Illustratie van: JohnDeerenr1

Van Dam kijkt naar zeldzame rassen

Staatssecretaris Van Dam onderzoekt de dreigende uitsterving van zeldzame runderrassen vanwege het fosfaatreductieplan. Maar voor 1 april zal hij geen actie ondernemen.

Deel dit topic

Reacties

Metal ap
Boeren met meer dan 50% zeldzame rassen gewoon vrij stelllen
+2
Jannus
@Metal ap Zo langzamerhand komt er al een leuke bom onder het hele derogatie dossier met al die uitzonderingen
+1
basbes
@Jannus Een uitzondering voor zeldzame rassen is zo zeldzaam klein, die vind je in het grote geheel echt niet weer terug.
+1
Greidboer
@basbes Waar leg je de grens bij zeldzame rassen? Valt blaarkop er ook onder? Oud fries roodbont? De oude fries hollandse koe (FH)? Baggerpoot? Plotseling blijken er veel zeldzame rassen te zijn vrees ik.
+1
noordhollander
@Greidboer ja ja zeldzame rassen :worden daar veelkleurige typeloze dieren mee bedoeld, die toevallig speciale aftekeningen hebben, die kunnen rustig verdwijnen,die zullen we nooit missen laten we proberen het soort koeien te produceren,die voor economische vooruitgang zorgen en een goed belegde boterham voor de veehouders.....geldt ook voor ouderwets fries hollands er zijn mensen, die menen dat dat ook dieren zonder type voor vleesproduktie zouden moeten zijn...........
basbes
@Greidboer Nee, dat valt wel mee. Actieve registratie in een stamboek, een clubje enthousiastelingen die zich bezig houdt met promotie en fokbeleid en je niet teveel inlaten met de mainstream dan ben je ( h )erkenbaar.
cs-agrar
Quote Reactie van @Greidboer:
zeldzame rassen

Boer?
weideboer
@Metal ap nee, geen privileges kweken. Na deze heb je weer een nieuwe ondergrens, dus het einde is daarna zoek
basbes
@weideboer Het is geen privilege, maar slechts een minieme aanpassing van het fosfaatdossier. De stas kan zonder geld uit te geven toch nog zijn verplichtingen wat betreft de zeldzame rassen nakomen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @basbes:
Het is geen privilege, maar slechts een minieme aanpassing van het fosfaatdossier. De stas kan zonder geld uit te geven toch nog zijn verplichtingen wat betreft de zeldzame rassen nakomen

Welke verplichting?
En kun je aangeven of er ook werkelijk minder koeien van die rassen komen
basbes
@arie.j Op grond van internationale en Europese verdragen moeten overheden beleid ontwikkelen ter bescherming van biodiversiteit, ook wat betreft landbouwhuisdieren. Ooit was er een premieregeling maar die is al lang weer van tafel. Opslag van genetisch materiaal in genenbanken loopt nog steeds, maar daar wordt niemand warm van (vloeibaar stikstof).
Na een sterke achteruitgang zijn de meeste zeldzame runderrassen nu stabiel of licht groeiend. De fosfaatregels zijn zo in het nadeel van dit soort rassen dat het heel gemakkelijk weer de verkeerde kant op kan gaan.
arie.j
Quote Reactie van @basbes:
Na een sterke achteruitgang zijn de meeste zeldzame runderrassen nu stabiel of licht groeiend. De fosfaatregels zijn zo in het nadeel van dit soort rassen dat het heel gemakkelijk weer de verkeerde kant op kan gaan.

Grondgebonden bedrijven, en daar zal het in dit verband wel alleen over gaan, hebben alleen last voor die dieren die ze na 2-7-2015 meer zijn gaan houden.
Dus hoezo moet het de verkeerd kant op?
Voor die meerdere dieren kunnen volgend jaar rechten worden gekocht, maar dan heb je het alleen over het extra vee voor uitbreiding.
Het echte nadeel?
Dat is voor een heel andere categorie melkveehouders. Namelijk die grote stallen in aanbouw hadden, of pas hadden gebouwd, en die nog niet vol met koeien hadden op 2-7-2015.
Maar dat grote nadeel is er beslist niet voor een boer met genoemde rassen die er misschien een paar meer zou willen gaan houden.
koeboer
"Kijken naar" in de politiek betekend vaak de boel laten wat het is ,het waait wel weer over.
Jannus
@koeboer Geurts is verantwoordelijk voor de dossiers landbouw, visserij, natuur, plattelandsbeleid en krimp

Nou,duidelijker kunnen ze het niet maken
Titus de Wolff
Als Van Dam een beetje doortastend is legt hij de aansprakelijkheid hiervoor ook maar bij NZO, LTO en RABO.
weideboer
@Titus de Wolff Brussel dacht ik maar daar komt het feitelijk vandaan, de rest zijn "boemannen"
bossinkgait
Ben ook voor uitzondering van reductie van veestapels met gemiddeld hoger dan 85 punten voor het exterieur! Jaren fokkerij naar de klo...!!
+5
newholland6640
@bossinkgait

Wat is dat voor onzin? slechtste koe gaat weg dus gemiddelde wordt dan alleen maar beter.
weideboer
@bossinkgait daar gaan we dus met priveleges , iedereen heeft nu wel een smoes om....
+1
weideboer
@bossinkgait ik heb blauwe ogen en schoenmaat 45 , krijg ik nu ook een uitzondering😡
+3
Metal ap
@weideboer nee,je leeft al op te grote voet
weideboer
@Metal ap moet wel op mijn veenprut, anders zak ik weg
Wilbert
@bossinkgait kun je van die 85+ koeien het vlees of de melk voor een hogere prijs verkopen? Zoals van veel zeldzame rassen wel kan?

Vanavond nog in dwdd. Ik denk dat ze het gaat lukken. alles draait om emotie, niet om efficiëntie.
+2
J.v.G
@bossinkgait elke extra punt boven 81 een procent extra korten je bent immers minder jongvee nodig met zulke toppers☺
Brutus64
@bossinkgait ik denk dat we zoals hier in een andere topic wordt omschreven, we moeten oppassen voor inteelt bij de HF fokkerij, we moeten wel voldoende genetische spreiding houden in onze nationale veestapel en de kleine rassen moeten voldoende omvanghouden.
Ik vind alleen wel dat ze dat wat eerder hadden kunnen aangeven, nog een paar uur en dan is het april.
Pluto
Ja tot ze de dijk over zijn !!.
+2
huub
Inmiddels hoort van Dam als PvdA'er zelf bij een zeldzaam ras
Greidboer
@huub Zeldzaam of uitstervend?
huub
@Greidboer wat heb je liever?
christo
@Greidboer IIG niks van in de genenbank stoppen.
+2
harke
Misschien moet van dam naar de boeren kijken.
Dat wordt een zeldzaam ras

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , ondernemen , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0