk/vlees/akkerbouwprod.
+3
BoerBart
@John Spithoven
Als Timmermans graag 25% biologische landbouw ziet. Dan zorgt ie maar dat de consument 25% biologisch koopt, uiteraard voor een flinke meerprijs.

Als dit Frans Timmermans lukt, dan schakelen genoeg gangbare over.
Maar blijkbaar snapt die volgevreten socialist dit niet.
+1
Kars
@BoerBart die wil dat er 25% komt terwijl er vraag voor bv 15% is. Daarmee wordt biologische eten heel goedkoop voor de consument.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN