Annie Schreijder-Pierik: Brussel wil meedenken met NL over knelgevallen melkveehouderij

De Europese Commissie wil meedenken met de Nederlandse regering over oplossingen voor de knelgevallen in de melkveehouderij door de fosfaatproblematiek. Dat antwoordt EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging maandag op de spoedvragen van Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement) over gezinsbedrijven in de melkveehouderij die op omvallen staan door de Nederlandse fosfaatrechtenwetgeving.

Annie Schreijer – Pierik: “Ik vind dat Den Haag met Brussel nu gezamenlijk moet werken aan een oplossing voor de knelgevallen, zonder generieke korting van andere melkveehouders.“ Volgens EU-commissaris Vestager is binnen de kaders van het geldende staatssteunbesluit weliswaar geen ontheffingenstelsel voor de knelgevallen mogelijk. Daarvoor zouden een nieuwe staatssteunbeoordeling en –beschikking door Brussel nodig zijn. Toch benadrukt de Eurcommissaris dat de toekenning van fosfaatrechten door de Nederlandse overheid aan melkveebedrijven volgens de Europese richtsnoeren “in overeenstemming moet zijn met de verwachte behoeften van elke begunstigde.”
 Annie Schreijder-Pierik: Brussel wil meedenken met NL over knelgevallen melkveehouderij (melkveebedrijf.nl)

De Europese Commissie wil meedenken met de Nederlandse regering over oplossingen voor de knelgevallen in de melkveehouderij door de fosfaatproblematiek. Dat antwoordt EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging maandag op de spoedvragen van Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement) over gezinsbedrijven in de melkveehouderij die op omvallen staan door de Nederlandse fosfaatrechtenwetgeving

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

jordi 1455
Heeft Brusselse wetgeving niet in eerste instantie die knelgevallen veroorzaakt?
van Ittersum
@jordi 1455 en zo houden wij ons zelf aan het werk...

Hoorde net op het half zes radionieuws dat de boeren een overbruggingskrediet/steun kunnen krijgen ivm droogte van de overheid. Kon nog geen data van vinden anders had ik het wel geplaatst. Hoe en wat zal nog moeten blijken..Ken de muizenschadekrediet nog. Deze was strenger dan de bank ivm geen overheidssteun aan individuele boeren
paul1
@van Ittersum krediet klinkt niet echt hoopvol
cjw73
@paul1 gewoon de tsr iets eerder beuren dus gewoon sigaar uit eigen doos.
+1
vrije boeren
@jordi 1455 nee dat is dat linkse elite kliekje in Den Haag die dat veroorzaakt heeft
+1
jordi 1455
@vrije boeren onder druk van die linkse zooi in Brussel.
+3
cornelissen
Quote Reactie van @jordi 1455:
Heeft Brusselse wetgeving niet in eerste instantie die knelgevallen veroorzaakt?

Deels wel, maar het fosfaatplafond was bekend en K.Romijn zou dat allemaal in de gaten houden,samen met NZO met zijn early warning systeem. half maart 2015 was er volgens K.Romijn nog niets aan de hand. lto.nl/actueel/nieuws/…
Dit was een totale misrekening,zoals bekend en het smerige van LTO en meeloper NMV was , dat men een fatsoenlijke "overgangsregeling" voor lopende investeringen op de peildatum heeft tegengehouden. ( Van Dam wou wel), want daar was volgens LTO en de meeloper geen draagvlak voor.Waarom niet gekozen is voor een gedifferentieerde korting (lager percentage voor de (bijna) niet groeier en een hoger percentage voor de "cowboy"melkveehouders is mij niet duidelijk. Bij de invoering van de superheffing in 1984 kon dat wel. Dan was er in ieder geval enige ruimte voor de "knel"gevallen, maar hier zal uiteraard wel geen draagvlak zijn geweest bij de "cowboy "boeren. Om mij had men overigens ook wat anders mogen uit bedenken.
Het gevolg is ,dat LTO en NMV een (klein) gedeelte van hun leden "opofferen"
We kennen de gevallen, terwijl deze melkveehouders, evenals natuurlijk de andere niets fout of onwettigs hebben gedaan. Nu geef ik heel weinig voor het resultaat van Annie, maar nog minder voor de alternatieven van LTO en de meeloper NMV,want die hebben ze niet.
Al met al een enorme "smet "in de belangenbehartiging om leden op te offeren
op deze smerige manier.
Ik als lid van de NMV heb nu wederom mijn mening aan het bestuur kenbaar gemaakt, maar men staat met de mond vol tanden, maar niets concreets en dat zal bij de LTO ook wel het geval zijn.
Persoonlijk ga ik als "knel"geval nog wel even door met het melkvee, hoewel een rendabele bedrijfsvoering niet meer mogelijk is, want de fosfaatsoap is nog niet ten einde, dus je weet niet hoe het loopt
Uiteraard heeft het geen zin om zolang door te gaan ,dat al je eigen vermogen is verspeeld, maar de eerstvolgende vergaderingen van de NMV zullen nog wel wat heftig zijn, want ik hou mijn mond niet dicht.Dan moet je maar niet als meeloper fungeren.
Hoe e.e.a. bij de LTO vergaderingen verloopt ,weet ik niet, maar voor lto"knel"gevallen zou ik adviseren om je geluid krachtig te laten horen in de vergaderingen voor deze zeer smerige streken van je belangenbehartiger.
J.v.G
@cornelissenHoe kan een lto lid nou knelgeval zijn?
+15
puntertje
Annie denkt niet mee, Annie denkt aan verkiezingen.
+4
paul1
@puntertje dan kan ze zich beter richten op de niet-knelgevallen, dat zijn er meer
Twentsch Land
@puntertje

Ze woont in een intensief varkensgebied ..... geen extra generieke korting zegt ze .... nou dan weet je wat ze wil, dat wat ze al een tijdje wil.....varkensfosfaat gebruiken voor de knelgevallen......in het gebied waar zij woont willen er genoeg stoppen door niet groot genoeg....als die geld kunnen beuren is Annie weer populair in haar gebied.
robbies
@Twentsch Land gelukkig zijn er varkensboeren die dit niet willen. En zolang RFC haar melk nog niet kan verwerken hoef ik ook niet perse meer melk
verbi
@Twentsch Land Correctie is nog steeds populair in ons gebied.
jg
Bron : Annie SP. Geen enkele waarde dit artikel .
Flinstone
Annie wil herkozen worden! Leuk inkomentje erbij i.p.v. achter de geraniums
vrije boeren
Hoop dat er een oplossing voor komt . Hier in de buurt al weer een melkveehouder gestopt . Drie jaar geleden een mooie stal gebouwd voor 80 koeien grond gebonden met een zoon die boer wil worden . Door alle fosfaat ellende kiest hij nu eieren voor zijn geld Doodzonde dat hij is gestopt.
+1
Flinstone
@vrije boeren en wilde die ook gratis rechten? Had ook melkquotum kunnen kopen destijds!
huub
@Flinstone Er is nog maar beperkt gehandeld in rechten, de rest is allemaal gratis verkregen.
grondlozeboer
@vrije boeren is het nog een redelijk te verkopen bedrijf. Ier komen er ook meer te koop maar allemaal oude gebouwen
cornelissen
Quote Reactie van @grondlozeboer:
allemaal oude gebouwen

Hopelijk is daar het geld al verdiend in de gebouwen.
Flinstone
@cornelissen vaak wel, en die kun je ook makkelijker platschuiven!
Maar waarom had die boer met die stal voor 80 koeien dan geen rekening gehouden met een substituut voor melkquotum?
En 80 koeien plus grondgebonden dan koopt ie er toch een paar kf fosfaat bij!
grondlozeboer
@cornelissen dat is vast zo. Maar dat was mijn vraag niet
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveehouderij , melkveebedrijf en brussel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!