Keurentjes: rug recht houden en niet laten afleiden

Voorzitter van FrieslandCampina Frans Keurentjes doet middels een videoboodschap een oproep aan melkveehouders om koers te houden en niet te laten afleiden door de laatste ontwikkelingen rondom het fosfaatreductieplan. Volgens Keurentjes is met 140.000 afgevoerde GVE’s het einddoel van de fosfaatreductie van 160.000 GVE in zicht. Ook geeft hij aan dat FrieslandCampina op zoek is naar een betere oplossing voor het jongveegetal wat staatssecretaris Van Dam heeft ingevoerd.

Deel dit topic

Reacties

+1
melktkoeien
Ze salaris ook maar reduceren denk
robotmelker
Ondoordacht plan!!.... hoeveel uur prutswerk zou hier al inzitten??.. Ik stel me voor dat onze voormannen de uitspraak van de rechter nu ook met een plakplaatje proberen te verbergen.
dewittemotor
@robotmelker Om nu zo onze voormannen de maat te nemen.
Grasbaal
Hier een verdere toelichting bij Boerenbusiness TV:

Coen
Nog weer nieuwere berichten vanuit RFC op melkweb

Beste collega’s,

Mijn videoboodschap en onze brief aan de leden-melkveehouders over de actuele ontwikkelingen in het fosfaatreductieplan heeft tot een aantal reacties geleid op melkweb, andere websites en op sociale media. De reacties zijn wisselend, net zoals de meningen verschillen over de beste aanpak om de derogatie te behouden.

Een aantal reacties ondersteunen onze oproep om ons in te blijven spannen om de derogatie voor de veehouderij te behouden. Anderen geven aan dat we er beter mee kunnen gaan stoppen omdat, onder andere door de uitspraak van de rechter, de verantwoordelijkheid voor de fosfaatreductie op de schouders van een kleine groep terecht dreigt te gaan komen. Ook zijn sommigen van mening dat FrieslandCampina en de zuivelsector hun handen beter van de fosfaatreductie kunnen aftrekken en het aan de overheid overlaten.

Een aantal opmerkingen gaan over de aansprakelijkheid en de rol van de staat in het gehele proces. Zolang de staatssecretaris niet heeft gereageerd op de vonnissen van de rechter zullen we als FrieslandCampina niet inhoudelijk reageren op deze vonnissen en/of op vragen of open brieven die daarmee verband houden.

Wat we wel kunnen aangeven is dat de zuivelsector zich heeft ingespannen om op te komen voor het collectieve belang van behoud van derogatie op basis van de breed gedragen oproep ons als sector daarvoor in te spannen. Dit nadat in oktober 2016 duidelijk werd dat het fosfaatrechtenstelsel niet per 1 januari 2017 ingevoerd kon worden.

Als melkveehouders kunnen we niet weglopen voor ons eigen gedrag en hopen dat de buurman het probleem oplost. Met elkaar zijn we in de sector met de veestapel en daarmee de geproduceerde mest c.q. fosfaat over de milieugrenzen heen gegroeid. De sector heeft de overheid opgeroepen om alles in het werk te stellen om de derogatie te behouden en dat heeft geleid tot de ministeriële regeling van Economische Zaken met betrekking tot het fosfaatreductieplan. Verder heeft de sector, de melkverwerkende bedrijven (NZO), de voerproducenten (Nevedi) en de banken verzocht om hier aan mee te werken. NZO, LTO, NMV, NAJK, Nevedi, banken en de overheid hebben daarbij gezamenlijk hun verantwoordelijkheid genomen. Nog belangrijker: heel veel melkveehouders hebben inmiddels hun verantwoordelijkheid genomen. Veel vee is al afgevoerd, veel bedrijven hebben besloten te gaan stoppen en veevoersector is ook goed op weg om het fosfaatgehalte in het voer te verlagen.

Het is een complex traject met belangenverschillen, juridische procedures die leiden tot wijzigingen van de regeling en grote uitdagingen om de fosfaatreductie tijdig te realiseren. Vanuit FrieslandCampina doen we als bestuur ons uiterste best om gehoor te geven aan de brede oproep van de leden om ons in zetten voor het behoud van de derogatie.

Het fosfaatreductieplan ligt goed op koers, er is al veel bereikt en het einddoel is binnen bereik. Ik doe op u het beroep om de uitgezette koers mee te blijven ondersteunen en het collectieve belang uit te blijven dragen. Centraal daarbij staat het behoud van de derogatie: nu en in de toekomst.

Namens het bestuur,

Frans Keurentjes
Voorzitter
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Coen:
dat de zuivelsector zich heeft ingespannen om op te komen voor het collectieve belang van behoud van derogatie
Is dit een eufemisme voor verplichtingen opleggen?
jorisdriepinter
@kanniewaarzijn Wat wil je nou, derogatie of niet.
+2
m uut m
@jorisdriepinter
Derogatie prima maar niet voor deze prijs
kanniewaarzijn
@jorisdriepinter Ik sluit me bij m uut m aan.
Groen1
@Coen Hiermee wordt bevestigd dat dit fosfaatreductieplan o.a. van NZO komt
robbies
@Coen dit is dus eigenlijk een reactie op de reactie die Keurentjes geeft op de uitspraak van de rechter?

De communicatie van RFC begint stilaan sneue vormen aan te nemen
Emigrant
@robbies dus dan is deze reactie van jou weer een reactie op de reactie van Keurentjes op zijn reactie nav de uitspraak van 4 mei. Die uitspraak was dan weer een reactie op het kort geding van 12 april wat veehouders als reactie op het fosfaatreductieplan aangevraagd hadden?

Zoiets?
+1
Emigrant
Einddoel is in zicht. Het zal niet de eerste keer zijn dat dan de finish niet gehaald wordt.

Wat nog niet helemaal goed lijkt door te dringen bij Keurentjes en c.s. is dat er 28 april en 4 mei dingen gebeurd zijn waardoor de kaarten totaal anders op tafel liggen.

Waren er geen rechtzaken geweest, dan was dit een mooie hoopgevende uitspraak van de beste man geweest. Nu is het meer een roepende in de woestijn. Hoe sneu dat ook klinkt.

Even de realiteit:

Als de uitspraak van 4 mei ervoor zorgt dat een groot deel van de grondgebonden bedrijven hun plaatsingsruimte / lege stallen voor 2 juli gaat volzetten met vee dan zullen die laatste 20.000 GVE's niet gereduceerd worden. Ben eerder van mening dat het veebestand wel weer eens kan gaan toenemen in mei.

Mocht EZ beroep gaan zijn we maanden verder. Onwenselijk voor de sector. Dan doet iedereen ook maar wat en indien EZ het hoger beroep dan verliest is de schade voor de belastingbetaler niet te overzien.

Mocht EZ het plan aanpassen aan de rechtspraak zal de boer met een fosfaatoverschot en geen dikke investeringen de pineut zijn. Ik vraag me dan serieus af hoe groot het draagvlak dan blijft, aangezien dit een vrij grote groep betreft.
+1
Coen
@Emigrant , netwerk Grondig heeft een voorbeeldbrief gemaakt voor knelgevallen fosfaatreductie 2017 conform de rechterlijke uitspraak, dat zullen er duizenden zijn dus RFC is een hard roepende in de woestijn 😞
brabo
@Coen
heb je een link naar die voorbeeldbrief ?
groeier
@Coen
Dus plannen gaan in zijn geheel niet meer door.
+1
Haijtink
Vraag me af of de "grondgebonden" bedrijven ook zonder derogatie nog grondgebonden zijn?? Men kijkt niet verder dan vandaag en de pijn van vandaag...
groeier
@Haijtink
Wat de fosfaatrechten betreft zijn extensieve melkveehouders zo zeer zwaar de klos.
Haijtink
@groeier leg me dat eens uit? Grondgebonden hoeft niet meer in te leveren! Uitgangssituatie om verder te ontwikkelen lijkt me voor deze bedrijven nog steeds het best.
Haijtink
@groeier leg me dat eens uit? Grondgebonden hoeft niet meer in te leveren. Uitgangssituatie om verder te ontwikkelen lijkt me voor deze bedrijven nog steeds het best. Maar voor elk bedrijf zal alles weer verschillend werken. Hoe langer deze onduidelijkheid voort duurt, hoe meer knelgevallen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkveehouders , gve , dam , fosfaatreductieplan en jongveegetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0