Gaan we weer

Deel dit topic

Reacties

Wolswinkel
Wilde m net gaan plaatsen.. Nieuwe week is amper begonnen of de baggerstroom komt weer op gang. Heeft die kerel van faculteit Utrecht een terecht punt of is het een fabeltje? Sterftecijfer 12,5% gem over Nederland? Geloof er niks van.
van Ittersum
@Wolswinkel beter lezen en analyseren. Op 1200 bedrijven van de 12000( melkveedrijven)? Emotie regeert weer....dat is het kwalijke van dit
Wolswinkel
Jij nog een keer lezen@van Ittersum.
van Ittersum
@Wolswinkel de helft van alle gevangen bestaat uit Marokkanen, dus de helft van alle Marokkanen in Nederland is dus crimineel?
Wolswinkel
Dat zeg ik; nog een keer goed lezen en “analyseren” @van Ittersum..
+1
cjw73
@Wolswinkel had de boekhouder 2 weken geleden hier om de boel even door te praten en die had de sterfte op 14 % staan over alle bedrijven. Vond ik toen ook fors maar zal toch wel kloppen gezien dit bericht.
ted9
Dit bericht is natuurlijk in het nieuws gebracht om druk te zetten zodat we ze bij de koe moeten laten lopen. Let op mijn woorden dit word vast weer in de kamer besproken.
+1
robbies
@ted9 In het artikel staat ook dat kleine kalfjes bij de grote dieren lopen en dat dat gevaarlijk is voor de kleine kalveren.
Erik,1979
Ik heb waarschijnlijk niet de goede cijfers. Maar even snel Google zegt mij dat bij mensen 10% een miskraam heeft en 1% sterft na de geboorte. Vergelijken met koeien... Bij koeien is verwerpen ook in die 12% . Als ik het mis heb hoor ik het graag. Was maar 1 min Google werk dus geen terdege onderzoek.
DutchDairyFarmer
@Erik,1979 klopt, je bent alles verplichte bij rendac op te geven ook als het embryo 3 maand is en eruit wordt gegooid.
cjw73
@DutchDairyFarmer hoe wil je dat doen?
3 maand gaat zo door de roosters
Erik,1979
@cjw73 daar heb je ook een verschil. Bij ons gaat alles in de container als wij het vinden. Wíj hebben geen roosters dus vinden alles. Bij weidegang vreet het wild het op ook bij volledige dracht.
Jaap40
Demotiverend beleid leidt tot deze cijfers
BertK
Voor een goede analyse zou sterfte boven de twee weken, doodgeboren of sterfte bij geboorte, sterfte door gen. afwijking en sterfte binnen 24 uur ook wat leren. Te veel gevraagd zeker.
Te hoog is het zeker, soms heb je pech en wat is haalbaar?

Kadavers op de voergang, daar is wat anders ook goed mis!
Erik,1979
@BertK Als er bij ons eentje verwerpt tussen de melkkoeien dan leggen wij dat kadaver eerst op de voergang om die zo snel mogelijk uit de stal te krijgen. Dan wordt de koe gesepareerd en verzorgd. Daarna het kalf naar de container gebracht. Kan met een beetje pech zo maar een uur tussen zitten. Ligt aan de koe.
pietjepuk
@Erik,1979 En wat is de reden waarom het kalf zo snel mogelijk uit de stal moet?
Erik,1979
@pietjepuk weg van de rest. Koe moet snel verzorgd worden. Bij ons zijn de voergangen zo breed dat het niet in contact komt met voer. En gelukkig gebeurt het momenteel niet zoveel. (Wíj hebben 24 uur per dag mensen in de stal die de dieren moeten verzorgen)
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Erik,1979:
Bij ons zijn de voergangen zo breed dat het niet in contact komt met voer.

Je snapt waar ik naar toe wil. maar vindt het knap dat je het kalf op de voergang kan krijgen zonder dat het in contact komt met voer. ik zou kiezen voor de weg over de mestgang naar de dichtstbijzijnde deur.
m uut m
@Erik,1979
Heel verstandig om een verworpen kalf op de voergang te leggen. (Sarcasme )
Erik,1979
@m uut m ik weet dat jij de enige goede bioboer bent. Ik eet en drink bewust geen bio. Grootste deel is bijna tegen het einde en proberen dan snel om te schakelen naar bio. Natuurlijk zijn er ook goede. Bij de meeste heb je niet veel tijd nodig om geweldige foto's te maken voor PVDD. Kijk dan even naar een professioneel bedrijf als vreba en je ziet het verschil.
BertK
@Erik,1979Je stapelt ze hopelijk niet op, daar op de voergang. Ff kan, ff.
Erik,1979
@BertK voergang is nogal breed dus is niet nodig 😉
de jonge
Waar zijn de sterftecijfers van de oostvaardersplassen. als calon die er even bij had gepakt had hij in plaats van weer de boel op stelten te zetten kunnen reageren door te zeggen dat het in de gangbare landbouw behoorlijk beter is. maar neeee weer een trap na geven
+2
van Ittersum
@de jonge wat heeft Calon er mee te maken?
de jonge
@van Ittersum nou de lto dan,neem aan dat calon van deze uitspraak ook op de hoogte is of niet..... De sterftecijfers vinden we te hoog en het baart ons zorgen", zegt Jeanette van de Ven van boerenorganisatie LTO Nederland. Ze zegt dat er veel komt kijken bij de zorg voor kwetsbare jonge kalveren. "Boeren die daar moeite mee hebben kunnen we wel aan de schandpaal nagelen, maar we kunnen ze beter helpen met advies en ondersteuning. Daar is iedereen bij gebaat, de boer en het dier.
m uut m
@de jonge
Een goede reactie van lto!
christo
@m uut m Nee. is het niet.
Melkboer16
@christo wat is er mis mee dan?
+3
m uut m
@christo
Deze cijfers zijn allang bekend.
Kalversterfte ligt al jaren veel te hoog.
Wordt hoog tijd om de vinger eens op de zere plek te leggen.
En dan bedoel ik niet een ziekte uitbraak.
Maar er zijn bedrijven waar dit jaar op jaar hoog is.
Deze uitwassen moet je zien te voorkomen dat is wat lto hier aangeeft en daar ben ik het mee eens.
Bekkink
@de jonge hoeveel% van de kalveren in de oostvaardersplassen sterft daar?
de jonge
@Bekkink 20 tot 30 % rundersterfte in de winterperiode is daar normaal. Een terugval van de populatie met ruim de helft is niet ongebruikelijk, aldus de woordvoerder. ,,Dat schommelt natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden. Het is niet ongebruikelijk dat bijvoorbeeld 50 procent van de ijsvogels een winter niet overleeft, omdat het beestje ondanks zijn naam slecht tegen kou kan. Gemiddeld genomen is in de natuur een sterftecijfers van 20 tot 30 procent in de winter normaal.
+3
Leo,s vriend
Quote Reactie van @de jonge:
20 tot 30 % rundersterfte in de winterperiode is daar normaal. Een terugval van de populatie met ruim de helft is niet ongebruikelijk, aldus de woordvoerder. ,,Dat schommelt natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden. Het is niet ongebruikelijk dat bijvoorbeeld 50 procent van de ijsvogels een winter niet overleeft, omdat het beestje ondanks zijn naam slecht tegen kou kan. Gemiddeld genomen is in de natuur een sterftecijfers van 20 tot 30 procent in de winter normaal.

Gebruik dat als argument: Je wordt tot de grond toe afgefikt, en terecht.
Kalversterfte is niet hetzelfde als wintersterfte.
Zolang je niet de exacte ,bewezen, cijfers over kalversterfte in de OVP hebt, maak je jezelf alleen maar belachelijk met deze onzin.
Elvis
@de jonge oostvaardersplassen word ook leeg gehaald dus daar zou ik niet mee vergelijken. Gewoon zorgen dat het bij ons zelf voor mekaar is
Erik,1979
@Elvis probleem is wat is voor elkaar. Bij ons is beleid dat de stallen iedere week uitgemest moeten worden en altijd geel zijn. Ook voor het uitmesten. Wíj hebben een dikke 500 dieren op stro. Het loopt nooit zoals je het wilt. Het blijft natuur. Als je ziet hoe onze zoogkoeien bio bedrijven eruit zien is het bij ons heilig! Dat zeggen onze buren die bijna dagelijks kalfjes komen kijken ook. Toch is het lang niet altijd 100% . En dat is het nergens!
dwers
En hoeveel % van de kalveren heeft de boer gered om tijdig bij het afkalven te zijn , bij moelijke geboortes ( keizersnee) de dierenarts in te schakelen, zwakke kalveren toch biest toe te krijgen.
Of moeten we de natuur zijn gang laten gaan , net zoals oostvaarderse plassen.
+3
mh79
Best lastig. hier 2e kwartaal 30% kalberen dood. eventjes een schmallenbergje tussendoor gehad. dan kom je al amper meer onder de 10% terwijl je er weinig aan doen kan. vroeg embryonale sterfte zit er bij mij niet eens bij. maar waren zat koeien leeg. die drachtig geweest waren. echt een klote tijd. en dan krikg je op deze manier nog een trap na
mh79
En ik was in deze buurt niet de enige
+1
andre01
Voor we iedereen na gaan wijzen, en beschuldigen. Eerst moet er gecontroleerd worden welke cijfers er gebruikt zijn en hoe ze gebruikt worden, bij LNV. Dan extremen die door aanwijsbare reden komen er uit halen, en een uitzoeken hoe ze voorkomen kunnen worden, Daarna de bedrijven die door arbeids of interesse problemen tekort schieten aanpakken.
dit soort berichtgevingen zullen ons voor de voeten blijven lopen en door andere clubs misbruikt worden, de mediazorgt dan ook voor grotere problemen dan die er zijn.

En nee, ik denk dat de minister en LTO dit soort situaties niet kunnen voorkomen, maar alleen de gevolgen voor de sector in de perken houden door sterk in de media te reageren
dewittemotor
Aan die 12.5 procent zit je al snel. Dat geldt voor elke melkveehouder.
Dat is ook helemaal niet veel. Heel de gezondheidszorg in de melkveehouderij is nogal primitief, als je dit vergelijkt met de humane sector. Ook een veearts komt niet verder dan de stethoscoop, thermometer en wat voelen en ruiken.
Kijk dan eens hoe dat bij de mens gaat.
Bij de koeien is het meer te vergelijken met de humane gezondheidszorg in het midden van de vorige eeuw. Veel gezinnen met 10 kinderen. Die hadden er allemaal wel een dood kindje bij.

De LTO moet de uitwassen wel veroordelen, maar kan voor het overige beter de nuance aanbrengen. Want dat gemiddelde krijg je als sector nooit onder de 10 procent.
En zo blijft dat een stok waar ze mee blijven slaan.

Vergelijkingen met het buitenland zijn sowieso waardeloos. Ik geloof er niets van dat het daar beter is. De administratie zal wel minder zijn en/of de weergave van de administratie.
+1
Noorderling
@dewittemotor
Dat vinden we niet veel, dat is wat anders dan dat het niet veel is. Je bent houder van de dieren en daarmee ook verantwoordelijk er goed voor te zorgen.
Als er bedrijven zijn die 5% halen, waarom zou een ander dat dan niet kunnen?
Die 12% is natuurlijk maar het topje van de ijsberg, dat de rest dan kerngezond is heb ik mn vraagtekens bij.
Bekkink
Radar heeft vanavond een item over antibiotica in drinkwater....zal de landbouw ook wel weer in voor komen😢
+1
ted9
@Bekkink De aanval uit linkse hoek is weer begonnen.
Groen1
Extreem hoge sterfte kalfjes op 1200 boerderijen
radar.avrotros.nl/nieuws/item/…
Groen1
Medicijnresten in drinkwater
Bij elke slok kraanwater die je drinkt een beetje antibiotica binnen krijgen, of paracetamol. Klinkt gek, toch is het de realiteit. Medicijnresten in ons oppervlaktewater nemen mede door de vergrijzing in rap tempo toe. Onderzoek toont nu aan dat bepaalde medicijnresten zijn toegenomen, terwijl wettelijke normen ontbreken. Want wat zijn de risico’s? Wat is het effect op het leven in het water? En wat zijn de gevolgen voor ons, de mens, die dat drinkwater dagelijks tot ons nemen? Radar zoekt uit wat die gevolgen zijn en of er iets tegen is te doen.
radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/…
Groen1
'Smerige stallen leiden tot extreem hoge kalfjessterfte'
nos.nl/artikel/…
pieter p
Moet wel zeggen dat de oornummers niet zichtbaar zijn maar op 1 foto staan oranje oornummers dat zijn franse. Ik vraag me af waar deze foto"s weg komen
Wolswinkel
@pieter p
Quote:
op 1 foto staan oranje oornummers dat zijn franse

Dus wéér die verrekte Frans.........😉
Groen1
'Smerige stallen leiden tot extreem hoge kalfjessterfte'
nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/…
Groen1
Veel commotie over hoge kalversterfte
RTL Nieuws meldt dat in 2018 ruim twaalfhonderd melkveebedrijven een kalversterfte hadden van 20 procent. 'Er is inderdaad werk te doen, maar het is heel jammer hoe boeren nu weer aan de schandpaal worden genageld', reageert Jeannette van der Ven van LTO.
nieuweoogst.nu/nieuws/2019/…
+1
dwers
Op omrop Fryslân site staat ook al ,1 op 5 kalveren sterft gauw na de geboorte.
Wordt dus klakkeloos overgenomen van die 1200 bedrijven, naar de hele sector.
Brutus64
Tja het vandaag vechten tegen de bierkaai, dit verhaal gaat er weer oor zorgen dat er opnieuw weer meer regels komen, voor alle melkveehouders
+2
dwers
Het is ook maar net hoe je het verhaal brengt, ik heb ook wel eens 100% doodgeboortes gehad op één dag.
Albert Altena
Men vraagt de minister om het uit te zoeken en de oorzaak wordt al gegeven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0