LTO en NZO pleiten voor grote praktijkproef KringloopWijzer

LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie NZO hebben bij het ministerie van Economische Zaken opnieuw aangedrongen op een substantiële pilot om de KLW als vrijwillig verantwoordingssysteem in de praktijk te testen.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
 'Pilot voor Kringloopwijzer is noodzaak' (boerenbusiness.nl)

LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) willen dat de Kringloopwijzer grootschalig wordt getest in 2018 op diverse type melkveebedrijven.

Groen1

Laatste  |  

Reacties

+3
puntertje
Hebben ze een rapportje gemist of zo?
+1
Druk
@puntertje
Via ZuivelNL is er veel te veel geld beschikbaar voor een dure pilot 😞
+16
Grasbaal
Durft nu niemand de stekker er helemaal uit te trekken??

Quote Reactie van @JanCees:
Dus voor een pilot van 500 bedrijven mogelijk te maken moeten 16.500 bij kosten KLW 200 euro 3,3 miljoen euro op tafel leggen.Deze 500 bedrijven kosten dan 6600 euro per stuk .Lijkt wel inkomensnivellering.
jan w
Quote Reactie van @Grasbaal:
Durft nu niemand de stekker er helemaal uit te trekken??
[
@Druk]
@puntertje
Via ZuivelNL is er veel te veel geld beschikbaar voor een dure pilot 😞

De stekker hoeft er helemaal niet uit. Alleen we moeten van dat dure gezeverte af.
Voor een gemiddeld bedrijf wordt nu ongeveer € 1500.= meer voor zuivelnl ingehouden per jaar dan voor 1.5 jaar geleden en dat vind ik zelf niet passen.
Wij doen hier al vanaf 2013 mee aan de kringloopwijzer. Met het programma van de wur gaat dat prima en heb je mogelijkheden om dingen te simuleren. ( Wat anders dan sjoemelen) Ook kun je terughalen waar de verschillen in berekening vandaan komen. Je kunt wel willen sjoemelen, maar dat komt altijd boven water.
+12
Jan S
Het is triest dat dit soort mensen met de meest idiote ideeen doen alsof ze de belangen van de boeren behartigen.
+1
gerrie-hul
Komt dit ook niet Door de bestuurs samenstelling van de nzo
+5
Eert
Waarom zo negatief over de KLW? Het is een uitbreiding op de al lang door de sector geaccepteerde BEX. De aanvulling is dat ook het grond-deel van het bedrijf meeloopt in de kringloop. Hierdoor kunnen juist ook extensieve bedrijven aantonen op grond efficiëntie te halen.
Voor individuele bedrijven en voor de sector als geheel kunnen er grote voordelen aan zitten:
- naar afnemers van zuivel tonen van lage foodprint per kg melk
- minder mestafzet (intensief) of meer mestaanvoer/compost voor betere bodemvruchtbaarheid (extensief)
- behalen van lagere fosfaatprodukte binnen je fosfaatrechten, dus evt meer koeien melken
- landelijke BEX kan lager aangetoond worden, zodat NL makkelijker binnen fosfaatplafond blijft.
Enige probleem is dat de controle van de overheid niet te veel geld mag kosten. Door het in de vorm van een uitbreiding van de vrijwillige pilot te doen, blijven de kosten relatief beperkt en kan de borging en controleerbaarheid voor de massa verder verbeterd worden.
Prima voorstel dus van LTO en NZO.
+4
sorry
Zucht...
+4
puntertje
@Eert Het lijkt wel een religie, 'als we er maar in geloven komt het goed', ook al moeten we de realiteit er voor ontkennen.
cjw73
@Eert de kosten blijven relatief beperkt??
Alles wat ze er nog in stoppen is weggegooid geld wat bij ons vandaan komt. Als de NVWA als zegt dat het oncontroleerbaar is, wat denk je dan van de EU. Het is alleen zo dat hansje van lto en roelof van rfc geen gezichtsverlies willen leiden!!!
jan w
Quote Reactie van @cjw73:
Als de NVWA als zegt dat het oncontroleerbaar

Dan wordt het eens tijd dat die ook eens professioneler gaan werken en niet hun tijd met het controleren van de controle die dan ook nog weer gecontroleerd worden.
Tenminste als ik bij mij zelf kijk. Vorig heb ik de percelen via GPS op laten meten. Mijn verbazing schets , dat vorig jaar tot 3 x toe de oppervlaktes zijn aangepast.
Verder heb ik nog weer perceelscontrole gehad over 2012 , was de oppervlakte bijna 1 ha minder dan opgegeven. Bezwaar gemaakt, hebben ze er toch nog 600 m2 af weten te smokkelen, dit omdat er in 1 perceel een waterbak van 2 mtr. doorsnee in de wei staat. Dus terugbetalen, kwam uit op welgeteld € 7 ,=
2013 is gecontroleerd en toen was de opp opeens groter dan opgegeven , dus geld erbij gekregen. 2014 is gecontroleerd en daar was de opp weer kleiner van dus weer terug betalen en opnieuw bezwaar gemaakt. nu afwachten. Ooohh Jaa, het behandelen bezwaar van 2012 is met 4 x 6 weken uitgesteld. Ojee, Ojee, als wij eens een dag te laat zijn.
cjw73
@jan w heb ik 2 jaar geleden ook laten opmeten en vorig jaar hebben ze alles weer terug gezet dus daar geef ik geen geld weer aan uit.
jan w
@cjw73
Met de controle van 2012 hebben ze hier wel de gps meting aangehouden van vorig jaar. ( alleen de waterbak eraf getrokken.) Ze wilden zelf de gps meting voor de controle graag hebben.
cjw73
@jan w mijn maisbouw ligt tussen de bossen in. In 2013 heeft RVO deze met gps nagemeten voor de GO. Ik heb het zelf laten uitvoeren in 2015 door kavel10. En ik kan je wel vertellen het is elk jaar weer een verrassing hoe groot het nu weer is.
Het varieert ergens tussen de 4.99 en 5.28..
+1
puntertje
Quote Reactie van @jan w:
via GPS op laten meten

Uh, even denken, iets met gps meten en de conclusie van jou is dat dan de KLW precies klopt? Ik kan je niet volgen, behalve dan dat het conclusie trekken bij de KLW ook een zeer onduidelijk verhaal is.
jan w
@puntertje
moet je de 1e zin ff duidelijk lezen.
m uut m
@jan w
Nvwa doet deze beoordelingen niet maar rvo.
jan w
@m uut m
Werken die niet voor dezelfde baas?
m uut m
@jan w
Dat zijn er wel meer.
Maar dan zijn ze toch niet verantwoordelijk voor elkanders werk.
+4
spotmelker
Quote Reactie van @Eert:
Prima voorstel dus van LTO en NZO.

Weggegooid geld! Er draaien al plenty van dat soort projecten. Als ze echt wat nuttigs met boerengeld willen moeten ze zoals het IRS dat bij de suikerbieten doet gewoon in een stuk of 20 regio's gras/maïs opbrengsten gaan monitoren en op basis daarvan reëele hectarenormen vaststellen. Maar de 'wijzen' staren zich liever blind op '(on)controleerbare rekenmodelletjes'
JohnDeere6serie
@Eert Het helpt natuurlijk niet mee dat het na 3 jaar? nog steeds een slecht functionerende invultool is met een layout van een site anno 1997.
+13
labella
De kringsloopwijzer is al genoeg getest in de praktijk en totaal ongeschikt en fraudegevoelig gebleken.
+1
Jan-T
Dit probleem is toch heel snel op te lossen, allemaal een factuurtje van alle kosten ± 5500,- per jaar die met de KLW gemoeid zijn naar de NSO en die andere club. En dan houd het wel op hoor.
Ook als het zo genaamde leverings voorwaarden betreft.
Zolang de kosten niet betaald worden door de Zuivel, en het geen meerwaarde in de melkprijs oplevert, is het gewoon wieberen met die KLW.

Dit is mijn mening. simpel toch.
Henk Schoonvelde
@Jan-T Vergelijk je melkprijs eens met de omringende landen....
christo
@Henk Schoonvelde
En de regelgeving vergelijken. Er gebeuren rare dingen aan de andere kant van de grens.
+1
puntertje
@Henk Schoonvelde Wat suggereer je hier, dat dat het gevolg is van de verplichte KLW? Mijn god....
+3
JanCees
@Henk Schoonvelde Henk wat draagt de KLW bij aan de melkprijs dat is voor mij een bijzondere relatie die ik niet kan zien.
+1
dorpsrandhoeve
@JanCees En daar heb je dan een groot punt Jancees, maar dan moeten de heren bestuurders maar eens opnieuw om tafel. Wat moet er wel betaald worden uit de gelden van zuivelnl en wat niet. (en dat bedoel ik niet direct negatief).
BoerBart
@dorpsrandhoeve Ik zou het geld gebruiken voor een paar goede lobbyisten, in den Haag en Brussel.
jan w
@JanCees
De melkprijs zal zich niks aantrekken van een KLW. En zoals @jg denkt voor een kosten baten verhaal moet je ook niet direct willen. Bij het project Vruchtbare kringloop Achterhoek en Liemers is er toch ook wel aangetoond dat er daadwerkelijk resultaten worden behaald , dit met behulp van de kringloopwijzer. Er komt meer inzicht in het hele gebeuren. Dit op het gebied van bodem, bemesting, gezondheid en voeding van de koeien v.d.koeien. Verder zijn er goede stappen gezet richting waterkwaliteit.
In mijn ogen hebben RFC en NZO totaal verkeerd ingezet door de KLW te verplichten en dan ook nog met, dat vind ik tenminste. Dat er daarvoor een waardeloos systeem is neergezet. En dat dat kapitalen heeft gekost over de rug van de boer.
jg
@Henk Schoonvelde Kom maar met een exacte berekening van de kosten en baten van de KLW...
Coen
@Henk Schoonvelde , in diverse gremia worden de EU-melkprijzen al vergeleken 😄

maar wat heeft dat te maken met de KLW?
of ben je inmiddels teveel gebrainwashed binnen LTO?
christo
@Coen Lto een tussenstation naar landbouwinclusive-natuur.
George
@christo
Henk gaat ook voor een lintje.
+3
George
Raar volk. Tegen beter willen en wetens er iets door willen drukken.
Veehouder grond
Ben je verplicht om geld te laten inhouden door nzo?
+1
harke
Als je zoals lto en nzo je zin niet krijgt
Blijf je maar doordrammen.
Lto-land en tuinbouw onbenullen.
Nzo-Nederlandse zuivel opvreters
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden testen , lto , zuivel , nzo , nederland , nederlandse zuivel organisatie en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!