Opinie: En de boer hij ploegde voort

Pluimvee- en varkenshouder Harry Ketels is vaste columnist voor Pluimveeweb, de zusterwebsite van Melkvee.nl. Hij kijkt ook graag over de sectoren heen. Dit keer geeft hij een beschouwing over de ontwikkelingen rond de fraudezaak die deze week openbaar kwam. De ondernemer vraagt zich af wie er heeft zitten slapen en vindt dat LTO-voorman Marc Calon wel een cursusje mediatraining mag volgen. Hij is benieuwd of LTO daadwerkelijk daad bij het woord voegt om leden te royeren. 

Deel dit topic

Reacties

MARTIJN G
Prima artikel Harry 👍
van Ittersum
Kortom, creatieve melkveehouders maar ze zijn betrapt. Meer niet. We moesten toch veel meer innovatief zijn, heb je een aantal die dit doen is het weer niet goed. Als je dit niet wilde moet je ze ook de gelegenheid niet gegeven hebben. Ingewikkeld beleid maakt de creatieve denker in ons los.
Maar goed, ieder zijn verantwoordelijkheid en ieder moet zijn eigen consequenties dan ook maar dragen
+4
spotmelker
Quote Reactie van @van Ittersum:
Ingewikkeld beleid maakt de creatieve denker in ons los.

Maak daar maar (kortstondig) individueel financieel gewin van. Gevolgd door groot collectief verlies.
newholland6640
@spotmelker

En vervolgens individueel en collectief verliezen.
+3
klompen
Laat de omvang van de fraude eerst maar eens in beeld gebracht worden voordat ieder zijn conclusies trekt !
+4
robbies
@klompen vind ik niet. De boerenbestuurders stonden wel heel snel aan de kant te roepen, maar je moet toch zelf ook weten hoeveel waarde de integriteit van ons I&R-systeem heeft. We zijn elke dag bezig met gezond voedsel produceren, slaan onszelf op de borst vanwege de kwaliteit en veiligheid en veroveren andere landen vanwege hun matig toezicht op de voedselketen. Dan moet je ook het besef hebben dat traceerbaarheid van producten door de keten heen van eminent belang is en nooit ter discussie mag komen te staan. Als het wel ter discussie komt te staan, zijn we qua voedselproductie weer op hetzelfde niveau als elke bananenrepubliek. De doodsteek voor een exportnatie
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
en veroveren andere landen

Dat is toch al even geleden dacht ik. Was dat niet o.a. J.P. Coen die dat in dienst van de VOC mee deed? 😁

nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Pieterszoon_Coen/
+1
robbies
@pieta straks halen ze het beeld van Frans Keurentjens ook weg in Amersfoort
pieta
@robbies Misschien een beeld van Braks er neer zetten. 😁
klompen
@robbies dat geroep en geblaat is zeker niet goed voor de sector weten waar je over praat !!!
robbies
@klompen als ik lees dat er 2200 bedrijven zijn met meer dan 10% tweelingen en dat bij 23 van de 29bezochte bedrijven uit die groep ook daadwerkelijk iets niet in de haak is, dan begrijp ik de term massale fraude. mensen generaliseren gewoon, wordt hier ook massaal gedaan.

Onze boerderij kent veel slecht berijdbare grond, maar we in het voorjaar niet altijd op kunnen. We kunnen niet overal mais telen en 5 snedes gras halen. We hebben extra hectares verworven Ism terreinbeherende instanties en zijn mede daardoor extensief. Toch word ik hier als Brabander veroordeeld door de rest van NL en door de intensieve jongens voor luilak uitgemaakt.
pieta
@robbies Dat heb ik nou met de KLW en met mijn intensiteit. De KLW mag je nog steeds niet gebruiken voor evenwichtsbemesting en wij zijn ontzettend geëxtensiveerd tov 10-12 jaar geleden en ik word toch gewoon gekort.
+1
robbies
@pieta de KLW's grootste probleem is de voorwendselen waarmee ZLTO het in de mestwetgeving probeerde te drukken. "Jullie" is voorgehouden dat betere efficiëntie beloond zou worden, maar men vergat erbij te vertellen dat die ruimte bij anderen weggehaald zou worden. Tel daarbij op dat de rechten op basis van forfaits uitgegeven werden en dat het wel erg makkelijk is om de boel te beïnvloeden en je hebt de reden te pakken waarom jij geen evenwichtsbemesting mag toepassen.

Het sentiment is volledig negatief gekleurd. Dat is niet de schuld van extensief of van de linkse kerk, maar volledig van de arrogantie en de valse beloften van LTO.
christo
@robbies Onzin. Wanneer de ruimte die de kringloopwijzer gaat kosten niet weggehaald zou worden bij anderen en de uitslag alleen gebruikt mag worden voor evenwichtsbemesting, kun je dan aanzien dat ik minder mest hoef af te voeren, en minder N en K hoef aan te kopen?
robbies
@christo Aan Piet heb ik al aangegeven dat de KLW vandaag nog voor evenwichtsbemesting gebruikt mag worden. Maar dat is niet de reden waarom dat de KLW zo vurig gewenst is. De bedoeling was herverdeling van fosfaatruimte middels een resultaatverplichting in te bouwen, vanaf dag 1 dat LTO de KLW gekaapt heeft van VBBM.
Druk
@christo
Je hebt toch met je BEX al voordeel met mestafvoer?
christo
@Druk Nee
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
maar men vergat erbij te vertellen dat die ruimte bij anderen weggehaald zou worden

Hier blijf ik het mee oneens. Voor de pilot die ze hadden willen starten was al ruimte. En ook ook een wat extensiever bedrijf kan met een klein beetje moeite aan de gemiddelde excretienorm voldoen.
Druk
@pieta
Maar nog steeds geen MelkveeFosfaatReferentie < 0.
Wel extensief maar niet grondgebonden, wat een spraakverwarring 😞
klompen
@robbies dan weet jij als geen ander hoe onrechtvaardig dat voelt 😄
robbies
@klompen mijn rechtvaardigheidsgevoel heeft al verschillende deuken opgelopen de afgelopen jaren.
Porky
Nou en dan worden ze "geroyeerd " Nou nou,is dat een "straf" ?
Coen
@Porky , geen lid meer mogen zijn van LTO is voor dit soort cowboys en free riders helemaal geen probleem.

pas als de melk niet meer wordt afgenomen en de financiering wordt opgezegd worden de problemen wat groter, maar zover zal het vast niet komen 😞
Jan S
😀
+2
vanloon
........., wie van jullie zonder zonde is, die gooit de eerste steen!!!!
+1
dijkstra uit w
@vanloon iedereen fraudeert.
we maken toch allemaal de mestboekhouding kloppend met de geschatte voorraden..
En fraude wordt beloond, wan ojee, ben je te eerlijk geweest en blijkt dat je in een jaar teveel hebt bemest, dan filtert de grote computer van het LNV je er wel uit. En sta je op de nominatie voor een nvwa bezoek. zelf alle boekhoudkantoren die mestboekhouding voor veehouders doen dit.
+1
adriaan33
@dijkstra uit w zo bekeken is iedere vorm van boekhouden fraude.
vrije boeren
@dijkstra uit w Goh dacht nu echt dat ik de enige was .........
spotmelker
Quote Reactie van @vrije boeren:
Goh dacht nu echt dat ik de enige was .........

Ik was je voor....😁
+1
Jan S
😀
christo
@Jan S Over 3 maanden is de titel heel actueel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melkvee en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN