Boze boeren willen af van korting op melkgeld

Het plan van zuivelcoöperatie FrieslandCampina om melkgeld van melkveehouders in te houden als ze meer melk leveren dan afgesproken moet zo snel mogelijk van tafel.
 Boze boeren willen af van korting op melkgeld (rtvnoord.nl)

Het plan van zuivelcoöperatie FrieslandCampina om melkgeld van melkveehouders in te houden als ze meer melk leveren dan afgesproken moet zo snel mogelijk van tafel.

Nieuwsgrazer

Reacties

+4
Jaap40
Denk er wel om collega's, schaarste brengt een goede melkprijs.
+3
sorry
@Jaap40 jaar hoor..... een ander levert het wel...
Jaap40
@sorry Friesland Campina heeft NOGAL een aandeel in Nederland dus dat de rest alles maar levert is maar de vraag. Die rest heeft net zo goed fosfaat rechten. Volgens mij remt dat de productie meer dan voldoende.
+1
sorry
@Jaap40 we hebben ook niet veel nodig in nederland...
sorry
Quote Reactie van @Jaap40:
dus dat de rest alles maar levert is maar de vraag.

dan moet je boeren niet laten schieten en zorgen dat je de boel bij elkaar houdt...
jpls
@Jaap40 kunnen ze nog bijkopen bij stoppende FC leden, is het plaatje weer rond
+1
hans1980
@jpls ach straks met kerst krijgt ieder lid gewoon een extra bus slagroom 😎
+1
buorman
@hans1980
hebben ze tenminste afzet
Erco
@Jaap40 maar als hierdoor de fosfaatrechten begin volgend jaar halveren wordt het interessant voor ons 😉
+3
Wimblij
Een paar jaar geleden wilde er nog boeren via maatschappen met andere boeren lid worden van Campina. Als Campina de aanvoer reguleert en de zaken weer op de rit hebben kan het ook snel weer de goede kant op gaan. Dan hou je altijd nog een aantal boze boeren die ontevreden zijn. Maar de meerderheid is blij met de goede melkprijs.
+4
groeier
@Wimblij
Kan binnen 2 jaar wel is snel achteruit hollen met rfc als de slechte prestaties niet gauw verbeteren, minder melken is al helemaal een dood lopende weg. Komt nog is bij dat de EU in 2018 toch niet meer gaat melken, als wij minder gaan produceren, doen andere landen juist 3 maal zoveel erbij.
Twentsch Land
@groeier

Melk verkopen onder kostprijs schiet ook helemaal niet op......eerst het fundament weer stevig en goed voor men verder bouwt....kiest men de toren boven het fundament ! Ook niet zo moeilijk wat dat brengt.....
+1
groeier
@Twentsch Land
Oneens, teveel achterom kijken is nu funest.
Twentsch Land
@groeier

Voor eigen gewin een ieder verder mee slepen het moeras in !!
+2
hans1980
@Twentsch Land ja je hebt gelijk maar spelregels zijn veranderd sinds afschaffen EU melkquotum dat ietsiepietsie meer/minder melk gaat het verschil niet maken, individueel wel grote gevolgen!!
Koeien boertje
@hans1980 welke spelregels zijn veranderd?
Paar duurzaamheids projecten erbij.
Maar niet meer melk sinds het quotering
+1
hans1980
@Koeien boertje omringende landen leveren wel meer melk in een zelfde markt waarin RFC opereert dus waarom rfc denkt met een ietsiepietsie minder melk veel meer geld te kunnen genereren is mij de vraag?
Volgens mij moeten we niet focussen op de melkprijs alleen er is nu vrije EU markt en boeren moeten de mogelijkheid hebben om te groeien zodat kosten over meer liters kunnen worden uitgesmeerd.

Garanties dat RFC veel meer gaat betalen is er niet en voor die top melk hangt een hogere kostprijs aan.

Kortom waardeloos plan
+4
Noorderling
Quote Reactie van @hans1980:
omringende landen leveren wel meer melk in een zelfde markt waarin RFC opereert dus waarom rfc denkt met een ietsiepietsie minder melk veel meer geld te kunnen genereren is mij de vraag?

Onze oosterburen die stoppen echt wel als de melkprijs 15cent is, die gaan niet meer melken omdat nederland het dan wel doet. Door onze garantieprijssystematiek en een redelijk stevige basis aan hoogwaardige producten met stabielere prijs hebben we nog nooit een echte lage melkprijs gehad, daarom hebben we een grote mond tevens als de oprichters van bovenstaand clubje. Melken allemaal tussen de 200 en 500 koeien. En menen dat ca 3% groei nog niet genoeg is om het bedrijf in de benen te houden, mogen er bij 3% groei in 10 jaar 100 koeien bij melken. Als dat te weinig is, is er ergens anders wat verkeerd gegaan.

We moeten het uit ons hoofd zetten dat we de wereld moeten voeden of voorzien van melk voor 20cent omdat wij dat beter zouden moeten kunnen dan een ander. We moeten in de top van de markt opereren, dat geld voor alle sectoren in Nederland. Wanneer alle productiefactoren zo duur zijn, moet je je niet op de bulkmarkt begeven. Als je daar ook nog voor een hele fabriek op moet tuigen vraag ik me helemaal af wat die laatste liters mogen kosten. Poedertorens bouwen en de poeder in de interventie drukken is ook de strop om de nek aanhalen, dan wordt het krukje ook een keer onder je weg getrapt.
Detukkeroettwente
@Noorderling Het probleem zit aan de afzet kant noordeling, daar heeft men steken laten vallen.
+1
jg
@Detukkeroettwente Je kunt lezen wat er in Duitsland gebeurt , de retail is de baas. Is geen specifieke Rfc aangelegenheid .
+2
cornelissen
@jg Volgens boerderij.nl is zelfs het topmerk Landliebe al twee jaar verliesgevend
+1
Achso
@cornelissen juist! En daarom is het een management probleem in RFC, niet een aanvoer probleem. Minder melk gaat helemaal niet een andere verhouding in producten geven. Men zegt zelf dat RFC een goede product mix heeft. Minder melk betekend ook minder personeel, ik heb daar niets over gehoord
jg
@Noorderling De mindset van de sector en de wijze van financiering maken het creëren van marktmacht door melkveehouders onmogelijk.
hans1980
@Noorderling met de grote jongens heb ik geen respijt idd 3% groei op 2 miljoen is toch zo 60.000liter erbij

De kleine boer cq gezinsbedrijf krijgt de rekening 500.000 quotum 3% is 15.000l.per jaar stel boer wou 10-15% groeien per jaar omdat bv opvolging komt dan gaat dat stuk minder dan grote
+1
pieta
@hans1980 Doe toch niet zo zielig man. Individueel zal dit op plaatsen niet passen maar dat zit niet in kleiner of groter.
Todi
@pieta Ik mis de smily.
hans1980
@pieta nou vindt die ongelijkheid tussen groot en klein wel behoorlijk nix met zielig ofzo te maken just facts 😤
pieta
@hans1980 Waarom is de ene groot en de andere klein? Waarom moet het ineens veel groter? Gewoon elk jaar wat groei als dat je doel is. Dat geldt in mijn beleving voor groot en kleiner.
+2
cornelissen
@pieta Even niet naar het menselijke aspect kijken, er is een ander verwachtingenpatroon gecreëerd,waar investeringen op gedaan zijn. Ken er een ,die heeft P.Boer opgebeld net voor de opdracht voor de bouw van een stal en hier op het prikkebord iemand F .Keurentjes.
Als je geen onomkeerbare investeringen hebt gedaan is het natuurlijk een ander verhaal.
En laten wij eerlijk zijn P.Boer en F. Keurentjes hebben we natuurlijk zelf gekozen via de ledenraad
Detukkeroettwente
@cornelissen Ja RFC staat voor niks , P Boer is nu toch maatschappelijkwerker, er is ook overal aangedacht !!!
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Waarom is de ene groot en de andere klein? Waarom moet het ineens veel groter? Gewoon elk jaar wat groei als dat je doel is. Dat geldt in mijn beleving voor groot en kleiner.

vindt het procentueel groeien ook niet reeel. het verschil tussen groot en klein wordt zo alleen maar groter. waardoor de kleine bedrijven op den duur de aansluiting missen en afvallen. en waarom omdat ze jaarlijks geen 3 koeien meer mogen gaan houden en die grotte mag er 10 meer houden.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Gewoon elk jaar wat groei als dat je doel is.

Zo'n visie verwacht je juist niet van een robotboer.
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam Ook een robotboer heeft mogelijkheden. Ik ben ook niet zo'n fan van deze regeling maar ik vind dat met name de knelgevallen bekeken moeten worden voor de eerste paar jaar. En de knelgevallen zijn in mijn beleving de mensen die de stal al hebben staan. Ik verwacht ook dat de fosfaatrechten met een paar jaar genoeg de beperking opleggen.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
. En de knelgevallen zijn in mijn beleving de mensen die de stal al hebben staan.

Zeer slechte ervaringen met het fosfaatreductieplan
bio boer
@hans1980 in verhoding is het net zo veel elke 30 jaar verdubbelt een bedrijf gewoon
+2
Noorderling
Quote Reactie van @hans1980:
@Noorderling met de grote jongens heb ik geen respijt idd 3% groei op 2 miljoen is toch zo 60.000liter erbijDe kleine boer cq gezinsbedrijf krijgt de rekening 500.000 quotum 3% is 15.000l.per jaar stel boer wou 10-15% groeien per jaar omdat bv opvolging komt dan gaat dat stuk minder dan grote

Het in een keer willen groeien of verdubbelen als een opvolger zich aan dient heb ik nog nooit begrepen. Als je met zn tweeën dan een miljoen wil melken heb je alsnog te weinig omzet per vak als de investeringen met (deels) vreemd vermogen gedaan moeten worden. Als 50 koeien meer melken zoveel extra oplevert, vraag ik me af waarom er eerder nooit stappen zijn gezet. Alles wordt toch duurder, dan moet er nog wel meer veranderen dan alleen 2x een half uurtje langer melken. Wil je alleen een miljoen kg melk rond zetten moet alles kloppen en snel gaan wil je geen slaaf zijn van jezelf.

Bij de bedrijven die 2miljoen rond zetten, komt het er ook al gauw op neer dat direct of indirect er 3 man van moet leven. Dat maakt per saldo niet zoveel uit.
ejb
@Noorderling misschien moet jij eerst eens verdiepen in hoe jullie garantie prijs tot stand komt.

Eigen resultaat bepaald dus de winst of verlies maar resulteert niet in een hogere basis prijs.

Dat rfc nooit de laagste basis prijs heeft komt omdat jullie een grote mand hebben die voor de garantieprijs zorgd.
+1
Noorderling
@ejb
Ondanks dat het een gemiddelde zou moeten zijn, zit zeker bij een lage melkprijs RFC met de garantieprijs al aan de bovenkant van de markt. Niet iedereen zit in het mandje, een paar duitse particulieren betaalden niet of 13 cent in de laatste melkprijsdip.
Daar zaten we met RFC nog minimaal 10cent boven. Klagen we af en toe wel wat, maar als je niet te gekke dingen doet overleef je het hier wel.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Noorderling:
de garantieprijs al aan de bovenkant van de markt.

Garantieprijs is gemiddelde van contante melkprijs + verwachte nabetaling van de ondernemingen uit het mandje. Niet zo gek dus.
sorry
Quote Reactie van @Noorderling:
We moeten in de top van de markt

noem eens een aantal produkten?
+1
m uut m
@sorry
Campina biologisch
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @groeier:
mt nog is bij dat de EU in 2018 toch niet meer gaat melken, als wij minder gaan produceren, doen andere landen juist 3 maal zoveel erbij.

Die landen hebben nooit quotering gehad en zouden nu opeens zoveel gas kunnen geven? Zijn meestal ook veel meer klimaat-afhankelijk en dr is maar een soort idioot die ergens opeens veel meer melk vandaan tovert, en da's de Nederlander.
+1
groeier
@cs-agrar
Foei, bedoel vergelijkbare landen, ook Ierland/Polen even niet vergeten
torrarica
@groeier Slechte prestaties RFC en andere landen drie keer zoveel??
groeier
@torrarica
Is maar om duidelijk te maken snap....
+4
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Wimblij:
Als Campina de aanvoer reguleert

ik denk dat dat niet lukt zo de regeling er nu uitziet
+1
Detukkeroettwente
@MTSTAMMINGA Laat de top mooi verder dromen karst., Ze hebben een mening en geen visie !!!
+3
puntertje
''Boze boeren willen af van korting"; ze willen het extreme verlies over de laatste extra liters uitsmeren over iedereen zodat ze er zelf geen last van hebben bedoelen ze. En dan gebruiken ze het argument 'meedenken', maar wat ze bedoelen is, net als bij ander activisten overigens, het hun eigen kant uit laten denken. Laten we wel zijn, de huidige plannen zijn voor een gedeelte slecht doordacht en bovendien veel te laat. De onderlinge verhoudingen in de sector zijn daardoor voor jaren verstoord. Maar het bestuur is als een slaapkop die nooit uit z'n bed kon komen, ze proberen nu toch wat eerder op te staan maar het imago van slaapkoppen kan de huidige generatie bestuurders nooit meer kwijt raken. We hebben er mee te doen en ze zijn door de zeer snel verslechterende resultaten in ieder geval nu wel wakker geworden. Alleen grijpt Hein Schumacher nu zijn kans om wel heel sterk zijn stempel te drukken. Onder Piet Boer zat het denken binnen RFC muurvast, nu het begint te rollen grijpt hij z'n kans. En de boerenbestuurdertjes maken binnen de RvC met o.a. Wout Dekker (ex president commisaris RABO in de tijd dat daar de rating in vrije val kwam) natuurlijk geen schijn van kans.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melk , frieslandcampina , boeren , melkveehouders en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!