Kritische kanttekeningen afzet dikke fractie

Moet u mest afzetten op basis van stikstof? Dan zet u met dikke fractie onbedoeld veel fosfaat af. Het is dan de vraag of mest scheiden voor uw bedrijf wel de juiste keuze is. Dit concludeert Alfa Accountants uit berekeningen. De administratieve regels verdienen ook aandacht.

Deel dit topic

Reacties

tok achterhoek
Hoe moet het dan wel. Hier ook op basis van N en fosfaat is nauwelijks nodig
+1
Nick83
Mest afvoeren voor de N is eigenlijk gewoon een ramp. Scheiden is geen optie, niks nieuws wat Alfa hier naar buiten brengt. Bij gewoon afvoeren maak je het zo af en toe mee dat er vrachten tussen zitten waar maar amper 3 N in zit. En dat met die prijzen van nu, da mest afvoeren is een duur lapmiddel, je moet er gewoon naar toe dat je voldoende grond onder je beesten heb. Is ook niet gratis, maar dan weet je van te voren hoeveel je plaatsen mag. Scheelt een hoop gezeik.
Greidboer
Toch is afvoeren voordeliger dan grond kopen voor 60.000 euro/ha. Zeker als je het redelijk in de buurt kunt plaatsen.
verbi
@Greidboer Hier in het zuid oosten kun je onder de 70000 thuis blijven en inderdaad kun je beter mest afvoeren dan grond kopen , is al jaren zo.
Nick83
Quote Reactie van @verbi:
Toch is afvoeren voordeliger dan grond kopen voor 60.000 euro/ha.

Ja, begrijpelijk, zou raar zijn als da niet zo zou zijn. Maar grond geeft ook een stukje rust. Zoals ik eigenlijk ook al zei. Daar moet je dan ook een beetje waarde aan hangen.
amor
@verbi ik zou zeggen bel je bank of ze willen financieren voor €60.000,-
Kon nog wel eens tegen vallen.
Je moet het ook maar willen. 😊
+2
verbi
@amor De vraag is niet of de bank het wil de vraag is of ik het wil en voor dat soort bedragen ga ik geen grond kopen en die rust heb ik toch wel want ik kan het niet rond gerekend krijgen. Maar ieder zijn mening.
vanloon
@verbi Rust ? Ik hoop dat je genoeg grond ,geld en voer hebt en niet teveel mest hoeft aftezetten/verwerken want anders wordt je ook arm dit jaar.
Jij zit zuid Nederland en hopelijk niets verzopen aan gewassen , dan heb je misschien genoeg voer.
Bij ons in de andere kant van zuid Nederland is het allemaal geen halleluja.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @verbi:
want ik kan het niet rond gerekend krijgen.

Een koe kopen stalbouwen Voer kopen mestafzetten en 25 cent de liter ontvangen
Leukte je wel om rond te reken ?
verbi
@MTSTAMMINGA Beetje korte termijn denken had ik van jouw niet verwacht. Die 25 cent is op dit moment en dan heb je gelijk, maar als je het met deze prijs nog 2 jaar uit kunt houden mag ik voor iedereen hopen dat de prijs ook anders is. Ofwel anders gezegd kijk eens op de wat langere termijn dan ziet het er gemiddeld beter uit.Als dit nog 4 jaar duurt dan houdt toch niemand het vol.
Nick83
Quote Reactie van @verbi:
voor dat soort bedragen ga ik geen grond kopen en die rust heb ik toch wel want ik kan het niet rond gerekend krijgen.

Da riep men 30 en 40 jaar geleden al toen de grond nog onder de 10.000 guldens zat.
+1
Wilbert
Ooit bekeken of het verbeteren van het rantsoen (energie / eiwit) de stikstof excretie kan verlagen? Forfaitair door lager ureum in de melk of met bex door meer vem, minder N? Overall zou dat beter kunnen uitpakken, zeker met deze lage melkprijs en hoge mestafzetkosten.
Nick83
Quote Reactie van @Wilbert:
Ooit bekeken of het verbeteren van het rantsoen (energie / eiwit) de stikstof excretie kan verlagen?

Eigenlijk maar gerommel in de marge ... En elk jaar weer opnieuw maar weer afwachten waar het op uitkomt. En kan zomaar wezen dat ze volgend jaar de rekenregels weer wat veranderen, hupakee, sta je weer met lege handen ...

En als je jaar op jaar gunstig uitkomt, word je beloond met een paar leuke fijne controles, waarbij ze net zo lang zoeken totda ze tuurlijk toch wat gevonden hebben.
+1
guldner75
Het ergste vind ik nog dat hoe meer N je moet afvoeren, deste meer kunstmest je mag aankopen, das toch ook gewoon stikstof .......(die had ik zelf ook al ......)
+3
Dre van Helmond
Het Stikstof probleem is een groter probleem als de fosfaat.
We hebben in de huidige veehouderij te veel stikstof verliezen.
Er is ook nooit iets aan gedaan omdat alleen fosfaat telde

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stikstof , fosfaat en dikke fractie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
7