Jongvee opfokken -- kosten/vergoedingen/opbrengsten

Beste forummers,

Ik ben opzoek naar jongveeopfokkers die mij wat meer kunnen vertellen over de vergoedingen voor jongveeopfok en de bijhorende kosten. Op dit moment zit zelf boer worden er (nog) niet in, aangezien ik wel een eigen bedrijf heb waarvoor ik op termijn ook een behoorlijk erf en evt schuurruimte nodig heb wilde ik eens aan het rekenen gaan voor het huren of kopen van een oud melkveebedrijf om deze twee takken te combineren. Jongvee opfokken voor iemand in combinatie met een andere tak.

Reacties of pb's zijn altijd welkom. Indien er iemand is die op zijn bedrijf mij daar wat meer over wil vertellen hoor ik het graag.
Naam en beschrijving is vaag, dit om praatjes te voorkomen.

Groet,
Henkie123

Deel dit topic

Reacties

Eddie v
veeteelt.nl/economie/nieuws/…

laten opfokken is het goedkoopste

groet

eddie
diezel
Quote:
@Eddie v : laten opfokken is het goedkoopste

Zouden die jongvee-opfokkers niet meelezen?? Kassa-kassa! 😄
flecky
Gewoon zelf doen.Laat je niet door een ieder gek maken!!
Laten opfokken wordt onbetaalbaar.
En aankopen is ook geen blijvertje.
ROORDAJ
Betaal nu 1,90 E per dag.keer 670 dgn is +_ 1300 euro + 100/200 eigen kalf
gezienus
Welke risico's draag jij nog. Bij zulke prijzen kan men ook gaan denken om afgekalfden aan de melk te kopen van min 28 liter hem door de jaren heen en alles met BB te insinueren
wally
Meeste bedragen die ik hoor liggen lager, maar ik moet wel zeggen dat er vaak een redden voor is (bijvoorbeeld ki en veearts voor eigenaar ipv opfokker) (lange weidegang en daardoor minder groei) (leverbot gebied) (transport voor eigenaar) (niet alle leeftijden).

voor het bedrag van roorda verwacht ik dat hij geheel ontzorgd word en alle kosten bij de opfokker liggen

denk ook even aan dracht (wat te betalen voor een dier wat niet drachtig word)
henkie123
Is het topic zo onduidelijk? Ik zal het even aanpassen. Idee is om een locatie te huren/kopen om jongvee te gaan opfokken en dit te combineren met een andere tak. Om dit rond te rekenen ben ik benieuwd naar mensen die iets vergelijkbaars hebben.

@Roordaj, is dat incl. alles? Hoe zit het met mest/voer/insemineren?
mlkvhoudr
Iets huren om voor een ander te gaan opfokken lijkt mij een kansloos businessplan.

Wat je er algemeen van hoort is het voor de opfokker te veel om van dood te gaan maar te weinig om van te leven.

Dus als je dan ook nog op een andere locatie dan je eigen wat moet gaan huren wordt het een moeizaam verhaal.

Bedragen die ik in het verleden wel eens gehoord heb is dat je zo 5000 euro per jaar kwijt bent voor huren ligboxenstalletje.

Zeg maar 100 euro per jaar per kalf schat ik zo in
oldhuus
En zo'n stal staat op afstand, en je wil ze (laten) insemineren, is dat niet een boel werk ook met opletten enz. En wie gaat ze vervoeren .
Maar simpelst is kalf aankopen en als drachtige vaars terugverkopen, heb je ook geen discussie over gusten of evt. sterfte.
Ook heb je dan als optie om ze als (export)vaars te verkopen, moet je leverancier natuurlijk wel goede gezondheidsstatus hebben.
arjan_kok
Als je eerlijk alle kosten vergoed wil mag je zo 2,50 euro per dag vragen voor het leveren van opfok met hoge groei, mestafzet alleen is al 50 cent per dag, wat nog haast niemand meerekent
+1
hookwood
Jongvee valt ook onder de melkveewet. Er zal dan dus ook grond bij zo'n huurbedrijf moeten zitten.....
fokker
Als jongveeopfokker kwam ik er niet uit welke prijs en voorwaarden er aan jogveeopfok kleven . Dus heb ik met de melkveehouder afgesproken om de kalveren te kopen en de melkveehouder koopt ze weer terug als hoogdrachtige vaars. Op deze manier zijn alle kosten en risico voor de jongveeopfokker .Dit systeem bevalt ons prima.
ROORDAJ
Henkie123 -dit is incl alles.voer/mest pl,ins excl sperma.Dieren worden goed verzorgt
henkie123
Bedankt voor de reacties. Ik hoorde van de week dat iemand had afgesproken dat het geleverde vee op 22 maanden afkalfden, zo niet waren de extra kosten voor hem. Op die manier kon hij een hogere prijs vragen, met uiteraard meer risico.

Nog mensen die informatie hebben of een jongveeopfokker weten die wel openstaat voor een gesprek?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's erf , jongvee , boer , jongveeopfok , fokkers en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
5