Hoe krijg ik het aantal te halen koeien zo laag mogelijk? (lely 's)

Hallo,

Sinds een tijdje ben ik herdemanager op een melkveebedrijf in het buitenland, ik heb wel vaker gewerkt met melkrobots en ben inmiddels wel fan van het melken met een robot. Altijd maar een klein koppel te halen koeien, en heb het alleen maar soepel zien lopen. Totdat ik op het bedrijf kwam waar ik nu werkzaam ben. Het bedrijf draait inmiddels een klein 1,5 jaar met de lely A4's en het valt mij op dat er extreem veel koeien aangedreven moeten worden. (Tot wel ruim over de 30 procent van de koppel per dag) En ik vraag mij af wat wij hier verkeerd doen en wat ik er aan kan doen om dit te verbeteren?

Aan het voerhek voeren wij voor 25 KG melk aan krachtvoer, bij een melkgift van 32 Liter. De rest kunnen ze dus in de robot halen.
Koeien worden structureel vanaf 12 uur tussenmelktijd tweemaal daags opgehaald.

Voor vragen sta ik altijd open, en ik hoop uiteraard op antwoorden en misschien wel de oplossing?

Met vriendelijke groet,

Jelle Velthuis

Deel dit topic

Reacties

newholland6640
Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat de al gehele gezondheid goed is van de koppel. maar dat zal met 32 kilo melk wel goed zitten.

Je moet ze in de robot wel blijven voeren. Ook de oudmelkte koeien toch wel z`n 2 kilo. Anders gaan ze het niet doen.

Verder moet je af van het structureel ophalen na 12 uur.

Bij het inmelken wordt je geleerd dat je koeien uit het ritme moet halen. Met het structureel ophalen geef je ze juist weer een ritme. Die koeien wachten wel totdat ze opgehaald worden.

Dit is mijn visie erop. Er zullen vast mensen zijn die er anders over denken.
shoveltje
Voer je wel voldoende struktuur? niet te suikerrijk rantsoen.
Jelle Velthuis
Structuur mag het probleem niet zijn, er wordt 40 gras/luzerne en 60 mais gevoerd.
hans1980
Heb je het idee dat ze teveel worden opgehaald , heeft dat bedrijf een wachtruimte (vaste) ?
Jelle Velthuis
Bij het personeel is duidelijk dat er niet meer koeien in de wachtruimte mogen dan nodig is, omdat 1 van de twee robots per groep dan bezet is, en dit de andere koeien weer ophoudt om te gaan melken.
Nico96
Dit is me niet duidelijk, heb je geen split entry?
Jelle Velthuis
@Nico96
Nee, op onze robots zitten automatische hekken van lely, overdag is alles open en wanneer er koeien gehaald is zijn de hekken omhoog en is het gewoon looppad. Dus wanneer er koeien gehaald worden zijn de hekken omlaag en kunnen de koeien er niet in of uit.
Jelle Velthuis
Ik had zelf ook het idee dat het met het structureel ophalen te maken had, het dingetje is dat er op moment 16 uur per dag koeien gehaald worden, in verband met de grootte van de koppel en natuurlijk het aantal dieren welke gehaald moeten worden. Ik wil het zelf eens proberen om de koeien die geweigerd of mislukt worden eens te laten lopen, omdat die zelf wel naar de robot komen alleen op de verkeerde tijden. En dan wil ik de koeien welke vaker mislukken, of waar de tussenmelktijd te hoog wordt wel gewoon ophalen.
gaitoetklooster
Ik heb geen robot, kheb vaak het idee dat men er toch meer werk mee heeft dan dat men toe geeft, knap dat jij hier zo helder over bent, en dan straks dit probleem opgelost dient zich het volgende weer aan, heb je over bezetting ?
Jelle Velthuis
Het is net hoe je met robots werken kunt en wat je al weet betreft het omgaan met robots. Ik ben 20 jaar en kom van huis uit niet van een melkveebedrijf, ik kom dus eigenlijk ''net kijken''. Ik wil hier graag open over zijn omdat het een onderwerp is welke ik graag opgelost wil hebben. Zo was ik afgelopen weekend bij een boer, ook in Duitsland, welke van de 400 koeien maar 2!! koeien op hoefde te halen. Ik heb zelf meegekeken in de computer, en dit was de orde van de dag op dit bedrijf.
Overzetting wordt nu niet aan gedacht, wij melken 850 koeien op 16 robots, en in de stal is ruimte voor 1150 a 1200 koeien. Momenteel zitten wij dus op 54 koeien per robot en is er nog genoeg ruimte.
hans1980
@Jelle Velthuis
was op dat bedrijf met 400 koeien geen wachtruimte? / split entree ?
Jelle Velthuis
@hans1980
Nee daar werken ze met buizen, verder ook 100% vrij verkeer. Wanneer er koeien gehaald worden gaan de buizen er voor en als er geen koeien in de wachtruimte hoeven, zijn de buizen er ook voor weg en is het gewoon gangpad.
jan w
Denk dat je af moet van dat koeien halen.Die koeien zijn er gewoon aan gewend dat ze worden gehaald. Laat ze een dag lopen en dan alleen s'morgens die koeien ophalen die nog niet weer in de robot zijn geweest en s'avonds ook. Of probeer op zondag of zo het ophalen eens een keer over te slaan.
Marco de 1ste
Waarschijnlijk heb je de koeien geleerd dat ze gehaald moeten worden. Haal ze een dag niet op. Kijken of ze van zelf komen. Heb ik ook gedaan was er nog drukker mee dan dan in de put melken. Brok in robot is wel noodzakelijk dat ze komen. Ik haal nu alleen de vaarsen de rest komt vanzelf.
Jelle Velthuis
Ik ben bang dat ze inderdaad denken van we worden wel gehaald. Ik ga voorstellen aan de eigenaar om het is te overwegen de koeien een dag te laten lopen. Plus dat er gemolken wordt in 8 groepen, heb je de dagen er op mooi de tijd om te wisselen in groepen met het ophalen, zoals het nu gaat is er eigenlijk een vaste volgorde.
jan w
Hoe bedoel je 8 groepen?

Hoe deel je de koeien in per robot?
Elke 2 robot's een groep koeien of hoe moet ik dat zien?
Jelle Velthuis
@jan w
In de stal staan 850 koeien verdeeld over 8 groepen met voor elke groep twee robots. 54 koeien per melkrobot dus.
jan w
@Jelle Velthuis
Heb je verder ook nog een verdeling per groep, bv een vaarzengroep een nieuwmelkte groep o.i.d.
Ik zou dan ook een verschil gaan maken in het aantal koeien per groep, op de nieuwmelkte koeien groep het aantal wat minder en op de oudmelkte groep kunnen er dan wel 60 a 65 per groep.
Jelle Velthuis
@jan w
De groepen zitten nu nog allemaal door elkaar heen. Misschien dat er in de toekomst nog iets geselecteerd wordt, maar eerst moet dit verholpen worden.
hans1980
Hoeveel melkingen / koe word gehaald ?
Jelle Velthuis
Zit nu krap rond de 2,4/2,5 melkingen
jan w
Dat is met dat aantal koeien per robot gewoon te laag. Moet je eigenlijk met gemak de 3 melkingen kunnen halen.

Wordt er altijd gewerkt met de wachtruimte, blijven daar bepaalde koeien niet in rondhangen en of tochtige koeien die daar blijven klooien?
Jelle Velthuis
@jan w
En precies dat probeer ik mede met deze vraag te bereiken. Ik zou graag rond de 3,5 melkingen zien!
robotboertje
Wij melken ook met A4's, het inlopen is magnifiek, dus ze willen er in principe ook graag in volgens mij. Ben recent op het bedrijf geweest waar je werkt; stal is super. Voer wordt erg regelmatig aangeschoven door de Juno's, looplijnen zijn perfect. Roosters voor de robots voorzien van Veld-v vulling, hier willen ze graag zijn!

Wat mij opviel was de 'slapheid' van het rantsoen. Ik zou er gezien de wijze van voeren (freesmengwagen Strautmann) voor kiezen eens een kilo stro of halve kilo koolzaadstro aan toe te voegen.
Verder is het idd een idee om koeien het ook eens 'uit te laten zoeken'.
Dat was voor ons in begin ook wennen. Maar als een koe gewoon goede pensvulling heeft, niet mank loopt en verder weinig afwijkend gedrag van ongenoegen vertoont, heeft ze gewoon wel zin in Brokjes en zal ze gaan!
Beloon jezelf dan de volgende ochtend eens door die koeien op te gaan zoeken in het systeem en te achterhalen wanneer ze 'uit zichzelf' zijn gegaan. Hiermee kweek je vertrouwen voor jezelf!

Robotmelken kan echt super zijn, maar als het niet loopt behelst het je hele dag. Melken hier per robot rond 2200 kg. per dag en als de koeien het lekker doen, zijn we per robot 20 min. per dag kwijt aan werk.
Met zieke koeien ben je gewoon altijd drukker, zeker ook als je met een robot melkt. De 10-90 regel gaat dan altijd op (10% vd koeien vraagt 90% vd tijd.)

Succes ermee!

Als tip; vraag binnen Lely eens naar Frank vd Staak, deze heeft enorm veel kennis en is volgens mij gespecialiseerd in management van grote bedrijven.
jan w
@Jelle Velthuis
Ik zou toch ook wat aan de indeling van de groepen gaan doen. Nu ben je in elke groep met de koeien aan het trekken , als je de nieuwmelkte koeien en de vaarzen in een aparte groep zou doen , kun je de aandacht meer op die groepen richten.

Naar mijn mening is 3,5 melkingen gem. te hoog.
De nieuwmelkte koeien mogen eigenlijk niet meer dan 4 x komen, dit om te veel speenbelasting te voorkomen en voor de oudmelkte is 2 x ook voldoende.
Jelle Velthuis
@robotboertje
Bedankt voor de tips, het uit laten zoeken ga ik de komende week voor stellen, het zij ik nu thuis in NL ben. Het stro zal ik ook eens voorstellen. Betreft de slapheid van het rantsoen, dit verschilt erg veel per voerder. De een mengt wat langer dan de ander. Koolzaadstro zou inderdaad een mooie aanvulling zijn.
hans1980
@Jelle Velthuis
Wanneer je zegt dat je 32kg melkt denk ik dat het wel meevalt met structuur voorziening ook al door het feit dat er luzerne inzit
Jelle Velthuis
Quote:
@undefined: Ik zou toch ook wat aan de indeling van de groepen gaan doen. Nu ben je in elke groep met de koeien aan het trekken , als je de nieuwmelkte koeien en de vaarzen in een aparte groep zou doen , kun je de aandacht meer op die groepen richten.

Het is zeker een idee, en denken er ook over om misschien de koeien te gaan selecteren op melkgift, zodat de koeien met 20 kilo een rantsoen kunnen krijgen met minder krachtvoer aan het voerhek. Zo houd je ze lustig om in de robot te komen en het bespaard in de voerkosten.
+1
Jelle Velthuis
@hans1980
Het einde van de vooraad luzerne komt nu langzaam in zicht, en luzerne wordt dan vervangen door gras van de derde snede. Dan wordt de structuur voorziening zeker al minder. Wel is het zo dat er afgelopen jaar maar drie snedes gemaaid zijn in verband met de droogte. Het heeft redelijk lang op stam gestaan en sommige grasplanten hebben al gebloeid, als ik zo naar de kuil kijk. Plus het feit dat het bijna allemaal natuurweide is verwacht ik dat er nog een redelijke structuurwaarde in zit. Het is nog afwachten hoe de stapel hierop gaat reageren. In ieder geval zal die halve kilo stro niet schaden, ben ik van mening.
lkool
Klauwgezondheid is op orde neem ik aan?
Nog andere suggestie: heb je het idee dat ze een hekel aan het robot bezoek hebben? Maw, kun je ze er naar jouw idee moeilijk in krijgen?
Je kunt ook denken aan stank, herrie of andere afleiding?
Trappen ze onder het melken? Pulsatie / vacuum ok? Tepelvoeringen?

Is het bij alle groepen hetzelfde, of zit er nog verschil tussen de groepen?
Jelle Velthuis
Klauwgezondheid is redelijk op peil. Heb niet het idee dat de koeien echt een hekel hebben aan het bezoeken van de robot zelf, als ze eenmaal in de wachtruimte staan heb je er af en toe een keer een of twee die je er even in moet drijven, maar dit zijn vaak ook de vaarzen. De koeien zijn rustig in de robot en zijn niet alert op vreemde dingen, hier is dus niets ernstigs aan de hand.

Onderhoud aan de robot is onlangs geweest, hier hebben ze niets speciaals gevonden. Vacuum is goed en de pulsatie is ook in orde. Tepelvoering vervangen komt er aan maar hierbij is het ook niet het geval dat we ver over de 2500 melkingen zitten.
Harry K
Je structuurverhaal betreffende de voeding is niet onderbouwd.
Begin maar eens met het tellen van de herkauwslagen, en dat gedurende meerdere dagen i.v.m. die verschillende voerders. Stop met rekenen, begin met kijken.

En wanneer er verder beslist geen gebreken zijn idd die ophaalroutine tackelen.

Vind het overigens maar een slecht systeem wanneer de wachtruimte de loop van de overige koeien belemmert. Dat motiveert immers de boer om deze wachtruimte weer zo snel mogelijk leeg te willen hebben, en die koeien er dan het liefst handmatig door te jassen. Dat moet vast anders in te vullen zijn met een split-entry.
Jelle Velthuis
Lely meet zelf de herkauwactiviteit, deze houd ik goed in de gaten en zit altijd ruim boven de 400. Zelf kijken is natuurlijk ook heel belangrijk!
horstink
Ik ga met het rantsoen stoeien wanneer ik onder de 450 kom, want dan begint het aantal haalkoeien op te lopen. Zit nu rond de 500 en behalve een enkele oudmelkte koe die nauwelijks krachtvoer krijgt of een verse vaars hoef ik momenteel niets te halen....
Jelle Velthuis
@horstink
Minimum is bij ons 450, ik ga hier eerst nog niets aan veranderen, zo lang het met het ophalen nog niet goed loopt. Maar als ik dit zo lees kunnen we een streven van 500 wel gaan hanteren.
+1
janv
Niet alles tegelijk veranderen,eerst wat hier ook al genoemd is ,de ophaal koeien een dag niet ophalen.80 % vd ophaalkoeien komt dan vanzelf naar robot.werkt dat na een paar dagen nog niet dan kan je nog kijken naar je rantsoen.
Jelle Velthuis
Mijn plan is ook om de komende week het ophalen aan te pakken. Het probleem is dat ik nu een weekje in Nederland zit, en ik hier zelf graag aan wil beginnen. Volgende week weet ik dus meer.
Haijtink
Ik hoor hier veel oplossingen, dingen die ik zelf ook wel zou adviseren. Ik kan hier alleen niet zien hoe alles eruitziet en loopt.. Volgens mij gaat er veel goed, zit het hem in kleine dingen (denk voeding en aansturing personeel).
Ik zou gezien de omvang van de veestapel en aanklooien veel gevolgen heeft er iemand met veel ervaring en verstand van voeding, robotmelken en aansturing op grote bedrijven bijhalen. Lely heeft niet voor niets een afdeling FMS. Succes!!
jan w
De begeleiding van robotmelkers is in duitsland heel anders dan hier?
Jelle Velthuis
Ik zit zelf ook wel te denken dat het met het aansturen van het personeel ook wel iets spaak loopt, zij doen hun werk vaak wel goed maar die weten niet anders dan alles vanaf 12 uur tussenmelktijd moet opgehaald worden.
Haijtink
Hier ben ik altijd degene die eventueel koeien haalt, vaak laat ik ze ook lopen omdat ik weet dat ze wel komen. Andere vallen op als ze met 8 uur op de lijst staan...

Toen we hier begonnen met robotmelken was het advies de eerste periode 3x per dag de koeien te halen. hiermee voorkom je dat je koeien die 12 uur niet geweest zijn elke x op gaat halen. Je geeft ze meer tijd om zelf naar de robot te komen en zo voorkom je dat je bijna alles op moet halen. Uiteindelijk moet je wel naar een 2x per dag systeem, maar om nu te zeggen dat je een dag niets moet halen is denk ik te snel.
Haijtink
Hier ben ik altijd degene die eventueel koeien haalt, vaak laat ik ze ook lopen omdat ik weet dat ze wel komen. Andere vallen op als ze met 8 uur op de lijst staan...

Toen we hier begonnen met robotmelken was het advies de eerste periode 3x per dag de koeien te halen. hiermee voorkom je dat je koeien die 12 uur niet geweest zijn elke x op gaat halen. Je geeft ze meer tijd om zelf naar de robot te komen en zo voorkom je dat je bijna alles op moet halen. Uiteindelijk moet je wel naar een 2x per dag systeem, maar om nu te zeggen dat je een dag niets moet halen is denk ik te snel.
Haijtink
Hier ben ik altijd degene die eventueel koeien haalt, vaak laat ik ze ook lopen omdat ik weet dat ze wel komen. Andere vallen op als ze met 8 uur op de lijst staan...

Toen we hier begonnen met robotmelken was het advies de eerste periode 3x per dag de koeien te halen. hiermee voorkom je dat je koeien die 12 uur niet geweest zijn elke x op gaat halen. Je geeft ze meer tijd om zelf naar de robot te komen en zo voorkom je dat je bijna alles op moet halen. Uiteindelijk moet je wel naar een 2x per dag systeem, maar om nu te zeggen dat je een dag niets moet halen is denk ik te snel.
Jelle Velthuis
@Haijtink
Ik ben van plan om alle koeien met mislukte melkingen of weigeringen te laten lopen, en de koeien met 0,0 activiteit op de robot op te halen. Volgens mij moet het op deze manier lukken.
Haijtink
@Jelle Velthuis
De mislukte melkingen kijk ik hier vaak wel even na, kan ook zo maar een uierontsteking/speenbetrapping tussen zitten.
Jelle Velthuis
@Haijtink
Ja dat klopt, maar ik bedoel de eerste dagen, en wanneer het vaker voorkomt uiteraard de mislukte melkingen ook nalopen. Daar moet toch eerst een systeem in komen.
brabantboer
Hennep, gooi alle andere structuurbronnen uit het rantsoen en ga vezelhennep voeren. Nu 2 jaar in het rantsoen en geen noemenswaardige problemen met koeien lopen, van te voren altijd passen en meten, luzerne, gehakseld koolzaadstro, hooi ect ect en van tijd tot tijd toch koeien die slecht liepen. Nu al 2 jaar geen last.
Hennep
+1
Jelle Velthuis
Ik heb hier in nederland ook een keer met hennep gewerkt bij een boer in de buurt. Mijn ervaring is dat er zeer snel schimmel in komt en kans op boterzuur dus extreem hoog werd.
Maar zoals ik al zei, dit is mijn ervaring.
jorisdriepinter
Gedroogde hennep nemen. Werkt beter.
jan w
Quote:
@brabantboer: hennep

Zou je wat meer willen vertellen over de verbouw, oogst, verwerking , opslag van Hennep.

In hennep zit olie wat een positieve werking heeft op mens en dier!
oldhuus
Later maaien kan ook..
jorisdriepinter
Zolang het niet loopt niet met de groepindeling gaan veranderen.
Dat brengt de oplossing namenlijk niet en concentreerd het probleem bij een paar robots waardoor de gewenning nog verder uit zicht komt.
Hier is de ervaring dar structuur bijna altijd het probleem is als koeien niet willen lopen.
Hoor hier ook goede geluiden over hennep.
Maar als ik het verhaal zo hoor is hier gewenning aan ophalen de oorzaak.
Gooi het ritme er uit. Door het werken met personeel en protocollen creëer je auTomatisch ritme.
En dat vinden koeien heerlijk
Laat het eens een dag gaan en kijk wat er gebeurd.
Koeien die echt opgehaald moeten worden een kleurtje geven.
Zoekt gemakkelijker en er komen minder koeien mee die er niet bij horen.
Het hek moet nl. zo snel mogelijk weer open.
jan w
Quote:
@jorisdriepinter: Zolang het niet loopt niet met de groepindeling gaan veranderen.
Dat brengt de oplossing namenlijk niet en concentreerd het probleem bij een paar robots waardoor de gewenning nog verder uit zicht komt.

Dat vraag ik mij dus af en ben ik het niet met je eens. Nu moet je iedere keer in alle groepen zitten trekken.

Als je de groepen aan gaat passen wordt dat al veel minder een laagproductieve groep kun je ook anders gaan voeren.
Jelle Velthuis
Groepen omgooien levert veel stress op, de rangorde moet opnieuw worden bepaald en hierdoor komen ze eerst alleen maar slechter op de robot, vermoed ik. Mij lijkt het beste om het stuk voor stuk aan te pakken.
jan w
@Jelle Velthuis
Aan dat groepen omgooien heb je natuurlijk wel gelijk, Maar ik verwacht dat dat ook maar 1 a 2 dagen is. Maar je bent wel met veel minder groepen bezig waarin het onrustig is. Je hebt bv. 1 groep nieuwmelkt 1 groep vaarzen, maar ook maar 1 groep waarin de koeien geinsemineerd hoeven te worden , dus veel minder groepen waarin het dagelijks onrustig is.
Jelle Velthuis
@jan w
Dat zou een mogelijkheid zijn, maar we hebben nu alles door elkaar, en de opzet van de zat is 2 maal 4 groepen met een roboteiland in het midden. dus ik denk dat we beter een groep met nieuwmelkten en hoogproductieven kunnen doen en een groep met koeien met weinig melk. Dan kun je nog altijd gericht voeren en je hebt de inseminatie groep nog redelijk aan dezelfde kant
Jelle Velthuis
Iedereen hartstikke bedankt voor alle tips! Zoveel reacties had ik eigenlijk niet verwacht. Ik ga er volgende week mee bezig en dan zal ik jullie op de hoogte houden hoe het loopt.

Ik heb mij al uit meerdere hoeken laten vertellen dat het werken op vaste tijden en protocollen als alle koeien vanaf 12 uur ophalen, funest is. Hier gaan we aan werken! Heb er het vertrouwen in dat ik met al deze tips veel op ga schieten!

Nogmaals bedankt en verdere tips of aanvullingen zijn natuurlijk altijd welkom!
familie pelle
Over rantsoen al veel gezegd. Daaraan toegevoegd, een te hoog mais - aandeel (zetmeel) in het rantsoen maakt koeien lui.
Jelle Velthuis
Is bekend. Eigenlijk is meer gras niet mogelijk omdat er maar drie sneden gemaaid zijn, en mais en gras zit er zoals nu gevoerd wordt.
friese stabij
Vraag je lokale fms ook eens om samen naar de koeien op haal criteria te kijken. Je hebt de mogelijkheid om koeien die niet vaak naar de robot komen eerder op je ophaal lijstje te laten zien dan koeien die gewoon een keer wat later zijn. Je zou dan bv die koeien die toch wel komen pas na 14uur laten zien op je lijst (zodat je ze wat langer de tijd geeft om het zelf uit te zoeken) en dan koeien die gewoon te laag in het aantal melkingen zitten na bv 11 uur te laten zien.
Jelle Velthuis
Ja, de robots staan nu ingesteld op meerdere melkgroepen, de een van 2 maal melken, 3 maal melken en altijd melken. En zo zijn er nog wel meer groepen. Ik zou liever de robot zelf laten uitzoeken hoe vaak een koe mag en kan komen.
cs-agrar
De haalkoeien verkopen
Jelle Velthuis
30 procent van 850 koeien zijn er toch al 255 😉
oldhuus
Ja en de rest insemineren met scandinavisch rb.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , koeien , melk , melken , krachtvoer , voer , voerhek , robot , melkveebedrijf en melktijd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
10