Gaat dit wel goed?

Afgelopen zaterdag een column in Melkvee van Frank Verhoeven van boerenverstand.

hierin zet hij grootte vraagtekens bij het plan van Friesland Campina om 1000 melkveehouders te helpen aan een mono-vergister om zo energieneutraal te gaan produceren.

Hij maakt zich dan ook ernstige zorgen wat er met de grond gaat gebeuren door het gebruik van Digistaat op de gronden.

Hij vraagt zich dan ook af of het hele gebeuren wel past bij het slogan van RFC "Het zit in onze natuur.

Deel dit topic

Reacties

+3
puddingbroodje
Ik heb de column nog niet gelezen maar ook ik maak me erg grote zorgen over het vergisten van al onze mest!
het verbranden van OS maakt van mest een soort kunstmest met als slachtoffer de bodem op onze bedrijven!
300000 uitgeven aan iets waarvan de rentabiliteit uiterst discutabel is lijkt me geen goed idee! verder is weidegang en vergisten een slechte combi!
spotmelker
Vraag Prof Fink-Gremmels van UU maar om een reactie van gebruik van digistaat op grasland. Vooral goed voor de mycotoxines.
+1
oldhuus
Ja de hele Kringloopwijzer-kliek is op school nooit verder gekomen als NPK en 1+1 is 2. Dat het in de natuur iets gecompliceerder ligt, de bodem heeft een groot gebrek aan C, en vooral dat haal je er met een vergister uit.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: de bodem heeft een groot gebrek aan C

DTOT zou zeggen: ze bint hardstikke gek eworden (en geliek hef he).
gaitoetklooster
Fc moet melk verwerken/vermarkten en een meer uitbnetalen , en de mest moet op de grond, en denormen omhoog, en het niet bestaande /probleem is toch opgelost > KOM DER MAAR IN FC EN DE JAKNIKKERS VAN LLLLLTOOOOO. o wat is fosfaat toch een probleem, EN VANDAAG OOK WEER VERREKTE VEEL METHAAN IN DE LUCHT OF NIET LTO BESTUURDERS,o o o wat een probleem.
+1
Boerenverstand
De ZLTO - Huijbers maakt het nog mooier: Karton uit stront: nieuweoogst.mobi/scripts/edoris/… Typisch dat alle oplossingen altijd gezocht worden in nog meer investeren...blijkbaar moet de agro-industrie ook altijd wat kunnen verdienen. De boereneconomie is zeker in het zuiden al vele jaren niet meer leidend.
jan w
Vorige week vertelde mij iemand die bij het nvwa werkt.
Digistaat op je land geeft ene grote bak met ellende.
josl
Frank stelt de juiste vraag. En daar is vast ook wel een antwoord op te krijgen. Er is nog weinig ervaring met monovergisters-mest, vooral met co-vergisters en ik denk niet dat je het eindproduct met elkaar kunt vergelijken.
Monovergisting is nog nooit rendabel geweest omdat die C zo moeilijk uit de mest te krijgen is zal dat ook niet worden als de beloning alleen moet komen uit de energieopwekking.
m uut m
Dan moet je er ook niet aan beginnen want wat is dan het voordeel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's campina , melkvee , friesland , natuur , grond , vee , melkveehouders , rfc , friesland campina , vergister en digistaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
9