Melkprijs 2011 nadert record

De gemiddelde voorschotmelkprijs van de Europese zuivelfabrieken over 2011 komt uit op circa 34,50 euro per honderd kilo melk. Dat is zo’n 12 procent hoger dan in 2010, blijkt uit voorlopige berekeningen van het Productschap Zuivel (PZ) op basis van de uitgangspunten van de LTO Melkprijsvergelijking [www.milkprices.nl].

Definitieve cijfers heeft het PZ nog niet, maar nu de maandelijkse melkprijzen tot en met november bekend zijn, kan een redelijke inschatting worden gemaakt van de melkprijsontwikkeling in 2011. Te meer omdat van een aantal zuivelondernemingen de decembermelkprijs al bekend is. De voorschotprijs van 34,50 euro geldt voor honderd kilo melk met 4,20 procent vet, 3,40 procent eiwit en een leverantie van 500.000 kilo melk per jaar. De prijs is exclusief btw.

Willem Koops, medewerker van het PZ, sluit niet uit dat de definitieve melkprijs over 2011 uitkomt op een nieuw record in de nu twaalfjarige geschiedenis van de LTO Melkprijsvergelijking. 2008 is nog steeds het jaar waarin de hoogste gemiddelde Europese melkprijs werd genoteerd: 34,96 euro. Op basis van het historische niveau van de nabetalingen lijkt de melkprijs van 2011 daar ook zo’n beetje uit te komen. De hoogte van de nabetalingen bepaalt dus uiteindelijk of het record van 2008 wordt gebroken.

Nederlandse melkprijs

De voorschotmelkprijs van Royal FrieslandCampina (RFC) over 2011 zit met 35,36 euro per honderd kilo melk bijna 1 euro boven het Europese gemiddelde. Daarmee ligt de voorschotbetaling van RFC 14 procent hoger dan in 2010.

DOC Kaas zit 0,53 euro achter RFC en betaalt bij een leverantie van 500.000 kilo melk een voorschot van 34,86 euro per honderd kilo melk. Dat is een stijging van bijna 17 procent ten opzichte van 2010.

Het PZ berekende voor Nieuwe Oogst ook de verschillen tussen beide ondernemingen bij leveranties van 800.000 en 1,4 miljoen kilo melk. De tabel laat zien dat het verschil tussen RFC en DOC Kaas dan kleiner wordt. Een melkveehouder met 1,4 miljoen kilo melk bij DOC krijgt 0,18 euro per honderd kilo minder dan bij RFC. Of de nabetaling dit voorjaar de verschillen wegpoetst, blijft nog even de interessante vraag. Duidelijk is dat beide Nederlandse zuivelondernemingen qua melkprijs opnieuw in de bovenste regionen van de ranglijst meedoen.

De berekende voorschotmelkprijzen van de Duitse en Britse zuivelondernemingen stegen gemiddeld 12 tot 13 procent. Die van het Deens-Zweedse Arla en het Finse Hämeenlinnan Osuusmeijeri beide met zo’n 13 procent. De Ierse zuivelondernemingen en het Italiaanse Granarolo verhoogden in 2011 hun voorschotmelkprijzen met 15 tot 16 procent.

De grootste stijging van de melkprijzen in 2011 vond plaats in de Verenigde Staten. Daar steeg de melkprijs met zo’n 25 procent. De voorschotmelkprijzen van het Nieuw-Zeelandse Fonterra daarentegen liggen al sinds juni 2011 zo’n 15 procent lager dan de recordmelkprijs van het melkprijsseizoen 2010-2011.

Bron: [www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

George
Waanzinnig record jonguh.
Coen
jaaroverzicht 2011, incl. BTW:
voorschotprijs 39,96
2010 prestatietoeslag 2.05
All Time High, iets hoger dan melkprijs in 1988/89
brabo
fabrieksgem Nemelco
bij 4.32 en 3.49 komt uit op 40,17 incl alles
casev
34.50 cent een record?

Waaromgeld hierhetInflatie principeniet?Als je echt met voorgaande jaren wilt vergelijken,moet jeergewoon +/- 2%per jaarvanaf trekken,om het te kunnen vergelijken.

Je gaat toch ooknietde melkprijs1 op 1vergelijkenmet `n prijsdiemen in1960 ontving........
anonymous_8
.. dan moet je ook corrigeren voor de kg's melk per boer...
George
Nee nee , gewoon de melkprijs per kg. Meer werken door meer liters te leveren moet worden beloond.
Het is eigenlijk nog maar een lala melkprijsje. Maar ik zou zeggen schreeuw het van de daken dat het een waanzinnig record is en helemaal geweldig blabla en ze geven je binnen de korste keren weer minder. Het moet gewoon minstens 50 cent worden. Minstens!
gerrie-hul
George helemaal met je eens
anonymous_78
>>.. dan moet je ook corrigeren voor de kg's melk per boer...

dus een grote boer kan met de helft van een kleintje toe , marcster ga eens met een psychiater praten .
anonymous_8
... de psychiater geeft me volkomen gelijk....
ejb
die denkt: wat een hopeloos geval laat ik hem maar gelijk geven dan is marcster ook weer tevreden
anonymous_294
en zn portefuille gevuld
anonymous_107
record is record, in dit artikel staan gewoon de feiten zonder er een kwalificatie aan te geven.
anonymous_8
van feiten worden we soms zo ongemakkelijk...
Jan S
😀
matt
27%
tukker12
En nu donderen de prijzen dus ook gelijk naar beneden, in januari allemaal omlaag

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , kaas , zuivel , eiwit , doc-kaas , fonterra , productschap-zuivel , melkveehouder , arla , rfc , doc , voorschotmelkprijs en melkprijsvergelijking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0