Stelsel fosfaatrechten gaat volgend jaar definitief in

Het stelsel van fosfaatrechten treedt definitief in werking per 1 januari 2018. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten vandaag meegedeeld aan de Tweede Kamer.

Deel dit topic

Reacties

dwers
Dat wordt fosfaatrechten zonder derogatie.
+1
weurding
@dwers meende dat derogatie veilig gesteld was
pieta
@weurding Zoals ik al eerder stelde hier: er moet zicht zijn op een nieuwe derogatie. Dat is natuurlijk een heel flexibel iets. Alleen als de EU de huidige derogatie had afgepakt/ingetrokken en niet wilde onderhandelen over een nieuwe was er geen zicht op geweest. Gewoon een inhoudsloos amendement. En nou wil natuurlijk de EU ook de derogatie niet intrekken omdat ze liever hebben dat NL zich beperkt qua omvang veestapel. Wat dat betreft is het jammer dat ze het in de wet opnemen.
-Jan-
Het gaat een zootje worden net als met de mestfraudes
+11
puntertje
Het stelsel gaat in zonder dat er ook maar voorwaarden aan bedrijfsvoering worden gesteld om ze te verwerven. De AMvB is zo lek als een mandje, dat weet ook iedereen dus nu weten we meteen waar de minister voor staat. Doorgaan met het pappen en houde- kliekje dat een zeer sterke voorkeur voor verdere intensivering heeft. Ook de zuivel, hebben zich overal mee bemoeid maar laten nu helemaal niets van zich horen. Stip op de horizon? Welnee joh, daar gaan we komend jaar weer gespreksgroepje voor opzetten die aanbevelingen doet aan een stuurgroep die gaat nadenken over de mogelijke invulling van een task-force die zal proberen een... etc. Er gaat dus niets veranderen, stelletje slappe zakken.
robbies
@puntertje wat had je dan verwacht?
+2
ted9
@puntertje Ik dacht dat de op papier niet grondgebonden bedrijven inmiddels genoeg gekort benadeeld zijn tov. de grondgebonden collega s.
dewittemotor
@puntertje Kleine bedrijven hebben geen enkel toekomstperspectief in Nederland. of ze moeten verbreden (meerwaarde creëren) of het als een hobby beschouwen. De rest valt allemaal af.
Met alleen 80 koeien ga jij de komende 30 jaar geen gezin onderhouden
(overigens van mij mag je, ik heb er niets op tegen, maar het zijn gewoon de keiharde economische wetten)
+14
weurding
@dewittemotor 80 mk zeg maar 800000kg melk keer 35 cent 280000 euro excl. Tsr en omzet en aanwas. Als daar niemand zich mee kan redden in de toekomst is het droevig gestelt.
+3
pieta
@dewittemotor Jij hebt er zeker veel? De meeste kleinere melkveebedrijven stoppen omdat ze niet door willen niet omdat ze niet door kunnen. Opvolging is op veel bedrijven een moeilijke.
+5
weurding
@pieta ken grote bedrijven die per vak niet aan 80 komen al hebben ze meer dan 200
buorman
@pieta
En waarom willen ze niet door?
Omdat alles en iedereen gaat voor schaalvergroting en intensivering, terwijl men met de mond iets anders voorstaat
pieta
Quote Reactie van @buorman:
En waarom willen ze niet door

Gebrek aan een opvolger? Vrijgezelle boer?
ted9
@buorman het probleem is dat wanneer een extensief bedrijf overgenomen moet worden en de opvolger ook nog moet delen met broer/zussen het al snel te zwaar word. door de verhouding tussen omzet en kapitaal(grond). een hoop extensieve bedrijven komen er nog wel achter dat meer melk leveren per ha. om de last te dragen dan nog de enige optie is.
huske
@ted9 volgens mij is een bedrijfsovername een zakelijk gebeuren en daar hebben broers en zussen niks mee te maken. Extensief bedrijf is net zo makkelijk of moeilijk over te nemen als een intensief bedrijf. Gaat puur om wat de uitgangspositie is. Extensief met een euro schuld de liter of intensief met twee euro de liter schuld of de te verwachten investeren na overname bv
christo
@huske Je moet er alleen voor zorgen dat je ouders niet dood gaan. Dan wordt het erfrechtelijk. En dat kan een feestje worden wanneer je pech hebt.
huske
@christo waarom?
huske
@christo waarom?
christo
@huske Er zit veel vermogen en weinig rentabiliteit in de sector. Vermogen kun je delen, lage rentabiliteit niet.
ted9
@huske dat is ook het probleem het word vandaag de dag door iedereen zakelijk bekeken. veel vermogen met weinig schuld de liter en weinig liters de ha. of weinig vermorgen met wat meer schuld de liters maar meer liters per ha. in het eerste geval loopt je hypotheek sneller op bij overname
huske
@ted9 waarom is een overname zakelijk bekijken een probleem. Is toch geen Liefdadigheidsinstelling
dewittemotor
@pieta En waartom geen opvolging? Juist, de jeugd wil een ander leven dan alleen maar werken voor weinig geld. Weekendtripjes, vrije dagen, weg met vrienden die meestal al niet meer in de landbouw zitten, geen vieze handen meer maken etc
+2
pieta
@dewittemotor Oh, en jij denkt dat als je bijv 150-200 melkkoeien hebt dit allemaal makkelijker wordt. Ik ben overigens wel van mening dat de jeugd er minder zin in heeft als het een kleiner bedrijf betreft. Maar dat hoeft natuurlijk niet één op één met de mogelijkheden te lopen.
Ik heb pas een bijeenkomst gehad van vruchtbare kringloop. Daar vertelde de DLV'er dat hij een klant had waar de zoon toch ineens wel boer wilde worden. Probleem was alleen dat hij de boerderij veel te groot vond. Wou terug naar een 100 melkkoeien. Dankzij de fosfaatrechten was dit waarschijnlijk wel; mogelijk financieel. Zonder zeker niet.
+9
grondlozeboer
@dewittemotor wateen onzin. het maakt nogal een verschil wat je hypotheek en vaste kosten zijn.
Er zijn boeren die aan 80 koeien meer overhouden als een ander met 300.

Maar dat zal ik wel verkeerd zien. Want groot is natuurlijk de toekomst
Nick83
Quote Reactie van @puntertje:
De AMvB is zo lek als een mandje

Dat valt wel mee, hij is alleen niet zo effectief als sommige dachten. En zoals die wellicht ook bedoelt was.
+2
Rob07
Ik denk een minimale derogatie ( dus met voldoet aan de toezegging) en dus fosfaatrechten. We zijn met zijn allen voor gek gehouden door onze Kees Romijn. Zeldzaam hoe slecht hij heeft onderhandeld.
+1
KOC1981
@Rob07 hoe kan je dat nu al weten? heb je een glazen bol of zo?
+2
cornelissen
Quote Reactie van @Rob07:
Kees Romijn

Hij is een ramp voor de sector ,maar lees dit nog maar even ,hij wist het zo goed. langsdemelkweg.nl/wp-content/uploads/…
+5
de hoef
Quote Reactie van @cornelissen:
Hij is een ramp voor de sector ,maar lees dit nog maar even ,hij wist het zo goed.

ben geen lto er maar de schuld bij een ander zoeken is geen sterke eigenschap
+2
cornelissen
Quote Reactie van @de hoef:
bij een ander zoeken is geen sterke eigenschap

Maar wel de realiteit met P. Boer van NZO als meeloper eind 2013.
Helaas heeft het geen zin meer om ze er op aan te spreken, want ze zijn in hun functie weg. Wie ik wel heb aangesproken is H. Lodders van de vvd (bij de verkiezingen). Ze ,heeft o.m. mij een
"smerige"streek geleverd (zoals op dit prikbord uitgelegd ) Ze keek eerst heel boos maar mij, was zeker zo'n opmerking niet gewend , maar alles kwam in orde ,waarbij ze vooral de nadruk legde, dat het nog lang niet zeker was, dat de fosfaat rechten er kwamen, eerst moest er derogatie zijn en dan verder kijken . Zo had zij dat geregeld.
Een paar weken terug haar een e-mail gestuurd om haar tot daadkracht aan te sporen . Tot op heden heeft ze nog niet gereageerd . Ik hoop niet, dat zij een vvd ér a la Rutte is met de griekse steun. Dus ik wacht nog even af.
+3
Twentsch Land
@cornelissen

Nooit op de woorden van 1 persoon afgaan in de tweede kamer...ze mogen daar allemaal een stem uitbrengen en dan ziet het antwoord er soms heel anders uit ..... er waren er meerdere op dit prikbord die het volste vertrouwen hadden in Elbert Dijkgraaf van de sgp .... hij zei lange tijd veel maar de laatste tijd hoor je van hem ook niks meer over dit onderwerp.
+4
Wilbert
@cornelissen snap jij nu misschien waarom de nieuwe lto visie niet zo scherp is? Net als de rfc visie (grond en dieren in balans). Voor het weet zijn er van die spreekwoordelijke "randdebielen" die hun hele bedrijfsplan laten afhangen van 1 uitspraak van 1 persoon welke ze lekker uitkomt. Voor het gemak negeren ze dan volkomen wat er in de politiek wel (of niet) wordt besloten en hoe de meerderheid van de veehouders erover denkt.
Met als klap op de vuurpijl het jarenlang blijven janken over die zogenaamde smerige streek. Ga of naar de rechter, of stop met zeuren en richt je op de toekomst. Met klagen houd je alleen jezelf voor de gek.
+1
klompen
@Wilbert niet zogenaamd wilbert
+6
pieta
@klompen Een smerige streek is zowat elke melkveehouder geleverd. Niet specifiek de grondgebonden alleen.
+2
klompen
@pieta laat ik het dan zo omschrijven voor de een voelt onrechtvaardiger dan voor de ander.
Maar goed we moeten door er is meer dan genoeg over gezegd en geschreven.
Persoonlijk vind ik wel dat er nu een duidelijke stip aan de horizon moet zijn waar we naar toe kunnen werken maar ik zie hem niet ( mss toch naar Specsavers)
+3
van Ittersum
@klompen ik vrees dat de gifbeker (voor ons gevoel dan) nog lang niet leeg is. En ja de varkenshouderij is ons voorgegaan, dus kijk daar maar hoe dat is afgelopen of nog gaande is. We willen het niet horen of zien maar het gezinsbedrijf zoals wij mee opgegroeid zijn is feitelijk op zijn retour, zoals de plaatselijke mechanisatiebedrijven, bakker, slagers en enz. ook via de achterdeur zijn verdwenen gebeurd dat ook met ons. Wij hebben nog 1 geluk, het dode kapitaal mogen en kunnen we nog te gelde maken. Tis geen schande om tegen je kinderen te zeggen; als jullie het willen overnemen zouden wij dat fantastisch vinden maar als jullie ervan af zien zijn we ook trots op jullie omdat jullie er over nagedacht hebben. De snelheid waarmee het einde van het gezinsbedrijf wordt bewerkstelligd wordt door de overheid, markt en ons zelf bepaald. Voor sommigen misschien vandaag al voor anderen misschien 1 of 2 generaties verder, te veel factoren die dat kunnen beïnvloeden.
klompen
@van Ittersum de toekomst zal het leren
+3
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
ik vrees dat de gifbeker (voor ons gevoel dan) nog lang niet leeg is. En ja de varkenshouderij is ons voorgegaan, dus kijk daar maar hoe dat is afgelopen of nog gaande is. We willen het niet horen of zien maar het gezinsbedrijf zoals wij mee opgegroeid zijn is feitelijk op zijn retour, zoals de plaatselijke mechanisatiebedrijven, bakker, slagers en enz. ook via de achterdeur zijn verdwenen gebeurd dat ook met ons. Wij hebben nog 1 geluk, het dode kapitaal mogen en kunnen we nog te gelde maken. Tis geen schande om tegen je kinderen te zeggen; als jullie het willen overnemen zouden wij dat fantastisch vinden maar als jullie ervan af zien zijn we ook trots op jullie omdat jullie er over nagedacht hebben. De snelheid waarmee het einde van het gezinsbedrijf wordt bewerkstelligd wordt door de overheid, markt en ons zelf bepaald. Voor sommigen misschien vandaag al voor anderen misschien 1 of 2 generaties verder, te veel factoren die dat kunnen beïnvloeden.

Wat je nu schrijft zo lijkt het wel te gaan. Men is de weg van de varkenshouderij ingeslagen en dan gaat het inderdaad zo. Heel erg jammer.
hans1980
@George Klopt varkensrechten waren een blauwdruk voor ! Incl . oneerlijke korting
+2
pieta
Quote Reactie van @klompen:
aat ik het dan zo omschrijven voor de een voelt onrechtvaardiger dan voor de ander

😁 Ik vraag me wel af hoe jij weet hoe het voor een ander voelt.
+2
klompen
@pieta door het prikbord te volgen 😄
+5
achterhoeker2
@cornelissen Begin een beetje moe te worden van jullie gezeik op romijn .
De man heeft hier in de achterhoek genoeg bedrijven een hoop geld bespaard, dat de extensieve bedrijven zich op hun pik getrapt voelen is hun probleem , het frp/fosfaatrechtenstelsel zal hier en daar wel wat pijn doen maar is het minst slechte van de vele luchtfietserij wie ik hier heb zien langskomen.
+3
cornelissen
@achterhoeker2 De realiteit is soms pijnlijk, maar het lijkt er wel op ,dat degene met latente
ruimte aan het korstte eind trekken, maar ik blijf mijn mening verkondigen gevraagd en ongevraagd
+4
de hoef
@cornelissen ik lever 8% in en hun niet ,en heb mijn mest binnen 10km afgevoerd en mais gekocht
+4
Jan S
😀
+1
robbies
Quote Reactie van @achterhoeker2:
een hoop geld bespaard, dat de extensieve bedrijven zich op hun pik getrapt voelen is hun probleem ,

dan moet het gezuer over die 8% korting dan ook maar eens afgelopen zijn. Dat de intensieve bedrijven daardoor op hun pik getrapt zijn is dan ook hun probleem
+1
pieta
@robbies Die gekort worden zijn eigenlijk de enige waar echt iets afgepakt wordt. Dus dat is een betere reden om er over te blijven zeuren. 😁
cornelissen
@pieta Dus morgen ook aanwezig bij Hekkelman advocaten ? (voorlichtingsmiddag )
pieta
+1
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Nee

Misschien ook effectiever om samen met Hans van Bergen naar Brussel te gaan om het fosfaatplafond er af te halen. Hans van Bergen weet de ingangen en als jij zijn taalgebruik wat in de gaten houdt slagen jullie misschien wel en dan is een zeer groot gedeelte van melkveehouderij Nederland jullie dankbaar.
pieta
@cornelissen Dan ligt mijn voorkeur toch bij jou om samen te werken. Ik ben niet zo Hansie Hansie zoals hij zich hier presenteert.
+5
boertje009
@cornelissen idd keesie had genoeg koeie en daarmee genoeg rechten op 2 juli zo is,hét met al die lto ers en rfc poppetjes.

Diegene die latente ruimte hebben worden ff gepakt, samen met de groeier die voor 2 juli wel gebouwd heb en,grond heb en de verdubbelaars na 1 april en voor 2 juli gaan vrij uit.
+1
Wimblij
@boertje009 precies, LTO bestuurders dicht bij het vuur hadden de stallen mooi vol staan op 2 juli. Dus die zetten zich zeker niet in voor de knelgevallen die een halve stal leeg hebben liggen. Dat gaat ten koste van hun eigen generieke korting.
Wimblij
@Wimblij de bestuurders die samen met Sharon Dijksma het tweede kwartaal van 2015 het hardste riepen dat anticiperen gedrag niet beloond werd, hebben dat achteraf niet gedaan. Geven dan de schuld aan de partner of medefirmant...
+11
dwers
Ik heb afgelopen maandag mijn lidmaatschap bij LTO opgezegd, had als reden dat mijn bedrijf niet zo goed meer bij LTO past.
Klein van omvang, grondgebonden, grupstal.
+1
weurding
@dwers je staat vast niet alleen 😉
jan.1
Quote Reactie van @dwers:
Ik heb afgelopen maandag mijn lidmaatschap bij LTO opgezegd, had als reden dat mijn bedrijf niet zo goed meer bij LTO past.Klein van omvang, grondgebonden, grupstal.

Dan had ik 42 jr geleden ook mijn lidmaatschap op moeten zeggen,had klein bedrijf met 13 koeien een grupstal ,en grondgebonden :😃
George
Quote Reactie van @jan.1:
Dan had ik 42 jr geleden ook mijn lidmaatschap op moeten zeggen,had klein bedrijf met 13 koeien een grupstal ,en grondgebonden :

Ja was beter geweest
+1
BoerBart
@dwers LTO is voor diversiteit van bedrijven. Dat is de kracht van de visie. Grupstal boeren zijn en blijven welkom. Je zult terecht wel boos zijn op RFC, maar dan is het toch slimmer om bv via LTO de RFC onder druk te ssette n.
robbies
Quote Reactie van @BoerBart:
Je zult terecht wel boos zijn op RFC, maar dan is het toch slimmer om bv via LTO de RFC onder druk te ssette n.

RFC reageert dan door geen verplichte KLW meer in te voeren "vanwege weerstand". vervolgens is de (Z)LTO achterban weer gepikeerd. Gewoon uitruilen van standpunten en zoeken waar de minste schade is. Politiek bezuinigde 4 jaar geleden op de studiefinanciering met als belofte dat er meer in onderwijskwaliteit gestoken zou worden. Nu schrappen ze 400 miljoen in het onderwijsbudget en hopen ze dat er niet teveel weerstand opkomt
+1
Wilbert
@BoerBart tuurlijk, de ene boerenclub gaat de andere onder druk zetten... dit grupstal gedoe hing al veel langer in de lucht. Kan LTO niets aan doen
+1
dwers
Quote Reactie van @Wilbert:
dit grupstal gedoe hing al veel langer in de lucht. Kan LTO niets aan doen

Nee en RFC kan er ook niets aan doen die wijzen naar NZO.
+2
Jan S
😀
+2
dwers
@BoerBart ik heb LTO nooit gehoord over de grupstal,dan weet ik.wel genoeg om nou te betalen voor mijn ondergang gaat mij ook te ver .
+1
van Ittersum
Lees ik het of begrijp het soms niet goed maar zoals we nu boeren dus met de veestapel van 2/7/2015 gaan we nu verder? Dus diegene die uit willen breiden kost het geld en die minder wil krijgt geld..(door verkoop)?

Waarom nu opeens voorkomen of dit een totale nieuwe maatregel is en klagen steen en been, was toch bekend alleen nu is het officieel bevestigd. 🤔
vaak
@van Ittersum Wie weet hoe het zit als je in december 2018 fosfaatrechten koopt. Mag je die voor heel het jaar 2018 tellen of 1/12deel?
vofjagtenberg
@vaak Hangt er van af of de vorige eigenaar ze al voor een deel benut heeft in 2018. Dat is tenminste de verwachting, heb ik begrepen. Dus 140 dagen reeds benut, dan mag je ze zelf nog 225 dagen benutten.
puntertje
@vofjagtenbergWellicht gaat de volle 10% van jouw deel af..en of dat op jaarbasis of voor het lopende kalenderjaar geldt, geen idee. Misschien weet Carola dat ook nog niet....
vofjagtenberg
@puntertje Idd, over losse eindjes hebben we niet te klagen.....
pieta
@vofjagtenberg Nou dan kunnen we het beste tussen Kerst en Nieuwjaar volgend jaar gaan kopen. Dan hebben we ze nog maar een paar dagen nodig! 😁
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @vaak:
december 2018 fosfaatrechten koopt

Weet niet hoe de rest er over denkt maar ik ga geen vee houden waarvoor ik nog geen rechten in bezit heb. Heb geen zin om aan het eind van het jaar verplicht rechten te moeten kopen wat de prijs ook is. Zeker met de verwachte melkprijs daling.
weurding
@pietjepuk bij hoge mp is de verwachting al gauw lager... omgekeerd echter ook
+1
Wiebren
@vaak hele jaar, je moet namelijk op jaarbasis genoeg rechten hebben voor de fosfaatproductie van je bedrijf. Wat je koopt is 100% benutbaar, dat betekent dat de verkoper 10% meer aanbiedt (die jij betaalt).
vaak
@Wiebren Dus aankoop in december is tijd zat?
+6
Wiebren
@vaak net als met quotum ja. Zal wel weer ‘beter te duur als niet te koop’ worden
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Zal wel weer ‘beter te duur als niet te koop’ worden

Meters maken, voordat de volgende beperking of referentie over ons wordt uitgestort. Tot de dag van vandaag zijn de doordouwers nog het beste af. Daar kun jij vooralsnog niet tegenop met je gewenste natuur-inclusieve bedrijfsontwikkeling. Eerst maar eens een verdienmodel op poten zetten dat kan concurreren met opschalen.
+2
weurding
@Jack Rijlaarsdam verdienmodellen of saldoberekeningen moet je zelf opzetten. Een ander rekent meestal te rooskleurig
+1
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam ieder z’n eigen zorgen dan maar hè 😉
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
ieder z’n eigen zorgen

Ik denk dat we dezelfde zorgen ervaren. Schaalvergroting is de niet te stoppen tendens met alle gevolgen vandien voor de structuur van de sector en het imago. Een melkveehouder die eenmaal een stal heeft staan voor een paar honderd koeien krijg jij niet meer in het natuur-inclusieve format.
pietjepuk
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Meters maken, voordat de volgende beperking of referentie over ons wordt uitgestort. Tot de dag van vandaag zijn de doordouwers nog het beste af. Daar kun jij vooralsnog niet tegenop met je gewenste natuur-inclusieve bedrijfsontwikkeling. Eerst maar eens een verdienmodel op poten zetten dat kan concurreren met opschalen

sjakkie sindt die grotte stal er staat raak je ook steeds meer van het padje af.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
steeds meer van het padje af

Ik? Of de beleidsbepalers? Het is toch een feit dat elke nieuwe regel of regeling de schaalvergroting alleen maar aanwakkert of opschalers bevoordeelt. Velen hebben de mond vol over behoud van het gezinsbedrijf en maatschappelijk gewenste verbreding in plaats van voortdurende schaalvergroting. Men zal dan snel met een verdienmodel moeten komen voor een dergelijke bedrijfsvoering, anders hoeft het al niet meer.
pietjepuk
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Men zal dan snel met een verdienmodel moeten komen voor een dergelijke bedrijfsvoering, anders hoeft het al niet meer.

Al zich op jouw eigen verdienmodel komend jaar, of hoeft dat ook al niet meer
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
verdienmodel komend jaar

Net als andere jaren: beetje melkgeld, uitstoot van vee, wat landverhuur en betalingsrechten als toetje. Niet zo spannend toch.
+4
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
wat landverhuur en betalingsrechten als toetje. Niet zo spannend toch.

Daar had je niet zo'n grote nieuwe stal voor hoeven bouwen.
buorman
Quote Reactie van @George:
voor hoeven bouwen

Daarvoor mss niet, maar mss is het wel [deels] daarvan?
+1
Jan S
😀
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Wiebren:
net als met quotum ja

met het verschil dat je wel vol gemolken qutum kon kopen met lease er bij in verwerkt zodat je kon leveren

een melkveehouder die in december verkoopt en het gehele jaar er zelf dieren op heeft gehouden heeft weinig te benutten p rechten te verkopen

bij varkens en kippen wordt er trouwens ook wel handel gedaan in benutte rechten van dat jaar
Wiebren
@KuikenenKoe er bestaat niet zoiets als benutte rechten.
Als ik 1000 heb en jou 500 verkoop mag jij die 450 (-10%) benutten. Ik mag maar 500 produceren en geen 1000
Huppel
@vaak je kunt ook halverwege het jaar rechten kopen, kun je het dubbele aantal koeien op houden Daarnaast koop je voor de andere helft benutte rechten die je het jaar er op nodig hebt of je neemt gewoon 1,5 jaar de tijd om de andere helft te kopen die je eerst al hebt vol gemolken. Volgens mij is er genoeg speelruimte, en zeker wanneer ze mogen worden afgeschreven. Dan kan er best wat mee geschoven worden.
+3
pietjepuk
Quote Reactie van @Huppel:
je kunt ook halverwege het jaar rechten kopen, kun je het dubbele aantal koeien op houden Daarnaast koop je voor de andere helft benutte rechten die je het jaar er op nodig hebt of je neemt gewoon 1,5 jaar de tijd om de andere helft te kopen die je eerst al hebt vol gemolken. Volgens mij is er genoeg speelruimte, en zeker wanneer ze mogen worden afgeschreven. Dan kan er best wat mee geschoven worden.

Hoe krijg je zoveel onzin in zon klein stukje tekst
+1
Huppel
@pietjepuk

Wanneer je halverwege 2018 6 koeien meer gaat houden hoef je maar voor drie koeien rechten te kopen om voor 2018 voldoende rechten te hebben, immers het gemiddeld aantal koeien over 2018 stijgt dan met 3.

Voor 2019 kom je dan niet uit omdat je voor dat jaar wel voor al die 6 koeien rechten nodig hebt en zul je er dus nog voor 3 koeien moeten aankopen. Deze rechten zal je uiterlijk 31 december 2019 moeten hebben gekocht.
grondlozeboer
@Huppel rechten? koerechten? je koopt gewoon kilo's fosfaat, dus als jij halverwege het jaar koeien koopt, moet je fosfaat kopen naar wat de productie van die koeien is, dus wat jij extra gaat produceren, daar valt niet zoveel mee te schuiven.
Jij rekent met het aantal koeien, dat is in het reductieplan zo, maar vanaf 1 januari niet meer, denk dat je daar eerst maar s aan moet gaan wennen
Huppel
@grondlozeboer

Komt op het zelfde neer. stel die koe die produceert 42 kilo fosfaat op jaarbasis, dan moet je voor dat jaar 21 kilo kopen wanneer een extra koe halverwege het jaar er bij komt
grondlozeboer
@Huppel ja klopt maar jij praat over koeien niet over kilo's fosfaat, die koe kan ook 47 kilo produceren als jij veel geeft of 35 als jij minder produceert, is anders rekenen.
+1
Huppel
@grondlozeboer volgens mij begrijpen we elkaar wel.

Het gaat er mij om dat je bij een koe extra die later het jaar er bij komt niet meteen alle fosfaatrechten voor die volle 35 of 47 kilo fosfaat hoeft aan te kopen. Alleen het deel van die kilo's wat dat jaar als excretie mee telt.
grondlozeboer
@Huppel dat klopt ook, ik heb nog wel wat te koop voor je, kun je ze t hele jaar benutten 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's werking , tweede kamer en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
96
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0