NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de continue verbetering van diergezondheid en dierenwelzijn. „Het beperkt dieren in het uitoefenen van natuurlijk gedrag. Dat accepteren burgers steeds minder. De markt gaat daar in mee. Daarom is het onvermijdelijk dat grupstallen en aanbindstallen moeten worden uitgefaseerd.”

Deel dit topic

Reacties

+7
kanniewaarzijn
In dat geval: ook de weidegang verplichten. Grazen is immers natuurlijk gedrag. Dus per 1-1-2018 een verbod op bedrijven waar koeien jaarrond binnen staan. Wat een schijnheiligheid!
josl
@kanniewaarzijn de NZO heeft ook de afspraak gemaakt géén nieuwe leveranciers aan te nemen die niet weiden. Al enkele jaren geleden. Dat sommige fabrieken omdat ze melk goed kunnen gebruiken dat voor het gemak even 'vergeten' dat is omdat het een afspraak van de eigen sector is. En zo is het ook met de grupstal: uitbreiden of nieuwe grupstallen bouwen is passé. Maar als er eentje persé een nieuwe wil bouwen kan hij misschien toch wel bij een ander dan RFC terecht die een oogje dicht wil knijpen.De tijd dat coöps er alleen maar waren om onze melk te verwerken is er nóóit geweest en komt ook nooit meer terug tenzij we honger gaan lijden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @josl:
is er nóóit geweest en komt ook nooit meer terug
??
+1
robbies
@josl Lijkt er toch sterk op dat RFC de boel dicteert en de rest het allemaal wel prima vindt zolang ze zich maar niet aan het dictaat van RFC hoeft te houden
George
Quote Reactie van @robbies:
Lijkt er toch sterk op dat RFC de boel dicteert

Dat lijkt niet alleen maar zo...
+2
Jan S
😀
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
buiten de melkkwaliteit om

Ook dat zal in het begin wel wrevel gegeven hebben denk je niet. Nu behoort weidegang en niet op de grupstal zetten gewoon tot de kwaliteitseisen.
Jan S
😀
+1
pieta
@Jan S Ik meende dat jij een brede kijk op zaken had. Daar zat ik dus ver langs. En elk product is een kwaliteitsproduct.
diezel
Quote Reactie van @pieta:
En elk product is een kwaliteitsproduct.

Het één is een kwaliteitsproduct en het ander is een premium-kwaliteitsproduct.
Zeg maar de RFC-spagaat. 😞

(klik om te vergroten)

Jan S
😀
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
Als kopers de melk geproduceerd door koeien die altijd op stal staan boycotten, dan is dat wel zaak voor een melkfabriek om daarop te reageren.

En als ze dat voor de grupstal doen? En ze proberen er als NZO/RFC op vooruit te lopen door te zeggen geen nieuwbouw/uitbreiding meer maar uitfaseren dan is het niet goed.
Jan S
😀
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
Maar dat zal jou een rotzorg zijn, want jij hebt er geen hinder van .............. toch

Ik heb er geen hinder van, klopt. Maar ze hoeven het voor mij niet te verbieden of uit te faseren. Ik heb er werkelijk geen enkel belang bij.
+1
robbies
@pieta De reacties over de grupstaldiscussie geven je munitie om op die door jou verfoeide weidegang te schieten
pieta
@robbies Wij zijn bezig om ook weidegang op ons bedrijf te verwezenlijken. Ik blijf het een ratrace naar meer en beter vinden waarin je nooit klaar bent. Ik zou ook graag een extra categorie zien voor als je wilt starten met weidegang of met kleinere aantallen het landschap en je bedrijf wilt aankleden.
Jan S
😀
pieta
@Jan S Nou, je neemt in ieder geval geen blad voor de mond. Dat is me wel duidelijk. Voor mij hoeven de grupstal niet te verbieden. Ik heb daar helemaal geen enkele actie in ondernomen. ik zou zelfs als het op stemmen aankomt gewoon tegen stemmen. Maar heel dat verhaal van je over dat ik de grupstalboeren mee zou moeten verdeigen slaat de plank echt volledig mis. Waar waren de grupstalboeren toen de weidepremie werd ingesteld? Waar stonden die voor de opstallers op de barricade? Toen is verdeel en heers al begonnen. Dat wil ik maar zeggen. Ik denk dat het goed is om onszelf binnen de coop een saf te vragen of RFC deze rol moet gaan spelen?
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
Laat ze eerst maar eens met bewijzen komen dat er afnemers zijn die geen melk willen die geproduceerd is op grupstallen. Graag namen en rugnummers. Volgens mij maken ze er zelf een mooi verhaal van wat gewoon bij elkaar gelogen wordt. En dan is het gewoon een politiek spelletje wat gespeeld wordt over de rug van de grupstalboeren

Ik verdenk ze hier niet van. Maar ik vind wel dat ze met bewijzen mogen komen.
Wilbert
@pieta schijnt de gehele Duitse retail te zijn. Schijnt ook dat aware bij de kaasverkoop hier gebruik van maakt door te claimen geen grupstalboeren te hebben. Werpt wel weer een ander licht op de praktijken van jan anker.
pieta
@Wilbert Als dat waar is wel.
kanniewaarzijn
@Jan S Dat geeft hij zelf ook al aan door te stellen dat nooit meer terugkomt wat er (volgens hem) nooit is geweest. Vandaar mijn ??
+1
George
Quote Reactie van @josl:
NZO heeft ook de afspraak gemaakt géén nieuwe leveranciers aan te nemen die niet weiden. Al enkele jaren geleden. Dat sommige fabrieken omdat ze melk goed kunnen gebruiken dat voor het gemak even 'vergeten' dat is omdat het een afspraak van de eigen sector is.

Afspraak? Afspraak? Ik vraag me de laatste tijd wel af met wie eigenlijk die afspraken gemaakt worden. Ze worden hoe langer hoe idioter. Er wordt helemaal niks afgesproken maar gewoon opgedrongen. Daar zijn RFC ,LTO en NZO het allerbeste in , en dan noemen ze het afgesproken.
Jannus
De NZO begint al erg op de PvdD te klinken,volgende stap is het verbod op onthoornen en verplichte weidegang
huske
Jagen jullie dan de stier er dan ook weer bij? Of past dat niet in jullie straatje?
Jan S
😀
huske
.
pietjepuk
@huske Een groepje oude fokstieren in het straatje bij NZO past me wel.
storm
Ok collega’s wat willen we: Een stip aan de horizon en daar werken we naartoe of dat-hocbeleid.
Dan kies ik voor de stip aan de horizon en daar hoort het uitfaseren van de grupstal bij!
Nou kun je ook hier weer een aantal doorgewinterde grupstalhouders bij zoeken en die een emotioneel verhaal laten doen voor de camera!
Die jongen van Dirk Endendijk doet ook nog een duit in het zakje en weer komen we rollebollend in het nieuws.
Natuurlijk hebben die koeien het bij de voorstanders van de grupstal beter als bij menig koeienboer met een ligboxenstal maar er is ook geen bussenmelk meer, zelfs niet in Staphorst!
De melkveehouderij is geen openluchtmuseum!
sorry
Quote Reactie van @storm:
Ok collega’s wat willen we: Een stip aan de horizon en daar werken we naartoe of dat-hocbeleid.Dan kies ik voor de stip aan de horizon

de melkveehouderij verbieden,fransje heeft al het beginnetje gemaakt....
+1
cjw73
@storm de kant van dat openluchtmuseum gaan we aardig op volgens mij.
Jan S
😀
Twentsch Land
Roostervloeren dan ook maar gelijk gaan verbieden !!!

Koeien staan ook niet graag constant in mest en vocht en al helemaal niet als de roosters glad zijn......
+4
brabo
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Koeien staan ook niet graag constant in mest en vocht

dat zou je toch eerder de dichte vloeren moeten gaan verbieden dan de roostervloeren
+1
grondlozeboer
Friesland campina geeft t voorzetje. NZO maakt t af. En weer wat boeren minder
Geen mega stallen geen grupstallen.....binnenkort moet iedereen aan de potstal. Waarom. Omdat de afnemer dat wil?
Ik wil wel s weten wie dat eist? Ze kunnen toch de afnemer die dat eist bij naam noemen op een vergadering?
Maar dat zal wel niet gebeuren
+1
Farma_boerke
NZO berperkt het naturlijke gedrag van boeren, telt dat dan niet net zo zwaar?
+1
van Ittersum
@Farma_boerke snap totaal niet waar het NZO mee bezig is, elk jaar stoppen er grupstalboeren die vorm hoef je niet te verbieden . De tijd haalt de grupstal wel in. Maar het NZO lijkt wel zon verwend jongetje die constant ruzie zoekt. -1 voor het NZO en hun volgers
+1
dwers
Het ultieme van natuurlijk gedrag voor de koe is grazen, verder zullen tochtige koeien op stal ook wel niet meer vast mogen, want dan worden ze beperkt in hun natuurlijke gedrag.
Ik denk dat we over 10 jaar weer met emmer en kruk het land in moeten te melken, omdat de burger dat zo mooi vind.
pieta
@dwers Ik heb er hier al vaker voor gewaarschuwd. Het is begonnen met weidegang. Dan word je uitgelachen. Roept iedereen je hoeft ze maar buiten te jagen. Het is gewoon een ratrace in elkaar overtreffen met zogenaamde goede maatregelen, imago en duurzaamheidsverzinsels. Ook voor wel weiders komen er dingen die ze niet passen. Ik zou zeggen RFC terug naar de oorsprong. De melk verwerken die wij aanbieden. Het melkgeld verdelen opbrengst gedeeld door de liters. En laat de overheid maar de regels stellen. Maar dit zal wel bij een droom blijven.
dwers
Quote Reactie van @pieta:
En laat de overheid maar de regels stellen. Maar dit zal wel bij een droom blijven.

Ik heb ook nooit begrepen waarom FC zich zo inzette voor fosfaat, als ze toch te veel melk hebben was zonder derogatie misschien wel beter geweest.
FC is nu helemaal op de stoel van de overheid gaan zitten, eerst fosfaat en nu voor de grupstal weer bovenwettelijke eisen.
Dan komt NZO met het verhaal dat bepaalde afnemers geen melk meer willen van grupstal, ervan uitgaande dat dat klopt, lijkt het mij dat die zelfde afnemer ook weidegang eist, maar dat wordt voor het gemak maar even vergeten (vriendjes politiek)
Verder denk ik inderdaad dat je gelijk hebt we zijn er nog lang niet wat betreft eisen consument.
+2
pieta
Quote Reactie van @dwers:
lijkt het mij dat die zelfde afnemer ook weidegang eist, maar dat wordt voor het gemak maar even vergeten (vriendjes politiek)

Hier is het nou juist mee begonnen. Ze zijn begonnen met eisen aan weidegang. Ook elke grupstalboer die volop weidde stond dat hardop toe te juichen. Toen hadden we al gezamenlijk moeten zeggen hier beginnen we niet aan.
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Toen hadden we al gezamenlijk moeten zeggen hier beginnen we niet aan.

Het lijkt mij in deze tijd van internet dat het mogelijk moet zijn dat elke melkveehouder via de computer over bepaalde zaken kan stemmen, dan krijg je een eerlijk beeld.
+1
KOC1981
@dwers dat werkt ook niet, zeker in mindere tijden en je gaat alle leden vragen stellen over de reservering, dan denkt het merendeel korte termijn (dat hebben we de laatste jaren mogen merken) en wordt de coöperatie kaal geplukt.
ongerust
Volgens Animalfreedom wordt er niet aan de vijf vrijheden van de koe voldaan als:

•het kalf direct naar de geboorte bij de moeder wordt weggehaald om elders gemest te worden. Door geboren te worden heeft het kalf haar functie volbracht. De melk van de moeder wordt verder voor menselijke consumptie gebruikt.
•zij geen mogelijkheden hebben om naar buiten (de wei) te gaan
•zij hele winters aangebonden staan

Blijven niet veel melkveebedrijven over die daar aan kunnen voldoen. Dan gaat de uitfasering hard. Grupstalboeren zijn een kleine groep die als eerste aan de buurt zijn. De rest zal volgen.

animalfreedom.org/paginas/informatie/…
jan w
Waar wordt de NZO door betaald???
Jan-T
Wat ik mij nou afvraag, Wie is nu de NZO, en wat is de functie van de NZO.??
Wie komt er nu voor de melkveehouders op.????

Zo als ik er tegen aankijk komt niemand voor de melkveehouders op, en vertegenwoordigt NZO de Zuivelorganisaties.
Maar wie komt nou voor de belangen van de Melkveehouders op.
NZO hoort dit niet te doen als vertegenwoordiger van de zuivel.

Onze coöperaties dienen de melk van de producenten te verwerken. en niet meer dan dat.

Wie verzint deze bovenstaande onzin toch, laat ze aan het werk gaan en doen wat ze in zo graag wilden toen het quotum er af moest.??
Pluto
Melk machine kan bij het oud ijzer , melk is alleen voor het kalfje !!. Natuurlijk gedrag is pestgedrag is mishandeling van soortgenoten is verkrachting is moord is hoe ver wil je gaan ?????.
johan-wessels
Een heel raar maar opvallend stuk in deze nieuwe regels/voorstellen, of het nu gaat om de grupstal of de kalveren langer op het bedrijf, dit komt allemaal via Friesland campina na buiten, in samenwerking met nzo, en lto Nederland, laatst genoemd heeft tot dusver nog nergens op gereageerd, dit tot mijn grote verbazing, dit is toch onze vakbond??? Nmv geeft reactie, boeren geven reactie, maar hun niet! Kwalijke zaak!
+1
weurding
Tja...... flatgebouwen beperken mensen ook bij het uitoefenen van hun natuurlijk gedrag... 😉
George
Quote Reactie van @weurding:
flatgebouwen beperken mensen ook bij het uitoefenen van hun natuurlijk gedrag...

Werken lijkt mij ook niet echt een natuurlijk gedrag en jezelf klem investeren in iets zonder rendement waar je levenslang aan vast zit ook al niet.

Daarom vertoon ik maar niet al teveel onnatuurlijk gedrag. 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dierenwelzijn , grupstal , diergezondheid , dieren en burgers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0