5 cent pakken of 8 cent inleggen zonder enkele garantie? .

Die vraag ligt nu bij velen op tafel, leen je gratis geld van RFC dan wordt opstappen moeilijk al zijn de precieze voorwaarden daarover nog niet naar buiten gebracht.

Deel dit topic

puntertje

Reacties

+2
Sjaakiee
5 cent pakken
labella
@Sjaakiee die keuze lijkt mij niet moeilijk.
+4
puddingbroodje
@labella als je ah melk kan leveren bij a-ware misschien niet maar anders ben je bij rfc altijd beter af iig in het verleden sowieso! De afgelopen jaren 3 cent meer. dan is die 8 cent snel terug verdiend. uiteraard zal de toekomst uitwijzen of het ook daadwerkelijk een goede keuze was.
+1
hans1980
@puddingbroodje in het verleden konden ze nog winstgevende onderdelen verkopen nu is rfc een kale kip aan het worden
ricardo
@hans1980 waar baseer je dat op?
labella
@ricardo word eens wakker, heb je de laatste 5 jaar onder een steen geleefd
+1
Frits1
@labella lekker onder bouwt
+1
labella
@Frits1 Onderbouwen is zinloos als je niet wilt zien dat RFC stukje voor stukje wordt ontmanteld.
Melkboer16
@labella ha je wijst met vinger naar ander maar dat doe je zelf ook!
Van RFC naar A-Ware om het geld te pakken maar nu ben je ook gestopt waarvoor respect maar uiteindelijk betaald RFC beter.
Geld wat zo op de rekening komt wordt bij zware tijden gewoon opgemaakt.
labella
@Melkboer16 ik kwam van van Heel en later Leerdammer en heb nooit aan rfc geleverd, ja vroeger mijn opa aan 1 van de voorlopers van rfc maar mijn vader was toen al zo verstandig om bij de coöperatie te vertrekken.
puntertje
Quote Reactie van @Sjaakiee:
5 cent pakken

Maar als velen dat doen creëer je hetzelfde probleem als dat wat de directe aanleiding was voor het veranderen van de financieringsstructuur. Door de vele opstappers n.a.v. de 10 cent regeling kwam grote onbalans in de RFC-obligatiemarkt.
+1
J Andringa
@puntertje je geschetste probleem gaat sowieso ontstaan denk ik. Alleen is de vraag; in welke mate
+1
puntertje
@J Andringa Het probleem wordt wel groter als je met een plan komt waar heel veel zaken ´nog nader ingevuld moeten worden´. Dan wordt het een fuik en slikt de ledenraad, die ongetwijfeld ja gaat knikken, later nog liever de tong in dan toe te geven dat ze het niet allemaal konden overzien.
+1
Noorderling
@puntertje
blijft het 8 cent wanneer de leden er 1,6miljard in hebben zitten verdeeld over 10miljard kg melk?
paulus2
@puntertje wanneer je als laatste overblijft is RFC van jou
Noordoost
@Sjaakiee idd pak die 5 ct
+7
Melkboer16
Joh de meesten hebben er al lang 8 cent inzitten!
Dacht dat je lessen moest trekken uit het verleden!
Welnu ga eens met een DOC-lid praten wat bij RFC wegkomt!
A-ware heeft alleen het eerste jaar meer uitbetaald om leveranciers te krijgen.
Kijk ook goed rond bij die lui en trek je conclusie
Noorderling
@Melkboer16
wie gaat jou uitkopen als je wilt cashen?
+1
Melkboer16
@Noorderling als je wilt gaan hou ik je niet tegen maar trek er eens een dag voor uit om DOC collega’s te bezoeken die vroeger bij RFC zaten of hun rechtsvoorgangers
Het is net als in de broek plassen, even lucht het op maar daarna.
Noorderling
@Melkboer16 zo'n makkelijk antwoord. Als je niet de slechtste bent doe je het dus goed? Door die lakse houding kunnen we nu bijlappen. Frans begint het ook in te zien dat het te mooi ging, ik had gehoopt op een kritischer rvc.
cjw73
@Melkboer16 dat de meeste die 8cent er allang in hebben betwijfel ik. Hoor hier veel die fors bij moeten, tot bedragen van boven de 100000. Nou dat vindt ik nogal wat.
+3
KOC1981
@cjw73 70% heeft voldoende. de 30% overige varieert van bijna genoeg tot 0
puntertje
@KOC1981 Maar voor die 70% geldt dus ook 8 cent plus 5 cent wat ze eruit kunnen halen. 5 van Neelie en 8 cent waar je plotseling geen rente meer op krijgt.
de Tank
@puntertje Hoe dan ook, het antwoord of het zinnig is om te doen ligt in de toekomst, ga je een gelijkwaardige melkprijs krijgen. Is dit niet het geval dan is het kort geluk opzoeken, waar ook niets mis mee is, kort geluk is ook geluk.
puntertje
@de Tank Het gaat er niet meteen om wat de vertrekkers denken, maar de gevolgen voor zij die niet vertrekken. Met het gevaar voor een sneeuwbaleffect.
+2
Melkboer16
@cjw73 dat zijn dan forse groeiers of nieuwkomers,
Geen beklag mee want dan ben je echt fors meer koeien gaan melken
Hier genoeg obligaties vast , ik meen 14 cent per kg en dan waren we al 20% gegroeid de afgelopen 2 jaar
+2
Noorderling
@Melkboer16 je vergeet bedrijfsoverdrachten. Iedereen begint bij 0 en diegene moeten jou wel uitkopen straks.
cjw73
@Melkboer16 dat klopt dat het groeiers en nieuwkomers zijn maar net die categorie heeft meestal niet de middelen om nog maar even wat extra te lenen
de hoef
Quote Reactie van @Melkboer16:
ik meen 14 cent per kg en dan waren we al 20% gegroeid de afgelopen 2 jaar

neemt iemand het over bij jou
robbies
@de hoef hij laat het geld erin zitten. Gunt zijn overnemer een paar ton extra in de overname. Dat moet iedereen maar doen, ongeacht de afspraken die er met broers en zussen gemaakt zijn.
pieta
@robbies Overdrager kan ook het geld er in laten zitten als een lening aan de overnemer. Het enige probleem wat er ligt is dat RFC winst moet gaan draaien. Draaien ze weer een fatsoenlijke winst dan is dat ledenkapitaal verhaal een ander verhaal. Ook wie het er heeft staan heeft het opgebouwd en niet gekregen.
+1
Noorderling
@pieta

Kapitaal krijg je geen rente op, ik weet geen een reden om het te laten staan.
Kun je het beter in een huis stoppen, heb je wat aan je pensioen en wordt duurder. Het geld is ook een lening aan het lid en niet het bedrijf, nu wordt dit bij bedrijven op een hoop geveegd terwijl dat helemaal niet kan. Dat 70% voldoet is gebaseerd op niets. Dat gaat nog wel even tegen vallen als er straks een aantal opvolgingen vervroegd plaats gaan vinden.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Dat 70% voldoet is gebaseerd op niets.

dat is wel heel correct. Die 70% wordt uitgesmeerd over het aantal bedrijven, terwijl er 6.000 meer leden-melkveehouders zijn dan leden-melkveehouderijbedrijven.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Kapitaal krijg je geen rente op, ik weet geen een reden om het te laten staan

Je kunt geen enkele reden bedenken waarom je je eigen afzet een beetje mee moet financieren. Wauw, ik had je toch wel wat hoger ingeschat. 😁 Dat het allemaal financieel lastig is (en vooral niet uitkomt) kan ik me wel voorstellen. Velen zullen het geld liever in andere zaken investeren. Maar als je op termijn een fatsoenlijke melkprijs wil ontvangen zul je bij een coop wel de afzet mee moeten financieren. Anders houdt het een keer op met de coops. Dan wordt het allemaal particulier. En dan is de melkprijs gewoon de echte sluitpost.
Noorderling
@pieta
Er is al jaren 30?-60% in de dode hand gereserveerd. Bij rfc, friesland foods en alle voorgangers. Dat wordt aldoor maar even vergeten. Er zitten al tonnen in fabriek diemijn voorgangers en ik nooit terug ga zien maar mij nu nog wel wat opleveren als het goed zou zijn, diegene die gestopt zijn, zijn het wel kwijt.

Misschien is 100%reserveren op naam zo gek nog niet. Nu rendeert het geld ook niet gezien de resultaten van afgelopen twee jaar en 21.
+1
pieta
@Noorderling Hoeveel zou de balans groter zijn geworden? Dat de resultaten de laatste jaren niet goed zijn vind ik ook. Maar de ontkoppeling van het ledenkapitaal tov leverantie is achteraf gewoon een flinke vergissing gebleken. Opvolgers tot de 40 in maatschap waarna alle kapitaal er uit wordt gehaald en dergelijke. Zoiets is niet volhoudbaar en zeker niet eerlijk. Niet dat ik het huidige voorstel fantastisch vind. Maar elk lid er voor een gelijk deel aan laten bijdragen staat mij wel aan.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Maar de ontkoppeling van het ledenkapitaal tov leverantie is achteraf gewoon een flinke vergissing gebleken.

Dat klopt, en hoe later je ingrijpt en wanneer de noodzaak wordt gezien kom je steeds verder van je doel af. Kan er niet bij dat voor afschaffing van het quotum iedereen op die manier ook niet zijn eigen groei in RVS kon en moest betalen. Het begon al heel snel dat we elkaars nabetaling kapot molken, wegkijken is een optie, wellicht niet de beste. Of er iets veranderd en verbeterd verwacht ik dan ook niet, gezien de meeste bestuurders van destijds nog in functie zijn.
puntertje
Quote Reactie van @Noorderling:
de meeste bestuurders van destijds nog in functie zijn

En prediken nu wat ze eerst heel hard ontkenden. ´Tijden veranderen´ zullen ze zeggen. Maar bestuurders zitten er om vooruit te kijken en die vaardigheid ontbreekt.
de hoef
@robbies dat zou de beste oplossing zijn ,
+1
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
dat zou de beste oplossing zijn

Je moet het alleen wel uitgelegd krijgen bij de rest van de familie, als er afspraken liggen
+3
Frans1
@de hoef het gat tussen financierbaarheid en werkelijke waarde wordt alsmaar groter
+2
Cowboy3
@Frans1 Als je nu net zoveel vertrouwen hebt in RFC( en LTO )als @Bennie Stevelink kun je rustig nog wat €'s uitlenen aan deze betrouwbare coöperatie met een bodemloze put.
+1
Twentsch Land
De situatie bepaald ....... als je het bedrijf overdoet aan de opvolger en het geld bij fc hebt opgespaard voor je pensioen kan ik mij er wat bij voorstellen dat je rond kijkt en eventueel vertrekt ..... als je redelijk geld hebt staan en opvolging is ( nog ) niet aan de orde ...... kun je net zo goed blijven.
hans-hans
@Twentsch Land zo zie ik het ook
+1
Melkboer16
@Twentsch Land dat is dan wel armoede als alleen de obligaties vast je pensioen zijn.
Je kan er nog geen recreatie woning van kopen.
Twentsch Land
Maken we aanvulling er van ...past dat jou beter 😉

@Melkboer16
+3
Melkboer16
@Twentsch Land als je dan gewoon het geld in RFC last zitten en je opvolger op een andere manier je pensioen laten betalen.
De discussie over het vertrekken bij RFC komt elke keer weer terug en vaak degene die al gestopt zijn of al bij A-ware zitten.
van Ittersum
@Melkboer16 kort samengevat wel waar
cjw73
@Melkboer16 zoveel ruimte om het pensioen te lappen is er voor de meeste opvolgers niet meer en dat probleem wordt steeds groter doordat banken ook moeilijker gaan doen.
sorry
@cjw73 je kun die certificaten lenen tegen 0% rente bij rfc
Melkboer16
@cjw73 ja dan houdt het langzamerhand op in Nederland of bij jou!
Aan de andere kant zie ik boeren wel ondernemen en overnemen. En er blijft geen enkele boer in Ruste berooid achter!
Als dat wel zo is heb je toch ergens een verkeerde afslag genomen en dat kan een keuze voor een andere melkfabriek zijn.
+1
cjw73
@Melkboer16 nee is niet van toepassing bij mij hoor. Alleen hoor op het moment veel rfcers er over. Ben tevreden bij aware en Jan betaald de fabriek zelf wel. Daar hoef ik niet voor te lappen.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
En er blijft geen enkele boer in Ruste berooid achter!

Berooid weet ik niet maar roep het niet te hard.
Twentsch Land
Je fietst er om heen .... de mogelijkheid is/was altijd dat uittredende ouder het geld uit de fc onderneming kan/kon halen en de opvolger de melk gewoon kon blijven leveren .... nu ziet het er na uit dat dat straks niet meer kan ! ...... en dit kan nu net de reden zijn dat een opvolger en/of sterke uitbreider besluit te vertrekken bij fc.

@Melkboer16
pieta
@Twentsch Land Onder Campina was dat van oudsher niet zo.
Twentsch Land
Melkbussen tijd ....

@pieta
pieta
@Twentsch Land Net iets meer dan 10 jaar geleden.
Melkboer16
@Twentsch Land ik was voorheen ook tevreden met het FF systeem, mijn aandelen stegen toen iedere keer in waarde maar ook dat is wat anders geworden!
In die 12 jaar RFC tijd al weer 14 cent per kg opgebouwd maar niks blijft eeuwig hetzelfde!
Over 10 jaar moet het weer anders en dan is Nils de Besten voorzitter en willen we dan ook zeggen, ja maar toen zat je er ook al bij!
+4
BertK
Kan er niet wakker van liggen, dat helpt sowieso niet. Ben vanaf het begin lid, er is altijd wel wat. Niet zo heel vreemd voor zo'n gevarieerde en grote toko. Tegenvallers zijn van alle tijden, al vallen ze nu wel wat veel tegen. Anderzijds ben ik twee jaar terug al gewaarschuwd door een ledenraadslid dat we nog wel wat voor onze kiezen gingen krijgen. Was aanleiding voor de volgende reorganisatie. Zolang continuïteit en melkprijs mij ok lijken, blijf ik lid.
Erco
@BertK melkprijs ok? 😂
BertK
@Erco Melkprijs is nergens ok met nivo 30 jaar terug. Bij Campina laatste 5 jaar gemiddeld minst niet tevreden mee.
van Ittersum
@BertK geen enkele debiteurenbeheerder (de boer in dit geval) kan ooit zeggen: ze waren te laat met het betalen. Reken of beoordeel Aware, DOC, CONO of wie dan ook en dus ook Campina af over de laatste gemiddelde melkprijs van de afgelopen 5 jaar. Dat is eerlijker en geeft een betere beeld dan over de huidige melkprijs of de huidige situatie . Zou niet best zijn als ook de bank de melkveebedrijven per maand of per jaar ging beoordelen over hun creditwaardigheid.
JohnDeere7serie
@van Ittersum
Quote:
Zou niet best zijn als ook de bank de melkveebedrijven per maand of per jaar ging beoordelen over hun creditwaardigheid.
welkom in 2021
pieta
@JohnDeere7serie Ben jij ervaringsdeskundige? Van mij willen ze geeneens de jaarrekening hebben.
+1
cjw73
@pieta dan hedde gij geen miljoen schuld.😜😜😜
+3
paul1
@pieta ik vraag de bank of ze mij hun jaarrekening toe willen sturen. 😄
+1
Spuit11
@paul1 zoiets heb ik dus pas gehad. ff een dolletje met de bankman.
Wilden de jaarrekening etc om te controleren of ze tot executie over moesten gaan😉
Ik zei, leg jij eerst maar eens uit waarom jullie koers is gehalveerd in 2 jaar (ABN) Dat vond hij dan weer niet lachen
+1
Vdejong
@pieta haha
+2
Detukkeroettwente
@pieta Hier ook in geen jaren een bankman gezien.Wil ik ook zo houden .
+5
MTSTAMMINGA
@Detukkeroettwente Hoeveel ouwe sokken heb je al vol @Detukkeroettwente
Denk er om dat spul wil net zo goed branden als zonnepanelen 😃 😅
+2
Melkboer16
@Detukkeroettwente Nou dan ben je een hele ouwe tukker met Saksisch erfrecht.
Hier zie ik ze wel en een hoge financiering houdt ons scherp.
Mooi voor je dat jij dat niet hebt.
Maar het geneuzel over onze coöperatie wordt voornamelijk gevoed door mensen met oud zeer.
Voor 5 jaar geleden verzon men van allerlei constructies om maar binnen te komen en daar waren ook oud-leden bij die ooit met veel bombarie naar DOC of een andere slechter betalende fabriek vertrokken waren.
Zijn zelfs huwelijken voor gesloten en te koop staande bedrijven schermden met hun leveringsrecht aan RFC!
Heb je de afgelopen 5 jaar een slechte melkprijs ontvangen tov andere fabrieken?, ik vind van niet.
Hier in de buurt een Noorderlandboer, ontving een maand geen melkgeld nou daar wordt je wel tam van!
De vertrekkers naar A-ware worden al geil als ze Jan Anker zien en noemen hem zelfs bij de voornaam nou dan heb je toch wel een hele kruiwagen zand in je ogen!
Vraag een EERLIJKE boer eens wat hij nou achteraf van zijn eigen vertrek vind.
+3
robbies
Quote Reactie van @Melkboer16:
Heb je de afgelopen 5 jaar een slechte melkprijs ontvangen tov andere fabrieken?, ik vind van niet.

Er is een melkprijs betaald die niet betaald kon worden. Bedrijfsonderdelen verkocht, gehaltes aangepast en alsnog zeer matige resultaten. Wordt afgeschoven op de kaas en poeder, maar Anker en Vreugdenhil doen respectievelijk niets anders dan kaas en poeder en kunnen er prima van bestaan. Dat ze niet meer betalen dan RFC is omdat dat niet hun doelstelling is. Dat ze het niet kunnen waag ik te betwijfelen.
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Dat ze niet meer betalen dan RFC is omdat dat niet hun doelstelling is. Dat ze het niet kunnen waag ik te betwijfelen

Daar heb ik niet direct zicht op. Maar je benoemt exact de reden dat we de coops juist zo hard nodig hebben. Gewoon uiteindelijk toch voor de prijszetting.
+1
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Maar je benoemt exact de reden dat we de coops juist zo hard nodig hebben

we hebben de coöperaties ook nodig. Maar dan moeten ze wel presteren. De melkprijs is dankzij de garantieprijssystematiek allesbehalve maatgevend voor de prestaties van RFC.
de hoef
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
jaren een bankman gezien

is dat je eigen verdienste, of goed gestart
Twentsch Land
Hier eigen verdienste !

Maar als je snel groot wilt worden en graag constant vrij nieuw wilt rijden redt je dat niet.

@de hoef
+1
pieta
@Twentsch Land Wanneer is het eigen verdienste? Wat wij afgelost hebben hebben we zelf afgelost. Maar ik heb de boerderij niet tegen de vrije waarde overgenomen indertijd.
+1
de hoef
@Twentsch Land dan heb je het goed gedaan
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @de hoef:
is dat je eigen verdienste, of goed gestart

Hij ziet die man altijd aan voor een LTO Die bij zijn vloer komt te zien en te meten 😀
Een paar keer per jaar @de hoef
+1
ted9
@Detukkeroettwente Je werkt nu met externe investeerders....
Vdejong
@Detukkeroettwente en zeker ook geen jaarrapportage hoeven tonen.🤣
Melkboer16
@Detukkeroettwente maar als je dat zo wilt houden lijkt me onmogelijk?
Als je een opvolger hebt dan zal je toch een keer moeten investeren of je buurman verkoopt een paar hectare??
Niet investeren betekent in feite achteruit boeren! Maar ja, achteruit boeren is ook boeren😂
Sjaakiee
  • clcfccfcfflf9c
+4
Detukkeroettwente
RFC met zijn eigen broek ophouden !!! De coop bestaat 150 jaar , en dan 30% eigen vermogen !!!
albert1
@Detukkeroettwente hoho 40% hé
arie.j
Quote Reactie van @albert1:
@Detukkeroettwente hoho 40% hé

En Deltamilk (De Graafstroom) duidelijk er onder.
Wat aangeeft dat percentage eigen vermogen bij een cooperatie wel een bepaald minimum moet hebben. Dat in verhouding met de aansprakelijk van leden.
Maar verder, het rendement van een zuivel coöperatie via de melkprijs voor de leden, dat is van meer belang.
+1
Detukkeroettwente
@albert1 Ja met een beetje gogelen met de getallen misschien, het is eerder 26% dan 40 %.RFC gaat geld lenen , leent dat uit aan jonge boeren , en die lenen het weer uit aan , ja aan WIE ? Ja aan RFC, En dan is het in 1 keer eigen vermogen .
cjw73
@Detukkeroettwente creatief boekhouden noemen ze dat.
arie.j
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
@albert1 Ja met een beetje gogelen met de getallen misschien, het is eerder 26% dan 40 %.RFC gaat geld lenen , leent dat uit aan jonge boeren , en die lenen het weer uit aan , ja aan WIE ? Ja aan RFC, En dan is het in 1 keer eigen vermogen

Flink achtergesteld geld dat leden in RFC hebben zitten mag ook bij het eigen vermogen.
Vroeger had de aansprakelijkheid van de leden meer waarde voor banken.
Tegenwoordig moet het daadwerkelijk ook gestort zijn in het bedrijf.
En kun je dus dat ledengeld min of meer vergelijken met de vroegere aansprakelijkheid.
Alleen, je krijgt dat geld wel weer terug op het eind van de rit , mits natuurlijk de cooperatie niet op de fles is gegaan.
Hoewel sommigen op dit prikkebord blijkbaar wat plezier hebben om een dergelijk ramp scenario te voorspellen is dat toch wel erg onwaarschijnlijk.
Noorderling
@arie.j reken jezelf maar rijk, voor het lid is het een schuld.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
reken jezelf maar rijk, voor het lid is het een schuld

Maar er is ook een bezit. Of heb jij alleen schuld als je bijvoorbeeld grond koopt?
labella
@pieta wat is het bezit dan?? Een berg puin en een stapel oud ijzer!
pieta
@labella Het bezit zijn de levercertificaten. En ja, dat is geen grond. Maar als je een tractor of machine in de lease aanschaft heb je ook een zekere kans op verlies van waarde.
labella
@pieta de kans is groot dat een trekker of machine meer waarde houdt dan levercertificaten, dat is alleen gebakken lucht.
+3
pieta
@labella Zou kunnen. Ik verwacht van niet. Het is maar goed dat jij gestopt bent. Jij geeft de typische net gestopt reacties vind ik. Je zou denken dat je uit frustratie gestopt bent. 😁 Je doet me denken aan @vaak
arie.j
Quote Reactie van @labella:
@pieta de kans is groot dat een trekker of machine meer waarde houdt dan levercertificaten, dat is alleen gebakken lucht

Waarom gebakken lucht?
Het is gewoon een achtergestelde lening aan RFC waaraan leveringsrecht zit zolang je lid bent.
En daarna zonder bijzonderheden wordt afgelost.
Was bij Campina ook zo
En gewoon mijn geld terug gekregen.
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
En daarna zonder bijzonderheden wordt afgelost.

Moet ik de folder nog even goed lezen ,want volgens mij moet iemand anders die kopen op de interne markt en als er weinig vraag is,passen we (rfc) de regels aan en moet iedereen zeg maar 9 cent per kg leveringsrechten hebben
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
Moet ik de folder nog even goed lezen ,want volgens mij moet iemand anders die kopen op de interne markt en als er weinig vraag is,passen we (rfc) de regels aan en moet iedereen zeg maar 9 cent per kg leveringsrechten hebben

Folder heb ik uiteraard niet.
Maar aangezien het aan de levering van melk en het lidmaatschap is gekoppelde zou dat normaal zijn.
Bij Campina betekende geen melk meer leveren en geen strak plan om dat hervatten dat een bedrijf na een aantal maanden automatisch lid af was, en de ledenbewijzen werden dan afgelost.
Ander ledenkapitaal kon desgewenst (toen nog aardige rente) tot einde looptijd blijven staan.
Maar bij mij kwamen ze al gauw namens het pensioenfonds, dat wilde dat wel overnemen.
Niet gedaan, het geld had ik niet direct nodig.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Maar aangezien het aan de levering van melk en het lidmaatschap is gekoppelde zou dat normaal zijn

Is niet zo volgens mij. Moet gekocht gaan worden door collega's. Zolang de melkplas even groot blijft gebeurt dat wel. Wordt ie kleiner dan zou het bedrag per kg melk omhoog moeten.
puntertje
@pieta Ja, en ze denken: wie dan bestuurt wie dan maar zorgt voor een uitweg. Het is natuurlijk wel vreemd dat er over wordt gestemd zonden een aantal wat-als scenario´s opgenomen worden.
Noorderling
@pieta
Dat gaat het sowieso. Er blijven nu lo vrij en vast boven de markt zweven omdat overal geen melk voor geleverd wordt bij 8cent.

Cooperatie staat voor 16miljard met melkplas van 10. Reken maar uit, met 2miljars minder zit je op 20cent. Daar is @Melkboer16 blij mee, ik hoop voor hem dat hij dat of even vast houdt. Je geeft je vinger en pakken je hand, dat is gestemd.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Is niet zo volgens mij. Moet gekocht gaan worden door collega's. Zolang de melkplas even groot blijft gebeurt dat wel. Wordt ie kleiner dan zou het bedrag per kg melk omhoog moeten

Zou ik eerst maar eens echt nagaan, dat was bij Campina niet zo.
En is ook niet logisch.
Voor alle melk die geleverd wordt moeten immers leveringsbewijzen? Maar toch niet voor meer of minder?
pieta
@arie.j Ik zeg niet dat het bij Campina niet zo was maar RFC wil het nu wel zo gaan doen. En ze kunnen die 8 cent niet zomaar even omhoog zetten maar ze sluiten het ook niet uit. En een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg.
+2
Cowboy3
Quote Reactie van @arie.j:
Het is gewoon een achtergestelde lening aan RFC

Dit is goed verwoord en wil dus zeggen dat je garant staat voor een lening aan RFC met een hogere rente als normaal (omdat er meer risico aan zit) bij een coöperatie met een groot gat in de hand en waar je als melkveehouder totaal geen zeggenschap over heb.
+1
labella
@arie.j achtergesteld dus als het niet goed gaat zit je aan de laatste tiet
arie.j
Quote Reactie van @labella:
@arie.j achtergesteld dus als het niet goed gaat zit je aan de laatste tiet

Geen drama van maken.
Een coöperatie zal eerst de melkprijs laten zakken als het slecht gaat.
Pas als dat tot gevolg heeft dat de melk werkelijk massaal de onderneming verlaat zonder dat de melkprijs iets beter kan is er gevaar.
Weet jij van de laatste tientallen jaren dat er een zuivel coöperatie failliet ging?
Lijkt me toch wel lang geleden
+1
Noorderling
@arie.j
We hebben de garantieprijs, een gemiddelde van nw Europa 😉
En het klopt dat daar is al een cent vanaf gepeutert. Afgelopen jaren zijn we ook achteruit geboerd, leven van verkoop en algemene reserves omdat zuivelinkomsten niet voldoende was om het melkgeld re betalen.

Elk jaar een hectare in de verkoop of erfpacht drukken, niemand die het ziet aan de buitenkant. Totdat je klaar bent.

Het is zoals @Vdejong al zegt wel interessant te kijken hoe dat elders gaat. Bij avebe heeft het leveringsrecht zelfs een leveringsplicht, sinds kort zijn de rechten gratis over te nemen. Het bijzondere is dat de waarde voorheen negatief was. Geld betalen om te moeten leveren. Wat niet kan is nog niet gebeurt.
+1
Vdejong
@Noorderling en je op een houtje bijt omdat je niets meer te verkopen hebt.
Noorderling
@Vdejong
Dan kun je nog leasen, lijkt het in ieder geval nog wat.

Paar boeren hadden maar mooi geluk met hun vorige loonwerker. Was erg scherp, maar verkocht elke paar jaar wel quotum en een perceel grond om dat vol te houden. Konden de boeren omstebeurt en ook telkens net behappen en bijkopen. Helaas was dat feest op den duur ook over. Alles verkocht, failliet en op zoek naar een andere loonwerker.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Het is zoals @Vdejong al zegt wel interessant te kijken hoe dat elders gaat. Bij avebe heeft het leveringsrecht zelfs een leveringsplicht, sinds kort zijn de rechten gratis over te nemen. Het bijzondere is dat de waarde voorheen negatief was. Geld betalen om te moeten leveren. Wat niet kan is nog niet gebeurt.

Situatie kan altijd onverwacht veranderen.
Leverings plicht is er in zoverre dat alle melk (behalve voor eigen gebruik) geleverd moet worden.
Bij AVEBE heb je leveringsrechten, toch weer iets anders dacht ik.
Bij RFC kan je als je 20 koeien extra wil gaan melken dat gewoon doen, als je maar leveringsbewijzen naar rato bijkoopt.
En die hoeven mijn inziens niet van een stopper te komen.
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
Bij AVEBE heb je leveringsrechten, toch weer iets anders dacht ik.

Klopt, je moet ieder jaar van te voren in het voorjaar daar geld op storten, wat verrekend wordt met de verplichte levering. Lever je te weinig of niet,ben je in ieder geval dat geld kwijt.
Nu gaat het wat beter met de zetmeelhandel, anders is het een last, waar je alleen af kwam bij verkoop van de grond, want je liet de koper de rechten verplicht overnemen.

En die hoeven mijn inziens niet van een stopper te komen.
,
Nee , dat wil ik vlot aannemen, hebben in duitsland nog een fabriek zo goed als leeg staan. Alle leveranciers zijn opgezegd ,waardoor het duitsland drama nu jaarlijks maar 5 miljoen stilstand verlies kost i.p.v. 30 miljoen verleden jaar met melk verwerken.
puntertje
@arie.j nee, als de totale leveranties stijgen komen er meer leveringscertificaten, maar als een individu minder levert of stopt moeten die certificaten door overige leden worden gekocht. Als de totale leveranties aan de fabriek zakken heb je onmiddellijk een probleem met de handel van de certificaten, je krijgt er geen vergoeding voor dus je wilt niet meer dan noodzakelijk. Slecht doordacht, een potentiële sneeuwbal constructie.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@arie.j nee, als de totale leveranties stijgen komen er meer leveringscertificaten, maar als een individu minder levert of stopt moeten die certificaten door overige leden worden gekocht. Als de totale leveranties aan de fabriek zakken heb je onmiddellijk een probleem met de handel van de certificaten, je krijgt er geen vergoeding voor dus je wilt niet meer dan noodzakelijk. Slecht doordacht, een potentiële sneeuwbal constructie.

Even gezocht, inderdaad wil men soort handel
Maar wel maatregelen bij evt., meer aanbod dan vraag door minder melk bij veel leden die vertrekken.
Wijkt daarbij af van de regeling zoals destijds bij Campina.
Melkboer16
@arie.j Heino-Krause, Ormet, Losser gingen door wanbeleid ter ziele en konden na het laatste jaar een hele lage melkprijs uit te betalen bij Coberco aanschuiven!
Meen bij Heino-Krause destijds een gat van 27 gulden per 100 kg.
arie.j
Quote Reactie van @Melkboer16:
@arie.j Heino-Krause, Ormet, Losser gingen door wanbeleid ter ziele en konden na het laatste jaar een hele lage melkprijs uit te betalen bij Coberco aanschuiven!Meen bij Heino-Krause destijds een gat van 27 gulden per 100 kg.

Fraude door de directeur en wanbeleid was de oorzaak.
Is wel iets uitzonderlijks geweest.
Natuurlijk kan zoiets altijd weer bij onvoldoende toezicht
Maar grotere zorg zou kunnen zijn dat er min of meer uit gefuseerd is.
Als het RFC erg slecht gaat kunnen ze niet aanschuiven bij een grotere coop, (tenzij buitenland) maar moeten zelf de problemen oplossen.
Overigens, een DOC of Milcobel ging/gaat het ook niet zo best mee.
Maar failliet gaan is/was niet aan de orde.
Jawis
@Melkboer16 campina stond ook op omvallen....
+1
arie.j
Quote Reactie van @Jawis:
@Melkboer16 campina stond ook op omvallen....

Wanneer?
+1
puntertje
@arie.j Campina had etterlijke honderden miljoenen verekenbare verliezen in Duitsland op de balans staan. Later, na de fusie zijn die toch nog afgeschreven. Niet leuk om te horen misschien, ze hadden sterke merken maar het was een zinkend schip.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@arie.j Campina had etterlijke honderden miljoenen verekenbare verliezen in Duitsland op de balans staan. Later, na de fusie zijn die toch nog afgeschreven. Niet leuk om te horen misschien, ze hadden sterke merken maar het was een zinkend schip.

Rare balans zou dat geweest zijn, dat kan nooit.
Verrekenbare verliezen waren er. Zat toen in een afdelingsbestuur.
Beslist geen honderden miljoenen , onzin.
Waren helaas alleen verrekenbaar in hetzelfde land.
Bleven daarom dus staan . De verrekenings termijn was dacht ik 10 jaar, daarom vervallen.
Stonden echt niet op een balans , dat zou natuurlijk ook niet mogen
Het is geen bezit.
Blijkbaar weet je goed weet wat het zijn.
Enkel als er in Duitsland nog veel winst gemaakt was, en dat binnen genoemde termijn, dan hoefde over die winst tot dat bedrag geen belasting betaald te worden.
puntertje
@arie.j Heb je de balans destijds niet goed bestudeerd. Zoiets staat waarschijnlijk onder ´vorderingen´. Het was voor de fusie al duidelijk dat die nooit verzilverd konden worden.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@arie.j Heb je de balans destijds niet goed bestudeerd. Zoiets staat waarschijnlijk onder ´vorderingen´. Het was voor de fusie al duidelijk dat die nooit verzilverd konden worden.

Toon die balans dan maar ?
Of een bericht waarin melding wordt gemaakt dat er verrekenbare verliezen ter waarde van honderden miljoenen op de balans van Campina stonden.
Of dat ergens anders misschien verrekenbare verliezen van een onderneming op de balans staan?
Je fantaseert. Volg een cursus bedrijfseconomie, het is blijkbaar nodig.
Mocht jij echter ooit met verrekenbare verliezen te maken krijgen
Dan komen die beslist niet op je balans
puntertje
@arie.j Vraag maar eens aan Campina bestuursleden uit die tijd. Je denkt toch niet dat zoiets verzonnen wordt om Arie j. even te pesten..
+1
Jawis
@arie.j mooi dat je toegeeft dat je ook een ruifvreter bent geweest. Dat verklaart alles..
Campina was al gezonken totdat friesland foods het onhoog takelde... maar dat doet beetje pijn bij campina boeren.
arie.j
Quote Reactie van @Jawis:
@arie.j mooi dat je toegeeft dat je ook een ruifvreter bent geweest. Dat verklaart alles..Campina was al gezonken totdat friesland foods het onhoog takelde... maar dat doet beetje pijn bij campina boeren

Volgende fantast.
Afgeven zonder enig hard gegeven?
FF was wat rijker dan Campina, verder niet.
Overigens, ik was al een paar jaar voor de fusie lid af.
Dus wees gerust, er is door mij niets uit een fusieruif gegeten 😁
cornelissen
Quote Reactie van @Jawis:
Campina was al gezonken totdat friesland foods het onhoog takelde... maar dat doet beetje pijn bij campina boeren.

Dat duitsland als tweede thuisland voor de melk is een enorme mislukking geworden. Ruim voor de fusie heeft er een artikel gestaan in FEM business (het blad is er niet meer), hoeveel honderden miljoenen er al niet heen gesleept was voor merkenopbouw in duitsland. Is ook nog deels geactiveerd. En dan is het opletten. Weet je nog @arie.j , KPN Qwest, zal wel in 2003 of zo zijn geweest, fantastische winsten en een paar maanden later was het failliet. Alle onkosten hadden ze geactiveerd onder het nom van merkenopbouw
Overigens FF kreeg bij de overname van chocomel rond 2000 ook nog een fabriek er bij in duitsland, ik meende in Kalkar, paar jaar later was die de deur uit, onmogelijk om geld te verdienen in duitsland, als opgave van de redenen
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
Dat duitsland als tweede thuisland voor de melk is een enorme mislukking geworden. Ruim voor de fusie heeft er een artikel gestaan in FEM business (het blad is er niet meer), hoeveel honderden miljoenen er al niet heen gesleept was voor merkenopbouw in duitsland. Is ook nog deels geactiveerd. En dan is het opletten. Weet je nog @arie.j , KPN Qwest, zal wel in 2003 of zo zijn geweest, fantastische winsten en een paar maanden later was het failliet. Alle onkosten hadden ze geactiveerd onder het nom van merkenopbouwOverigens FF kreeg bij de overname van chocomel rond 2000 ook nog een fabriek er bij in duitsland, ik meende in Kalkar, paar jaar later was die de deur uit, onmogelijk om geld te verdienen in duitsland, als opgave van de redenen

Je haalt het nodige door elkaar. Precieze cijfers weet ik niet.
Doet ook niet ter zake.
Waar het om ging waren die compenseerbare verliezen uit Duitsland.
Die liepen al een enkel jaren voor de fusie in 2008.
Maar stonden beslist nimmer op enige balans.
Ergens een regeltje als vermelding in het jaarverslag, meer niet
Ze zullen misschien bij de fusie naar voren zijn gebracht, men dacht toen nog winst in Duitsland te halen.
Sjaakiee
@arie.j campina kon niet meer alleen verder.
Vdejong
@labella zie AVEBE of llb van cosun
+4
Melkboer16
De meeste rampenscenario komen toch iedere keer weer van dezelfde prikkers. De wereld verandert en gelukkig veranderen melkveehouders mee! Waar de een een opvolger heeft en doorgaat is voor velen een ander scenario aan de orde!
Wat ik geleerd heb door de jaren heen is dat afhakers vaak hun eigen beslissing om te stoppen willen verdedigen!
Hier in de straat bennen wij de laatste maar een eindje verderop willen alle jongens overnemen en ook meisjes staan steeds vaker vooraan!
Kortom er zijn best zorgen maar die Hollanders willen melken
Veenprut
Ik ben weg per 1 september! 5 cent pakken dus, maar waarschijnlijk lang niet voor iedereen weggelegd.........
+1
KOC1981
@Veenprut wil je ook delen waar je heen gaat?
Twentsch Land
5 cent pakken en sommige als ze blijven en vrij weinig geld hebben staan en wel 8 moeten inleggen kan veel uitmaken .... voor die bv 5 cent moeten inkopen of 5 cent kunnen beuren is toch wel even een ton aan geld bij 1 miljoen liter.

@Veenprut
de hoef
@Twentsch Land als je drie jaar 2 cent minder beurt , heb je per saldo verlies als je vertrekt
Twentsch Land
Idd ... als !

Gaat het over de 5 cent vertrek .... inkopen heeft een paar jaar meer nodig voor omslag.

@de hoef
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Idd ... als !Gaat het over de 5 cent vertrek .... inkopen heeft een paar jaar meer nodig voor omslag.

Elders inkopen (Deltamilk) moet soms ook.
Of het financieel echt beter is geweest, dat weten we pas op langere termijn.
MTSTAMMINGA
@Twentsch Land Het verschil is grooter in rendement tussen bedrijven dan die centen !!!
Het verschil in winst van een miljoen liter is echt wel meer als 100.000 euro

Hoe zit het met die stomme belasting als je 5 cent ontvangt ??
+1
arie.j
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
@Twentsch Land Het verschil is grooter in rendement tussen bedrijven dan die centen !!!Het verschil in winst van een miljoen liter is echt wel meer als 100.000 euroHoe zit het met die stomme belasting als je 5 cent ontvangt ??

Is gewoon gelijk aan melkgeld, kan ik je zonder verder nadenken wel vertellen.
sorry
@Twentsch Land bij delta inleggen,weet niet hoe hoog daar de rente vergoeding nu is
Melkboer16
@Veenprut met die veenprut heb jij weer andere problemen.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!