Van melkveehouder naar zonneboer: Gelderse weilanden vol zonnepanelen

In rap tempo raken velden in Gelderland vol met zonnepanelen. In de eerste helft van dit jaar een recordaantal van 137,7 megawatt aan plannen goedgekeurd en met subsidie beloond door het Rijk. Dat is ruim meer dan in heel 2018 en 2017.

In Wilp verrijst volgend jaar het grootste zonnepark van Gelderland. Ook elders in staan velden in rap tempo vol zonnepanelen. In de eerste helft van dit jaar keurde Den Haag een recordaantal van 137,7 megawatt aan zonneparken goed. Dat is ruim meer dan in heel 2018 en 2017.
Een bulldozer tuft het grasland van Willy Gooiker langs de A1 bij Wilp op. Groot materieel maakt het land van de voormalig melkveehouder klaar voor de komst van 116.000 zonnepanelen. ‘Hier komen ze volgend jaar te staan, van 80 centimeter tot 2,30 meter hoog', zegt Gooiker. Op de vijftig hectare van Gooiker graasden eerder tachtig tot honderd koeien.

Van melkveehouder naar energieproducent is heel natuurlijk voor Gooiker, zijn vrouw en twee dochters. Liefhebbers van het Gelders landschap moeten weinig hebben van de schitterende zonnepanelen tussen het groen. En ook de provincie trok eerder dit jaar fel van leer tegen het snel toenemende aantal zonnepanelen op landbouwgrond. Gedeputeerde Peter Drenth zei zelfs dat hij de zonneparken op landbouwgrond zou stoppen. Toch kiezen steeds meer boeren ervoor hun land te verpachten aan grote zonne-energie bedrijven. En dat is logisch; er zijn veel meer euro’s met zonnepanelen te verdienen dan met welk gewas ook.

Deel dit topic Van melkveehouder naar zonneboer: Gelderse weilanden vol zonnepanelen (omroepgelderland.nl)

In rap tempo raken velden in Gelderland vol met zonnepanelen. In de eerste helft van dit jaar een recordaantal van 137,7 megawatt aan plannen goedgekeurd en met subsidie beloond door het Rijk. Dat is ruim meer dan in heel 2018 en 2017.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+12
weurding
Plattelandsvervuiling. Net buiten hoogeveen en coevorden ook bunders goede grond besmeurd met die rommel. Geen goed woord voor over
Melkveehouder.
@weurding Hoezo plattelandsvervuiling? Ik vind het mooier dan distels en het levert tenminste rendement voor de dure grond. Hoppa, de knuppel in het hoenderhok!
weurding
@Melkveehouder. Ho even. Dit is op goede grond zei ik al. Daar verbouwen ze geen distels. Zeker niet als het ook nog "dure" grond is. Maar iedere beleving is anders. Vindt het geen kijk egaal op welke grond het staat
EDOO
Nee, helemaal mee eens. Maar hoe houd je het tegen? Politieke partijen buitelen over elkaar heen met groene plannen van links tot rechts. En niemand durft tegengas te geven...
Melkveehouder.
@EDOO Waarom ben je het eens? Wil ook jij blijven werken voor weinig of niets? De tweede knuppel in het hoenderhok!
EDOO
@Melkveehouder. Als melkveehouder werk je echt niet voor niets. Het besteedbaar inkomen is misschien niet altijd hoog maar het EV stijgt wel regelmatig. Lees het hoofdartikel van Bodde vakblad Melkvee 100+ november.
George
Quote Reactie van @EDOO:
Lees het hoofdartikel van Bodde vakblad Melkvee 100+ november.


Ja de grondprijs is verdubbeld in 10 jaar.
Maar dat is inderdaad geen besteedbaar inkomen en daar vreet je dus niet van en je hebt er in feite niks aan zolang je hem niet verkoopt.
Koeien boertje
@George degenen die hier actief zijn hebben er allen maar last van lijkt me.
Het enige voordeel is dat je tot de strot in de hypotheek kan komen, maar daar geilen sommige ook nog op.
+2
kanniewaarzijn
Benieuwd of er nu ook gesproken wordt over landschapspijn. Of is dat alleen als het over boeren gaat?

Maar als de provincie fel tegen de plannen is, waarom maken ze dan geen beleid dat grootschalige zonnepanelenvlaktes verbiedt?
sorry
@kanniewaarzijn chemische zooi om de panelen schoon te houden
+1
weurding
@sorry en wat te denken van de concentratie pfas zowel tijdens gebruik als bij verwijdering? . Zou me echt wel 2 keer bedenken. Regering bedenkt ook iedere keer wat nieuws
George
Quote Reactie van @weurding:
en wat te denken van de concentratie pfas zowel tijdens gebruik als bij verwijdering? . Zou me echt wel 2 keer bedenken. Regering bedenkt ook iedere keer wat nieuws


Ik zou mijn grond er in ieder geval niet voor verhuren , wel voor een goede prijs er aan verkopen. Afrekenen met de belastingen over de meeropbrengst dan de agrarische waarde en de groeten!
+8
suggs 73
Wat ik niet snap , dat andere boeren oordelen over wat andere boeren met hun grond willen gaan doen , het is hun eigendom dus mogen ze nog altijd zelf weten wat ze er mee willen gaan doen .En in het verhaal staat ook duidelijk de reden , klaar.
weurding
@suggs 73 het is hun vrij om er mee te doen wat ze willen maar daarom mag je het resultaat wel bekritiseren toch.
+2
suggs 73
@weurding klopt er is vrije meningsuiting , behalve als het kritisch om LTO gaat blijkbaar , proef altijd als het over zonnepanelen op landbouwgrond gaat , dat er wat respectloos geoordeeld wordt naar de betrokken boeren , ook dit is ondernemen .
buorman
Quote Reactie van @suggs 73:
het is hun eigendom dus mogen ze nog altijd zelf weten wat ze er mee willen gaan doen

Gelukkig gaat die vlieger niet altijd op, grote[re] delen van het platteland zouden dan inmiddels al volstaan met huizen, kantoren en fabrieken.
Dat neemt niet weg dat ook ik het foeilelijk vind, zorg er aub eerst voor dat alle geschikte daken volliggen.
Maar ik ben het wel met je eens dat ''çollega's'' niet te snel hun oordeel klaar moeten hebben want; ''op in gouden kaaie, wolle alle slotten draaie.''
BertK
@buorman Klinkt leuk alle daken eerst vol, maar is relatief geknoei. Vergelijkbaar met te zeggen: Een boer met 5 of 10 koeien kan ook.....

Coördinatie door de overheid door bepaalde gebieden aan te wijzen zou verrommeling tegengaan. Liever een paar echt grote gebieden dan overal 5, 10 of 30 ha.

Wat dacht je van het volzetten van de uitgekochte bedrijven naast N2000? Of tegen de stad, korte leidingen naar de verbruiker?
Bietenbrug
@BertK in de natura gebieden is veel beter, daar is toch al rommel en misschien leiden die zonnepanelen nog wel tot bijzondere plantjes.
Melkveehouder.
@suggs 73 Je hebt gewoon 100% gelijk en goed beargumenteerd.
+5
casev
Voor die 8000 de bunder mogen ze hier ook alles vol leggen....... helaas is de gemeente hier niet zo meewerkend..
+1
pieta
@casev Zo denk ik er ook over.
buorman
@pieta

Bijkomend voordeel; iedereen heeft 1 of meer [probleempje] bedrijfsopvolgers 😃
pieta
@buorman Zonnepaneelakkers uitbaten kan ik voorlopig zelf wel af. 😁
buorman
@pieta
Vreemd, iedereen maakt zich druk dat er geen toekomst is voor de volgende generatie.
En als er dan wat verdient word wil men niet opstappen......😬
pieta
@buorman Hoor je mij daar ooit over?
+1
hans1980
Ben er zo zwaar tegen...
Maar die rot centen hė
Pluto
Ben 7 jaar bezig geweest om het samen met asbest sanering voor elkaar te krijgen ! Ik heb het opgegeven . 12 aanvragen ingediend via verschillende bureaus en altijd afgewezen . Dus als ik het wel voor elkaar krijg om de 45 ha vol te leggen , dan maar zo .
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Pluto:
om het samen met asbest sanering voor elkaar te krijgen

Mocht het niet op de daken? Waarom niet?
Pluto
@kanniewaarzijn Dat vertellen ze er niet bij . Het is elke keer ; Daar werken wij niet aan mee ;.
kanniewaarzijn
@Pluto Wat raar. Dat moeten ze toch motiveren? Geen bezwaar mogelijk?
Pluto
@kanniewaarzijn Bezwaar maken ????.. ZIJ hebben afspraken gemaakt over groene energie en hoe die het liefst moet worden opgewekt . Als ze er dan zelf ook nog dwars voor gaan liggen ?? .Prima ??. Ik heb de brieven met afwijzingen altijd door gestuurd naar mijn verzekering. Zij vinden nu de Gemeente is aan zet en gewoon afwachten .
mlkvhoudr
In grote delen overijssel/drenthe alleen nog ruimte voor eigen gebruik

destentor.nl/zwolle/…

enexis.nl/zakelijk/duurzaam/…
BertK
@mlkvhoudr Dus toch maar naast de verbruiker aan de rand van de grote stad leggen? 'Oh no, not in my backyard'.
mlkvhoudr
@BertK was van de zomer onderin groningen met de stoomtrein 😆 maar daar lag een zonnepark vlak bij de industrie daar vond ik t wel passen. Maar t kan ook lang niet overal (grote projecten) je moet bijvoorbeeld dicht bij transformatorhuisje zitten want kabel daarna toe is voor eigen rekening en dat is lang niet gratis
Koeien boertje
Als je panelen door een bedrijf laat zetten kan die nu wel betalen maar tegen de tijd dat ze verwijderd moeten worden zijn ze failliet.
Gewoon kaartenhuis systeem
Mc_douwel
Van biologische boer melkveehouder naar biologische akkerbouwer naar energieboer dank niet dat ie het einde van het contract nog mee zal maken qua leeftijd dan
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden zonnepanelen , melkveehouder en gelderland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!