'Ellende door fosfaatrechten nog lang niet voorbij'

Het CDA in de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het lot van boerengezinnen die in de problemen zijn gekomen door geblunder met mestrechten. Minister Schouten van Landbouw zegt getroffen melkveehouders niet te kunnen helpen.
 'Ellende door fosfaatrechten nog lang niet voorbij' (ed.nl)

Het CDA in de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het lot van boerengezinnen die in de problemen zijn gekomen door geblunder met mestrechten. Minister Schouten van Landbouw zegt getroffen melkveehouders niet te kunnen helpen.

Nieuwsgrazer

Wil je een koe kopen of verkopen

Kijk dan eens op koemarkt.nl, dagelijks vers aanbod met kalveren, vaarzen, koeien en stieren.

Advertentie
Bezoek website

Reacties

+11
George
De eerste zin van het artikel klopt gewoon niet.
+1
Kringloper
@George De PVV komt meer voor de boeren op dan die zogenaamde partij voor de boeren🤥
+1
robbies
@George had moeten zijn. het CDA maakt zich druk over toekomstige achterban
+2
J.v.G
@George inderdaad komt niet door geblunder met mestrechten maar door ontbrekende wetgeving en een belangenbehartiger die de weg volledig kwijt is. En door de getroffene zelf die hadden met iets minder genoegen kunnen nemen ipv gigantische risicovolle investeringen te doen.
cowboys
@J.v.G het gaat niet alleen om investeringen een melkveehouder die naast melkvee ook een koppel zoogkoeien had in 2017 kreeg een mega boete voor zijn zoogkoeien door het fosfaatreductieplan omdat die niet onder de vrijstelling vielen achteraf.
+3
Melkveehouder.
@George Het CDA had de beslissende stem voor de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. En nu krokedillentranen huilen. Hypocrisie ten top!
groeier
Ja maar 75% van de bedrijven, waar een en ander mis gegaan is met fosfaatrechten, hebben zelf zitten slapen begin 2015. De schijnbare knelgevallen.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @groeier:
De schijnbare knelgevallen.

Vind mezelf geen knelgeval ondanks een derde van de koeien weg moeten doen en 8,3% korting. Het voelt alleen zwaar k..... als je alle eiwit van eigen grond haal(de). Melk veel van vers gras en nateelten die niet in de definitie van grondgebondenheid qua mestplaatsing passen en dan ben je de l#l. Daarbij NVWA controle gehad en mijn kunstmatige mestvoorraad (bij hun) aan het licht kwam. Van 16 vrachten afgevoerde mest een 1,1 gemiddeld aan fosfaat waar ik met 1,5 aan produktie moet rekenen. Bex geen optie, door volledig grasrantsoen kom ik hoger uit met stikstof. Volgens de NVWA mag je (in overleg met RVO) je aanvullende gegevens invullen o.b.v. best beschikbare info. Dus met die analyses van de afvoer zou ik de fosfaatproduktie mogen reduceren? Scheelt verantwoording (VVO's) voor niet (in de praktijk) geproduceerd fosfaat. Wat een chaos....maar ik ga maar gewoon door met goedkoop mogelijk melk maken en laat me niet in de (emotionele) knelgevalspiraal trekken die je alleen zelf op kan lossen.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @spotmelker:
Volgens de NVWA mag je (in overleg met RVO) je aanvullende gegevens invullen o.b.v. best beschikbare info.

het is niet mag maar moet.
EDOO
@groeier Er zijn ook bedrijven die verstrikt zijn geraakt in het vergunningencircuit. Ze zijn het slachtoffer van de slapende ambachtelijke molen.
+1
groeier
@EDOO
Wilde mijn stal ook 20 meter langer maken. Maar dat mocht ook niet van provincie, daardoor hebben we ook tijd verloren en de boot gemist. Wil ook wel 80 koeien erbij, zoals zovelen.
buorman
@groeier
Mocht niet of mag niet?
Er zijn er zat die op peildatum op een bv Nb vergunning en daarmee evt finaciering zaten te wachten.
Een [paar] jaar of langer was heel gewoon, en dan is het natuurlijk wel zwaar k.t als hij wel maar te laat word goedgekeurd
groeier
@buorman
Veel van deze bedrijven hebben toen hun jongvee even op een andere locatie gehouden.
+1
buorman
@groeier
Vroeg niet naar 'veel van die bedrijven', vroeg naar jou bedrijf; mocht of mag dat/jij geen 20 mtr aan de stal bouwen?
Ik mag ook bepaalde niet, niet in 2010, niet op 2/7/15, nu nog niet en wss over 10 jr nog steeds niet
groeier
@buorman
Langs de andere stal bouwen mocht wel, maar dat was vanaf 2-7-15 te laat 😉
+1
Pluto
Er werden destijds seminars gehouden in samenwerking met accountancy / banken / advies bureaus om maar zo veel mogelijk uitbreiding te realiseren . En wie niet mee deed was dom en niet klaar voor de toekomst !!!! De politiek bleef maar volhouden er kwam echt niet meer dan 8 tot 12 % uitbreiding terwijl de vereniging van Nederlandse gemeentes al voor 25% had verstrekt .
Schouten blijft maar volhouden dan mag het niet van Brussel en dan niet van Den Haag, en ze ziet geen enkele mogelijkheid om de problemen op te lossen !. Als je zo als nu niet meer hebt kunnen laten zien dat je als woordvoerder de boodschap komt vertellen wordt het hoog tijd om een andere baan te zoeken .
cornelissen
Quote Reactie van @Pluto:
terwijl de vereniging van Nederlandse gemeentes al voor 25% had verstrekt

Is dat manager K.Romijn en andere lto ers dan ontgaan ?
Pluto
@cornelissen Nee ze zaten ook aan de zelfde tafel en hielden steevast vol dat wanneer de niet te plaatsen mest verwerkt werd er onbeperkt kon worden gegroeid !!dit was en is nog steeds het speerpunt van de LTO ;;; ontwikkeling en innovatie wordt ook nu nog als argument genoemd om de BEDRIJFSONTWIKKELING niet tegen te werken . Er zijn nu heel veel partijen die op het verkeerde paard hebben gewed !!. En de rechter geef al aan dat de chaos was te voorzien .
groeier
@Pluto
Ja de plus 250 koeien avonden.
groeier
Quote Reactie van @Pluto:
Er werden destijds seminars gehouden
+3
Pluto
@groeier Ja van die besloten bijeenkomsten waar je een paar weken van te voren moet opgeven en na betaling van de inschrijfkosten a 89 euro je hele bedrijf wordt doorgelicht om een passende presentatie te geven van het PowerPoint principe . waarbij HET voorbeeld bedrijf een beetje van jou omvang is alleen de voorbeeld cijfers je aan het denken zetten als je weer naar huis rijd . Een gemiddelde melk productie die naar later blijkt bij de top 10 van Nederland hoort en slacht koeien die daar bijna een euro per kg meer opbrengen , bovendien de post omzet en aanwas is dermate hoog dat je je gaat afvragen of deze man nog wel eens jongvee aanhoud !. Al deze mengelmoes van cijfers die in een afwisselend tempo al dan niet door een junior assistent met een veel belovende en veel te hoge vooropleiding die in de normale nederlandse taal niet bestaat over je wordt uitgestort . En bij het naar huis rijden je in je dashbord kastje naarstig op zoek moet naar een paracetamoletje want je krijgt een barstende koppijn van de gedachte wat je allemaal mis loopt als je niet die enorme uitbreiding doorzet die je van te voren eigenlijk helemaal niet wilde!.
Hier ook van die waarzeggers geweest die je proberen te overtuigen van wat een stommiteit het was als ik niet zou verdubbelen , en godzijdank ben ik zo eigenwijs geweest om hem vriendelijk de deur uit te werken en met de mededeling laat jij je hier maar niet meer laat zien !.
+1
pietjepuk
@Pluto Als je bij ieder post de cijfers van de beste bedrijven bij elkaar zoekt krijg je een top resultaat onderaan de streep. Het is alleen niet rieel om dit te doen omdat het in de praktijk onmogelijk is om overal die lage kosten te realiseren.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden landbouw , schouten , cda , melkveehouders , tweede kamer , fosfaatrechten en problemen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!