Stichting Agri Facts boekt eerste resultaat

Op 3 december is de Stichting Agri Facts, STAF, opgericht. De stichting gaat ‘gekleurde’ wetenschappelijke rapporten toetsen. ‘Afgelopen jaar zijn er zoveel rapporten en onderzoeken naar buiten gekomen. Wij onderzoeken of die kloppen, zo niet dan vragen we rectificatie en nemen zo nodig juridische maatregelen’.

„Afgelopen jaar zijn er zoveel rapporten en onderzoeken naar buiten gekomen. Wij onderzoeken of die kloppen, zo niet dan vragen we rectificatie en nemen zo nodig juridische maatregelen”, zegt John Spithoven, melkveehouder in het Gelderse Maurik en voorzitter van de nieuwe stichting. „Er verschijnen zoveel rapporten van en voor overheden en ngo’s. Als wij er vraagtekens bij hebben, laten we het onderzoeken en vragen om rectificatie. Met de publicaties wordt nieuw beleid ontwikkeld. Staan er onjuistheden in dan is het toekomstig land- en tuinbouwbeleid ook niet juist”, licht de voorzitter toe.

Correctie bijdrage vleesconsumptie op klimaatprobleem
Het eerste heeft STAF het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gevraagd de berichtgeving over het Klimaatakkoord en broeikasgasuitstoot ten aanzien van de landbouw te corrigeren. In zijn publicaties en berichtgeving stelt het PBL dat het eten van dierlijke producten een forse bijdrage levert aan het klimaatprobleem; het eten van minder vlees wordt gezien als een belangrijke oplossing voor het halen van de klimaatdoelen. „Deze voorstelling is misleidend. Deze rapporten liggen wel bij het klimaatoverleg op tafel en zijn basis voor toekomstig beleid. Dat klopt niet”, aldus John Spithoven. Krimp van de veehouderij heeft op het totale klimaatvraagstuk een zeer beperkt effect. Het is volgens de stichting onjuist te suggereren dat het eten van minder dierlijke producten aanzienlijk bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen. „Over twee weken weten we of er rectificaties volgen, zo niet dan gaan we juridische stappen ondernemen”, zegt John Spithoven.

Inmiddels heeft STAF een eerste reactie van het PBL ontvangen. Daarin geeft het PBL aan een onjuistheid die STAF signaleerde, meteen te hebben gerectificeerd. Een uitgebreidere reactie is nog onderweg.

Non-profit
De Stichting Agri Facts heeft als doel: Het controleren van de juistheid van (wetenschappelijke) feiten voor de onderbouwing van het land- en tuinbouwbeleid. Ook toetst STAF het gebruik van deze feiten en stelt zij alles in het werk om ervoor te zorgen dat correcte feiten worden gebruikt voor het land- en tuinbouwbeleid.

De STAF wil haar doel onder meer te bereiken door het uitvoeren dan wel organiseren van wetenschappelijk onderzoek, lobbyactiviteiten en het genereren van media-aandacht.

De STAF beoogt het algemeen nut en heeft geen winstoogmerk. De bestuursleden werken als vrijwilliger. Geesje Rotgers, wetenschapsjournalist, is de enige betaalde kracht. Bondgenoten financieren het onderzoek en stellen fondsen beschikbaar. „Het bestuur maakt de afweging welke onderwerpen wel of niet worden opgepakt op basis van het beschikbare budget, is er de juiste wetenschappelijke expertise te realiseren en verwachten we met het resultaat het beleidsmatige verschil te kunnen maken. We kijken hoe het loopt en gaan ons bewijzen. Het bedrijfsleven ondersteunt ons van alle kanten”, besluit John Spithoven.

Tekst:Monique van Loon

Deel dit topic Stichting Agri Facts boekt eerste resultaat (pluimveeweb.nl)

Op 3 december is de Stichting Agri Facts, STAF, opgericht. De stichting gaat ‘gekleurde’ wetenschappelijke rapporten toetsen. ‘Afgelopen jaar zijn er zoveel rapporten en onderzoeken naar buiten gekomen. Wij onderzoeken of die kloppen, zo niet dan vragen we rectificatie en nemen zo nodig juridische maatregelen’.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+4
ted9
Super👍
+2
Weidezicht
Top
+25
John Spithoven
Dank jullie voor de reacties. We doen dit samen met elkaar. Als we als landbouw gezamenlijk onjuist in een hoek gezet worden, waarin we niet thuis horen, is het zaak dat we op basis van feiten terug slaan. Daar heeft iedereen baat bij.
+2
Achso
@John Spithoven : perfect!
+2
Bekkink
@John Spithoven pak je guido wijers ook ff hard aan?!
+2
achterhoeker2
@John Spithoven goed initiatief!! Is ook goed voor de solidariteit.
Intensief ,extensief klein en groot elke boer heeft er belang bij.
Ik luister vaak radio 1 en je wilt niet weten wat daar allemaal gelogen wordt.
+4
hans1980
Eindelijk lang gewacht op iemand die tegengas geeft aan die linkse groenen (incl.lto/rfc)
+4
Jaap40
Super initiatief.
Geef maar een rekening nummer van STAF. Dan maak ik geld over.
+7
JanCees
@Jaap40 Je bijdrage is van harte welkom ben erg benieuwd of prikkers naast luchtsteuen en toetsenbordensteun ook daadwerkelijk support in euro's gaan geven.
NL33ABNA0830313370
BIC:ABNANL2A
Ten name van Stichting Agri Facts te Zeist
Achso
@JanCees : je bent niet erg goed in motiveren om geld over te maken he..
+2
JanCees
@Achso Heb jij motivatie nodig dan??? Kom op zeg moeten de mensen van Agrifacts en buffelen en bedelen? Get real
Achso
@JanCees her gaat niet om mij, maar om een veel groter publiek over te halen. En dan met zo‘n toon gaat dat niet lukken. See the reality.
JanCees
@Achso het "grote publiek" bestaat echt niet uit tere zieltjes lijkt me . Het is heel simpel als je wil dat er iets gebeurt kun je naast zelf van je stoel afkomen en iets daadwerkelijk gaan doen naast toetsenbord bewerken of blijven zitten achter je toetsenbord en met € de mensen supporten die wel van de stoel afkomen. Doe je 1 van beide niet ga dan ook niet zitten mieppen hoe erg het allemaal wel niet is. Dat helpt niets en niemand vooruit
Achso
@JanCees gelukkig ben je geen Bondscoach van het nederlands elftal.. Maar goed initiatief!
+1
CorP
Quote Reactie van @JanCees:
niet uit tere zieltjes

ik mag de taal zo wel, niet lullen maar poetsen. tijd van uren praten en niets zeggen, lees politiek geneuzel, moet eens over zijn, klap er op, en strijk en zet. Neem aan dat degenen die willen sponsoren, net zo denken
jg
@JanCees Richtbedrag per bedrijf ?
+4
JanCees
@jg Och laten we zeggen € 100 voor de eerste klimaat ronde tegen PBL en clubs die op basis van onjuiste klimaatinfo denken boeren in een stalinistisch corset te duwen kunnen we leuke zaak in het kader van de mededingingswetgeving van maken. Mogen zuivelondernemingen wel dergelijke afspraken collectief maken??? Het
Er zit ook nog een ronde Ammoniak aan te komen en rondje (gebrekkige) onderbouwing nieuw heffingstelsel waterschappen en iets met recidu van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater wat blijkt anders te zijn dan men doet voorkomen.
Jannus
@JanCees Mijn bijdrage heb je JC,hoop dat het goed besteed wordt om zaken eens uit te zoeken,niet lullen maar poetsen.
Erik,1979
@JanCees het is een Europees probleem. Onderzoek over klimaat hebben wij ook veel aan. Wat kunnen jullie de rest van de Europeanen bieden? Ps ik ga jullie zeker ondersteunen de onzin komt namelijk vaak uit Nederland en die moeten jullie proberen in de kiem te smoren.
+1
JanCees
@Erik,1979 wij richten ons eerst maar eens op de invulling in Nederland Brussel is weer andere klus
t zal wel
@JanCees

ik vind dat je goed werk verricht voor de sector.
ken je nog van uit het jaar 2000 toen ik intensief contact met je gehad hebt dmv onze duitse vrienden...
je netwerk is groot.
richt je op met name de overheid en alle rapporten die daar gebruikt worden en n selectieve uitkomst geven.
zodra ik resultaten zie die mij het gevoel geven dat het verschil gemaakt word zal ik financieel steunen.
succes.
JanCees
@t zal wel onze duitse "vrienden" tja das zwart hoofdstuk in mn levensboek
+1
t zal wel
@JanCees

ja dat kan ik me voorstellen.
bij mij ook.
wel veel geleerd en gedaan, samen met marc in de volvo naar keulen.
succes en we gaan door.
groeten uit b.
ROORDAJ
@JanCees Wat is het verschil met Mesdagfonds.Doet toch oook aan zulk onderzoek.
JanCees
@ROORDAJ Mesdag doet onderzoek alleen ten behoeve melkveehouders Staf is breder over sectoren en Staf kan verder in procedure (gang) naar de rechter ) dan Mesdag .
John Spithoven
@Achso Een ieder zijn steun in de vorm van een bijdrage is van harte welkom. Als wij als team het voor elkaar krijgen om op een paar dossiers de feiten boven tafel te krijgen is dat voor een ieder een hele goede investering. En aan het eerste dossier zit al een klein succesje en dat smaakt naar meer.
hans1980
@John Spithoven is het puur geld overmaken of ook nog iets van info producten of via mail?
Of wordt daar aan gewerkt?
+1
Jaap40
@hans1980 je bedoelt iets van een (mail) abonnement of lidmaatschap bij STAF?
+3
John Spithoven
@hans1980 We werken met donateurs/sympathisanten, die mailing krijgen over voorgang/resultaten van onderzoek
+4
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
Je bijdrage is van harte welkom ben erg benieuwd of prikkers naast luchtsteuen en toetsenbordensteun ook daadwerkelijk support in euro's gaan geven.NL33ABNA0830313370BIC:ABNANL2ATen name van Stichting Agri Facts te Zeist

Prima hoor,de rabo ,de voerleverancier, de aannemers de installateur de landbouw mechanisatie en de boekhoudkantoren,mogen wat mij betreft wel een flinke duit in de zak doen,hebben daar niet voor nix een budget voor.
Jaap40
@jan.1 helemaal eens, zij hebben groot belang bij de sector, goed sponsoren!
Coen
@Jaap40 , BIG-Agri denkt teveel aan zichzelf, hebben te weinig empathie om hun klanten te helpen
+1
sorry
@jan.1 dus je gaat meeliften...?
+8
Veenprut
In mijn ogen de enige manier om goed tegengas te geven aan alle onrecht die over ons uitgestort wordt! Schudden aan dat matras! zo hard mogelijk!
John dikke pluim!
+7
John Spithoven
Nogmaals we doen het samen. Het is een team van mensen en bedrijven die inzien dat dit niet langer gaat. Als landbouw horen we afgerekend te worden op de juiste objectieve feiten en niet anders.
Coen
@John Spithoven , hoe zit het met de weer verdere versnippering?
we hebben toch ook AgroNL, BoerBewust etc etc.
+3
John Spithoven
@Coen Wij behartigen geen belangen. Wij doen aan fact checking, meer niet.
+5
JanCees
@John Spithoven das toch ook wel weer behartigen van belangen want zonder goede info zetten belangenbehartigers domme stappen zoals bij het aankomende klimaatakkoord
kanniewaarzijn
@JanCees Ik ben bang dat ze dat mét goede info net zo goed doen.
Coen
@John Spithoven , ik heb het ook niet over LTO / NMV c.s. met primair doel belangenbehartiging.
Erik,1979
@Coen Als de grondgebonden accepteren dat de niet grondgebonden via afzet van mest grondgebonden zijn. En de grondgebonden hun best gaan doen om die mestafzet beter te coördineren doormiddel van goede te controleren contracten. Als de melkveehouders die doorgaan de stoppers een goed leven gunnen. En de stoppers de blijvers een reële kans geven om hun productie ruimte te benutten. Dan heb je aan èèn goede belangen behartiger genoeg. Dan kun je als èènheid corruptie en vals/verkeerd beleid aanspreken. Nu is het als in een rollercoaster terwijl je niet goed vastzit. Niet wetend wie er bij de volgende bocht uitvliegt!
+1
Elvis
@Erik,1979 gunnen???? Van welke planeet kom jij?
+3
sorry
@Coen zie het als een aanvulling
Farma_boerke
@Coen Beter velen die opkomen op meerdere fronten dan geen een
Jaap40
@Coen op een dag verdergaande samenwerking tussen STAF Boer bewust Agronl etc....???

Er is nog lidmaatschap geld ZAT over van veel opzeggers. In potentie zou er dus een schip vol geld naar STAF kunnen.
+2
CorP
@Jaap40 zuivelnl heeft nog wat over van de fosfaatreductie, dat moet wel rechtstreeks aan de boeren besteed worden lijkt mij, dan is bijv hier aan een goede investering
Jaap40
@CorP goed plan
JanCees
@CorP uitvoeringskosten zijn € 30 miljoen groter dan begroot dus jammer maar foetsie
+3
torrarica
@JanCees goed initiatief,ik ben al jaren lid van het blad V-focus,ook van Geesje Rotgers, zij en haar onderzoekers doen heel goed werk.InElseviers weekblad van 24 November staat ook een heel goed artikel van Marcel Crok over zin en onzin en feiten over co2 en de klimaathysterie.Ik steun jullie van harte met jullie STAF (ook financieel).
John Spithoven
@torrarica Dank je wel voor de steun.
+1
A. Eshuis
@John Spithoven Ik ga het regelen! Nog een richtbedrag? 100/200/... euro?
+1
Pluto
Overheid is juridisch niet te vervolgen voor aanpassingen of vervalsen van rapporten !!. Dit is geregeld in een kabinet besluit in oktober 2015 .
Harry K
@Pluto Over welk wetsartikel heb je het dan?
Pluto
@Harry K Alle ambtenaren hebben sindsdien onschendbaarheid voor rechts vervolging.
Ze zagen de bui al hangen nadat Dijksma er een stel moest overplaatsen binnen het departement met behoud van salaris en een spreekverbod .
+4
JanCees
@Pluto ieder rapport wat wetenschappelijk onjust is kun je recht zetten soms duurt het heel lang (Ammoniak) maar doorblijven duwen en dan kom je er.
hans1980
@JanCees hoe zie je dan de gang van zaken rond de fosfaatrechten aflopen?
+1
Groen1
Waarom klimaatdoel onhaalbaar en onbetaalbaar is
elsevierweekblad.nl/kennis/achtergrond/…
+4
Pluto
@Groen1 Als je aan de basis alles bij elkaar liegt kan jou oplossing nooit een succes worden .
Na 40 jaar klimaat beleid constateren dat het achteruit is gegaan en dan nog volhouden dat de regels moeten worden aangetrokken ???. Nee voor mij staat vast ;de klimaat veranderingen zijn volledig geregisseerd, daar zit een enorm verdienmodel achter wereldwijd . Schouten heeft in de kamer ook al aangegeven dat het kringloop of circulaire landbouw in de toekomst het ideaal beeld is maar dat de regelgeving dit de komende 3 jaar nog niet toestaat
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden overheid en buiten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!