Fosfaatplafond zakt door de bodem

Meer onttrekking dan aanvoer: fosfaattoestand daalt

De gehaltes fosfaat die beschikbaar zijn voor het gewas (p-beschikbaar) dalen in Nederland. Dat heeft BLGG onlangs naar buiten gebracht. Het blijkt uit de cijfers van akkerbouwpercelen in de afgelopen 10 jaar. Het is tegelijkertijd een herkenbaar beeld in de veehouderij.......

blgg.agroxpertus.nl/expertise/bemesting/…

Deel dit topic

Reacties

+1
hans1980
Nu allemaal aan fosfaat arme voeders , voor derogatie bedrijven geld geen rijenbemesting met fosfaat dus groot p tekort bij rdm giften van 30-40m3 ook zit er door scherper voeren minder p in mest

In Dld hebben ze een mestbeleid enkel en alleen op N stikstof ..
Nick83
Quote:
@hans1980: In Dld hebben ze een mestbeleid enkel en alleen op N stikstof ..

Als derogatie vervalt, kan da hier ook wel ...
producent
Derogatie op perceel/gewas niveau en dan ook bemesten naar opbrengst en grondmonster niveau.

Dit is misschien wel een begin.
Pilot evenwichtsbemesting fosfaat 2015

10 maart 2015 | ing. Jacoline Hamming

Efficiëntie wordt nu beloond! U kunt zich vanaf nu inschrijven voor de pilot evenwichtsbemesting fosfaat 2015! Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld u vandaag nog aan!

Pilot evenwichtsbemesting fosfaat 2015 van start

Melkveehouders die aantoonbaar meer opbrengst hebben dan gemiddeld, moeten ook meer kunnen bemesten. Dat is het uitgangspunt van de pilot evenwichtsbemesting fosfaat voor melkveehouderij. Voor de periode 2014-2017 is deze pilot opengesteld voor een beperkt aantal melkveehouders mits ze aan de voorwaarden kunnen voldoen. Vanaf nu kunnen bedrijven zich aanmelden om deel te nemen aan de pilot. Per jaar wordt de pilot opengesteld voor deelname, dit jaar zijn er maximaal 100 plaatsen beschikbaar.

Hogere gewasopbrengst

Melkveehouders die mee willen doen, moeten wel kunnen aantonen dat zij drie achtereenvolgende jaren meer gewasopbrengst hebben gehad dan er is bemest. Dat kan door middel van de KringloopWijzer van 2012, 2013 en 2014. Bedrijven die nog niet over drie jaar KringloopWijzer gegevens beschikken maar wel over BEX over die jaren kunnen met een relatief beperkte aanvulling van gegevens hun KringloopWijzer compleet maken. Deze pilot wordt uitgevoerd door LTO in samenwerking met NZO, Nevedi en VLB.

acconavm.nl/kennis/agro/…
christo
@producent
Dit is een project om aan te tonen dat de bemesting te laag is. DAt gaat lukken. Net als de werkverschaffing voor de begeleiders van dit project. Daar blijft het dan bij. Op naar het volgende project!!
+2
pieta
@christo
Meer fosfaat mogen bemesten is wel mooi maar ik had liever dat ik wat meer N zou mogen bemesten zodat ik alvast de huidige fosfaatnorm met dierlijk mest vol kan maken. Daarna gaan voor de stap van meer fosfaat.
Nick83
@pieta
Juist idd!!! Je zou meer N uit dierlijke mest moeten mogen strooien, zodat je dus ook meer P2O5 bemest tot de norm van 80, 90 of 100, afhankelijk van fosfaat toestand van bodem.
Farmer_
Quote:
@hans1980: In Dld hebben ze een mestbeleid enkel en alleen op N stikstof ..

Fosfaat telt ook mee in DLD.
Nick83
Als derogatie vervalt, mag je nog maar max 180 kg N uit drijfmest bemesten. Dat is dus 45 m3 per ha bij 4 N per m3. Als in die zelfde m3 mest 1.5 P2O5 zit, is da dus 67.5 kg P2O5 per ha. Terwijl je op percelen met laagste fosfaat categorie wel 100 P2O5 per ha zou mogen bemesten. Of beter gezegd: zou moeten bemesten.

Nu kun je wel mee doen met kringloopwijzer of 1 of andere vage pilot, maar dit bovenstaande rekensommetje krijg je daarmee nooit dicht.
wally
Als iedereen zou wegen en monsteren dan zouden velen meer als 85 kg P oogsten van 1 ha grassland

In gelderse vallei 9 boeren die alles wegen zaten vorig jaar dicht bij 125 kg P per ha en zitten dit jaar (op twee derde van seizoen) al bijna aan de 80 kg
spotmelker
Vorig jaar ook alles gewogen/geanalyseerd. P-onttrekking van ruim 180 kg/ha...
+1
strobaal
PW of Pal knalt achteruit in de bodem. De normen kloppen van geen kant meer. We zijn te ver doorgeschoten met ons allen!
+4
friese koemelker
Het gaat niet om de normen in nederland .maar omde veestapel weg te krijgen.
+1
casev
Klopt. Geheel denhaag heeft geen drol verstand van P,PW, Pal, of weet ik veel wat (Om eerlijk te zijn duizelt het mij af en toe ook een beetje). Maar het enige wat voor hun telt is dat we niet nog meer vee krijgen in nederland.
+1
producent
De VVD, CDA en SGP moeten nu maar eens laten zien dat ze echt wat om de toekomst van de agrarische sector geven.
hans1980
Jou LTO is geen haar beter

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat , blgg en fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1