Platenkoeler niet koud genoeg

Beste prikkers,

Wij hebben 2 jaar geleden een nieuwe melkveestal gebouwd voor zo'n 120 melkkoeien. We melken met een swing over melkstal van delaval en halen ongeveer een capaciteit van 1100 a 1300 liter melk per uur. Bij de aanschaf van de melkstal hebben we een nieuwe melktank voorkoeler etc aangeschaft. De voorkoeler is een BM type, nu zat ik met de vraag of er nog collega landbouwers problemen hebben met het te warm zijn van de melk bij het arriveren in de koeltank? Nu is dit bij mij 26a28graden celcius in de zomer en 23 a 24 graden in de winter. Nu zegt de verdeler van delaval dat ik meer water moet doorpompen om beter te koelen maar zit nu op ruim 2liter per liter melk. Hij zei tegen mij dat we mogelijkheid hebben om frequentiesturing te plaatsen op de melkpomp (dit dat de melkpomp niet om de 10 seconden doorpompt naar de tank maar continu langzaam doorpompt). Dit zou ook de continuiteit van water en melk in de voorkoeler stimuleren. Nu was mijn vraag of er mensen zijn die ervaring hebben met deze techniek of andere oplossingen gevonden hebben? Wat is trouwens een reële temperatuur na het passeren van de voorkoeler?

Mvg

Deel dit topic

Reacties

david2
Hier ook delaval voorkoeler die vind ik te weinig terug koelt in de zomer 24-25 gr in de winter 18- 19 gr wij koelen wel met leiding water en te kleine hoofdwater aanvoer dus te warm en te weinig water voor optimale koeling, bronwater is veel kouder dus meer koeling en kun je met dikke leidingen werken, bij ons hebben ze gemaakt dat het water nog 15 seconden door loopt nadat de melkpomp stopt met pompen, dit scheelde al een paar graden, als je het goed voor elkaar hebt moet je onder de 14 gr kunnen komen, gaat hier dus niet lukken
JappieJo
Komt hier met 21-22 in de tank in de zomer. Is met leidingwater en 1.5 ltr water op 1 ltr melk. Winter is 17-18.
Melk sinds een dik jaar in een 2 maal 10. Daarvoor dubbel 6. Heb de zelfde platenkoeler nog van meko. In dubbel 6 was 3 tot 4 graden kouder.
cjw73
Bij warm weer is het hooguit 15 -16 graden en als het kouder wordt daalt het nog verder. Ongeveer 2 liter water per kilo melk.
weide-boer
Wij werken al 15 jr. met een voorkoeler. Na de nodige aanpassingen in het begin werkt het nu goed. Allereerst een frequentie regelaar op de melkpomp zodat de melk zo geleidelijk mogelijk door de koeler wordt gepompt en er dus meer koeltijd is. Dan met grotere pomp meer koud ontijzerd bronwater door de voorkoeler jagen. Zorg dat de waterpomp altijd een seconde of 10 a 20 langer doorloopt dan de melkpomp zodat voorkoeler koud blíjft. Hebben nou een 10 kuubs buffertank geplaatst. Al met al koelen we de melk terug tot 14 a 15 graden.
Daarnaast hebben we nog een warmtewisselaar tussen tank en koelmachine geplaatst die water voor de heetwatervoorziening voor verwarmd.
Toch aardig wat minder stroomverbruik voor de koelmach. We melken 2×16 z.a.z.
+2
weideboer
Hoe weet u dat u op 2 liter per liter melk zit? Dit klinkt voor mij als te weinig wateraanvoer c.q doorstroming. Maar een frequentieregelaar is niet nodig een kleine dopje(vernauwing)/remdopje/smooring bij de buisfilteraansluiting is voldoende. Die remt de snelheid ook, kan hem zo niet vinden anders nam ik nu een foto. Kost je hoogstens een paar euro. Als dat werkt weet je ook dat de verhouding melk /water niet goed was. Ik gebruikte dit vroeger ook maar nu een grotere wateraanvoer. Ik werk toch met een buffertank
+3
van Ittersum

(klik om te vergroten)

Je bedoeld zeker zoiets? Idd, amper 1 euro, geen onderhoud en werkt goed
+1
bella
@van Ittersum zo'n dopje hebben wij ook 25 jaar mee gewerkt, werkt goed.
cs-agrar
Quote Reactie van @weideboer:
. Maar een frequentieregelaar is niet nodig een kleine dopje(vernauwing)/remdopje/smooring bij de buisfilteraansluiting is voldoende. Die remt de snelheid ook,

Dat is melkmishandeling, doe dat maar niet. Met freq-regelaaar op melkpomp heb je gewoon meeste effect. Of je moet er een chiller tussen plaatsen. Maar die is ff duurder dan freq-regelaar. Evt subsidies niet meegerekend
weideboer
@cs-agrar melkmishandeling ????, waaruit moet dat blijken . In de jaren dat ik dat dopje gebruikt heb, heb ik Marianne Thieme nog nooit gezien of gehoord noch de melkfabriek. Dus verklaar u nader wat is het aantoonbaar probleem!
cs-agrar
@weideboer Zuurtegraad, je sloopt de vetbolletjes. Is in een kaasbak direct te merken
bella
@cs-agrar nooit problemen met zuurtegraad gehad, ligt misschien ook aan het type melkpomp en de grootte van het gaatje, die boorden wij altijd iets op.
kaas
@cs-agrar dat is geen melkmishandeling waar slaat dat op je krijgt ber echt geen vet spliting van
Nick83
@kaas In ieder geval wel mishandeling van de motor. Energie verbruik zal dr wel een heel stuk van omhoog gaan. Wat de energiebesparing van die paar graden koelere melk die het op moet leveren weer voor een groot gedeelte teniet doet.
demelkboer
Wij hebben alle besturing er af gehaald. We pompen nu continu onder het melken water door de voorkoeler. Nu 1500 liter melk per uur en 18 graden
weideboer
@demelkboer lagerder krijg je het ook niet met leidingwater, je zit nu wel aan het maximum, toch!. Al die andere dure oplossingen is gewoon gekkenwerk, simpel denken en het kost ook minder. Ik zou nog eerder voor een lichtere melkpomp kiezen dan een freqentieregelaar. Sponsoring van de leverancier kan altijd nog
+1
demelkboer
@weideboer wij gebruik bron water van ongveer 14 graden. Dys 18 graden is qua koelenook wel de max
weideboer
@demelkboer bronwater is kouder van zijn eigen, klopt helemaal👍🏻
cs-agrar
Quote Reactie van @weideboer:
Ik zou nog eerder voor een lichtere melkpomp kiezen

Dat type pomp zit er niet voor niets op, met een lichtere kan ie de piekstroom niet aan en vallen je melkstellen er vanzelf af. Voorkoelerheeft dan wel even extra tijd om te koelen, dat dan weer wel.
Neem dan twee voorkoelers. Let wel, extra water benodigd en extra restmelk.
wotan2
@cs-agrar Grote van de melkpomp heeft meestal met de capaciteit voor het spoelen te maken, ik ken installaties waar men 2 kleinere melkpompen gemonteerd heeft; tijdens het melken loopt er maar 1.
Nick83
Quote Reactie van @weideboer:
lichtere melkpomp

Krijg je problemen mee tijdens spoelen. Afhankelijk van je installatie natuurlijk. Maar dat is het idee van freq regelaar: tijdens melken rustig pompen, tijdens spoelen vol aan.
weideboer
@Nick83 grotere waterleiding en alles is ook opgelost .
+1
m uut m
Frequentie regelaar op de melkpomp klinkt leuk maar de praktijk is dat de meeste pompen centrifugaal pompen zijn deze pompen doen bij de helft van de toeren helemaal niets. Wij hebben een roestvrijstalen melkopvang van 120 liter met een kleinere. melkpomp. Zolang de melkmachine loopt tijdens het melken pompen we het water rond door de voorkoeler in een 5 kuub reservoir . Uit deze buffer wordt al het water gehaald wat we in de stal gebruiken. Tijdens vorst wordt het water door de stal rondgepompt.
Temperatuur van de melk in de zomer is net onder de 20 in de winter 14 en tijdens vorst 7 graden.
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
de meeste pompen centrifugaal pompen zijn deze pompen doen bij de helft van de toeren helemaal niets.

Klopt, hoort ook eigenlijk eem impellor-pomp bij. Nadeel is dat deze altijd pompen, ook als bijv je filter door wat voor reden ook dicht zit, en drukt deze dan stuk. Moet dan dus soort overdruk-aanpassing bij.
Doki1
Platenkoeler vervangen door een buizenkoeler, die heeft meer capaciteit.
JappieJo
@Doki1 kan idd meer water door maar contact oppervlakte is zeker niet groter. Is niet bij iedereen een succes bij krap waterdruk op leiding net
cjw73
@JappieJo moet eigenlijk wel op bronwater. Dan heb je meer druk en een flinke aanvoer leiding.
JappieJo
@cjw73 niet iedereen heeft een bron...
cjw73
@JappieJo klopt maar net wat jij schreef het is bij een buizenkoeler bijna een pre.
JappieJo
@cjw73 klopt maar er zijn er die een buizenkoeler gekocht hebben maar teleurgesteld zijn in de koeling. Die waren meer tevreden met hun oude platenkoeler
cjw73
@JappieJo die zullen er zeker zijn.
Ik behoor tot de andere groep. Ben dik tevreden met de buizenkoeler en dat kon ik niet zeggen van mijn vorige platenkoeler.
JappieJo
@cjw73 komt omdat je een bron hebt😅
cjw73
@JappieJo yep en die wil ik ook zeker niet kwijt.
+1
Ynze Oenema
Ik heb een platenkoeler van GEA. Ik gebruik denk ik zo'n 3 liter water per liter melk. Heb een buffervat op zolder staan van 5000 liter met koud bronwater. Voor de melkstal heb ik een voorraad vat van ook zo'n 5000 liter (de koeien kunnen namelijk niet onder het melken alles al op drinken 😉

Ik heb geen frequentieregelaar of iets dergelijk en de melk koelt terug tot 16 graden in de zomer en 11 tot 13 graden in de winter.

Als ik er meer als 130 aan de melk heb stroomt het wel eens over, maar dat mag niet meer van Van Dam.
Reaguurder
Schaf inderdaad een industriële platenkoeler van GEA aan, dan kan je met fatsoenlijke watertoevoer en een verbruik van 2 liter water op 1 liter melk gemakkelijk koelen naar 16 graden. Bij gebruik van frequentiesturing op de melkpomp kan je rekenen op een daling van 5 graden.
+1
BEboer
Ik melk nu zo'n 1500liter per keer heb op zolder tank van 2000liter staan deze is iedere keer vol, (koeien zuipen ook nog wat) dus ik denk dat ik wel zeker 1,5 a 2 liter water per liter melk doorpomp, Ga eens op zoek gaan naar zo'n dopje om de melkdoorstroming te smoren.
JappieJo
@BEboer je kunt dr voor weinig kosten een ibc vat bij tussenzetten als je krap buffer hebt..
Noorderling
Quote Reactie van @BEboer:
Ga eens op zoek gaan naar zo'n dopje om de melkdoorstroming te smoren.

Gaat dat wel goed met de zuurgraad van de melk? Lijkt me niet bevorderlijk dat de pomp maar wat loopt te draaien maar de melk niet kwijt kan.
JappieJo
@Noorderling gaatje beetje opboren.
Lichtere melkpomp kan ook, maar kan problemen geven bij spoelen.
cs-agrar
Quote Reactie van @JappieJo:
gaatje beetje opboren

Kan je dus net zo goed geen dopje er in doen.. Dit zijn verzinsels op jezelf te pesten. Als hier alle 20 melkstellen aant werk zijn heeft de pomp maar net aan genoeg capaciteit om melkstroom weg te krijgen, die verhouding zal bij andere melkstallen niet anders zijn. Extra vernauwing gaat ten koste van de melkkwaliteit en kan eigenlijk alleen maar problemen opleveren
JappieJo
@cs-agrar als je zonder doppie melkt dan kan je melk het makkelijkst weg. Als er nog voldoende reserve is kun je met doppie goedkoop melk afremmen. Tis ff zoeken maar gaatje opboren naar 7-8 mm lukt vaak wel.
cs-agrar
Zo'n BM-type kan je redelijk uitbreiden met platen, heb je dit al gedaan? Truc bij jou zal zijn om de doorstroming van melk in de koeler zelf te verlagen om zo meer effect van het water te hebben. Dat red je alleen met meer oppervlakte van platen. Evt een tweede er achter aan plaatsen kan nog een idee zijn. Neem aan dat je 's winters ook niet op heel veel meer waterverbruik zit te wachten dan koeien drinken
+1
weide-boer
Een voorkoeler die de melk terug koelt tot 11 graden of minder; heren bespaar mij die onzin. Bronwater heeft zomer en winter hoegenaamd dezelfde temp. tussen 10,5 en 11graden dus melktemp. altijd hoger. Als alles optimaal werkt kom je op ongeveer 14gr. uit voor de melk.
Bij ons heeft de melkpomp frequentieregelaar de meeste invloed op temp. melk. Hij start bij 40% (klein staaltje melk en loopt geleidelijk op tot 80%).
Bij start melkpomp wel gelijk waterpomp volle mep draaien[+ nog een sec. of 15 naloop)Bij deze afstelling geen problemen met melkafvoer.
Ondanks gezuiverd bronwater toch voorkoeler om zoveel jaar schoonmaken(bij ons om 5jr.)
Ynze Oenema
@weide-boer als je mij rond december in dit forum een berichtje stuurt dan zal ik een filmpje maken als mijn melktank begint met koelen.
weideboer
@Ynze Oenema misschien handig te vertellen, ik ben gestopt met het dopje toen ik de waterleiding had vervangen van 15 mm naar 22 mm aanvoer. Toen was de winst met dat dopje zo minimaal dat ik deze niet meer gebruik, temperatuur nu rond de 17-19 graden de tank in
huub
Wij hebben een wijsman, 800kg melk/uur en ongeveer 2000l water/uur. Melk tussen de 17 en 20 graden in de tank.

Bij ons maakt de vlotter in de melk-luchtafscheider contact en loopt een ingestelde tijd. Deze staat op drie seconden, dus vaak kleine beetjes melk. Water loopt constant tijdens het melken.
cs-agrar
Quote Reactie van @huub:
Bij ons maakt de vlotter in de melk-luchtafscheider contact

Als melk daar al is, zijn melkstellen er al bijna af gevallen
huub
@cs-agrar bij ons heet dat ding melk luchtafscheider. Jij bedoelt denk ik de overloop.
van Ittersum
Feit blijft en dat is ongeacht wat je kiest of hebt, je met een platenkoeler een veel kleinere koelmachine nodig bent. Ik heb nu een 8300 tank met een 5 pk 1-vin motor ipv 8-10 pk 2-vin. Andere voordeel blijft "gratis " verwarmde koedrinkwater dus daar ook geen verbruik van energie of kans op storingen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , water , zomer , temperatuur , warm , tank , melk , melken , melkstal , melktank , delaval , melkkoeien , ervaring , koelen , type en koud geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!