Drugsdump in mestput

Drugsdump in mestput: 'Mengen onder- en bovenwereld groot gevaar'
BAARLE-NASSAU - De dumpingen van drugsafval in de mestput van een kalverstal in Baarle-Nassau komt hard aan in de lokale politiek. Fractie Baarle!: ,,Het grote gevaar bestaat dat mogelijk onder- en bovenwereld zich ongemerkt vermengen.''
Raadslid Lonneke Verbunt van deze partij verwoordt de vrees in deze kleinste gemeente van Brabant. Morgenavond wil ze de drugsoverlast die de Baarlese gemeenschap de laatste maanden zo hard treft aan de orde stellen in de raadsvergadering. 
Tot twee keer toe zijn er drugsgerelateerde stoffen in de mestput van een kalverstal aan de Nijhoven gestort, in december en maart. Hoe en door wie is onbekend. Strafrechtelijk onderzoek loopt. Terwijl in december in de buurt ook een groot drugslab werd opgerold waar vandaan de rioolwaterzuivering werd vervuild. 
Het zijn overtreffende incidenten, in een provincie die al zo wordt geteisterd door de harde drugscriminaliteit. Komt bij dat de kalverhouder sinds vorig jaar actief was voor het CDA. Wat doet dit met het veiligheidsgevoel van burgers? En wat doet dit met de volksgezondheid van bewoners die langdurig worden blootgesteld aan stankoverlast van drugsafvalstoffen, vraagt Verbunt. Is Baarle in staat een vuist te maken? Verbunt desgevraagd: ,,Dat mensen in het criminele circuit in de politiek terechtkomen, die mogelijkheid bestaat. Dat is in het verleden ook wel gebleken. Ik wil niet zeggen dat dat hier aan de hand is, maar ik wil er wel open over praten met de andere fracties. Hoe zij hier over denken.'' 
Reiniging
Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf loopt niet vooruit op het debat. Ze laat via een woordvoerder weten een 'goed gesprek' te hebben gehad met kalverhouder John Staes (42). ,,De stappen zijn duidelijk, we hebben er vertrouwen in dat de stal voor donderdag wordt gereinigd.'' 
Dat betekent ook dat de 200 kalveren uit de stal moeten. Het zelfde scenario als in januari. De buurt klaagde toen ook over een penetrante geur, betraande ogen en klachten aan de luchtwegen. Vijf weken ging de stal uit bedrijf voor reiniging. Ook toen moesten de 200 kalveren eruit. De kalverhouder verklaarde vorige week niets met de dump te maken te hebben. Hij vreest dat iemand hem kapot wil maken en heeft aangifte gedaan van de vervuiling bij politie. De kosten van de schoonmaak en afvoer van de vervuilde mest en water zijn volgens hem enorm. Zijn bedrijfsvoering lijdt eronder, zegt hij. 
Werk neergelegd
Over het gesprek met de burgemeester: ,,Schoonmaken? Ik moet wel. Ik heb geen keus.'' De kalverhouder heeft zijn werk als commissielid voor het CDA, na overleg met de fractie, neergelegd. Burgemeester De Hoon, die gesproken heeft met de CDA-fractie, zei vorige week 'nauwlettend toe te zien op de integriteit in de politiek en het bestuur'. 
CDA-factievoorzitter Cees de Jong staat pal achter zijn partijgenoot en steunt hem. De Jong zei zich ernstig zorgen te maken over de drugscriminaliteit op het platteland. Een woordvoerder van de gemeente: ,,Ook deze tweede keer heeft de Omgevingsdienst geadviseerd tot bemonstering van de mest. Wij hebben dat advies opgevolgd.'' Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) komt tot uitslagen die bestuursdwang tot reiniging volgens hem noodzakelijk maken. Vraag blijft wat er met de kalveren gebeurt. Raadslid Verbunt wil daar graag helderheid over hebben. ,,Dan gaat het om mens en dier.'' 
Kwaliteit kalveren
Volgens de gemeentewoordvoerder zijn de 200 kalveren bij de eerste dump drie dagen in quarantaine geplaatst. Zover hij weet heeft de voedsel- en warenautoriteit NVWA de 'kwaliteit' van de kalveren goed genoeg bevonden voor consumptie. De NVWA was niet in de gelegenheid te reageren.

bron BN de Stem

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , kapot , advies , mestput , stal , kalveren , platteland , cda , brabant , bedrijfsvoering , nvwa , stankoverlast , politie , politiek , volksgezondheid en vertrouwen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0