Methaan toename niet het gevolg een biologisch process (bv koeien)

Nieuw onderzoek naar de samenstelling van methaan (obv koolstof13 & koolstof 12) wijst uit dat de toename hiervan niet kan worden toegewezen aan een biologische bron, zoals koeien. Het nieuwe methaan is daarmee hoogstwaarschijnlijk afkomstig van oude bronnen. Deze oude bronnen worden nu aangeboord voor schaliegaswining en hierbij lekt het methaan met de lage koolstof-13 weg naar de atmosfeer.

news.cornell.edu/stories/2019/…

Deel dit topic BG - Ideas and perspectives: is shale gas a major driver of recent increase in global atmospheric methane? (biogeosciences.net)

Farma_boerke

Laatste  |  

Reacties

+9
de hoef
Juist ja, we komen er wel
+5
Frans1
@de hoef Spreekwoord is niet voor niets verstand komt met de jaren 😀
+3
somerled-delremos
Helaas vinden dit soort berichten dan weer zelden hun weg naar de landelijke dagbladen. Enfin, mooi dat de link hier staat. Dan kan ik hem altijd terugvinden als ik op de uni in discussie ben met een (linkse) student.
+10
puntertje
@somerled-delremos Stuur de link ook maar naar RFC die met PlanetProof onterecht en onjuist met discutabele broeikasgasberekeningen aan het melkgeldherverdelen is geslagen.
+1
de jonge
@puntertje eigenlijk zouden we dat met zijn allen moeten doen ja.
+17
John Spithoven
Dus de stijging van het methaan gehalte in de atmosfeer komt niet door herkauwers. Dat betekent dus dat de methaan uitstoot van herkauwers middels een omzettingsperiode van 10 jaar naar CO2 weer terug komt in de korte kringloop.

Dus bestuurders, in het verleden namen jullie besluiten , niet gehinderd door ene kennis. Vanaf nu nemen jullie besluiten op basis van feiten. Dit niet alleen mbt tot klimaat, maar ook bijvoorbeeld ammoniak. Er worden zoveel wapenfeiten tot jullie gebracht, doe er dan ook iets mee!
+4
John Spithoven
@John Spithoven Het verhaal wordt nauwelijks opgemerkt hier. Dit internationaal wetenschappelijk onderzoek bureau levert wat bijdrage van de herkauwers aan het klimaat probleem, baanbrekend onderzoek. Dit hoort direct door onze sector opgepakt te worden!
+4
Farma_boerke
@John Spithoven Erger nog: dit is een wetenschappelijk peer-reviewed onderzoek van de Cornell universiteit. Niet zomaar een bureautje wat een opdracht heeft gekregen om ergens naar toe te werken.
Het vertrouwen in de wetenschap zou groter moeten zijn dan de belangen bureautjes, ook al zijn de uitkomsten onwelvallig. Maarja....

Peer-review is ook "in te zien": biogeosciences.net/16/3033/…
Received: 10 Apr 2019 – Discussion started: 23 Apr 2019 – Revised: 11 Jul 2019 – Accepted: 12 Jul 2019 – Published: 14 Aug 2019
Ook het journal metrics is goed, niet zomaar een blaadje waar het in word gezet (tegen betaling).
IF (impact factor) = goed; open access, iedereen kan het zien
+2
John Spithoven
@Farma_boerke Had ik ook al gezien.

De mensen aan de klimaat tafels zouden hun ogen uit hun kop moeten schamen. De korte kringloop is DE oplossing voor het klimaatprobleem wat voedsel betreft.
+2
Frans1
@John Spithoven het is niet de oplossing, het maakt gewoon duidelijk dat de korte kringloop onterecht bij het zgn probleem ingetrokken
+4
Farma_boerke
@John Spithoven Het is nog erger, ook het recentelijk gepubliceerde IPCC rapport over het landgebruik en wisselende landgebruik had het erover. Wat hoor je in de media (was vooraf gelekt): We moeten van het vlees af, eet minder vlees. Dit staat nergens in het rapport: '"animal-sourced food produced in resilient, sustainable & low-GHG emission systems present major opportunities for adaptation & mitigation while generating significant co-benefits in terms of human health" Wat we moeten doen is beter grondgebruik, minder ploegen, gewassen langere tijd laten staan en niet ieder paar jaar vervangen. Dat zal ook gevolgen hebben.
Helaas worden dit soort nuances vergeten en is het debat gekaapt door extreme uitingen.
Landbouw in de geindustrialiseerde landen is TE succesvol geweest. Burgers staan er ver vanaf en hoewel de waardering er is, is het spelen op emotie door WD ed altijd succesvol, zeker met de verstrengeling met PvdD en media.
Alleen met algemene belangenbehartiging kan dit tegengegaan worden (niet zoals nu eigen belang van de eigen club voorop). Dat is nog een eind weg en is er geen vuist tegen (roepende in de woestijn).
de jonge
Quote Reactie van @Farma_boerke:
beter grondgebruik, minder ploegen, gewassen langere tijd laten staan en niet ieder paar jaar vervangen. Dat zal ook gevolgen hebben.
minder ploegen?? meer ploegen bedoel je zeker,zie maar naar de reclame op tv just dig it,door de aarde om te keren koelt hij af,ergens in verwegistan is nu een groot project gaande om de aarde om te ploegen en meer groen te verbouwen om de aarde te redden!!! dus we moeten meer ploegen in nederland om de aarde te redden,die hele projecten in de mais kunnen wel weer van de baan,gewoon ploegen veel beter voor de aarde en voor het gewas!!
+2
Wolswinkel
@de jonge Inderdaad! Hoorde het spotje met Floortje Dessing erin op de radio. Reislustige Floortje(met Floortje de wereld rond) dit keer als moraalridder figurerend. Erg dubieus weer als je ziet wat ons wordt voorgehouden qua landgebruik en gewasteelt.

Hey Floortje! Is het niet wat hypocriet om over ‘de planeet redden’ te spreken terwijl jijzelf de aarde meerdere keren over gekruist bent voor dat doelloze reisprogramma van je? Hoezo, ik reis toch met een Airbus....🤤
de Haas
@Wolswinkel Dat mens lacht iedereen uit. Constant op vakantie van jouw en mijn geld....
+1
puntertje
Quote Reactie van @Farma_boerke:
Erger nog: dit is een wetenschappelijk peer-reviewed onderzoek van de Cornell universiteit. Niet zomaar een bureautje wat een opdracht heeft gekregen om ergens naar toe te werken.

Ene Jelmer Buijs die als éénpittertje belachelijke conclusies trekt uit een totaal wetenschappelijk onwaardig onderzoekje haalt meten het 8-uur journaal. Geeft wel te denken.
diezel
Quote Reactie van @puntertje:
haalt meten het 8-uur journaal. Geeft wel te denken.

Hopelijk toch géén nepnieuws bij onze Staatsomroep? 😞
+1
hans1980
@Farma_boerke dus over koeien methaan gaan we het niet meer hebben PvdD groenlinks!
de jonge
@John Spithoven doen mensen als jaco geurts,helma lodders en maurits hier ook niets mee?? hoe kunnen we zorgen dat dit in de landelijke media en alle journaals terecht komt,dat is de vraag en de uitdaging
Albert Altena
Uitstoot van mens en dier staat ALTIJD in balans met opname door het voedsel.
+4
John Spithoven
De heren Tijssen, Agrifirm, Buck en Elfers, RFC, van Zelderen LTO, wakker worden, u heeft zitten slapen tijdens het klimaat overleg.

Belangenbehartiging oppakken deze zaak, NU!
Elvis
@John Spithoven en de nmv dan?
John Spithoven
@Elvis Mochten er niet bij zitten, hebben hun inbreng gedaan via een sub tafel. Is niets mee gedaan. Dus NMV zat et voor spek en bonen.

Elvis, het is duidelijk dat ze fout zitten. Erkennen en er at mee doen
+2
Coen
@John Spithoven , de belangen van BIG-Agri liggen anders.
+1
Frans1
@Coen je bedoelt die mannen waar jij altijd mee aan tafel zit
+2
dewittemotor
Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. En gelijk krijgen, doe je niet door wat te publiceren op het prikkebord en in de Nieuwe Oogst en daar wat op te discussiëren. Gelijk krijgen doe je ook niet door in allerlei besturen en overleggen hierover eindeloos te zwammen.
Gelijk krijgen doe het opzetten van een keiharde en keigoede marketingmachine met absolute top-communicatie-strategen. En die zijn er best te vinden met een boerenachtergrond.
Haal die mensen binnen in je organisatie LTO etc., gooi er een zak geld erachteraan (en dat is er meer dan genoeg in de sector) en knallen.
+5
diezel
@dewittemotor
Ik zou willen dat je/jullie gelijk hadden,..... 😞

Zolang je de media en officiële adviesorganen beheerst kun je de grootste leugens als waarheid aan naïeve NL'ers presenteren.
Kenmerk van alle kabinetten van Rutte
+2
de jonge
@dewittemotor dan denk ik dat je toch met andere partijen in zee moet. caroline van der plas,agrifacts met oa geesje rotgers, dat zullen mensen zijn waar we mee verder kunnen komen, als we die met zijn allen wat meer gaan sponsoren kunnen ze ook meer bereiken. het gaat namelijk niet alleen om onze toekomst maar ook om de toekomst van onze kinderen.......
+1
Koeien boertje
@de jonge onze kinderen lachen hier om, net zoals wij nu over de zure regen doen en erachter komen dat de bomen toch wel groeien
+1
diezel
Quote Reactie van @Koeien boertje:
onze kinderen lachen hier om

Een generatie die het economisch minder gaat krijgen dan hun ouders/grootouders is bepaald niet te benijden. Het zal lachen worden als een "boer-met-kiespijn". Want één ding is zeker ==> zij gaan de rekening betalen. Linksom of rechtsom. 😞
+1
de jonge
@Koeien boertje ja ze lachen erom hoe de staat met angstzaaien weer aan geld wil komen,wat ik ermee bedoel is,als we de staat zijn gang laten gaan,kan onze generatie het misschien nog net uitzingen maar worden onze kinderen geen boer meer........
dewittemotor
@de jonge Natuurlijk moeten er een nieuwe stroming komen, die inziet dat het bovenstaande de manier is. Alles wat er nu zit is niet capabel en besmeurd en bevuild.
+2
Jan-T
Maar op facebook geplaatst kijken hoe ver het komt.
+1
Methaan zal toch worden gezien als belastend voor het milleu,ZOGENAAMD,dit is er alleen maar om er voor te zorgen dat het een verdienmodel wordt!! Je kan het vergelijken met die hele ASBEST SOAP!! Dat was ook een verdien model.Heeft niets te maken met milleu.
+1
de jonge
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl klopt. jesse klager is ook helemaal het nieuwe verdienmodel,ze hebben de berekeningen erop los gelaten......dus dan is wel duidelijk wat het doel is toch. als het echt slecht was met het klimaat ga je geen verdienmodel berekeningen maken om te kijken hoeveel banen er verdwijnen en hoeveel werkgelegenheid daartegenover het op gaat leveren
+1
BertK
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Asbest niet te veel onderschatten, is als de platen verweren grote troep!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden nieuw , lekt , koeien , onderzoek , biologisch en methaan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!