Melkkoeien houden zonder antibiotica en onthoornen gaat prima

[bron: Biojournaal]

"Stoppen met antibiotica en onthoornen hele goede beslissing"
Remeker floreert dankzij natuurlijke werkwijze

Tholen – Remeker in Lunteren is op succesvolle wijze een andere weg ingeslagen. De antibioticavrije bedrijfsvoering wordt geroemd. Dit ging zeker niet zonder slag of stoot. "Het betekende echt een omslag in de bedrijfsvoering. We werken nu op natuurlijke wijze, zijn teruggegaan naar de oorsprong", vertelt Jan Dirk van de Voort. De beloning hiervoor kwam afgelopen januari, toen Remeker de innovatieprijs in de wacht sleepten.

Jan Dirk laat de koeien de weg oversteken, zodat ze rustig naar de stal kunnen wandelen

Jan Dirk geeft aan dat de werkwijze nu zoveel duidelijker is. De Jerseykoeien behouden hun hoorns. Daarnaast krijgen ze geen krachtvoerbrokken en snijmaïs meer. En doordat de koeien rust uitstralen, geeft dit hem ook rust. "Het is een heel goede beslissing geweest om in 2004 te stoppen met antibiotica en onthoornen. We draaien hier heel erg goed."


Hij vertelt dat de koeien al vier jaar geen pootgebreken meer hebben. En de uierontsteking is vrijwel weg. "De dierenartskosten beperken zich bij ons enkel tot de controlekosten. Door meer aandacht eraan te schenken, zijn we de problemen vaak voor."


Terugproeven

De natuurlijke werkwijze volgens hem echt terug te proeven in de kazen. "Je proeft dat de dieren zich goed voelen. We hebben dus ook nog eens een beter product, en mensen zijn bereid hier meer voor te betalen. Er is steeds meer vraag vanuit het speciaalkanaal en de horeca, uit binnen- en buitenland. De kaas wordt ook in roprestaurants gebruikt. Onze inspanningen worden dus echt beloond. Dat is in mijn ogen echt een voltooide kringloop."

Ghee

Remeker is volgens Jan Dirk heel ver op de goede weg. In augustus is een nieuw product geïntroduceerd. "De Ghee is net als onze kaas met natuurkorst erg innovatief. Dit is zuiver melkvet met een nootachtig aroma, bereid uit weiboter van de melk van de Jerseykoeien. Het is echt een waanzinnig goed product en ook al te zien geweest in het RTL5-programma Topchef."

Rechts smeert Annet de kazen in om de natuurlijke korst te creëren

De ontwikkeling heeft maanden geduurd. "De Ghee wordt bereid met dezelfde weideboter die we op de kazen smeren om de natuurlijke korst te creëren." Jan Dirk vertrouwt erop dat dit nieuwe product zal slagen. "In onze rode kaas geloofde ook niemand, toch bereiken we met onze Remeker Puur juist een heel apart kanaal."

Opvolger innovatieprijs

Jan Dirk wil Jos Elderink graag voordragen voor de Innovatieprijs 2012. "Hij is ook een melkveehouder, daar heb ik nu eenmaal het beste beeld van. Jos werkt al net zo lang als wij antibioticavrij en is gewoon goed bezig. Hij werkt volgens een prima bedrijfsfilosofie." Jan Dirk pleit ook voor een apart merk voor bio-producten met een plus. "Dat zie ik helemaal zitten. Het is erg geschikt voor bedrijven die nog een stap verder gaan. Belangrijk is dan natuurlijk om extra goed uit te leggen wat je precies doet."

Voor meer informatie:

Jan Dirk van de Voort
Remeker
Postweg 110
6741 ML Lunteren
0318 482850
remeker@remeker.nl
www.remeker.nl

Publicatiedatum: 8-12-2011
Auteur: Lenneke Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

Deel dit topic

Reacties

ejb
hebt u zelf wel ervaring met het houden van koeien?

en dat jij in de biologische hoek zit wist ik al
paul1
wat doet jan dirk met zijn jersey stierkalfjes ?
anonymous_8
doodspuiten
anonymous_6
idd waardeloos ja zowel letterlijk als figuurlijk
anonymous_401
Volgens zijn vrouw toch nietSpeenstier
anonymous_8
ok dan ben je beter geinformeerd dan ik.

ik las in april

Het doden van Jersey kalveren kwam onlangs weer in het nieuws door een stukje in het blad Levende Have over het melkveebedrijf van Jan Dirk en Irene van der Voort in Lunteren. Het blad lanceerde met Irene van der Voort een adoptieplan voor de stierkalveren van dit bedrijf die momenteel worden doodgespoten. Particulieren kunnen de stiertjes van het bedrijf overnemen en eventueel afmesten voor de slacht. De stiertjes moeten wel gecastreerd worden omdat Jersey-stieren erg agressief worden.
anonymous_401
Probleem is blijkbaar razendsnel opgelost, op 31 augustus 2011 hadden ze al een schreeuwend tekort
arie.j
Ze schijnen toch een oplossingen te hebben.
Maar ik denk dat als er 10 van zulke boeren in Nederland komen dat de oplossing weeer voorbij is
.[www.remeker.nl]
Het verhaal op het biojournaal is me wat te reclame-achtig.
Kaas waaraan je zou proeven hoe tevreden koeien zijn, dat is consumenten proberen een suggestie op te dringen.
Verder geen woord over arbeidsbezetting, bedrijfsresultaten, veebezetting, nou ja noem maar op.
Ze hebben ook een eigen site.[www.remeker.nl]
Na wat klikken kwam ik toch nog de informatie tegen dat die 8 weilanden tesamen goed 30 ha groot zijn.
En dat ze ruim 100 jersey koeien hebben.
Al zijn het jerseys,dan moet daar toch eigenlijk een verhaaltje bij hoe je biologisch kunt boeren met zo/'n veebezetting.
Maar dat kon ik niet vinden.


3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/12/2011 17:08 door arie.j.
anonymous_8
Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je met je site wilt bereiken. Ik kan me voorstellen dat het voor boeren als Van de Voort slimmer is om een site te maken die zich inhoudelijk, en qua taalgebruik, richt op Amsterdammers van 10 hoog achter, in plaats van een site voor collega-boeren.....
arie.j
Nou als ik lees dat moeder de vrouw van mening is dat aan melk bloed kleeft enz. ,dan krijg ik voorzichtig gezegd, toch niet de indruk dat zo iemand in een boerenfamilie is opgegroeid.
anonymous_8
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
dan krijg ik
> voorzichtig gezegd, toch niet de indruk dat zo
> iemand in een boerenfamilie is opgegroeid.

Ja daar noem je inderdaad een keiharde voorwaarde voor een goede boerin
anonymous_401
Als praktische boer vraag ik me ook af of die stiertjes deze winter wel zo blij zijn met hun langere leven in de natuurgebieden, maar de Amsterdammers van 10 hoog achter maken zich daar vast niet druk over.

Het is even zoeken op de site, maar bij de oudere berichten staat wel dat de stiertjes eerst afgemaakt werden, dat is dan wel eerlijk vind ik
anonymous_8
[bron: nrcnext]
Aan Catootje van Jan Jans en de Kinderen, daar doet de hedendaagse burger/consument biologisch boerin Irene van de Voort altijd een beetje aan denken: ze wil best vegetariër zijn, maarniet tijdens het eten.
Van de Voort reageert vandaag op de opiniepagina’s van nrc.next op een stuk van microbioloog Hidde Boersma dat vorige week in de krant verscheen waarin hij pleitte voor een reductie van antibioticagebruik in de veehouderij van 90 procent:
Als biologisch eter en biologisch boerin moet ik altijd een beetje biologisch kotsen van burgers die alleennaar boeren wijzen als het gaat omantibioticagebruik in de landbouw.Uit onverdachte hoek wil ik graageven terugwijzen naar de burger/consument.
In de biologische melkveehouderij, zo schrijft Van de Voort, wordt 65 procent reductie gehaaldvan het antibioticagebruik ten opzichte van het gangbare gebruik. Ditkomt doordat er niet preventief gebruikt mag worden. En? Wordt hetverkocht? Nee, want burgers willenniet betalen voor hun eten.
Het is nog steeds pijnlijk dat onze oudmelktekoeien naar de gangbare slacht gaan, simpelweg omdat ze niet biologisch verkocht kunnen worden. Consumenten willen alleen maar koeien eten die antibiotica hebben gehad.
De biologische sector is volgens Van de Voort druk bezig om antibioticavrij te worden. Maar het is nogmaar enkele biologische melkveehouders gelukt om 90 procent reductie te halen, laat staan om helemaalantibioticavrij te worden.
De voorgestelde maatregelen door HiddeBoersma zijn niet afdoende (Opinie,12 december). Hygiëne, vaccinatie enprobiotica brengen je niet verder. Diezaken zijn echt wel op orde in delandbouw. Het gaat om de huisvesting en het rantsoen. Dus een openstal met lucht, licht en ruimte én eengezonde voeding. Bij koeien wil datzeggen: vers gras. Het zogenaamdegrazen.Dit gebeurt in een wei. Wiedat doorberekent in zijn kostprijs,komt zo’n 15 cent hoger uit per liter(dus 45 cent in plaats van 30 cent). Enwat krijgen de biologische boeren bijhun gangbare coöperatie FrieslandCampina? Ze krijgen 8,5 cent meer.Want anders wordt de biologischemelk niet verkocht. Zo gaat dat.
Tot slot wijst Van de Voort op de dalende verkoop van antibiotica in de veehouderij, begin 2011 met 32 procent. De wil is er zegt ze, maar ja, diekostprijs en die verkoopsprijs, daarzit de consument achter, die altijdkiest voor het goedkoopste product.
Dus, alleen consumenten die biologisch eten en betalen voor hun voeding, mogen zeuren over antibiotica.Als het gaat over antibioticagebruikin de landbouw, dan lijkt het alsof debeste stuurlui aan wal staan. Maar datis niet zo: de beste stuurlui zitten zelfaan het roer. Maar dat willen ze nietweten. Consumenten willen wel eenvriendelijke landbouw, maar niet alsze hun keuze moeten maken in de supermarkt en niet tijdens het eten.
ejb
arie.j
Typisch een column met veel overdrijving en onjuistheden
Te veel antibiotica is een gevaar voor de volksgezondheid, dat heeft er niet mee te maken of je als consument bio eet.
Bio consumenten lopen net zoveel gevaar als bacterien resistent worden, want die bacterien zitten niet in het vlees, maar die loop je in het ziekenhuis e.d. op.
Wimsumar
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Typisch een column met veel overdrijving en
> onjuistheden

Beste Arie.J: Helemaal mee eens. ( Maar de rest van uw reactie bevat ook 'onwaarheden en onjuistheden'ofwel liever gezegd: is niet compleet).
anonymous_8
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------

> Beste Arie.J: Helemaal mee eens. ( Maar de rest
> van uw reactie bevat ook 'onwaarheden en
> onjuistheden'ofwel liever gezegd: is niet
> compleet).

Zeg dat wel

arie.j Schreef:
want die bacterien
> zitten niet in het vlees, maar die loop je in het
> ziekenhuis e.d. op.

Wis en waarachtig wel Arie. Bijna al het kippenvlees is inmiddels besmet met zogenoemde ESBL-producerende bacterien. Als je onhygienisch werkt bij de bereiding en/of het vlees onvoldoende verhit, loop je grote kans op besmetting.
arie.j
Die zitten ook op biologisch vlees, maar iets minder.
Dus daar zit het verschil in de bron van een evt.besmetting niet zozeer.
Verder gaf de minister Schippers(van o.m. volksgezondheid) als antwoord op recent gestelde vragen het volgende aan:
Er zijn geen aanwijzingen dat voedsel b.v. in ziekenhuizen de oorzaak is van infecties met MRSA of ESBL-producerende bacteriën bij mensen.
Er is geen verbod of wering van welk soort voedsel nodig, ook niet voor ziekenhuizen.
Vervolgens dat bij een goede (o.m. voldoende verhitting) en hygiënische bereiding van voedsel het risico van overdracht van pathogene bacteriën wordt geminimaliseerd of zelfs weggenomen.
Dit blijft , zo schrijft zij, de eerste inzet om overdracht van ESBL-producerende bacteriën via voedsel te voorkomen, niet alleen in ziekenhuizen maar in de gehele voedselketen.

Wanneer zo iets voor ziekenhuizen met groot e.v. besmettingsgevaar bij verzwakte patiënten geld, dat geld zeker voor de doorsnee consument.
Dus spook verhalen over gevaarlijk vlees e.d. kunnen wat mij betreft in de prullenmand.
anonymous_8
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> Dus spook verhalen over gevaarlijk vlees e.d.
> kunnen wat mij betreft in de prullenmand.

Dus volgens jou is het helemaal niet nodig om te werken aan het verminderen van de besmetting van vlees met ESBL.
Ik ben blij dat daar in de pluimveehouderij toch heel anders over wordt gedacht...


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/12/2011 13:12 door marcster.
arie.j
Het is zonder meer nodig om antibiotica in de veehouderij, en dan vooral de intensieve veehouderij sterk te verminderen.
Met als de eerste stap geen derde en vierde generatie middelen meer.
Maar als vlees eten van alleen biologische dierende individuele consument minder kans zou geven om ziekten op te lopen, dan had dat allang met grote letters in de krant gestaan.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/12/2011 13:21 door arie.j.
arie.j
Dan aan jou om die onwaarheden en onjuistheden van mij te benoemen.
Het is tegenwoordig een beetje mode om de consument van alle dingen die met de vleesproductie mis kunnen gaan de schuld te geven.
Maar laten boeren dan ook eens naar zichzelf kijken, hoeveel gangbare veeboeren, eten biologisch vlees?
Is dat omdat ze zo graag vlees van dieren willen eten die veel met antibiotica zijn behandeld? Kom nou.
anonymous_8
Ik weet zeker dat de meeste prikkers behoorlijk kritisch zijn over het vlees wat ze zelf eten. Een kwakkelende pink die na vier antibioticabehandelingen naar de slager verdwijnt, zal bij de meesten niet in de eigen vriezer belanden....
arie.j
Er zijn maar enkele boeren die gangbaar boeren en eigen vee eten, dus dat lijkt me niet van toepassing.
anonymous_8
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Er zijn maar enkele boeren die gangbaar boeren en
> eigen vee eten, dus dat lijkt me niet van
> toepassing.

??? ik dacht juist dat er bij de meeste boeren, net zoals hier, wel eens vlees van eigen slacht in de vriezer terechtkomt....
arie.j
Hoeveel het er zijn weet ik ook niet precies.
Wel dat er vrijwel altijd een vrij jong dier met goede vleeskwaliteiten wordt uitgekozen.
Magere of ziekelijke dieren, behandeld of niet behandeld, eigenlijk nooit.
En ik kan me niet erg voorstellen dat wanneer het een koe is, hetverschil voor de boer zou maken of die wel eens een paar droogzetters heeft gehad of niet, als het maar een behoorlijk aantal maanden geleden is natuurlijk.
Wimsumar
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Maar laten boeren dan ook eens naar zichzelf
> kijken,

Beste Arie.J: Precies, dat wordt dus ook van ons verwacht aangezien resistente bacteriën ( bijvoorbeeld de M.R.S.A.) via veehouders in ziekenhuizen wordt geïmporteerd.
Red bull
Wimsumar Schreef:

> Beste Arie.J: Precies, dat wordt dus ook van ons
> verwacht aangezien resistente bacteriën (
> bijvoorbeeld de M.R.S.A.) via veehouders in
> ziekenhuizen wordt geïmporteerd.

Het is inmiddels wel bekend dat veehouderij-mrsa niet dezelfde is als de ziekenhuis-mrsa.
anonymous_8
Er komt waarschijnlijk zelfs een belangengroep voor boeren die besmet zijn met MRSA
[bron: Nieuwe Oogst]


Er komt mogelijk een belangengroep van dragers van de MRSA-bacterie. De vereniging moet bijdragen aan een goede communicatie rond en een menselijke behandeling van mogelijke MRSA-dragers in ziekenhuizen.

Dat kwam woensdag naar voren tijdens het symposium ‘Ik ben MRSA-vrij’ op het ZLTO-kantoor in Den Bosch. Dierenarts Manon Houben pleitte hiervoor en kreeg de handen op elkaar.

De bacterie komt relatief veel voor onder varkens- en kalverhouders. Uit een enquête onder veehouders en dierenartsen bleek dat ziekenhuizen wisselend omgaan met mogelijke dragers van de bacterie.

Geen hand
Terwijl het ene ziekenhuis niet eens vraagt of iemand varkens- of vleeskalveren houdt, gaat de ander juist erg ver. ‘Sommige artsen weigeren een hand te geven wanneer iemand drager kan zijn’, zegt Houben.

Uit de enquête kwam naar voren dat veel veehouders best begrip hebben voor eventuele maatregelen, mits ze goed worden uitgelegd. 'Hier ontbreekt het vaak aan’, aldus Houben. ‘Ook mist nogal eens een menselijke benadering van patiënten door ziekenhuizen. Een belangenvereniging is hiervoor hard nodig.’
Red bull
Ik ken hier ook zo'n biologische veehouder die geen antibioticum gebruikt. En af en toe gaat hij naar zijn buurman die niet-biogisch is om een flesje of injector te halen....
Wimsumar
Beste Redbull: Ik kan terughoudendheid bij antibioticagebruik goed begrijpen maar bij de (overspannen) dwangmatigevervangende inzet van bio-, eco-, en/of homeopatische preparaten zoals sommige bioboeren toepassen vraag ik me wel eens af of het dier zelf zich er wel zo prettig bij voelt.
anonymous_342
beste wim al deze middelen hebben maar een doel het spekken van de beurs van de verkoper , het zijn allemaal placebo
boerbiet
Redbull Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik ken hier ook zo'n biologische veehouder die
> geen antibioticum gebruikt. En af en toe gaat hij
> naar zijn buurman die niet-biogisch is om een
> flesje of injector te halen....

Pijnstillers mogen ze waarschijnlijk ook niet gebruiken, koe zal bij mastitis gewoon moeten lijden met lange ij.
anonymous_8
Onzin
boerbiet
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Onzin

Vertel, misschien heb ik het wel mis
anonymous_8
biologische boeren mogen preventief geen antibiotica gebruiken.

Is er een dier ziek dan mag er gewoon gebruik gemaakt worden van medicijnen die nodig zijn om het dier te genezen. Daar horen uiteraard ook pijnstillers bij.
boerbiet
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> biologische boeren mogen preventief geen
> antibiotica gebruiken.
>
> Is er een dier ziek dan mag er gewoon gebruik
> gemaakt worden van medicijnen die nodig zijn om
> het dier te genezen. Daar horen uiteraard ook
> pijnstillers bij.

Ik hoor alleen dat biologische melkveehouders veel meer 3 spenen hebben. Ik ga er even van uit dat je gelijk hebt, maar dan ben je toch niet meer biologisch bezig. Overigens voor het dier hoop ik dat je gelijk hebt.
ejb
volgens mij is deel in de topic: koeien houden zonder antibiotica en dus zit marcster er dit keer 100% naast
dus de topic zegt gewoon dat de koeien niet behandeld worden ongeacht hun gezondheid
alhambra1925
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> volgens mij is deel in de topic: koeien houden
> zonder antibiotica en dus zit marcster er dit keer
> 100% naast
> dus de topic zegt gewoon dat de koeien niet
> behandeld worden ongeacht hun gezondheid

Deze boer gaat een stap verder. Bewonderenswaardig naturel, dat zeker. En als het hem en haar lukt
zonder veel stress bij de dieren, alle lof.
Farmer_
Horens eraf en opstallen die zooi.
brabo
horens altijd eraf. Je moet er niet aan denken om altijd tussen de gehoornde dieren te lopen. Dan staat er waarschijnlijk elke week wel een boer in de krant die op de horens is genomen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/12/2011 18:57 door brabo.
arie.j
Nou voor boeren valt wel mee, tot voor enkele tientallen jaren was er in Nederland geen koe die onthoornt werd.
Heb er ook heel wat jaren mee gewerkt, en er zelf nooit last van gehad, in sommige opzichten werkt het makkelijker, een koe doe je b.v.heel wat sneller een touw om de hoorns dan een halster om.
Vroeger werkte je dan ook alleen bij uitzondering met een halster

Het is veel meer om het vechten onderling, als er andere koeien in de koppel komen is het feest,en b.v.vaarsjes of zwakke koeien die te grazen worden genomen.
Zeker als koeien in b.v. een wachtruimte kort op elkaar moeten, een bloeduier (bloed in de melk) kun je dan beslist een aantal keren in het jaar verwachten
Jerseys schijnen wel een rustiger ras te zijn.
Maar verder is het een principe van de boer, dat koeien er last van hebben als ze geen hoorns meer hebben, dat maakt niemand mij wijs .
brabo
Arie, je praat wel over de tijd dat vele nog een paar koetje op de grupstal molken. En toen was het inderdaad niet zo'n probleem. Maar nu met de grotere koppels in de loopstallen wil je dit echt niet, en niet alleen voor je zelf maar ook voor de dieren onderling.
pieta
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nou voor boeren valt wel mee, tot voor enkele
> tientallen jaren was er in Nederland geen koe die
> onthoornt werd.
> Heb er ook heel wat jaren mee gewerkt, en er zelf
> nooit last van gehad, in sommige opzichten werkt
> het makkelijker, een koe doe je b.v.heel wat
> sneller een touw om de hoorns dan een halster om.
> Vroeger werkte je dan ook alleen bij uitzondering
> met een halster

>
Nu ook alleen bij hoge uitzondering bij ons.

> Het is veel meer om het vechten onderling, als er
> andere koeien in de koppel komen is het feest,en
> b.v.vaarsjes of zwakke koeien die te grazen worden
> genomen.
> Zeker als koeien in b.v. een wachtruimte kort op
> elkaar moeten, een bloeduier (bloed in de melk)
> kun je dan beslist een aantal keren in het jaar
> verwachten
> Jerseys schijnen wel een rustiger ras te zijn.
> Maar verder is het een principe van de boer, dat
> koeien er last van hebben als ze geen hoorns meer
> hebben, dat maakt niemand mij wijs .
arie.j
In de jaren 60tig molken veel boeren aan een weidewagen,met zwaai-arm voor het vacuúm, ook wij thuis, de koeien werden met de kop vastgezet tijdens het melken.
Dus moesten ze 2 maal daags gevangen worden, ging vrij makkelijk met veekoek, en ze stondenzo 1,5 uur vast.
Ze waren het erg gewend, dus een koe ergens anders voor vangen was zo gebeurt
Karsjen Tamminga
En dan deedt het kopriemje zeer soms .en kreeg zo''n koe een halster aan bij hoge uitzondering

Weet trouwens ook nog wel dat er oudekoeien bij ons met een koptouw vast stonden om de hoorns winters
valtradriver
Heb jaren terug keer veestapeltje overgenomen van ouder boertje,hadden ook allemaal kopriempje om.
Waren schaapmak,kon je overal naar toe 'leiden' hielden kop muisstil als je een halter om wou doen,ideaal zulke koeien!
spotmelker
Koeien met horens in een stal met een vastzetvoerhek houden vaak geen heel oor meer over, hier blijven ze er af.
anonymous_8
tja dat zegt wel iets over je benadering als mens en ondernemer: kies je voor aanpassen van je houderij aan het dier, of vind je dat het dier maar aan het houderijsysteem aangepast moet worden. Desnoods door het amputeren of mogelijks zelfs toevoegen van bepaalde lichaamsdelen...
spotmelker
Dat zegt iets positiefs, een keuze voor een dier en boervriendelijke houderij. Wat je aan een dier wil amputeren of toevoegen weet ik niet of bedoel je een historische advertentie van Vredo waar de koe voorzien is van een zodebemesterelement.
anonymous_8
Ja daar zeg je wat. Nou ik kan me inderdaad voorstellen dat mensen die geen probleem zien in het verwijderen van de horens, ook geen probleem zien in het vervangen van de achterpoten van een koe door wieltjes met een mestschuif. Zou handig zijn toch? Want ik hoor veel mensen klagen over die mestrobots. Laat de koeien het gewoon zelf doen.
Klein nadeeltje. Zulke koeien zijn niet geschikt voor weidegang en een potstal. Maar daar zullen opstallers hun schouders over ophalen.
jan w
Krijg je dan nog wel een koe drachtig, kunnen het moeilijk laten zien.
anonymous_8
Zo lang je de dekstieren niet van wieltjes voorziet, valt dat nog best mee....
... en anders zijn daar ook nog wel een paar oplossingen voor te bedenken...
Red bull
Ik had begrepen dat veel Europese runderrassen van oorsprong hoornloos waren en dat de horens er in de 18e eeuw ingefokt zijn om koeien beter te kunnen vangen.
anonymous_8
.. en zijn de wielen er toen uitgefokt? of was dat al eerder?
Red bull
Zoek het maar op van der Sterren hoe het zit met de 'hoornloosheid'van onze runderrassen.....
arie.j
Wat ik echt flauwe kul vind is het fokken van een hoornloos ras omdat het dan natuurlijk is.
Als je het wil om een ingreep te vermijden is iets anders, maar het resultaat blijft hetzelfde
Verder kan ik jouw redenering niet erg volgen.
Wehebben koeien gefokt die een veelvoud van de melk geven dan voor een kalf nodig is en we stallen ze een winterhalfjaar op, ook niet volgens de natuur.
Ze lijken zelfs niet meer op het oerrund door onze aanpassingen via de fokkerij, en jersey zijn een extreem melkras dat helemaal doorgefokt is.
Als je vind dat de houderij aan het dier moet worden aangepast moet je van heel die fokkerij gruwen.
Sterker, dan wil je geen koeien meer melken, want die koeien zijn aangepast aan de houderij.

Of bedoel je bestaande koeien via eenlichamnelijke ingreep aanpassen?
Dan kan ik wel een eindje met je mee gaan.
Maar wat voor last een koppel koeien zonder hoorn heeft van het feit dat ze eens onthoornt zijn heb ik nog nooit iemand horen verklaren.
Bijspenen knippen we ook weg, ben je daar ook tegen?


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/12/2011 21:39 door arie.j.
anonymous_8
ik ben niet overal tegen, maar vind wel dat je niet overal even makkelijk over moet denken....
en ik bepleit ook niet dat iedere melkveehouder ineens stopt met onthoornen want dat zou in de huidige stallen en bij de huidige boeren tot veel problemen leiden.
Maar het is helemaal niet verkeerd om als boer een aantal zaken in je hoofd te hebben die je wel zou willen veranderen als de kans zich voordoet. Kiezen voor een houderijsysteem met gehoornde koeien zou zo'n wens kunnen zijn.

Overigens ben ik niet antifokkerij. Dus koeien fokken die meer melk geven of bijvoorbeeld hoornloos zijn vind ik goed. Maar ik vind het dus wel verkeerd om koeien geforceerd te dwingen in een houderijsysteem dat niet bij de koe past, maar dat jij zo hebt bedacht of toevallig hebt. Dus hoorns er af zagen als je een voerhek hebt waar een gehoornde koe niet goed met de kop door past, of een stuk van de poten afzagen omdat je toevallig een te lage stal hebt.

Ik denk trouwens dat het niet lang meer duurt voor er een melkveehouder is die het houden van gehoornde koeien combineert met automatisch melken.....dat lijkt namelijk een prima combinatie...
arie.j
Een melkrobot lijkt me wel passen omdat je dan zonder gedrang in een wachtruimte werkt.
Maar verder vind ik het maar niks in een beperkte ruimte waar baaskoeien met steekhoorns een mindere in de klem kunnen krijgen.
En als er dan ook zowat elke week een andere koe in de koppel komt zodat er eerst de nodige rangorde gevechten moeten plaatsvinden is het dubbel niks.
Wel fokken op hoornloosheid maar tegen onthoornen van kalveren zijn, daarvanontgaat me de logica, even afgezien van de stress bij de ingreep.
anonymous_8
ik heb overigens geen koeien met steekhoorns in gedachten maar fraaie MRIJ-koeien met naar binnen toe gebogen hoorns...
valtradriver
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik heb overigens geen koeien met steekhoorns in
> gedachten maar fraaie MRIJ-koeien met naar binnen
> toe gebogen hoorns...

Zie dus je hebt toch geen koeien,je denk (droomt) er alleen over
ejb
ik zit me de laatste tijd ook zeer sterk af te vragen met wat voor reden Marcster hier zit te prikken/stangen want hij praat nooit uit eigen ervaring en neem daarom zijn mening ook niet meer serieus
valtradriver
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik heb overigens geen koeien met steekhoorns in
> gedachten maar fraaie MRIJ-koeien met naar binnen
> toe gebogen hoorns...

Koeien met die gebogen horens! ja mooi maar jij zit over dat pijnlijke onthoornen in nou koeien met deze gebogen horens groeien altijd in de kop,en je bent vaak te laat met puntje er af zagen met als gevolg gat in de kop met de nodige pijn!
Werdt vroeger zeer streng naar gekeken door de AID op de markt!
Nee marcster als je ooit koeien ga houden neem dan eerst 1 hobbykoetje om alle wielen opnieuw uit te vinden
arie.j
Niet overdrijven, dat puntje afzagen kwam maar bij een enkele koe voor.
En het afzagen was beslist niet pijnlijker dan het knippen van jouw nagels
pieta
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Niet overdrijven, dat puntje afzagen kwam maar bij
> een enkele koe voor.
> En het afzagen was beslist niet pijnlijker dan het
> knippen van jouw nagels

Pijnlijk niet, stressvol wel.
anonymous_8
Heb je zo'n hekel aan nagels knippen?
pieta
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Heb je zo'n hekel aan nagels knippen?

Ja. (geintje)
anonymous_100
Welke is het geworden?
anonymous_151
vorige week nog tussen die jersey's met hoorns gelopen bij van der Voort, maar zoals hun omgaan met koeien gaat dat beter, dan wanneer ik de hoorns laat staan op mijn koeien. Als ik er ben leer ik er altijd weer wat, terwijl ikzelf een gangbaar bedrijf heb. en voorlopig nog zeer ver van zijn bedrijfsvoering af staat.

het is een pracht bedrijf, goede filosofie, leuk om met studieclub naar toe te gaan, kun je enorm van leren, zowel kwa diergezondheid, hoewel ze ook der problemen hebben gehad, als wel voeding.
ze hebben daar in ieder geval alles zeer goed overdacht, en ik betrap mijzelf en andere collega's erop, dat er vaak geluisterd wordt naar hetgeen de verteller kwijt wil, en wat ikzelf graag wil horen.bij hem gaat dat een beetje anders.
bijna niemand boert zoals zij doen, dus veelal proberen ze zelf veel uit, met vallen en opstaan.

het is nogal makkelijk om hier eventjes herrie te schoppen dat het allemaal niet kan, maar ga er eerst maar kijken, dan zul je zien dat het wel kan. en door de goede vermarkting van hun kaas ed is het allemaal goed mogelijk.

de energie die ze er met zijn allen insteken wordt op deze manier op twee manieren betaald, zowel in euro's maar zeker zo belangrijk, in werkplezier.
anonymous_8
valtradriver
Ben er ook ooit geweest en kan je verhaal onderbouwen,voorspoed maar ook erg veel tegenslag gehad nadat de spuit en medicamenten op de bewuste dag in de buurt zijn uitgedeeld,volgens de boer.
Petje af voor het doorzettingsvermogen! en die oude kaas die was lekker,die smolt bijna op je tong!

Video: [www.foodtube.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/12/2011 00:31 door Borg.
jan w
Maar er is ook nog een middenweg:

"Koeien houden met zo weinig mogelijk antibioticom."
valtradriver
Jan W Schreef:
-------------------------------------------------------
> Maar er is ook nog een middenweg:
>
> "Koeien houden met zo weinig mogelijk
> antibioticom."

Idd dat is de juiste weg,zonder is leuk voor een idealist maar niet voor normaal bedrijf.
Overigens men wil de dierhouderij zo graag vergelijken met het menselijk levensnormen,nou zoek er maar 5 op die bewust zonder medicijnen door het leven gaan!
noordhollander
inderdaad in die wereld leven we dankzij allerlei medische uitvindingen worden onze levens door de medici verlengd
al is het daarbij natuurlijk ook belangrijk dat je zelf de regie houdt cq probeert te houden soms dien jijzelf of je omgeving zich af te vregen of er nog wel genoeg kwaliteit van leven is voor de patient in kwestie.
het houden van jerseykoeien is economisch wellicht interessant al moeten we ons als 4 hoog achter amsterdammers wel afvragen waarom kan de restwaarde van de koeien als slachtkoe zo gebaggatelliseerd worden en waarom laat ah op zn videootjes ierse zoogkoeien zien voor de vleesproduktie allemaal verkoopstuntjes en klantenverlakkerij of is de nederlandse slachtkoe alleen geschikt voor mc donald of z,i,d,?dat wel of niet onthoornen is haast vooroorlogs slap geouwehoer je kunt t nog meer doordrijven vroeger werden de horentjes van stiertjes van een jaar bijgevijld en in houders gedaan om ze mooi naar voren te laten groeien ook bij koeien werd graag over de horens gewauweld, inmiddels gaat het zonder ook hoor!
anonymous_107
Vraag het veehouders en ze zullen allemaal beweren dat ze zo weinig mogelijk medicijnen gebruiken.
jan w
komt met het BBP allemaal boven water
loesje
Volgens mijn manier van lezen gaat het om een bedrijf dat geen antibiotica gebruikt en waar uierontsteking bijna niet voorkomt.
Maar betekent dit dat je die enkele dieren met uieronsteking dus onthoudt van behandeling ???
boerbiet
Loesje Schreef:
-------------------------------------------------------
> Volgens mijn manier van lezen gaat het om een
> bedrijf dat geen antibiotica gebruikt en waar
> uierontsteking bijna niet voorkomt.
> Maar betekent dit dat je die enkele dieren met
> uieronsteking dus onthoudt van behandeling ???

Dit is wat er staat; ik heb ook weinig last van uierontsteking, echter zeg nooit nooit.

Hij vertelt dat de koeien al vier jaar geen pootgebreken meer hebben. En de uierontsteking is vrijwel weg. "De dierenartskosten beperken zich bij ons enkel tot de controlekosten. Door meer aandacht eraan te schenken, zijn we de problemen vaak voor."
valtradriver
Nee,hij was toen heel attent met een arts die veel kennis had van alternatieve geneeswijze,die had hem ook (uiteindelijk) door de hardnekkige pinkengriep geloodst die door al het jongvee ging een jaar of wat na de ommekeer.
Op die manier pakte hij ook de nu enkele uierontstekingsgevallen aan.
Deze veestapel heeft helemaal opnieuw een natuurlijke weerstand opgebouwd,wat betekend de eerste jaren veel gezondheidsproblemen,maar daarna neemt door de natuurlijke weerstand en het recht van de sterkere dieren het heft over en gaat het goed,maar dan moet je wel veel geduld en doorzettingsvermogen hebben!
boerbiet
Borg Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nee,hij was toen heel attent met een arts die veel
> kennis had van alternatieve geneeswijze,die had
> hem ook (uiteindelijk) door de hardnekkige
> pinkengriep geloodst die door al het jongvee ging
> een jaar of wat na de ommekeer.
> Op die manier pakte hij ook de nu enkele
> uierontstekingsgevallen aan.
> Deze veestapel heeft helemaal opnieuw een
> natuurlijke weerstand opgebouwd,wat betekend de
> eerste jaren veel gezondheidsproblemen,maar daarna
> neemt door de natuurlijke weerstand en het recht
> van de sterkere dieren het heft over en gaat het
> goed,maar dan moet je wel veel geduld en
> doorzettingsvermogen hebben!

Dan heeft het toch al genoeg geld en leed gekost Voor alle mensen die dit goed vinden, nooit meer zelf en met je kinderen naar een arts gaan, de sterkste overleven wel.
t de wolff
Ik denk niet dat Loesje op dit antwoord zat te wachten, toen de penicelline nog niet in gebruik was werden de dieren oook wel behandeld maar anders, door schaalvergroting is die behandeling ook moeilijker geworden en als een behandeling niet meer helpt is een behandeling om een speen te splijten ook een behandeling.
arie.j
Bij een onderzoek,naar onthoornen van nog niet zo lang geleden kwam dit bedrijf ook ter sprake.
Vond het onderzoek overigens nogal gekleurd , het staat dan ook op de site van Demeter (Biologisch Dynamisch) en de onderzoekster komt ook duidelijk uit die hoek
In het rapport word verder geschreven dat onthoornde koeien een duidelijk waarneembare slechtere melkkwaliteit hebben.
Voorst dat het bloed en de urine van onthoornde koeien ook duidelijk waarneembaar slechter is.

Wat het bedrijf betreft waar we het over hebben, daarvan staat dat ze ook werken met telepathisch communiceren met hun koeien, wat volgens hen uitzonderlijk goed werkt.(iets waar ik veel vraagtekens bij krijg)
Maar er staat eveneens dat het bedrijf waar we het over hebben elk jaar ongeveer 25 nieuwe vaarzen op ongeveer 100 stuks melkvee heeft.
Als het allemaal zo duurzaam en goed gaat snap ik dat vervangingspercentage niet , ik vind een vervangingspercentage van 25 % voor een normaal gangbaar bedrijf eigenlijk al veel te hoog.
Wat die kaas betreft moet je natuurlijk wel in aanmerking nemen dat om jersey melk gaat die ze niet ontromen.
Dus krijg je zo ongeveer roomkaas (veel hoger vetpercentage in de kaas en minder eiwit) en aangezien het vet de smaakmaker is kan ik een andere smaak wel begrijpen,maar dat zoiets volgens de boer komt omdat zijn koeien zo tevreden zijn rangschik onder het hoofdstuk verbeelding, misschien kan ik het beter over wensdenken hebben.
Op hun site schrijven ze dat jerseysmelk meer caroteen heeft en meer kalk en hele verhalen over de goede eigenschappen van hun kaas.
Maar over het belangrijkste verschil, het veel en veel hogere vetgehalte schrijven ze niet, als BD boer moet je blijkbaar tochniet alles vertellen
[www.demeter-bd.nl]


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/12/2011 10:07 door arie.j.
t de wolff
Die 25% vervanging heeft verder weinig met het begrip duurzaamheid te maken, ik gebruik ook nooit droogzetters en dan zal er vaker een uitvallen wegens ontsteking. Dat is inherent aan het doel. Maar kalveren worden nu eenmaal geboren en als je het systeem hanteert dat kalveren zo kort mogelijk leven + koeien zo lang mogelijk of kalveren zo lang mogelijk en koeien wat korter is een keuze. Als dat laatste natuurvriendelijker kan en je doel is natuurvriendelijkheid is het ook duurzaam tenzij cijfers of gegevens dat uitwijzen.
Verder is biologisch ook een geloof en dat is anders dan jouw geloof, Arie, daar heb ik niets mee en ik vind dat ook weinig duurzaam, maar dat hebben we al eens besproken, elke ondernemer maakt op zijn manier reclame.
arie.j
Het vervangingpercentage heeft heel veel met duurzaamheid te maken.
Immers het geeft aan hoe oud je koeien worden, oftewel hoe duurzaam ze zijn.
Veel problemen met onder meer gezondheid maakt een hoog vervangingpercentage noodzakelijk.
Koeien met uierontsteking maar naar de slacht verwijzen geeft een wegwerp mentaliteit weer.
Dat oude koeien en een lager vervangingspercentage een hoger inkomen geeft is dacht ik toch vrij algemeen bekent
zie o.m.[www.lei.dlo.nl]

Kletspraatjes over kalveren langer laten leven door een hoog vervangingspercentage heb ik niets mee


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/12/2011 12:49 door arie.j.
brabo
Arie, de Wolff heeft wel een punt als hij zegt dat kalveren nu eenmaal geboren worden en dat je dus kiest om je koeien oud te laten worden en daarom meer kalveren of kalfvaarzen afvoert, of juist de kalveren wel in je veestapel in steekt en hierdoor de koeien eerder af gaat voeren.
Het zou pas echt duurzaam zijn dat als je een laag vervangingspercentage hebt, dat je er dan voor kiest om het aantal geboren vaarskalveren aanpast aan je vervangingspercentage. Dus je tkt flink opvoeren om zoweinig mogelijk kalveren geboren te laten worden. Het insemeren met belgisch blauw kun je namelijk ook niet duurzaam noemen, want dan gaan er weer meer dieren richting mesthok voor een vrij kort leventje.
arie.j
Dus het is net zo duurzaam om elk jaar al je vaarskalveren maar voor de vervanging aan te houden en net zoveel koeien naar de slacht te sturen????
Nou ook in bio en soortgelijke kringen denkt men toch echt anders, en ook anders dan T de Wolff
Zie b.v. [www.animalfreedom.org]

En als je dan zo bewogen bent met die vaarskalfjes dan fok je toch gewoon alles op?
Je kunt vaarzen toch verkopen?
valtradriver
Ik vind dat je nu aan het doorschieten bent Arie,iets zoeken in het uiteindelijk succes wat deze mensen na vele tegenslagen hebben bereikt vind ik erg jammer!
Ik heb zijn verhaal ooit gehoort en ik vind het erg knap om helemaal je eigen lijn te trekken zelfs je hele afzet op een 99.9 % eerlijke manier op de europese markt zetten,tenminste het lijkt er op dat je lek van 0.1 % heb gevonden.

Wat de vette kaas betreft heb ik toen begrepen dat zij van i.p.v 10 liter melk/ kilo kaas zij dat doen met 5 of 7 liter dat weet ik niet meer goed en daar zit voor hem ook de winst buiten de naam die zijn plus heeft.

Wat de vervanging betreft kan me voorstellen dat hij doordat de nuka's geen waarde hebben alles aanhoud als een soort verzekering,want een uitbraak van weet ik wat ligt altijd op de loer en dan heb je altijd wat achter de hand.
En of er markt is voor dikke jersey vaarsen weet ik ook niet.
arie.j
Ik ken het bedrijf niet Borg en het is mij allemaal best.
Waar het mij echter om gaat is b.v. de teneur van zo'n verhaal en die was "Melkkoeien zonder anti-biotica kan best en onthoornen is nergens voor nodig"
Maar het werkelijke verhaal is dat er jaren veel moeilijkheden en uitval waren en dat nu de situatie enigzins stabiel is.
Dat zeeen andere ras vee hebbenen ook een andere stal
En ondanks dat: Een vervangingpercentage he dat voor een biobedrijf veel te hoog is.
Bovendien brengen jerseys voor de slacht erg weinig op, dus vervangen kost meer, daarnaast zijn het extreme dierenvrienden
Dus die vervanging zal wel pure noodzaak zijn.
Dat verhaal over verzekering van jou klopt niet.
Het ging niet over het aantal vaarskalveren die ze aanhouden maar over het aantal koeien dat er elk jaar uitgaat, en waar vaarzen voor nodig zijn.

Uiteraard is het knap om een bedrijf rond te zetten en een inkomen (neem ik aan) te verwerven met dergelijke afwijkende principes die ze in de praktijk brengen.
Maar ik protesteer tegen verhaaltjes in de trant van: "Zie je wel, boeren hebben helemaal geen anti-biotica nodig en onthoornen is ook iets wat ze makkelijk kunnen afschaffen.
En ik zou voor dit bedrijf wel eens de uitgesplitste kostprijs willen zien.
valtradriver
Nu ik even het toppic opnieuw lees geef ik je daar wel gelijk in,de kop van het verhaal is misleidend,zo simpel is het niet.

Dit is niet het verhaal van de boer zelf,ik bekeek het vanuit deze mensen en dan vond ik de kritiek niet eerlijk.
Toen wij er waren kon hij al het dubbele aan quotum verwerken aan kaas als wat hij nu had,maar dat deed hij natuurlijk niet
Denk dat er nu goed marge gedraait wordt,het is exclusief dus duur.
arie.j
Weet het ook niet met die marge.
Ze kregen de inovatie prijs kennelijk zonder onderzoek of er met hun bedrijfsvoering iets (of veel) te verdienen viel.
Vind ik maar raar.
Verder is het verhaaltje op biofoon iets wat bij mij veel vragen oproept.
Hoe is de melkproductie om maar wat te noemen., ze geven helemaal geen krachtvoer en snijmais meer, lijkt me allemaal nogal Spartaans
100 koeien plus jongvee op 33 ha geeft natuurlijk een ruwvoer tekort,zonder snijmais en krachtvoer helemaal, hoe lossen ze dat op enz.

Het is een heel sterk afwijkend bedrijf, niets op tegen, maar om nu van sommige dingen van hun bedrijfsvoering zomaar te zeggen dat andere boeren dat ook kunnen vind ik te makkelijk.
Daarnaast is voor de producten die ze maken natuurlijk maar een erg beperkte markt, bij 5 bedrijven die zoiets zouden beginnen zou misschien de prijs en afzet al bedorven zijn.
arie.j
Nou ,ik zie dat ze op die biofoon voorzichting gezegd niet volledig in hun informatie zijn
Elders lees ik zojuist dat ze diverse soorten geplette granen lupine enz voeren.

Nou we zullen het maar zo laten met deze boer, ieder zijn meug en als ze er maar plezier in hebben.
Red bull
Borg Schreef:

> de kop van het verhaal is
> misleidend

Sommige 'journalisten' zijn daar goed in.
brabo
Het ging er mij om wat je duurzaam noemt
Vanuit je bedrijf geredeneerd betekent duurzaam dat je weinig vee hoeft te vervangen omdat je de melkkoeien oud laat worden.
Vanuit de dieren geredeneerd betekent duurzaam echter dat alle dieren oud worden. En dit loopt niet mooi 1 op 1 met je bedrijfszuurzaamheid. Want bij een lage vervanging kies je mogelijk voor meer inseminaties met BB. En deze kalveren worden eerder geslacht dan dat ze hun duurzame leeftijd gehaald hebben.
anonymous_8
duurzaam produceren in de landbouwsector kan volgens mij niet betekenen dat je alle dieren zo bejaard mogelijk wilt laten worden.Vleesproductie (rund, varken, kip) sluit je dan uit.
arie.j
Bij melkkoeien is melk veruit de hoofdzaak.
En veel vervanging betekent dat je veel vaarzen hebt die minder produceren dan een volwassen koe.
Vaarzen waar je bovendien eerst goed 2 jaar alleen maar opfokkosten aan hebt

Vleesvee dat eerst oud moet worden om te slachten is geeft juist weer veel kosten.(en kost veel voer per kg vlees)
Behalve misschien als naast het vlees het kalf erg belangrijk is.

Redeneren vanuit dierenliefde waarbij elk dier eigenlijk zo oud mogelijk moet worden heeft weinig met duurzaam produceren te maken. Dan praat je vanuiteen heel andere invalshoek


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/12/2011 00:29 door arie.j.
anonymous_8
Ja dat vind ik ook
t de wolff
Jullie stellen dit wel heel simpel. Gelukkig zijn er ook altijd nog mensen die het op een wat andere manier bekijken en hun eigen gang gaan . Soms tegen de stroom in en soms loont dat ook wel.
De wereld hoeft helemaal niet alleen maar te bestaan uit veebedrijven die alleen melk of alleen vlees produceren. Er zijn zoveel andere vormen en tussenvormen mogelijk en ik denk dat dat gewoon te weinig aandacht krijgt. Je produceert en je houdt er wat van over en je beleeft er plezier aan. Remeker heeft een unieke melkveehouderij en als ze de kalveren aanhouden enopfokken en dan de ouderen vervangen door jongeren is niks wegwerpen. Het is fokken, het is bewaken, het is vooruit kijken, het is omzet en aanwas maken en kosten laag houden. Zelf heb ik mijn leven lang FH melkvleestypische koeien gemolken. Je kon niet mee doen met hoge lijsten laten zien, was vroeger eerst misschien wel moeilijk, maar ik wilde er wat van overhouden. Ik heb wel jaren 80% van de vaarskalveren aangehouden en vervangen, dat was geen wegwerp maar kassa. En duurzaam, het is een vreemd begrip maar het zegt zoveel als zuinig zijn en verantwoordelijk zijn. Even kijken in het LEI bedrijfsvergelijking: energie gemiddeld van de groep7083 euro TdW 4604 euro, ik ben denk ik mooi duurzaam, arbeidsopbrengst per aje: gem - 8820 euro en bedrijf TdW + 24124 euro ook niet slecht. Laatst heb ik hier al eens neer gezet dat de 25% hoogste prod. per koe niet meer verdiende dan de 25% laagste prod per koe dus er worden altijd veel aanname 's gedaan. Het anders melken hoeft niet zo slecht te zijn. Er wordt veel te veel geluld en teveel boeren lopen daar achter aan. Mijn advies: loop niet achter die massa aan !
anonymous_8
Ik hoop dat een aantal prikkers eens goed naar jou luistert .....
arie.j
Een laag vervangings percentage levert beslist wel meer inkomen op, dat is overigens al een oud gegeven.
Misschien dat er wel ergens een paar uitzonderingen zijn, maar het gegeven staat onomstotelijk.
Zie b.v.[www.lei.dlo.nl]
Zelf heb ik vrijwel nooit aan een vervanging van 25% gezeten.
Ik ben van het eerste begin, en dat was in deze streek al jaren voor de superheffing, overgegaan op HF en ik was er erg blij mee.
De FH koeien hadden veel slechtere uiers en ook veel slechter beenwerk.
De eerste 10 jaar ook veel kalveren en drachtige vaarzen duur verkocht (Bunnink), dat brengt meer op dan uitstootkoeien

Dat de topmelkmelkers eerder minder verdienen dan degene die 10 tot 20% lager in de productie zitten is bekend
Maar wat betreft die 25% van de bedrijven met de hoogste en laagste melkproductie, normaal klopt jouw verhaal niet,tenminste als het over hetzelfde ras koeien gaat.(en verder ongeveer dezelfde melkprijs
Alleen hoge quotumkosten voor de meer productie kan het wat anders maken.


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/12/2011 22:28 door arie.j.
anonymous_430
Ik zie geen bezwaar in een beperkte ingreep als onthoornen als daarmee de kwliteit van leven van die koeien niet geschaad word of zelfs verbeterd. We steriliseren toch ook katten en honden om te voorkomen dat we ze straks met bosjes af moeten maken.
Voor biologische veehouderij zijn argumenten die steek houden maar in het wereld vraagstuk om zo efficiënt mogelijk te produceren past het niet zo goed. Dus de vraag is of we voor een paar miljoen mensen biologisch moeten worden om hun geweten te sussen of intensieveren om voor een paar miljard mensen om deze een betere voedselstandaard te bieden.
ejb
[www.koemarkt.nl]

ik ga er vanuit dat jij ze gekocht hebt maar zag toch graag een foto om te zien of ze geen steekhorens hebben
anonymous_8
- helaas EJB.... ik ben niet zo aankoop-achtig. Geef de voorkeur aan het gesloten houden van mijn bedrijf.
En ik kan je verklappen...... als je niet onthoornt dan krijgt iedere koe vroeg of laat hoorns..... probeer het maar eens uit....
brabo
nog nooit van hoornloos fokken gehoord zeker
anonymous_8
... jawel maar voor zo ver ik weet is Jan Cees Vogelaar de enige boer in Nederland die dat doet (die loopt trouwens op nog wel meer punten een stukje voor op de rest...)
brabo
dan weet je het niet goed
anonymous_8
... dat sluit ik ook zeker niet uit...
brabo
we beginnen er al aan te wennen
pieta
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> ... jawel maar voor zo ver ik weet is Jan Cees
> Vogelaar de enige boer in Nederland die dat doet
> (die loopt trouwens op nog wel meer punten een
> stukje voor op de rest...)

Als je zelf langs Jan Cees Vogelaar loopt, loopt hij achter, naast en voor je. Wat een omvangrijke man is dat.
anonymous_78
>>... jawel maar voor zo ver ik weet is Jan Cees Vogelaar de enige boer in Nederland die dat doet (die loopt trouwens op >>nog wel meer punten een stukje voor op de rest...)

aan zijn postuur te zien heeft hij een punten dieet
anonymous_42
weer zo,n succesverhaal wat je niet kunt controleren,waar de politiek mee gaat lopenen de werkelijkheid weer voorbij gaat
anonymous_8
... ik zou het verhaal niet geloven als ik jou was...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melk , kaas , antibiotica , antibioticavrij , dieren , bedrijfsvoering , uierontsteking , melkveehouder , boter , opvolger en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
110
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
17