Crisis in de Melkveehouderij.

Een crisistop met banken (ABN Amro, Rabobank), diervoederproducenten en boerenorganisaties mislukte maandagnacht jammerlijk. Onder aanvoering van LTO-bestuurder Kees Romijn hadden de partijen zich opgesloten in Wageningen. Ze zouden pas naar buiten komen als er een plan lag voor de vermindering van fosfaat. Maar dat lukte niet.

,,Iedereen heeft huiswerk meegekregen’’, zegt een woordvoerster van LTO.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Laat Sharon terug komen is nu wel uit gespleeld met haar treintjes
Ze had haar werk niet af..
hans1980
Wat heb ik aan een staatsecretaris die zegt : de sector moet met plannen komen
+1
weideboer
@hans1980 wat heb ik aan prikkers die altijd maar omkijken naar het verleden(niet persoonlijk bedoeld). Braks werd vroeger verguisd, later opgehemeld...yup toen hij geen minister meer was. Zo gaat het nu eenmaal.
groeier
[@ hans1980
NZO plus de melkfabrieken zijn de enige die de boel weer recht kunnen krijgen, de overheid en andere partijen zijn dan ook verplicht om mee te werken, dus moeten ook alle een bijdrage leveren.
+5
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @groeier:
verplicht

D'r is niemand iets verplicht. D'r is ook een vrij grote groep die net zo lief zonder derogatie verder gaat. Ik neig ook die kant op. Zaak moet eerst ontploffen om weer een gezonde sector te krijgen. Wat er nu gebeurd is pappen en nathouden, waarbij veel veehouders de strop van de volgende ongein al om hun nek hebben hangen, het moddert van crisis naar crisis, en vanwege de wankele toestand van veel bedrijven is elke crisis ook meteen weer bedreigend voor het voortbestaan van die bedrijven. Dat heeft toch nix met ondernemen/boeren te maken, dat is overleven.
kuilhapper
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Zaak moet eerst ontploffen om weer een gezonde sector te krijgen.
Leg dat is uit, want daar zit geen logica in namelijk...
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @kuilhapper:
Leg dat is uit, want daar zit geen logica in namelijk
Da's toch reuze simpel, d'r zijn teveel koeien die voor teveel sores (melkprijs, fosfaat etc etc.) zorgen om op een normale manier te kunnen boeren en er ook nog iets aan over te houden. Door kaasschaaf methodes (iedereen wat minder) worden alle bedrijven er slechter van, door met de botte bijl er door heen te gaan vallen de zwakke broeders om. Eerste 5 jaar is er geen lol aan, maar hopelijk wordt het daarna beter.

Maar als jij een beter plan hebt dat langer dan 1 jaar vooruit kijkt (max. horizon van gemiddelde LTO plan), dan hoor ik het graag.
+1
de Tank
@jan is hobbyboer En na de ontploffing verandert de hele wereld waarbij iedereen precies doet wat goed is en er ontstaat dan geen crisis meer?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de Tank:
En na de ontploffing verandert de hele wereld waarbij iedereen precies doet wat goed

Zonder derogatie of een GVE eis per ha worden de huidige excessen wel flink ingeperkt.
+1
Coen
@groeier , NZO zou zich hier niet moeten bemoeien, komt alleen maar drama van.

kan mij de melkquotering nog heel goed heugen, wat een drama's zouden er ontstaan vanwege onderbezetting op alle bedrijven maar 't Het nog nooit, nog nooit zo donker west of 't wer altied wel weer licht
groeier
@Coen
Het gaat meer om de melkfabrieken ongeveer op een lijn te krijgen, dat is de laatste kans om derogatie te behouden en weer onder fosfaatplafond te zakken. Anders gaat de overheid of Brussel dingen opleggen wat geen een melkveehouder wil. Dus pak nu de kansen samen met de zuivelverwerkers aan.
+1
Rondhus
@groeier zou het idd zo slecht zijn als brussel hier dingen op zou gaan leggen. Heb ik mijn twijfels over. Meestal is het land zelf die de regels van brussel te strak inbouwt in hun beleid. Of juist te ruim
buorman
@Coen
Net nog even gekeken, maar het is toch echt donker hoor, hooguit een mistig maantje
+1
arie.j
Kees als krachtige leider die de zaak wel eens even goed op poten zet, dat zie ik helemaal niet.
Trouwens wie zou het wel kunnen, verdeeldheid alom.
Puinhoop met dat hele fosfaatverhaal.
En wie denk dat het daardoor beter wordt, zoals iemand in een reactie hierboven, die ziet ze vliegen.
achterhoeker2
Eens met jih de boeren op zandgrond moeten bloeden voor de collega's op klei en veen.
+2
arie.j
Quote Reactie van @achterhoeker2:
ens met jih de boeren op zandgrond moeten bloeden voor de collega's op klei en veen

Het omgekeerde is waar man, op vee en klei moeten de boeren straks bloeden omdat er op zand te veel vee is, en het grondwater niet overal in orde.
Eerder is het waar dat die collega's van je op het veen en klei alleen derogatie verdienen, en dat zonder fosfaatrechten,
pieta
@arie.j Volgens mij zijn op de meeste derogatiebedrijven op het zand de nitraatgehaltes gewoon prima in orde. Dat ze op de een of andere manier in bepaalde gebieden van NL meer uitspoeling hebben op bouwland, wellicht veroorzaakt door een te grote hoeveelheid mest, ligt volgens mij meer aan het gebrek aan een goed systeem en controle daarop dan aan de derogatiebedrijven op het zand.
arie.j
@pieta
Op zand hebben ze 230 gekregen ipv 250, dat was omdat het niet overal in orde was.
Verder weet ieder dat de intensieve veehouderij voornamelijk op de zandgebieden zit en dat daar de melkveebedrijven ook wat intensiever zijn.
Niet om nu te wijzen, maar wanneer veen en klei gebieden apart was, dan was er voor dat gebied helemaal niets aan de hand met Brussel.
Dus om nu te gaan roepen dat ze op de zandgrond moeten bloeden voor veen en kleigronden klopt helemaal niet.
weurding
@arie.j wij zitten ook op zand en gewoon 250kg hoor
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
wij zitten ook op zand en gewoon 250kg ho

Dat kan volgens RVO alleen als je woont buiten de provincies N-Brabant ,Limburg , Gelderland, Utrecht en Overijssel.
Dat zal wel als reden hebben dat daar veel minder dieren zijn per ha en dat daar de monsters ook op het zand ruimschoots voldoen.
+1
klompen
@weurding haha vandaar het overschot 😉
pieta
@arie.j In de gebieden waar de derogatie is gekort voldeden volgens mij voornamelijk de bouwlanden op bedrijven zonder derogatie niet. Logischerwijs word je daar als derogatiebedrijf dan voor gestraft.
Voor wat jouw redenatie betreft zouden we dan ook op klei en veen maar terug moeten want dat heeft er ook niets mee te maken.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
In de gebieden waar de derogatie is gekort voldeden volgens mij voornamelijk de bouwlanden op bedrijven zonder derogatie niet. Logischerwijs word je daar als derogatiebedrijf dan voor gestraft.Voor wat jouw redenatie betreft zouden we dan ook op klei en veen maar terug moeten want dat heeft er ook niets mee te maken.

Reden was het volgende: (ik knip en plak)
Het onderscheid in de hoogte van de derogatie wordt gemaakt omdat in het zuidelijk zand- en lössgebied de grondwaternorm voor de nitraatrichtlijn van 50 mg nitraat per liter nog niet wordt gehaald. In het centrale zandgebied, Overijssel, Gelderland en Utrecht, wordt de norm van de nitraatrichtlijn te veel op individuele meetpunten overschreden, aldus de Europese Commissie.
--
Dat is toch meer dan duidelijk?
pieta
@arie.j Ja wie tekort bij een riooloverstort zit heeft een te hoog fosfaatgehalte in het bovenste water.
Als je nou leest wat ik schrijf en me gelooft dan kun je lezen waar de problemen op het zand zitten. En dat is niet op het grasland op derogatiebedrijven.

De meeste overschrijdingen zitten nog in oostelijk/zuidelijk zand en löss.
Echter, nu kijkt men ineens extra naar de bedrijven die de norm nog wel overschrijden. Daar zitten ook graasdierbedrijven bij met heel andere bedrijfsvoering dan melkvee. Dat is wel heel vervelend.

Bovenstaande is een kopie van een reactie van Wiebren ongeveer 2 jr geleden. Veruit de meeste bedrijven voldeden aan de norm.
achterhoeker2
@arie.j het is meer dan dan die 230 kg n tegen 250.
Bedrijven op zand verbouwen mais mag nu veel minder, dus ook land verhuren voor aardappelen kan ook nauwelijks meer.
Er is daar in het derogatie debat te weinig aandacht voor .
brabo
@arie.j
zo dwaas vind ik die opmerking toch nog niet.
op zand heb je vaak meer last van te weinig vocht ten opzichte van klei en veen, en daarom wil het er ook gemiddeld slechter groeien. Als we dan met zijn alle nog minder mogen bemesten dan hebben daar de zandboeren meer last van.

en niet te vergeten zitten op de zandgronden gemiddeld genomen de bedrijven die beter uitkomen met de BEX / KLW, oftewel, ze gaan beter om met de fosfaat. Als heel Nederland zandgrond zou zijn dan zou daarom de forfaitaire norm een stukje lager zijn
+1
arie.j
@brabo Het gaat over nitraat in het grondwater weet je nog wel?
Niet of jij rekensommetjes maakt.
De feiten zijn gewoon helder wat dat betreft, dat zoiets jou ,pieta en anderen niet goed uitkomt kan ik ook niet helpen, het is niet anders.

(klik om te vergroten)

Nitraat in grondwater
Farmer_
@arie.j Het is net als wat Trump zei over het klimaat verdrag, het is een Hoax, net als dat hele fosfaat gedoe.
cs-agrar
Quote Reactie van @Farmer_:
klimaat verdrag, het is een Hoax

verdrag misschien wel, maar die opwarming gebeurd wel kalm aan. Het past Trump ook wel heel best om zoiets te zeggen heb ik het idee, net als meeste "oplossingen" voor fosfaat hier aangedragen
brabo
Quote Reactie van @arie.j:
Het gaat over nitraat in het grondwater weet je nog wel?

tja dat weten we, maar we zitten nu toch met een aanpak op fosfaatgebied en dan blijf ik bij mijn vorig standpunt
achterhoeker2
@brabo Als sector moeten we solidair zijn , maar wat als zandgrond nog strengere voorwaarden krijgt ( in ruil voor derogatie) dan ze nu al hebben?
Zullen de collega's op klei en veen dan zeggen allemaal de zelfde voorwaarden?
Zullen ze dan solidair zijn?
Weet het antwoord al....
pieta
@arie.j De feiten zijn wel helder maar naar wat er achter zit wil jij niet kijken. Wiebren heeft indertijd benoemd waar de problemen zaten en daar worden we allemaal voor bestraft. Als de uitspoeling op bouwland te hoog is moet je dat aanpakken. Als de uitspoeling op niet-melkvee graasdierbedrijven te hoog is moet je dat aanpakken.
arie.j
@pieta
Brussel stelt als eis dat het nitraatgehalte overal onder de 50 zit, daar draait alles om .
Verhalen over uitspoeling op bouwland ? Hoe komt het dan dat kleigrond geen probleem heeft?
Wanneer er op zand verschil zit tussen bouw en grasland is dat het probleem daar.
Maar val daar geen boeren op veen en klei mee lastig
pieta
@arie.j Lees je eigen reactie eens terug Arie. Jij wilt (het voor Brussel kleine) Nederland wel verdelen zoals het jou uitkomt, zand, loss, klei en veen terwijl volgens wat je zelf schrijft elk meetpunt moet voldoen. Maar als ik dan zeg als het op het zand op gras goed is en bouwland niet dan kunnen we ineens niet meer verdelen.
hans1980
We missen een ministerie van landbouw
+9
weurding
Verdorie, hadden ze romijn en consorten eindelijk opgesloten heeft weer iemand de deur op een kier gezet 😁
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
ze romijn en consorten

Die Romijn heeft de Germanen overwonnen en nu zitten wij ermee.... 😄
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @weurding:
hadden ze romijn en consorten eindelijk opgesloten heeft weer iemand de deur op een kier gezet
Was kast zonder slot..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , fosfaat en telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
3.098