Illustratie van: international533

Biologische bedrijven zijn afhankelijk van de gangbare landbouw

Een nadenkertje voor wie wil overstappen:

Interview met Agrobioloog en Afrika-kenner Breman: Ik heb niets tegen biologische landbouw als er mensen zijn die daar de benodigde hogere prijzen voor willen betalen. Ik word boos als het als duurzame oplossing voor het wereldvoedselprobleem gepresenteerd wordt.

Ik heb nog geen gesloten biologisch bedrijf ontdekt en ik heb er heel wat bezocht. Nog steeds hoop ik stiekem op een wonder, ook al weet ik dat het niet kan bestaan. Biologische akker- en tuinbouw heeft heel veel organische mest nodig om de productiviteit te halen die nodig zijn om rendabel te produceren. Dat komt, als het goed is, van biologische veehouderij.

De bedrijven die ik in de loop van de tijd bezocht heb, moeten altijd stro van elders bijhalen en zelfs met voer moeten ze sjoemelen. Dat voer wordt tegenwoordig veel van natuurterreinen verkregen, waar - om mooie bloemrijke vegetaties te handhaven - twee keer per jaar gemaaid wordt. Stro of voer komt van buiten het bedrijf. Biologische bedrijven hebben nooit een gesloten kringloop en zijn zelfs afhankelijk van de gangbare landbouw.

Meer: foodlog.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

jorisdriepinter
Klopt. Ze zijn altijd hectares nodig van natuurorganisaties die ze kunnen verschralen. Anders loopt het plaatje niet rond.
Nico96
Die hectares zijn er gewoon, niks mis mee, er zijn meer gangbare bedrijven die dat ook doen.
arjan_kok
Biologisch krachtvoer bestaat nog steeds voor flink deel uit nietbiogrondstoffen
Nico96
Dat is niet waar, alleen mineralen zijn nog niet biologisch.
cjw73
Ze betrekken om voer en mest uit het reguliere circuit.
Nico96
@cjw73 voer is 100 % biologisch, en alle mest van biologische boeren moet verplicht afgezet worden bij andere biologische bedrijven. Aangevoerde mest moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld niet van intensieve veehouderij afkomstig zijn.
+1
cjw73
Ik bedoel ruwvoer en geen krachtvoer. Zodra er geen biologische ruwvoer is mogen ze gewoon nemen en dat is met mest net zo.
brabo
Quote:
@Nico96: voer is 100 % biologisch

dan wil ik je toch even uit die droom halen.
Ik ken een biologische veehouder die voer bij koopt van reguliere boeren, gewoon omdat hij aan biologisch ruwvoer niet aan kan / wil komen.
+1
Nico96
@brabo Ik boer al jaren biologisch maar dit is nieuw voor mij. Naar mijn weten is dat niet mogelijk, tenzij het een perceel betreft dat in omschakeling is naar biologisch.
pieta
@Nico96
Ik hoor ook wel eens wat anders. Maar dat zijn dan meer dubieuze transacties.
Nico96
@pieta Precies.
brabo
@Nico96
ik ken de verkopende veehouder heel goed en heb dit van hem zelf gehoord.
En hij is absoluut geen bio of in de omschakeling.
Nico96
@brabo
Dit kan dus niet door de beugel, de controle door Skal is dus niet waterdicht. Als deze boer tegen de lamp loopt heeft hij grote problemen.
arjan_kok
Naar de bio akkerbouw gaat iniedergeval behoorlijk veel gangbare mest
Nico96
@arjan_kok 65 % moet biologische mest zijn, vorig jaar was dat 60 % dus het schuift steeds meer op richting 100 %.
Een goede zaak, maar het moet er wel zijn.
cjw73
@Nico96
Mijn buurman is ook biologisch en hij krijgt elk jaar mest van mij via officiële wegen.
Nico96
@cjw73
Dan zal hij onder de 35% gangbaar blijven.
Nico96
Het artikel gaat over landbouw in Afrika, over de landbouw in West Europa staat oa het volgende:
"Biologisch is iets voor de rijkere bevolking in hoge-inkomenslanden en zorgt wat hem betreft voor iets goeds: een beter inkomen voor de boeren die hen bedienen."
lcoumanshetnetnl
Je kan het ook omkeren gangbare landbouw gaat steeds meer leren van biologische landbouw effe terug schakelen helemaal niet zo moeilijk beter tenhalve gekeerd dan tenhele gedwaald
Marco de 1ste
Juist, Ganbaar gaat bio rechts voorbij. Bio moet een tandje bijschakelen om onderscheidend te zijn. Zie weidegang en gebruik kunstmest.
Outside-r
Je kunt het ook anders zien: biologische landbouw geeft nu al het signaal dat er teveel mensen op de wereld zijn om te voeden, maar ook met gangbare landbouw loop je in de toekomst tegen dit probleem aan. Misschien is het beter om nu dit signaal op te pikken ipv kop in het zand steken tot het te laat is.
brabantboer
Klopt, het stelt allemaal niet zo veel voor dat biologisch....... Ik zou zeggen maandagmorgen om 8 uur kun je het regelen. Bestel je kunstmest af, ruim je medicijnenkast leeg en bestel niets meer bij de dierenarts, gooi je derogatie overboord en koop een wiedeg voor de mais omdat gewasbeschermingsmiddelen meer mag gebruiken.

succes
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabantboer: ruim je medicijnenkast leeg en bestel niets meer bij de dierenarts,

Waar is dat voor nodig? Info van Skal: "U gebruikt bij voorkeur natuurlijke en homeopathische geneesmiddelen. U mag onder verantwoording van de dierenarts een regulier geneesmiddel of antibiotica gebruiken. De wachttijd moet u verdubbelen."

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , stro , voer , biologisch en kringloop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
5