Overijssel geeft het startschot inzake de pas perikelen

Boeren in Overijssel moeten toch vergunning aanvragen
In de provincie Overijssel moeten 26 boeren alsnog een vergunning aanvragen voor het beweiden en bemesten van hun land op grond van de Wet Natuurbescherming.
Dit is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS), stelt Gedeputeerde Staten. De boeren hebben afgelopen week daarover een brief van de provincie ontvangen.

Deze boeren hebben in een eerder stadium van de provincie een vrijstelling van vergunningplicht op grond van het PAS gekregen, of ze konden volstaan met een melding. Tegen deze besluiten zijn destijds handhavingsverzoeken door de milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) ingediend. De provincie heeft deze handhavingsverzoeken vervolgens afgewezen, omdat het PAS op dat moment de geldende regelgeving was. Doordat de Raad van State het PAS onverbindend heeft verklaard valt deze grondslag weg, en moeten de boeren alsnog een vergunning aanvragen.

Opnieuw onzekerheid bij veehouders
Overijssel zegt zich ervan bewust te zijn dat deze stap opnieuw tot onzekerheid leidt bij veehouders. “Als Gedeputeerde Staten zijn wij ons bewust van die onzekerheid. Dat is ook de reden dat ik bij een aantal bedrijven op bezoek ben geweest om dit besluit uit te leggen,” zegt milieugedeputeerde Tijs de Bree. “We kunnen op dit moment niet anders dan uitvoeren wat de wet ons opdraagt. Tegelijkertijd volgen wij de landelijke lijn om pas daadwerkelijk te gaan handhaven als de boeren in kwestie in de gelegenheid zijn om een vergunning aan te vragen. Dat is nu niet mogelijk. Als Rijk en provincies stellen wij alles in het werk om zo snel mogelijk, een goed en houdbaar alternatief te realiseren voor het PAS. Doel hierbij is om een duurzame balans te vinden tussen bescherming en ontwikkeling van kwetsbare natuur en economische groei.”

Overijssel: eerst nieuwe regelgeving, dan pas handhaving
Op dit moment hoeven de betrokken boeren dan ook nog niets te doen. Ze kunnen blijven beweiden en bemesten zonder vergunning. De provincie zal hier niet op handhaven, zolang er geen nieuwe regelgeving is. Volgens Overijssel moet de brief die afgelopen week is verstuurd vooral gezien worden als een formele stap. Pas als er een nieuw vergunningstelsel is, kunnen vergunningen worden aangevraagd. Zodra het nieuwe stelsel er is, hebben de boeren 3 maanden de tijd om een vergunningaanvraag in te dienen.

Hoeveel boeren – naast de 26 waartegen een handhavingsverzoek was ingediend – op basis van een vrijstelling of melding beweiden en bemesten in Overijssel, kon een woordvoerder van de provincie niet zeggen. “We zijn dat nu aan het inventariseren.” Voor al die boeren geldt dat ze waarschijnlijk een vergunningen moeten aanvragen.

Wat doen andere provincies met vergunningplicht?
De actie van Overijssel is onderdeel van de afspraken die de gezamenlijke provincies (BIJ12) en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben gemaakt over hoe ze omgaan met de PAS-uitspraak van de Raad van State, aldus de woordvoerder. Overigens lijkt Overijssel op dit moment nog de enige provincie die actief veehouderijen benadert over de vergunningplicht voor het beweiden en bemesten. Geen enkele andere provincie laat weten daar ook mee bezig te zijn.

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Een pas op de plaats dus tot er een pas vooruit gezet kan worden om de pas te vervangen en dan pas gaan ze te pas en te onpas handhaven. Nou ik pas ik heb me lang genoeg geergerd voor onze nb vergunning
+1
van Ittersum
@mlkvhoudr Pas maar op. Maar gelijk heb je
+2
dewittemotor
Daar is weinig pas op de plaats aan. Eerder stilte voor de storm. Ik zie die veehouders die vergunningen nog niet zonder slag of stoot binnenhalen. Dat kan heel veel geld gaan kosten. Rechtzaken, aankoop stikstof/ammoniak van ander bedrijf etc.
hans1980
@dewittemotor zoals het nu is gaat ieder terug op oude nb , dan moet die groei vanaf daar met extern salderen vlotgetrokken worden
Melkveehouder6
@hans1980 moet je wel een NBvergunning hebben, die een PAS melding hebben, hebben niks....
van Ittersum
@Melkveehouder6 blijft stapelen met vergunningen. Hoe hoger hoe meer er van je verlangt wordt. Een standaard bedrijf(als die überhaupt zo bestaat) heeft die veel last van dit alles? Soms lees je wel eens provincie en gemeente berichten waar de MKB bedrijven ook ontheffingen, vergunningen, lozings- weet ik veel nodig hebben. Dan denk ik ook vaak, pfffff ben ik even blij met mijn activiteiten en omgevingsvergunning. En dan nog niet eens weten wat dat dat inhoudt. Mooi zo houden.
buorman
@Melkveehouder6 Kan best dat die wel een mb verg hadden maar dat die op 1/7/15 niet meer toereikend was en daarom een pas melding hebben gedaan [toename minder dan 0,5 mol/ha].
In dat geval vallen ze terug op de verleende nb verg, zo niet dan is vergund hetgeen onder de AMvB aantoonbaar aanwezig is geweest volgens mij.
+1
John Spithoven
Zitten deze bedrijven dicht in de buurt van de N2000 gebied en boven de 0.5 % KDW?

Dan is er werk aan de winkel voor de belangenbehartiging, anders is het over en uit.

KOM IK BEWEGING, VOORMANNEN!
hans1980
@John Spithoven vakbonden hebben vakantie
kwarkje
@hans1980 en dat blijven ze
Slappelingen
+3
de jonge
@kwarkje ach laten we eerlijk zijn,die slappelingen zijn we door de jaren heen ook allemaal zelf geworden..... er is geen eenheid,ieder voor zich,hoe eerder de buurman omvalt hoe liever het gros het heeft net zoals met de puntenkoorts van de melkfabrieken,de 1 wil meer punten hebben dan de ander want dan zijn we beter............ een enkeling die ziet dat dat juist de doodlopende weg is voor de sector
+2
Bekkink
@de jonge je hebt gelijk, ieder voor zich is het tegenwoordig. Beetje Franse gedachte zou voor ons niet verkeerd zijn...een x de snelweg op....maar ja dat is slecht voor ons imago, wat er nog van over is
hans1980
@Bekkink nu wel mooi om ff de snelweg plat te gooien weten die Duitsers op weg naar het strand ook dat de NL boer het niet meer pikt
+1
John Spithoven
Wordt uitrookbeleid, schat ik in.

Eerst de bedrijven in de buurt van N 2000 gebieden leven zuur maken en ontwikkeling onmogelijk. Voor een prikkie kopen en N2000 groter maken. En vervolgens de volgende ronde.
Farma_boerke
@John Spithoven Brabant is daar aal druk mee doende.
Gewoon wat natuur achter de blijvende boeren (met opvolger) leggen, kun je ze daarna weer aan gaan pakken:
bd.nl/meierij/…
de jonge
@John Spithoven jij hebt het doel wel helder voor ogen,zo zie ik het ook voor de toekomst. en de standorganisaties en wij zelf zijn in feite allemaal een stelletje slappelingen. voor het imago wat sommigen dan nog menen hoeven we ook allang niet meer bang te zijn,de media en de politiek en de standorganisaties hebben er wel voor gezorgd dat dat geen issue meer is
Vevo
Kan iemand mij uitleggen waarom er op grond waar in het verleden altijd al mest op is uitgereden een vergunning op moet worden aangevraagd? Als je terug gaat naar de oude hinderwet vergunning wordt deze nieuwe vergunning toch altijd verleent. Je gebruiksruimte verandert namelijk niet bij verandering of uitbreiding van je bedrijf.
John Spithoven
@Vevo Emissie punt verschuift. Kijk maar PAS en nb wet vergunning verleend op de stal met vastgelegde coördinaten
hans1980
@John Spithoven wanneer dat mestrijden weidegang allemaal via vergunningen moet is dat a. een gigantisch geldklopperij b.ook afvoer mest? C. ook akkerbouwers die mest aanvoeren?

Dus kan het niet landelijk worden geregeld overal komt mest op simpel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0