Twee derde melkveehouders positief over grondgebondenheid

Als het aan de politiek ligt, komt er een eenvoudig mestbeleid en wordt de hele melkveehouderij grondgebonden. Maar wat is grondgebonden? Hoe denken melkveehouders hierover?

Deel dit topic Twee derde melkveehouders positief over grondgebondenheid (melkvee.nl)

Als het aan de politiek ligt, komt er een eenvoudig mestbeleid en wordt de hele melkveehouderij grondgebonden. Maar wat is grondgebonden? Hoe denken melkveehouders hierover?

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
Detukkeroettwente
Tuurlijk iedereen positief, financiering van 50000 euro/ha, en maar pochen en bloazen,
weurding
@Detukkeroettwente zo ver gaan banken niet denk ik, 100 ha 5 miljoen
+2
Hooibaaltje
Dan wel minimaal 3 a 4 koeien per ha. Wat moet je toch met al die grond, nog meer arbeid?
+2
Noorderling
@Hooibaaltje
keuzes, kan ook met een telefoontje.
Maar goed, je moet doen waar je goed in bent en leuk vind. Als je goedkoper kunt kopen dan zelf telen en een ander daar wat aan denkt te kunnen verdienen. Waarom moet je het dan zelf doen?

Het probleem is ontstaan bij mestverwerking, mestproductie komt niet meer overeen met de plaatsing op grond waardoor intensivering is ontstaan en daarmee import van nutriënten die blijkbaar niet weer werden geëxporteerd.
Zorgen dat je je mest kunt plaatsen en verder alles vrij, de wal keert vanzelf het schip. Als een groep tegen elkaar zich kapot wil melken moet dat misschien maar gebeuren. Vroeg of laat ruimt dat wel op en is op termijn misschien wel het beste.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
nutriënten die blijkbaar niet weer werden geëxporteerd.

De geëxporteerde fosfaten worden niet bij het fosfaatplafond bijgeteld.
+2
Noorderling
@robbies
Dat die plafonds geen enkel doel dienen is inderdaad wel duidelijk. Het is geen optelsom van gebruiksruimte.
Een politiek stuur en drukmiddel, veel meer is het niet.

Omdat ik de ruimte van samenwerkende akkerbouwer niet mag benutten door fosfaatrechten maar weer 200 ton geitenmest uit Gelderland laten komen.
Heb echt niets tegen een individu of iets dergelijks. Maar duurzaamheid anno 2021, is op een nb vergunning mest produceren naast n2000, 150km op de auto in plaats van naast het perceel met 30 koeien op 0,01mol op een melding.
slagakker
Grondgebondenheid betekend uiteindelijk einde melkveehouderij. Is financieel niet op te brengen.
Detukkeroettwente
@slagakker Klopt , moeten we een melkprijs hebben van 65 cent.
bio boer
@slagakker met de oplopende grondprijs begint dat teknellen als je bio bent is de voerprijs ook nog hartstikke duur dat gaat ook nog wel knellen
bio boer
@bio boer of koop grond wordt onmogelijk voor de boer moeten we over op pacht gronden als er inversteerder zijn die daar geld in willen steken 🤷‍♂️
Noorderling
@bio boer dan groeit er toch ook meer euro's op een hectare?
Biologische luzerne is bij akkerbouwers ook nog wel aan te komen.
+1
bio boer
@Noorderling de ha zijn wel maklijker ronterekenen alleen betaalt de plus op de bio melk de voerprijs niet als je bio koe100% van aangekocht voer voert kan niet uit tegen over regulier kg ds kost gou 35/40 cent dan is 12 cent exstra teweinig
+2
BertK
@slagakker Alle voer is op grond gegroeid, maakt niks uit wie de hypotheek betaald.

Voor efficiënte en duurzame productie koop je wat passend voer aan.
+3
cornelissen
Quote Reactie van @slagakker:
Grondgebondenheid betekend uiteindelijk einde melkveehouderij. Is financieel niet op te brengen.

Overigens hebben de fosfaatrechten mij in de armoede gestort en heb grond moeten verkopen om rechten te kopen.
Ik geef toe ,was niet vooraf mijn keuze, maar door onomkeerbare investeringen op de peildatum voor fosfaatrechten en verloren procedures hiertoe "gedwongen"
Mag nog blij zijn ,dat Netwerk Grondig is ontstaan, anders had ik ook nog moeten inleveren.
+3
jent
@cornelissen persoonlijk vind ik het niet meer dan logisch dat jij geen rechten hebt gekregen voor koeien die je nooit hebt gehad. Maar daarover zullen we wel van mening blijven verschillen.

En de gekochte grond was niet een onomkeerbare investering...dat geef je zelf al aan.

De korting is nu bij nietGGB gekomen. Dus heeft jou ook niet geraakt. Wel ben ik van mening dat het verschil niet GGB/nietGGB maar groeier/niet-groeier had moeten zijn.

Inmiddels zijn we wel al 5 of 6 jaar verder. Ik laat het achter me. Koop gewoon Prechten en door
+3
jent
@cornelissen en uiteraard gaat het me echt niet om jou persoonlijk maar wel om degenen die roepen recht te hebben op Prechten voor koeien die ze niet gehad hebben immers die komen van koeien die anderen wel in de stal hadden, en dat vind ik ook niet fair om ze hen af te nemen
+3
puntertje
@jent Tja, de p-rechten kwamen er omdat de mest in Nederland niet meer geplaatst kon worden dus het blijft onlogisch om p-rechten te geven aan ondernemers voor het deel dat de mest dat zelf niet geplaatst kon worden en om de mensen die het wel konden plaatsen p-rechten te laten kopen om eigen mest op eigen grond te mogen brengen.
Het feit dat zoveel boeren dit wel logisch vonden en vinden heeft meer met de eigen situatie te maken. Als je het objectief bekijkt, en leg het maar eens voor aan iemand die geen binding heeft met veehouderij, is het natuurlijk wel erg krom. Het is het gevolg van slecht beleid dat ook nog eens veel te laat werd ingezet. Geholpen door onze eigen vertegenwoordigers die hun eigen zaakjes veiligstelden.
Stel dat de luchtkwaliteit in de stad (bijv in Vietnam) dusdanig slecht is dat er een reductie voor scooters met verbrandingsmotor wordt voorgesteld (en daar zijn ze mee bezig). Een systeem met rechten om met de scooter te rijden met een kleine afroming. Nu wil je op het platte land een scooter kopen maar dan moet je eerst een scooterrecht van iemand uit de stad kopen want daar zitten de meeste rechten. En daar willen ze blijven scooter rijden. De kwaliteit van de lucht verbeterd dus niet zo snel alleen op de lange termijn als wat rechten naar het platteland verschuiven. Maar dan moeten die dus betalen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad terwijl ze op het platteland wonen. En daar was en is geen probleem met de luchtkwaliteit. En je kunt stellen dat door de afroming gemiddeld gezien in het land de lucht iets verbeterd, het probleem is niet opgelost en de kosten worden bij hen gelegd waar geen probleem was.
+1
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
Als je het objectief bekijkt, en leg het maar eens voor aan iemand die geen binding heeft met veehouderij,

Dan leg je voor dat je een vergunning hebt om een x-aantal koeien te houden.
cornelissen
[quote="@pieta" p="1919690"]Dan leg je voor dat je een vergunning hebt om een x-aantal koeien te houden.

Vragen ze meteen heeft dat met stikstof te maken.
+2
pieta
@puntertje Je mag van mij lullen wat je wilt maar rechten toe gaan kennen aan iemand die ze niet heeft en afpakken van wie wel de koeien had is ook niet logisch. Leg je gewoon het hele verhaal uit dan zeggen de meeste denk ik wat een klotezooi allemaal. Wordt niemand gelukkig van.
jent
@puntertje dat zeg ik dus ook tegen cornelissen....blijven we van mening over verschillen: maar ook jij wilt rechten uitdelen aan mensen die die koeien niet gehad hebben.....

Nederland heeft er nog nooit voor gekozen dat de mestproductie 100% aan eigen plaatsingsruimte gekoppeld is. Anders is het exit intensieve veehouderij maar ook akkerbouw zou dan 100% op kunstmest moeten gaan draaien als iedereen alles op eigen grond plaatst.
cornelissen
@jent Cornelissen wil helemaal geen rechten,maar die zijn ontstaan door een mislukte 'fosfaat manager K.Romijn en zijn organisatie LTO. De politiek wou in 2013 al regels opstellen voor wat betreft grondgebonden uitbreidingen ,maar lto heeft S.Dijksma weten te overtuigen ,dat lto dit wel kon managen (allemaal verteld door W van Straalen,toen hij bij de lto weg was)
Volgens de manager van lto was er in maart 2015 niets aan de hand lltb.nl/nieuwsberichten/website/….
Ik persoonlijk had alle vergunningen in orde en land gekocht om grondgebonden uit te breiden (overigens was ik ook al grondgebonden) en was in 2014 gestart met eigenhandig te bouwen en juni 2015 had ik het dak op de nieuwbouw, maar nog geen inrichting en ( melk)vee
Zoals bekend is de fosfaatmanager kompleet mislukt en kwam er een peildatum met of zonder voorkennis bij bevriende relaties (zie de wob informaties hierover en trek zelf maar conclusies)
Het minste wat lto had moeten doen na hun mislukte fosfaatmanagen is met een fatsoenlijke overgangsregeling te komen voor onomkeerbare investeringen op de peildatum, maar men wou zelfs grondgebonden melkveehouders nog korten. Daar dacht daar de politiek nog anders over, zij waren immers niet verantwoordelijk voor overschrijdingen van het fosfaatplafond.
Ik blijf het onze belangenorganisaties zeer kwalijk nemen,dat men niets gedaan heeft voor de melkveehouders met onomkeerbare verplichtingen, van deze groep zijn er verschillende de armoede ingejaagd. Wat er op lto vergaderingen wordt verteld weet ik niet, maar op de ALV van de nmw een paar jaar terug zijn toch enkele schrijnende verhalen te horen geweest.
En dat, terwijl ze absoluut niets fout gedaan hebben
Ik blijf onze belangenbehartigers aan deze zeer pijnlijke misser herinneren, wat sommigen dan gezeur vinden, het zij dan maar zo., Helaas wekt deze misser de polarisatie in de sector wel sterk in de hand.
Melkboer16
@cornelissen hoe vaak heb je die grammofoonplaat al afgedraaid!
Hier hebben we rechten die we dmv melkquota kopen hadden gekregen in moeten leveren voor figuren die te lui waren om eerder te beginnen met melken of eerder hun quotum hadden verkocht. We kopen voer aan en zetten mest af tegen marktprijzen.
We hebben inmiddels onze korting weer teruggekocht en nog iets meer.
Moeten we nu ook blijven zeuren hier net als jij? @cornelissen ga eens een andere 💿 opzetten ipv jouw missers de ander in de schoenen te schuiven
puntertje
@Melkboer16 Dan ben je lekker opgeschoten richting grondgebondenheid begrijp ik. Zeg er dan meteen even bij dat je een uitgesproken tegenstander van grondgebondenheid bent omdat je dat zelf slecht uitkomt. Dat mag namelijk maar dan is het wel duidelijk uit welk vaatje je tapt.
+1
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Daar dacht daar de politiek nog anders over, zij waren immers niet verantwoordelijk voor overschrijdingen van het fosfaatplafond

Kun je meteen zien dat de politiek er totaal geen benul van heeft. Elke groeier droeg bij aan het overschrijden vh plafond. 😁
+1
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
Kun je meteen zien dat de politiek er totaal geen benul van heeft. Elke groeier droeg bij aan het overschrijden vh plafond.

Iedereen die wel eens een glaasje drinkt draagt bij aan alcohol consumptie, niet aan gezondheidsproblemen als gevolg van te veel alcohol drinken.
+1
Twentsch Land
En de een dronken naar 2 glazen en de andere naar 20 glazen nog goed bij geest.

@puntertje
puntertje
@Twentsch Land hoeft niet te gelden voor de lever...
pieta
@puntertje Je hebt zeker zelf al wat achter de kiezen omdat je er zo langs lult. 😁
+2
puntertje
Quote Reactie van @jent:
jij wilt rechten uitdelen aan mensen die die koeien niet gehad hebben.....

Dat bedenk je zelf en heb ik niet gezegd. Maar hadden we rechten gehad als iedereen z´n mest op eigen grond had kunnen plaatsen?
Jaap40
@puntertje gaat er daarbij wel om wat gaan we verstaan onder 'eigen grond'
Dat blijft ingewikkeld. Pacht, losse huur, gebruikersverklaring, geplaatste/geleverde mest op percelen, eigendom, bank, op gecombineerde opgave, er zijn nogal wat opties.
+3
PIONIER
@cornelissen Wat een gezeik van jou elke keer. Als je 65 bent moet je gauw afscheid nemen van de hele toko!!!!
+4
Frans1
@PIONIER nee, hij heeft gelijk. Degenen die als strategie hadden om op eigen plaatsingsruimte te gaan groeien zijn gigantisch bij de bok gedaan door LTO destijds. Productierechten uitdelen waar geen plaatsingsruimte op zit slaat net zo min ergens op dan rechten geven voor koeien die er niet waren. De markt zou het gaan oplossen, maar toen het begon te knijpen kwamen de p rechten om de hoek.
Als de markt zn werk had gedaan waren er andere bedrijven de klos geweest, maar de knieën waren te slap bij oa vriend Wiebren destijds, want we moesten als sector toch niet willen dat er bedrijven letterlijk in de mest zouden verzuipen omdat het niet meer opgehaald werd. Marktwerking en grondgebondenheid prediken, en kool en geit willen sparen heeft maar weinig goeds gebracht
+1
melluk
@slagakker wat een onzin!
+1
slagakker
@melluk Waarom?? Als je grond moet kopen van 80000 /ha om grondgebonden te worden financier je jezelf de afgrond in.Als dat 1 ha oke maar vaak praat je over meer dan 10 ha als je dan bv 100 koeien hebt en nog wat financieringen ernaast mag je het mij even voorrekenen. En je kunt er ook geen belasting mee drukken. Dus waarom onzin.Als je het voor een habbekrats over genomen hebt van je ouders dan kan ik met je meegaan in je redenering.
+1
melluk
@slagakker nee ik heb het zeker niet voor een habbekrats overgenomen maar heb bij elke uitbreiding in vee altijd bijbehorende grond gekocht {heeft overigens enorm goed uitgepakt maar was ook een gok)
Wat je voorbeeld betreft redeneer ik heel simpel: gewoon koeien te veel dus prioriteit is grond verwerven op welke manier dan ook.
Wat de grondprijs betreft : wees maar blij dat ze 80000 waard is anders waren we al lang weg kwa onderpand en het is niet te duur als er nog zoveel voor fosfaatrechten betaalt kan worden oftewel dat is ook niet uit te rekenen zoals bijna alles in de landbouw helaas
En toch, ik ben met niks begonnen en heb aan het einde vd rit toch een fors kapitaal opgebouwd.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @melluk:
elke uitbreiding in vee altijd bijbehorende grond gekocht {heeft overigens enorm goed uitgepakt maar was ook een gok)

Is natuurlijk ook min of meer sparen voor je pensioen en tot heden toe werkt de landbouwvrijstelling ook nog positief mee en courante stukken landbouwgrond is tot op heden op langere termijn altijd positief uitgepakt. Ik zie fosfaatrechten meer als een gok en heel erg afhankelijk van politieke willekeur
Alleen je kan minder makkelijk grote slagen in een keer maken, maar dan doe je er maar wat langer over ,zogenaamd "cowboy" boeren is wat moeilijk
+1
Mh12
Wat is nou precies de defenitie grondgebonden.......

Je kan wel invullen ddt je grondgebonden bent, maar ik zou niet weten wat de criteria hiervoor zijn.
+6
puntertje
Was 10 jaar geleden besloten de richting van grondgebondenheid in te slaan waren we nu een eind op weg geweest. Maar de intensieve bedrijven die financieel goed draaiden en ruwvoer voor een prikje konden kopen hebben dit gefrustreerd. Door het fosfaat debacle zijn veel extensieve bedrijven alle ontwikkelingsmogelijkheden ontnomen en zijn velen gestopt. En nu volgen alsnog de intensieve bedrijven. Van enig lange termijn denken is geen sprake geweest.
+2
Gerrit v Schaick
@puntertje das achteraf wel makkelijk lullen. De ideeën van grondgebondenheid waren er toen wel maar zijn met de grondgebondenheidswet gewoon ruk uitgevoerd. Idd oa door een gebrek aan visie zowel in sector als bij overheid. Wat is grondgebondenheid? Waarom is/wordt het een probleem als ik wat mest af moet voeren en voer aanvoer als dat allemaal binnen enkele kilometers kan. Een akkerbouwer moet toch ook bemesten.
+1
puntertje
@Gerrit v Schaick De ideeën waren er best maar het gros van beleidsbepalers hadden zelf een intensief bedrijf en wilden die andere kant niet uit. Men bedacht liever instrumenten waaruit zou moeten blijken hoe duurzaam intensief boeren wel niet zou zijn en de Henk Gommersen van deze wereld weg te zetten als prutsertjes. Het heeft veel narigheid veroorzaakt nu ontploft het ook nog eens in het gezicht.
+1
Ted6
@puntertje Als de extensieven stoppen................worden de intensieven toch weer extensiever.
Het land gaat immers niet braak liggen.
+3
Jaap40
In artikel....
Melkveehouders bang dat akkerbouwer gaat melken....
De schrijver van dit artikel zelf verzonnen zeker🙈🙈🙈
Detukkeroettwente
@Jaap40 Een akkerbouwer gaat geen koein melkn , vrees niet. Stalletje bouwen drie botjes, fosfaatrechten.
+3
Jaap40
@Detukkeroettwente inderdaad, 7dagen in de week klaar staan voor koeien gaat echte akkerbouwer niet doen.

Sterker,
Melkveehouder die akkerbouw grond heeft stopt eerder met koeien dan dat akkerbouwer gaat melken
+2
George
Quote Reactie van @Jaap40:
terker,Melkveehouder die akkerbouw grond heeft stopt eerder met koeien dan dat akkerbouwer gaat melken

Maar ook daar moet je je niet teveel van voorstellen. Ook daar zijn de prijzen voor veel gewassen gewoon veel te laag.
Maar je bent wel iets minder gebonden.
+1
Hooibaaltje
@George er wordt eigenlijk gewoon geen ruk verdiend met ons allen.
+2
George
@Hooibaaltje
Voedselproducenten , lees alle boeren moeten het voor weinig doen en dat is soms moeilijk genoeg. Ik ga niet klagen en ben inmiddels al 53 en geen opvolgers dus zal het mijn tijd wel duren. Maar voor de voortzettende jeugd zal het toch flink moeten veranderen want anders is het helemaal gedaan.
robbies
@George de jeugd heeft daar wellicht hele andere ideeen over
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
de jeugd heeft daar wellicht hele andere ideeen over

Ik denk het niet.
+1
robbies
@George dat weet jij niet. Je voelt je misschien nog jong, maar dat ben jij niet. Elke generatie heeft zijn uitdagingen. Als je niet met die uitdagingen om denkt te kunnen gaan, moet je er niet aan beginnen. Dat is van alle tijden. Ook in de gouden jaren waren er stoppers.
George
Quote Reactie van @robbies:
Dat is van alle tijden. Ook in de gouden jaren waren er stoppers.

Dat zal zeker zo zijn maar tegenwoordig is bedrijfsopvolging nog veel moeilijker geworden. Het is bijna niet te doen. Ik ken iemand die onlangs boerderij heeft over gedaan op de zoon en wat er bij komt kijken en hoe bizar moeizaam hoe alles gaat. Het wordt er zeker niet makkelijker op wanneer opbrengsten zo uitzonderlijk laag blijven in een wereld waar de rest alles en iedereen wel duurder worden.
+1
robbies
@George of jij hebt een vertekend beeld van hoe bedrijfsopvolging eruit zou moeten zien. Ik ken bedrijfsopvolging in andere sectoren waar het eveneens niet eenvoudig is en waar het met een hoop gedoe gepaard is gegaan. En die kunnen hun marges wel realiseren
+1
Jaap40
@robbies beste @robbies ga er maar vanuit dat er de komende jaren historisch weinig overnames zullen plaats hebben in de melkveehouderij. Als je bij voorbaat weet de eindjes niet aan elkaar kunt gaan knopen dan begin je er niet aan. En helaas is dat de realiteit.
melluk
@Jaap40 ach er is geen oorlog geweest waar geen soldaten over bleven
+1
Jaap40
@melluk kun je beter zorgen dat je geen soldaat bent maar de kolonel.
George
Quote Reactie van @melluk:
ach er is geen oorlog geweest waar geen soldaten over bleven

Het zegt al genoeg als je een boeren bedrijfsovername met een oorlog moet vergelijken.
+1
robbies
@Jaap40 er is hier een hoop negativiteit. Kijk rond zou ik zeggen en als je het wil zien, zie je bedrijven waar volop doorgegaan wordt.
+1
Jaap40
@robbies dat klopt inderdaad, maar regelmatig toch verbazing welke, van de buitenkant mooie bedrijven, onverwacht stoppen.
Financieel is het op veel bedrijven regelmatig kak.
+4
Frans1
@robbies Als er maar genoeg geschonken wordt kan het. Maar dat is geen gezonde zaak. En de rest van je leven 24/7 paraat staan om je familie niks tekort te doen en zelf op een stok te bijten is ook geen aantrekkelijke gedachte, dus ik denk dat George dichter bij de werkelijkheid zit dan jij. Bij pachtbedrijven valt het mee maar zo gauw er wat grond in eigendom is wordt het lastig
George
Quote Reactie van @robbies:
Ik ken bedrijfsopvolging in andere sectoren waar het eveneens niet eenvoudig is en waar het met een hoop gedoe gepaard is gegaan. En die kunnen hun marges wel realiseren

Oh ik niet , noem eens iets dan. Ik ken hier aannemersbedrijven die probleemloos worden overgenomen . Elektrabedrijf probleemloos , mooi pand op industrieterrein meerdere kinderen , alles goed voor elkaar.
+2
pieta
@George De bedrijven die jij noemt is dat niet zo'n kunst. Pas was een vd kinderen van Nedcar op TV. Daar zaten ze ook met een overnameprobleem als de BOR werd afgeschaft. Als je heel wat onrendabel kapitaal over moet nemen dan gaat het niet makkelijk.
Erco
@George net zo weinig verdienen met minder uren dus bedoel je haha bizar he als voedselproducent
Noorderling
@Jaap40 maar ik kan wel koeien melken op grond van rustgewassen van akkerbouwers. Meer mest, beter voor de grond en minder werk/meer tijd voor werk wat geld oplevert.

Zijn ondertussen al wel akkerbouwers die met melkveehouders grond ruilen. Tarwe uit het bouwplan, gras er in en pootgoed bij melkveehouder op het land. Kun je nog met relatief lage investering groeien in aantal koeien zonder mest of grond problemen.
+2
Jaap40
@Noorderling helemaal eens. Maar maak van die methode van melken maar eens een grondgebondenheid definitie.
+1
Noorderling
@Jaap40
We praten onszelf een papieren probleem aan. Al m'n mest gaat al 20jaar naar hetzelfde brs nummer binnen 3km van de stal.

Waarom een ander nummer? Omdat men gewas derogatie of fatsoenlijke gebruiksnormen per gewas niet aan durft. Mijn 20% mais is toch niet anders dan mais die iemand anders voor mij op geeft buiten derogatie? Of als ik tarwe teel en helemaal geen mais op papier omdat de papieren regels te bekrompen zijn.

Sterker nog, ik geef vaak mais op voor derogatie wat helemaal niet mee draait in een bouwplan met gras. Hoe zit dat dan?

Eigen krachtvoer volgens grondgebondenheid van het kadaster kan ik bij onze vrienden van de kringloopwijzer weer niet opgeven als krachtvoer en eiwit van eigen land, gdi is leidend, alleen is de gdi een papieren oplossing in plaats van weergave van de praktijk.

Op papier moet je alles oplossen als je niet in het standaard hokje past. Nog even en alles moet in een bv, 🖕🏻 naar derogatie en gas er op als dat het doel is van lnv.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Nog even en alles moet in een bv,

BV ? Die begrijp ik niet.
Noorderling
@George twee bedrijven op papier samenvoegen. Maar dat is nogal wat om papieren problemen op papier op te lossen.
George
@Noorderling
Dat is toch niet persé een BV.
Noorderling
@George
Klopt, al kom je er wel telkens weer bij uit wil je het goed regelen. Alleen even 20%fosfaat inleveren. Een grote klerezooi is het ondertussen.
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
wee bedrijven op papier samenvoegen. Maar dat is nogal wat om papieren problemen op papier op te loss

Dan ga je toch meerdere bedrijven op 1 brs nummer zetten. Dan kom je weer met derogatie in de knoop. Nu kun je mooi 80% gras en 20% bouwland op het brs nummer van het melkvee. en de akkerbouwer de overige grond.
weurding
@Jaap40 toch is er 1 van schoonloo naar wezup gegaan met dat plan😳
Jaap40
@weurding die nu melken gaan opstarten? Iedereen maakt keuzes. Zou niet mijn keuze zijn.
weurding
@Jaap40 ja, stond er ook versteld van, zou niet mijn keus zijn als ik akkerbouwer was
de jonge
We kunnen allemaal makkelijk ""grondgebonden"" worden,als ze de plaatsingruimte op gaan schroeven.is gewoon een kwestie van willen of niet willen..
Hooibaaltje
@de jonge klopt. Wat moet je met grond van stel 80000 E waar niks op mag..
verwijderd
T60401
@Noorderling Ik ben het met je eens dat de regelgeving bekrompen is. Je somt een heel aantal punten op die niet echt een probleem zijn.
Vergroening is geen probleem zolang je aan derogatie mee doet.
mest kan veel boer boer. Een gedeelte moet je misschien effe wegen en monsteren.
Waarom geef je zelf de mais niet op? Kun jij toch gewoon compost en schuimaarde kopen. Op welke grond dit uitgereden wordt weet niemand. Akkerbouwer koopt NPK kunstmest voor de mais. Op het eind tel je alle bedragen op en verreken je met facturen naar elkaar toe.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @T60401:
Een gedeelte moet je misschien effe wegen en monsteren.

Mest komt al dan niet op eigen grond of binnen 2 kilometer. Rechtstreeks met tank of sleepslang, dan is auto's een logistiek drama en die 5euro houd ik dan liever op zak.
Kan nu nog forfaitaire voorraden opgeven en dat wil ik ook graag zo houden, als je je waagt aan bemonsteren stap je op een helling waarvan je niet weet hoe steil deze is.
Varkens gaan al compleet nat met voorraden en bezinklagen. Kippen is weer positief omdat ze een monster bovenaf de bult pakken, water dat voor drogestof weg gaat.
Ik heb allerlei putten met andere soorten mest. Als ik daar een paar honderd kuub van afvoer is dat totaal geen afspiegeling van het gemiddelde, maar maak ze dat maar wijs bij een derogatiecontrole. Dan ben je verdacht tot je onschuld hebt bewezen in plaats van andersom.

Dan trek ik zelf wel een monster en berekenen we hoeveel dat forfaitair is. Weet iedereen waar hij of zij aan toe is en zijn we flexibel. Die mest moet er op wanneer het kan, niet wanneer ik een auto kan krijgen. In dit jaar is het ook weer vangen, maar een kilo meer of minder stikstof vind men in den haag spannender dan bemesten wanneer de grond verzadigd is met water wanneer je een vrachtauto kunt krijgen en de hele bodemstructuur naar de knoppen rijdt en de nutriënten alsnog niet opneembaar zijn door het gewas. Ik weet wel wat meer milieuschade oplevert en mij het meeste geld kost inclusief opbrengstderving.
de jonge
@T60401 die wegen en monsteren regel is ook grote onzin,laat gewoon landelijk voor degenen die dat willen afzetten/aanvoeren met forfataire gehalten en voor degenen die wel willen wegen en monsteren is het eigen keus
Leo,s vriend
@de jonge Is wat voor te zeggen, maar dan krijg je weer kneuzen die een vracht water forfaitair als drijfmest afzetten, fraude dus.
de jonge
@Leo,s vriend als ze gaan zoeken is in iedere bedrijfstak fraude,het is maar net op welke tak zetten ze in om te gaan""onderzoeken"" er zijn ook mensen die fraude hebben gepleegd met de corona zelfs bij de staat,enkele miljoenen door 1 persoon,hoor jij daar nog wat van? en dan als je mest aan mag voeren en je zou het alleen op papier doen,ben je in mijn ogen niet heel slim bezig maar dan is daar ook weer een andere kant aan,het is goed voor de biodiversiteit en dat is wat de staat wil toch? we gaan bloemetjes zaaien voor de biodiversiteit en aan de andere kant word er subsidie gegeven voor precisielandbouw...juist als er op 1 het ene stuk meer mest word gegeven en op het andere minder dan het op ""papier"zou moeten hou je een beetje diversiteit dus ik zie niet waar de staat een probleem van maakt
+1
Leo,s vriend
@de jonge Nonsens, je weet donders goed dat daar het gedonder mee begonnen is, op papier mest afvoeren, en in de praktijk naast de stal dumpen, aan dat soort praktijken hebben we het wegen en bemonsteren met GPS te danken, en wat er allemaal nog meer komt.
En was het niet Niels L die in het noorden varkensmest aanbood zonder bon? helaas was een transporteur vergeten de GPS uit te zetten..........
Aan dat soort praktijken hebben de goedwillenden alle extra regels te danken.
+1
de jonge
@Leo,s vriend ik denk dat jij een beetje aan het doorslaan bent... als jij een aantal jaren de mest naast de stal "dumpt"heb je je zelf te pakken want dan mag er bij de volgende keer grondmonsteren minder mest op dat perceel.en het totale volume qua mest op landbouwgrond blijft landelijk hetzelfde... je doet net of word alle mest die afgevoerd word alleen op papier afgevoerd en dat is grote nonsens. denk je echt dat bv akkerbouwers hun grond laten uitmergelen?
+1
Twentsch Land
En toch heb jij het voor een flink deel mis .......die mest wordt door een boer vaak gedumpt op percelen die hij niet houdt !

Kort lopende pacht, landinrichting/ruilverkaveling, verkoop enz enz .... of een keer extra diep ploegen.

@de jonge
+3
Noorderling
@Twentsch Land
Als ik goedkoop b-b wil afvoeren, dus dichtbij de stal hoef je maar een keer iemand te belazeren en het gaat zo rond. Kun je het het volgende jaar vergeten, voor jou 10 anderen en kan alles op de vrachtauto.
+1
Twentsch Land
Correct .... maar zolang belazeren niet opvalt ....... @Noorderling
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Noorderling:
Als ik goedkoop b-b wil afvoeren

Ik heb het niet specifiek over b-b afvoer.
Iedereen kent de verhalen van schapenweitjes, paardenweitjes, beheersgrasland en andere perceeltjes die soms zelfs zonder dat de eigenaar het wist, ingetekend werden, en daar ging geen drup mest naartoe.
de jonge
@Twentsch Land ook kortlopende pacht dient men te grond monsteren..Bij mijn weten dient alle landbouwgrond om de zoveel tijd bemonsterd te worden,anders kun je er toch ook geen glb op aanvragen
Twentsch Land
Ook bij kort lopende pacht moet je monsteren .... dat is correct.....maar je bent wel naar een paar jaar van die grond af....@de jonge
+1
weurding
@de jonge geloof dat verplicht monsteren geldt om derogatie te krijgen,en om meer fosfaat kunnen aan te voeren, bij niet bemonsteren schalen ze je direct in hoogste fosfaatklasse, als ik het mis heb hoor ik het graag
Noorderling
@weurding
Klopt, dan mag er nog 26kuub mest op in de hoogste klasse. Dan valt er niet zoveel meer te rommelen.
marcsterreborn
@de jonge Nee hoor. Om glb te krijgen, hoef je nooit grondmonsters te nemen
pieta
@Twentsch Land Bij boer-boer mag je al niet erg intensief zijn. Dus dat echt veel behoort niet tot de mogelijkheden.
Leo,s vriend
@de jonge Nee hoor, ik sla niet door, je weet donders goed wat ik bedoel..........
de jonge
@Leo,s vriendnee dat weet ik niet. jij doet net of is de landbouw 1 grote criminele bende, Als in jou woonplaats iemand met wietteelt wordt gepakt zit bij jou ook het hele dorp in het wietcircuit?. wat voor zin heeft het als ik mest moet afvoeren en ik zou het op een perceel naast de stal dumpen,dan bemest ik mijn eigen land dus over waardoor ik mij zelf in de vingers snijd omdat ik bij de volgende x grondmonsteren er minder mest op mag doen...wat betekend dat zou kunnen dat ik nu boer boer nog af kan voeren,ik door het zogenaamde ""dumpen"" minder mest op mijn eigen percelen kan afzetten en daardoor na grondmonsteren meer mest moet afvoeren en dan zou moeten wegen en monsteren....Dan heb je jezelf er dus mee te pakken,heb je ook nog de extra kosten voor wegen en monsteren,lijkt me niet een hele slimme actie toch?
+2
mlkvhoudr
@de jonge beveiligingscamera's worden toch ook niet opgehangen omdat iedereen de winkel leeg jat.....je hebt groot gelijk hoor dat de meeste boeren gewoon van de BBB zijn de brave burger beweging maar die mogen allemaal wel lijden onder die paar slimmeriken die de grens niet kennen, op de grens lopen prima een klein beetje er over kan ik ook nog wel om grijnzen als ondernemer maar er bewust dik overheen moet je niet willen.
In t grijze gebied de grenzen opzoeken is ondernemers eigen dus de wetgever moet het ook niet gaan uitlokken met ondoordachte wetgeving
Leo,s vriend
@de jonge Grote nonsens, je slaat door. Ik reageerde op de post dat alle bemesting vrij moest worden, schreef zelfs dat ik daar een heel eind in mee kan gaan, maar ook heel goed weet dat er dan slimmeriken zijn die de zaak flessen. niet meer en niet minder.
Als iedereen zich braaf aan de snelheid zou houden konden we alle snelheidscontroles afschaffen en had de politie volk zat om criminelen te pakken, maar ja, zo werkt het niet.
cs-agrar
Quote Reactie van @de jonge:
hun grond laten uitmergelen

ja, dat kan niet anders door wetgeving
kanniewaarzijn
Iedereen, en dan ook letterlijk IEDEREEN weet dat de mestwet niet deugt. Waarom werkt iedereen er dan braaf aan mee???
cs-agrar
Grondgebonden: mest krijgt plaats op grond. Hoeft jouw grond niet te zijn, ook jouw gewas niet. Simpel zat. Want ook andere gewassen en zeker de grond er onder, profiteren van de mest. Mijn ervaring is dat bouwland maar dode grond is, kan echt wel wat hebben. Zet er gras op en het heeft pas de kleur en opbrengst als thuis als je het dubbel bemest
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!