Derogatie 2017 behouden (als fosfaatreductie doorzet)

Nederland behoudt de derogatie voor 2017. Daarover bereikte staatsssecretaris Van Dam vrijdagavond overeenstemming met de Europese Commissie.

Deel dit topic

Reacties

dwers
Voor de zomer dus nog maar niet alle mest erop, als derogatie er alsnog afgaat krijgen we heffing.
sjoerd de melker
Extra maiszaad weer afbestellen.
+2
MTSTAMMINGA
@sjoerd de melker

Misschien is het 2018 wel niet te krijgen in verbandt met einde derogatie ,bewaarde het maar mooi 😀
Noorderling
@sjoerd de melker
Zou dit jaar maar vast de mais zaaien om volgend jaar een noemenswaardig bex voordeel te halen. Heb je nog een klein jaar om van je gras af te komen
+8
JohnDeere6serie
Dat betekent een grote opgave voor de melkveehouders en de zuivelsector, stelt de staatssecretaris. "Zij moeten nu de afgesproken krimp echt gaan waarmaken"

Ik heb niks afgesproken, ben benieuwd wat er afgesproken is over mijn eigendom
+5
sjoerd de melker
@JohnDeere6serie groot gelijk. Beetje gas erbij nog, des te groter is de klap tegen de blinde muur.
weurding
Quote Reactie van @JohnDeere6serie:
over mijn eigendom

relatief begrip
nederlandse boer
Nederland behoudt derogatie voor 2017?? Nederland behoud niets, maar gaat alleen de komende maanden de tent afbreken. Er is nergens geen enkele garantie afgegeven. Vandaag verkregen uitslag van Van Dam vanuit Brussel zou ik willen duiden als 'met niets naar huis komen'. Alles samenvattend geeft Brussel fiat om inderdaad de tent af te breken en daarna gaan ze bekijken of derogatie voor zowel 2017 alsook 2018 behouden kan blijven. Daar leen je je als Van Dam zijnde toch niet voor...........

Wie heeft er nog belang bij 50 dikke vaarzen kalvend voorjaar 2017?
bella
@nederlandse boer wat vraag je ervoor?
Noordoost
wotan2
@nederlandse boer Op een stuk of 7 wil ik wel passen. Na afkalven brengen en 1 januari 2018 weer ophalen. Mocht je de hoofdprijs voor mijn rechten willen betalen, mag je ze ook alle 50 brengen.
+4
harke
Van dam had beter de stekker uit de derogatie kunnen halen.
dan hadden we nu geen beperkingen gehad
nederlandse boer
Dat gaat hij ook nog wel doen. Eerst beperkingen en vervolgens de stekker.....@harke
+2
pukie
@harke hebben we dit niet te danken aan rfc en lto
+16
sil
@pukie wat een negatieve energie weer. In het verleden hadden we op dit prikbord een groepje veehouders van diverse pluimage, nu bedruipt mij langzaam het gevoel dat er een paar grote negatieve klagers overblijven. Maar als jullie hiermee je frustraties kunt wegschrijven is dit prikbord nog ergens goed voor. Moeten we alleen de naam eventjes aanpassen. ( klaagbord) Hier bij mij in de buurt kan 80 % van de veehouders zich vinden in de huidige plannen.....want de meeste realiseren zich dat we in dit kikkerlandje niet oneindig veel koeien ( varkens kippen enz...) kunnen houden en er of links of rechtsom een beperking komt. Helaas kan er niets anders van maken, maar prober wel altijd de realiteit onder ogen te zien.
+2
jvt
@sil goed gezegd. Ben steeds minder op dit prikkebord, geklaag en over en weer wijzen mbt noorden-zuiden en intensief-extensief wordt je niet vrolijk van. Tis voor geen enkele nederlandse boer leuk, tis zo, leef er mee leven en als je dat niet past sla bord in de tuin en ga iets anders doen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @sil:
wat een negatieve energie weer. In het verleden hadden we op dit prikbord een groepje veehouders van diverse pluimage, nu bedruipt mij langzaam het gevoel dat er een paar grote negatieve klagers overblijven

Bijna zou ik de schuld aan de aardstralen gaan geven, en ze adviseren een bronkastje aan te schaffen, maar laat ik dat maar niet doen 😉
Dat op dit bericht voornamelijk die mensen reageren die het liefst geen fosfaatrechten zien ingevoerd omdat ze geen of erg weinig belang bij de derogatie hebben, dat is niet zo wonderlijk.
De rest is er ook niet enthousiast over natuurlijk en slikken alle bittere pillen met frisse tegenzin en de nodige walging.
Maar ze weten uiteindelijk ook niets beters om Brussel te vermurwen.
boertje009
Gaat regeling nu in per 1 april? of lees ik iets verkeerd in de brief
familie pelle
@boertje009
Nee 1 maart. maatregelen in de varkenshouderij gaan 1 april van start.
+2
bio boer
Word er ook nog eens een knelgevallen regeling geopent want dat moet eerst rond zijn voor die regeling in gaat ander word je kapot gemaak voor dat je in aanmerking komt
groeier
@bio boer
Daarom mogen ze wel haast maken, intensieve bedrijven worden ruim geholpen, en extensieve melkveehouders ofwel knelgevallen van alle kanten klem gereden.
+7
cornelissen
5 tot 10 % van de melkveehouders komt in onevenredige moeilijkheden door dit fosfaatreductieplan en van deze 5 tot 10% zal een niet in te taxeren gedeelte het niet redden.
De situatie in de melkveehouderij is door K.Romijn,Piet Boer en meer van dergelijke draaikonten
dusdanig gepolariseerd, dat de rest daar kennelijk vrede mee heeft of voor is.
Ik hoop dat de knelgevallen in ieder geval hun mond niet dicht houden .Sommigen zullen dit zeuren noemen ,maar door de genoemde polarisatie zal ik daar niet wakker van liggen.
(ter vergelijking:Als de mensen met aardbevingsschade in groningen niet voldoende hadden
"gezeurd"was er nou nog amper aandacht voor deze problematiek )
pukie
@cornelissen zo is t maar net
Pluto
Van Dam heeft het over afspraken nakomen . Hoe gaat hij de afspraak die hij maakte met de kamer over het niet korten van de grondgebonden veehouders nu deze veehouders via de melk en een wettelijke regeling alsnog moeten inkrimpen???. Hij heeft in Brussel toezeggingen gedaan die hij van de kamer niet mocht!!.
pieta
@Pluto De afspraak was en is niet korten over aantal op 2 juli 2015.
+1
dwers
RVO heeft het zeker druk weet nog steeds niet mijn definitieve dieren aantallen 2-7-2015
buorman
@dwers

[fout plusje]

Maar eh, hier moet ik de overheid informeren over mijn dieren.
Bij jou werkt dat andersom?
+1
dwers
Quote Reactie van @buorman:
Bij jou werkt dat andersom?

stonden 12 koeien te weinig op, heb bezwaar gemaakt nog niets over gehoord, vanuit het zuivelplan zullen ze straks toch ook met aantallen moeten komen.
+1
Groen1
@dwers Kijk in het vernieuwde CRV Mineraal bij GVE Overzicht, met daarin mooi overzicht per GVE o.a. peildatum 2-7-15 met daarnaast uitslag berekening -4%, peildatum 1-10-16, peildatum 1-1-17 en recente GVE overzicht tot aan de dag van gisteren
dwers
Quote Reactie van @Groen1:
Kijk in het vernieuwde CRV Mineraal bij GVE Overzicht

Ja daar staat maar 1 koe te weinig op, bij RVO 12.
+1
robotmelker
Simpel feit... de landbouw heeft het zwaar in nederland... derogatie in gevaar... afschaffing POR... zijn maar enkele regelingen die door de overheid ingevoerd worden....Maar waar blijven we zelf?? We hebben wel wat voormannen (maar bij iedere krimp worden ze blij en blijven ze in het gesprek voor nieuwe aanvullende eisen) NEE IK DENK DAT WE HET ROER WEER ZELF IN HANDEN MOETEN NEMEN..... maarja wie gaat der mee beginnen en hoe pakken we dat op?? Weigeren melk te leveren.....
geen derogatie aanvragen...
ideeën genoeg ...... Wie helpt der mee??
Zo doormodderen heeft ook weinig zin! ?
+1
robbies
@robotmelker richt een PO op. Dat gaan we binnen enkele jaren toch moeten realiseren om de belangen te behartigen. NZO werpt zich nu op als belangenbehartiger, maar heeft duidelijk laten zien twee petten op te hebben. LTO en NMV hebben beiden te weinig kritische massa om serieus genomen te worden als belangenbehartiger. Neem een voorbeeld aan de varkenshouderij. daar zijn de NVV en LTO samengesmolten tot de POV. Dat model moeten wij in de melkveehouderij ook gaan nastreven. Ook wij zijn krimpende en zullen één mond moeten vormen. De komende jaren blijven kissebissen tegen elkaar, om vervolgens in de toekomst te concluderen dat de sector te klein is voor twee belangenbehartigers. Die kostbare tijd kunnen we beter besparen en nu gelijk zelf het initiatief nemen tot de vorming van een PO.
Twentsch Land
@robbies

Denk dat het beter is dat het niet in 1 samen gaat.....samen werken en denken aan de kleine tafel......aan de grote tafel zorgen dat er een eenheid is die aan de kleine tafel al is uitgewerkt.
robbies
@Twentsch Land dat is geprobeerd en mislukt. De toenemende leden van NMV, zijn absoluut geen fanboys van LTO
Twentsch Land
@robbies

En dan wel een fusie tussen beide 🙃
robbies
@Twentsch Land in het belang vh collectief. Geloof mij: de tegenstelling tussen NVV en LTO waren nog veel groter dan tussen LTO en NMV nu het geval is
achterhoeker2
@robbies lto heeft als beleid om bij aan tafel te gaan zitten en mee te praten over de gevolgen voor de sector, dit is nog steeds de manier om het meeste te bereiken.
Met trekkers de boel blokkeren is romantische nostalgie die niks oplevert.
+1
robbies
@achterhoeker2 Heb ik ooit gezegd dat we met trekkers de weg moeten blokkeren? Daar ben ik faliekant op tegen. Als dat je beeld is van de NVV, dan zou ik adviseren heel rap je te verdiepen in de vereniging. Is een professionele organisatie met verreikende invloeden. Overigens is de laatste persoon die opriep tot een traktorblokkade juist een LTO-er geweest

omroepbrabant.nl/…

LTO meent op basis van historisch verweven rechten uit naam van de sector te mogen praten en ziet andere partijen vooral als lastposten die de eenheid binnen de sector ontwrichten. Elke alternatieve vorm van belangenbehartiging zien ze als ondermijning van hun gezag, terwijl hun gezag al van zichzelf afbrokkelt. Jack Rijlaarsdam heeft ergens anders hier op het forum daar een heldere analyse over gegeven. Bij LTO kun je of luisteren naar een verdediging van besluiten of vertrekken als lid. Er is geen enkele vorm van democratie.

Bij de POV wordt tijdens de ALV beslist over zaken. Daar zitten inderdaad voors- en tegens aan, maar het houdt elkaar wel scherp. De tijd is voorbij dat een belangenbehartiger voor een zaal gaat staan en de boeren uitlegt waarom dat een beslissing goed voor hen is. De nieuwe generatie veehouders zijn hoger opgeleid, zijn behendiger met social media, weten heel goed hoe ze een mening moeten vormen en wat dus goed voor hen is.
achterhoeker2
@robbies was maar een voorbeeld, lto kiest voor de meest productieve manier van belangenbehartiging.
Ze moeten wel oppassen dat ze niet worden gezien als onderdeel van het probleem.
Boeren( en ik) laten zich toch niet organiseren, dan is de lto manier de beste.
jan is hobbyboer
Niet iedereen is zo enthousiast als ons Kees. Blijkbaar is er nog veel meer shit in aantocht.

telegraaf.nl/binnenland/27571125/…
George
@jan is hobbyboer
Telegraaf:
Vella wijst erop dat, hoewel het waterbeheer „over het algemeen goed is”, ongeveer de helft van de rivieren, afwateringskanalen en meren een te hoog gehalte aan stikstof en fosfaat bevat.

Dat komt allemaal hier naar de lage landen aangespoeld. 😀
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
Telegraaf:

Ik zal eerlijk zijn, ik heb alleen de kop gelezen, altijd hetzelfde gezeik.Las vorige week dat de lucht tegenwoordig zo schoon was dat er veel minder mist was 😄. Je moet wat om de krant vol te krijgen.
robotmelker
Natuurlijk niet met trekkers de weg op... maar om nu de varkenshouderijpraatgroep als voorbeeld te stellen,, gaat mij ook wel wat ver... Dat meepraten over beslissingen hangt mij de nek helemaal uit... Het is gewoon iedere keer bijgeven aan de standpunten van een ander... Nee .. dan gewoon ff de tankkraan een beetje open. Gewoon met zijn alle de schouders der onder en 10 % melk richting mestkelder.... maar ook geen melk meer importeren... klinkt toch interessant??
robotmelker
En alles wat het rvo vraagt... de laatste dag indienen.... betalingstermijn betalingsrecht overschreden... Hupsa bezwaarschrift die kant op.... Praten werkt toch niet... als we dergelijke acties op touw kunnen krijgen.... met zijn alle... worden we misschien weer voor vol aangezien. ....... zo worden we in ieder geval voor makke en gemakkelijke schaapjes aangezien
achterhoeker2
@robotmelker en toen kwam er een olifant met zijn grote snuit, en die blies het sprookje uit......
robotmelker
@achterhoeker2 werkt wat jij doet dan nu in jouw voordeel?? Of heeft iedereen een riante marge ....... en jij net niet!!??
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robotmelker:
werkt wat jij doet dan nu in jouw voordeel

Als ik op zo'n manier boer moet zijn komt het bord nog wat sneller in de tuin. Je leeft maar 1x en om dan hele tijd in allerlei juridische procedures te zitten is niet mijn droom. Dan zijn er echt leukere dingen te bedenken, tenminste voor mij.
robotmelker
@jan is hobbyboer ik bepaal niet hoe jij boer moet zijn... en inderdaad der is (zelfs op ons bedrijf ) meer dan alleen werken.... Ik geniet daar dan ook met volle teugen van. Blijft echter de vraag.... mag ik met mijn werk dan ook een riante winst hebben. Gezien de inbreng van werk, kennis, kapitaal en risico zou dan toch moeten?? Of wil ik dat alleen maar hebben en heeft de rest van de sector genoeg aan de lifestyle van boer zijn??
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robotmelker:
Gezien de inbreng van werk, kennis, kapitaal en risico zou dan toch moeten

Nee, zo werkt het niet. Er zijn genoeg domme sukkelige ondernemers die toevallig op het goede moment op de goede plaats zaten die veel meer verdienen dan de hard werkende ploeteraars. In het ondernemerschap zijn er dat soort garanties niet, dat is maar goed ook, dan was er helemaal nix meer aan. Beetje slimheid en hoop geluk zijn nu eenmaal grote factoren in het leven. BIll Gates zij ooit: life is not fair get used to it. Weg met het eeuwige ge-Calimero.

startupquotes.startupvitamins.com/post/…
+1
weurding
Quote Reactie van @robotmelker:
heeft de rest van de sector genoeg aan de lifestyle van boer zijn??

wil ze niet de kost geven 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , derogatie , europese commissie en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0