Drijfmest van vervuiler naar nuttige grondstof

LTO Nederland en Natuur & Milieu: “Omschakeling technisch mogelijk”

Drijfmest uit de veehouderij kan binnen tien jaar een nuttige grondstof zijn voor onder meer energieopwekking en natuurlijke bemesting. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie die LTO Nederland, Natuur & Milieu en het ministerie van EL&I hebben uitgevoerd.


Het mestdossier, dat decennialang met name de varkens- en rundveehouderij parten speelde, kan dan worden gesloten. Met als resultaten een aanzienlijke vermindering van broeikasgassen en andere emissies uit drijfmest (inclusief uitspoeling naar het grondwater) en energiewinst. Mest is dan zelfs een product met een positieve handelswaarde voor de agrarische sector.

De omslag van drijfmest als een vervuilend en kostenverslindend restproduct naar een nuttige en rendabele grondstof vereist echter wel forse investeringen en daadkrachtige samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen, ketenpartijen en de agrarische sector.

Dichtbij veebedrijf
De technieken om bestanddelen uit drijfmest om te vormen tot kunstmestvervangers, energie en vaste mestkorrels, worden steeds verfijnder. Daarmee komt ook de economische haalbaarheid in beeld. Uit de studie blijkt, dat een optimale drijfmestverwaarding begint bij het mechanisch scheiden van drijfmest in een dikke en dunne fractie. De dunne fractie wordt vervolgens opgewaardeerd tot een mineralenconcentraat (met stikstof en kali) en schoon water. Dat kan op of dicht bij het veebedrijf. Bijkomend voordeel is een minimum aan transportbewegingen. De dikke fractie wordtgedroogd en verwerkt tot natuurlijke mestkorrels danwel vergist ten behoeve van energie-opwekking (met daarna alsnog een verdere bewerking tot droge mestkorrels).

LTO Nederland en Natuur & Milieu hebben berekend, dat in ons land enkele tientallen regionale mestverwerkingsinstallaties nodig zijn, afhankelijk van de ontwikkeling van de veestapel. De bouw en inrichting daarvan kan door individuele ondernemers of samenwerkende boeren die gezamenlijk mest verwerken. De beste methode is ook afhankelijk van de regionale situatie. In gebieden zonder een mestoverschot en met bedrijven die overwegend eigen land hebben, is verwerking op boerderijschaal een mogelijkheid. In regio’s waar veel veehouders met weinig of geen grond zijn gevestigd, past de verwerkingroute met regionale installaties het beste. Op dit moment zijn er al enkele mestverwerkende bedrijven operationeel, zoals Kumac Mineralen BV in Deurne. Ook de keten duurzame varkenshouderij start met de bouw van een mestverwerkingsinstallatie.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_78
>>Mest is dan zelfs een product met een positieve handelswaarde voor de agrarische sector.

het zal wel weer niet zo rooskleurig zijn als ze laten denken , zoals het hier staat word het geld waard , dus de koeien binnen houden en alles in de mestverwerkingsinstallatie
Wimsumar
Beste Theo: Helemaal met u eens.
Als al die energie van beide genoemde belangenorganisaties nu eens werd gestoken in ''de melkprijs''. Mest breng ik zelf wel (of laat ik brengen door de koe zelf) naar de plek waar het hoort: Het land.
anonymous_42
nu via mestscheiding ook al strooisel in de ligboxen
jan zonderland
Wat een baarlijke nonsens van LTO!!!
Mest is al een waardevol product en zal steeds waardevoller worden voor bemesting als de bronnen van kunstmest meer en meer uitgeput raken en/of de prijzen verder stijgen door toegenomen vraag. Dat hele gedoe van vergisting van de dikke fractie en verwerking van dunne fractie en wat al niet meer, is een heilloze weg en zal netto waarschijnlijk alleen maar energie kosten (negatieve energiebalans). Daarbij hebben we de organische stof, die verdwijnt bij vergisting, hard genoeg nodig om het org. stof gehalte van de grond op peil te houden.
George
@ Oldhuus. Je kunt beter zaagsel in de boxen strooien , je laat de koeien toch niet in hun eigen dikke stront liggen.
pieta
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> @ Oldhuus. Je kunt beter zaagsel in de boxen
> strooien , je laat de koeien toch niet in hun
> eigen dikke stront liggen.

Het is wel mooi als het werkt maar het lost natuurlijk het mestprobleem niet op.
anonymous_100
Precies! Het bedje wordt steeds dikker?
josl
Och jan, je hebt helemaal gelijk als we niet zo intensief waren. We hebben mestverwerking nodig om mest uit ons land kwijt te kunnen en om deze hoeveelheid te beperken proberen we de dunne fractie op te waarderen tot kunstmestvervanger.
Dus laat boeren die de kringloop rond hebben lekker hun mest rechtstreeks op het land brengen, de rest zal iets anders voor het overschot moeten bedenken.
pieta
josl Schreef:
-------------------------------------------------------
> Och jan, je hebt helemaal gelijk als we niet zo
> intensief waren. We hebben mestverwerking nodig om
> mest uit ons land kwijt te kunnen en om deze
> hoeveelheid te beperken proberen we de dunne
> fractie op te waarderen tot kunstmestvervanger.
> Dus laat boeren die de kringloop rond hebben
> lekker hun mest rechtstreeks op het land brengen,
> de rest zal iets anders voor het overschot moeten
> bedenken.

Jij gelooft dus ook daadwerkelijk in het mestoverschot. Laat je eigen toch niet vanalles aanpraten. Wij hebben voor een groot deel ook een handtekeningenprobleem. Tel de onttrekking vh gewas maar eens en wat je bemesten mag. Dan klopt het niet bij mij. Wellicht dat jij zo weinig van een hectare haalt dat het bij jou wel klopt. ----> gericht tegen dat dekselse mestbeleid.
anonymous_8
Ik denk dat jij nog eens naar wat cijfers over de landelijke mestproductie moet kijken.
Met name fosfaat hebben we te veel. Stikstof en kali zijn binnenlands goed te plaatsen, mits de regelgeving verandert en je ook N en K -producten uit dierlijke mest in plaats van kunstmest mag gebruiken.

Cijfers van 2009

Fosfaatproductie uit dierlijkemest175 [ x miljoen kg]
Plaatsbaar op gras- 72
Plaatsbaar op bouwland-54

Niet plaatsbaar in Nederland50

Het lijkt er meer op dat jij je iets aan hebt laten praten.
jan zonderland
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------

> Cijfers van 2009
>
> Fosfaatproductie uit dierlijkemest175 [ x
> miljoen kg]
> Plaatsbaar op gras- 72
> Plaatsbaar op bouwland-54

Marcster, die cijfers van wat plaatsbaar zou zijn in Nederland, is dat in een situatie waarbij helemaal geen kunstmestfosfaat meer zou worden gebruikt ?
pieta
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik denk dat jij nog eens naar wat cijfers over de
> landelijke mestproductie moet kijken.
> Met name fosfaat hebben we te veel. Stikstof en
> kali zijn binnenlands goed te plaatsen, mits de
> regelgeving verandert en je ook N en K -producten
> uit dierlijke mest in plaats van kunstmest mag
> gebruiken.
>
> Cijfers van 2009
>
> Fosfaatproductie uit dierlijkemest175 [ x
> miljoen kg]
> Plaatsbaar op gras- 72
> Plaatsbaar op bouwland-54
>
> Niet plaatsbaar in Nederland50
>
> Het lijkt er meer op dat jij je iets aan hebt
> laten praten.

Hoeveel kg is dat per hectare Marcster. Rekenen met de norm vd overheid gebaseerd op wetenschappelijke rapporten die door andere wetenschappelijke rapporten weer onderuit geschoffeld worden is natuurlijk simpel. Ik bedoel dat als wij de opbrengst per hectare maal de gehalten doen wij hoger komen dan wat we mogen brengen. Kijk en landelijk is leuk maar bekijk het ook eens individueel. Er zijn vele bedrijven die beperkt mest af moeten zetten en dat met een in mijn ogen reele norm niet zouden hoeven.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/11/2011 09:02 door pieta.
anonymous_42
Anders een compoststal, hoef je niet te schuiven, niet scheiden, niet te strooien, alleen nog frezen en houtsnippers toevoegen en een boel koe-comfort/gezondheid:

Karsjen Tamminga
Man verbruikt elke dag ook 8 liter gasolie om de pot te frezen Oldhuus
Een super stal die een BOEL tijd vroeg was mijn idee toen ik er was
paul1
dankzij het mestbeleid halen we steeds minder gras van een ha.
spotmelker
Waarom denkt (bijna) iedereen dat we er zo zijn? Mestverwerking heeft alleen perspectief als het eindprodukt een reële prijs opbrengt. Dit hangt af van de gehalten en de toepasbaarheid. Met een volle bak KAS achter een klein trekkertje en een halfuurtje werk groeit hier 4 ha gras in een maand uit tot een maaisnede. Wanneer je die logistieke efficientie vergelijkt met het gebruik van een mineralenconcentraat moet er nog veel gebeuren wil de vraag naar dergelijke produkten op gang komen. Als dat niet verbetert wordt het niks.
anonymous_123
Weet jij wel hoeveel dat bakje kunstmest aan energie kost? Ik weet het niet waar 1 ding is wel zeker dat de kunstmestindustrie de grootste energieslurpers zijn.
spotmelker
Heb je wel gelijk in maar kijk ook eens wat het kost om evenveel gewasopbrengst te realiseren met mest t.o.v. kunstmest. Dan moet je toch erg veel volume wegkarrenmet materiaal waarmee de mollen in Tokyo de grond uitgeknepen worden.
George

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , energie , milieu , stikstof , natuur , bemesting , drijfmest , dunne-fractie , dikke fractie , mineralenconcentraat , grondstof en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0