Renteloze lening voor noodlijdende boeren

De provincie Friesland is bezig met een regeling om noodlijdende boeren met muizenschade een renteloze lening te bieden. Het gaat hierbij om veehouders die geen lening bij de bank kunnen krijgen. Het gaat naar schatting om 200 bedrijven.

Deel dit topic

Reacties

George
Ik dacht dat daar in Friesland allemaal van die top ondernemers zaten die konden melken onder de 22 cent en nu blijken er toch nog 200 bedrijven te zijn die geen lening van de bank kunnen krijgen voor de muizenschade en in aanmerking komen voor deze provinciale renteloze lening.
oldhuus
Ik denk dat er 200 bedrijven muizenschade hebben gemeld, maar wolle is kinne..
+1
friesboertje
Ze krijgen de mogelijkheid tot renteloze lening, wil niet zeggen dat alle 200 het nodig hebben. Vanwaar die afgunst overigens?
George
Quote:
@friesboertje: Ze krijgen de mogelijkheid tot renteloze lening, wil niet zeggen dat alle 200 het nodig hebben. Vanwaar die

Telkens dat schermen met afgunst! Ik ben niet afgunstig!
Maar lees eens goed dat artikel voordat je me veroordeeld!

In de eerste alinea staat het volgende geschreven:

Het gaat hierbij om veehouders die geen lening bij de bank kunnen krijgen. Het gaat naar schatting om 200 bedrijven.
+2
friesboertje
Quote:

Ik lees het artikel wel goed, het is een schatting van 200 boeren. Ik verwacht echter niet dat er 200 zijn die geen lening kunnen krijgen. Hoezo veroordeel ik je hiermee? Is een andere mening hebben gelijk veroordelen? Ik ben een boer niet een rechter.

Ik geloof dat 800 boeren een schademelding hebben gedaan. Dit moet echter allemaal nog getaxeerd worden. Na de taxatie verwacht ik echter dat er nog wel wat afvallen wegens te weinig schade. Iedereen hoopt op schadevergoeding (die er niet komt), boeren met weinig schade zullen wellicht ook hopen op een beetje vergoeding. Iedereen zet hoog in met schade (Nee heb je, ja kun je krijgen). Daarom denk ik dat die schatting van 200 te hoog is.

Gelukkig ben je niet afgunstig, had ik ook niet verwacht, maar het komt wel zo over op mij. Je blaast gelijk van de toren dat je dacht dat alle Friese boeren topondernemers zijn en dan blijken er toch nog 200 "prutsers" tussen te zitten.

Maar goed dat is mijn mening. Ik lees je bijdrages overigens graag. 😄 Scherpe tongen komen de discussie ten goede.
+3
George
@friesboertje
Oke excuses als ik fouten heb gemaakt. Ik wil ook niet alle Friese boeren over 1 kam scheren.
@George
Tis een gevoelig onderwerp george , mooi van je excuus, tzal je maar overkomen, die muizen.
+1
George
@Gait oet klooster
Ja maar ik heb ook niemand die muizen gegund. Andersom wel. Ik gun echt niemand tegenspoed.
Kleine worm
@GeorgeDie topondernemers die voor 22 cent kunnen melken, die kunnen dat alleen maar door een hoge opbrengst van hun grasland te halen, en zij doen dat tegen lage kosten.
De kosten blijven, de opbrengst van het grasland is geminimaliseerd.
+1
George
Quote:
@Kleine worm: Die topondernemers die voor 22 cent kunnen melken, die kunnen dat alleen maar door een hoge opbrengst van hun grasland te halen,

Er is nog wel iets meer voor nodig om voor 22 cent te kunnen melken. Ik heb het ondanks dat ik weinig lasten had er nooit voor gekund en dat geef ik graag toe.
22 cent is gegarandeerd pure armoede lijden.
+2
Erco
@George
ik heb toch wel 33-34 cent nodig george. MINIMAAL
Kleine worm
@GeorgeVoor 22 cent melken is absoluut geen armoede lijden. Hoe kom je erbij. Bij een melkprijs van 31 cent hou je zat over, en bij meer dan 40 cent zit je er helemaal warmpjes bij.

Alleen de belasting..........
George
@Kleine worm
Ja wormke maar ik bedoel melken voor 22 cent. En niet voor 31 of 40 cent.
matt
@George
Dat moet inderdaad niet te lang duren....
matt
Quote:
@George: Ik dacht dat daar in Friesland allemaal van die top ondernemers zaten die konden melken onder de 22 cent

Alweer selectief aan het lezen,en op de man aan het spelen..
George
Dat selectief lezen moet je mij eens uitleggen. Het staat er toch zo Matt. En op de man spelen is wederzijds , er zijn Friezen die de muizen deze kant in willen hebben.

MTSTAMMINGA - 1 mnd. geleden

Quote:
@George: Laten we in Europa i.p.v. 5% wat mij betreft 10% vergroenen , als het beter is voor de opbrengstprijzen van melk , graan , vlees etc. dan juich ik het toe

We sturen de muizen jou kant wel op

Reageer @MTSTAMMINGA





George - 1 mnd. geleden

Ik weet dat je me weinig gunt Tamminga. Behalve muizen.

+2, beoordeeld door diezel ,MTSTAMMINGA
+1
matt
@George
tot nu toe heb ik maar van 1 fries gehoord,dat hij voor 22 cent kan melken.

Dan denk ik niet gelijk,dat de hele provincie dat daar kan...
oldhuus
Er zijn in Friesland ook wel boeren met 40 koeien, maar ook dan is het niet best als er 20ha op de kop staat.
+1
jan is hobbyboer
Die paar cent rente zal het ook niet doen volgens mij. Aflossing van die lening kost blijkbaar veel meer moeite.
+2
Laten we hopen dat de boeren in friesland de zaak op de rit houden.
En als die lening van de provincie uitkomst bied , PRIMA.
+1
pussy
Hehe , je zou er zelf maar mee zitten , muisen
pussy
Hehe , je zou er zelf maar mee zitten , muisen
+1
paul1
Als ik zie hoe compleet vertrapt grasland in het voorjaar toch weer
groen wordt, kon het nog wel eens meevallen .
huub
Het wordt wel groen, maar waarmee.
+1
Strick
Het financieren van bedrijven is geen taak van de overheid.
Het is heel beroerd voor de getroffen bedrijven maar voor financiering moeten ze toch echt bij een bank zijn en als die niet wil betekend het gewoon dat ze te weinig vet op de botten hebben en dat is toch vaak door eigen handelen. Elk bedrijf moet een calamiteit op kunnen vangen.
Wat mij betreft mogen ze het faunafonds openstellen om de schade gedeeltelijk te vergoeden maar het financieren van deze bedrijven door een overheid waar geen bank meer wil instappen is niet zonder risico en daar zal de belastingbetaler uiteindelijk weer voor opdraaien.
+6
puddingbroodje
Op zich helemaal gelijk maar stel je hebt net het bedrijf overgenomen of net een nieuwe stal gezet of buurmans grond erbij gekocht! ook al weet je dat je even geen spek meer op de botten hebt! dan is de totale vernietiging van je grasland toch echt wel even een zware dobber ook voor een heel gezond bedrijf!
friese koemelker
FRIES KOEMELKERHeeft echte leicijfers en zit daar boven de 40 cent maar wil echt geen gezijk met muizen taksateurs sociaal getinte leningen
hebben we redden ge kont zelf wel
+1
Wiebren
Voorkomen dat bedrijven omvallen door een plaag waar je zelf niets tegen kunt doen, dat was onze insteek. Goed dat daar nu zicht op is. Niemand hoeft 'm te gebruiken, mag wel maar moet niet. Het valt mij op dat er hier nogal gemakkelijk over soms meer dan een ton schade heengestapt wordt van boeren die ruim een jaar grasoogst missen. Markt is 100% ondernemersrisico, dat zie ik dan in draadjes over de melkprijs weer wat weinig terug
-1
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren Goed gewerkt. Alle hulp die deze boeren door de ellende heen helpt is welkom. Al stelt het misschien financieel niet heel veel voor, dan is een stukje erkenning en emotionele steun toch meegenomen.
de hoef
Waarom zou jij nou een minnetje krijgen
+4
Wiebren
De bedoeling was een plusje, mijn dikke duim te groot voor zo'n klein duimpje op het schermpje van m'n telefoon 😕

corrigeren lukt niet
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren Heel wat anders, ter info: ook in N-H ligt de NB op z'n gat. Hoorde gisteren de eerste boer wiens aanvraag was afgewezen: er wordt alleen nog verleend wanneer er geen toename is van emissie, dus 0,00000000 mol. De eerdere strategie van vergunnen bij een toename die niet significant meetbaar is, gaat dus aan z'n eigen succes ten onder... Nu nog afwachten of de PAS echt alle problemen op gaat lossen.

Voor de aanvraag van m'n nieuwe bouwvlak (jaja, het zit er aan te komen!) moet ik de NB-vergunning mee sturen, dus ik ben zeer blij dat wij toch hebben doorgehaald.
Frans1
Dus MOB heeft Noord Holland ook gevonden 😞
Wiebren
Dat had ik wel verwacht Jack, ben je nog mooi op tijd geweest. Is je vergunning nu onherroepelijk?
Frans1
Quote:
@Wiebren: Is je vergunning nu onherroepelijk?

Is wel te hopen anders is ie straks alsnog de Sjaak(ie)
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Frans1: Dus MOB heeft Noord Holland ook gevonden

Nee, ik denk dat een ambtenaar wakker is geworden en heeft bedacht dat alle niet significante uitbreidingen samen wel een significante uitbreiding vormen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Is je vergunning nu onherroepelijk?

Daar lijkt het wel op, maar durf er geen maand melkgeld op te zetten.
+1
Strick
Geld vanuit het faunafonds is een oplossing maar een lening verstrekt door de provincie, omdat banken er niet in stappen, is dat niet!
Het is een verdere schuldstapeling op bedrijven die toch al weinig perspectief hebben.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Strick: bedrijven die toch al weinig perspectief hebben.

Lijkt me een goed plan om jou ff naar het gebied te sturen voor wat morele steun... 😞
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Lijkt me een goed plan om jou ff naar het gebied te sturen voor wat morele steun...

Ik vind het ook knap lullig, maar een schade van 2.000 euro op een productiemiddel van 40.000 euro is natuurlijk niet heel schokkend. Het is veel geld, en het komt slecht uit als je al tot het gaatje gefinancierd zit, maar dat risico neem je op dat moment bewust. In dit geval zijn het de muizen, het had ook MKZ of geen droogte down under, of geen europese valuta interventie of of of... kunnen zijn waardoor melkprijs nog jaartje laag was gebleven. Je bent kwetsbaar als je veel financiering hebt. Risico's kunnen ook wel eens werkelijkheid worden, het zijn niet voor niets risico's. En om dan meteen te gaan piepen om hulp gaat mij wel beetje ver.
Op mijn bedrijf zou het een gat van 32.000 euro zijn, da's veel geld, maar dat ga ik echt wel overleven, het heeft dus veel met de structuur van je bedrijf te maken dat je meteen in de problemen komt. Je bent gewoon veeeeeel te kwetsbaar zonder EEG vangnet bij dit soort financieringen.
+1
Strick
J.R.

Hebben bedrijven die niet meer bij de bank hoeven aan te kloppen veel perspectief dan?
+1
huub
@jan is hobbyboer
Ik denk dat €2000 schade ook wel aan de bovenkant zit, maak van de nood een deugd, nieuw ingezaaid grasland brengt meer op, komend jaar verhuren voor pootaardappels (mits de grond het toelaat) is ook geld.
+1
de hoef
Quote:
@Strick: bank hoeven aan te kloppen veel perspectief dan?

dat weet jij niet en dat weet ik niet
maar het klinkt wel arrogant
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Strick: Hebben bedrijven die niet meer bij de bank hoeven aan te kloppen veel perspectief dan?

Banken zijn ook gewoon boeven die misbruik maken van de situatie, mooi dat er nu een andere uitweg geboden wordt, dat versterkt hun positie. Ik verwacht dat uiteindelijk weinig melkveehouders gebruik zullen maken van de provinciale regeling.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: schade van 2.000 euro op een productiemiddel van 40.000 euro is natuurlijk niet heel schokkend.

Het is inderdaad veel geld en komt altijd slecht uit.
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: maar een schade van 2.000 euro op een productiemiddel van 40.000 euro is natuurlijk niet heel schokkend

1 ha niet,een veelvoud wordt een ander verhaal
George
@Jack Rijlaarsdam
Zorgen dat je niet al te afhankelijk bent van die in jou ogen boeven. Vinden ze dat leuk Sjakie dat je ze zo noemt? Zeg je dat ook tegen je relatiebeheerder?
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Zeg je dat ook tegen je relatiebeheerder?

Sjaak zal z'n nieuwe stal wel uit de tuk betaald hebben of z'n financiering voor 30 jaar vastgezet hebben. Zolang je dan aan je verplichtingen voldoet heb je niet zoveel last van zo'n relatiebeheerder. Het wordt pas lastig als je ze acuut nodig hebt en ze hebben toevallig hier gelezen dat je ze boeven noemt. Uiteindelijk zijn het natuurlijk ook niet echt boeven, ze maken alleen schaamteloos misbruik van het materialisme onder mensen, en boeren zijn net mensen. Je hoeft geen zaken met ze te doen, je kunt ook gewoon eerst sparen en dan investeren.
Erco
@George
ik zeg dat zeer zeker tegen mn relatiebeheerder. Hij komt hier ook de dam niet meer op. Ik heb wel gezegd dat het niet persoonlijk is en praat nog wel met m maar niet als relatiebeheerder over mn bedrijf. Als ze zelfs met dreigementen komen over boetes omdat ik niet transparant ben met mn boekhoudcijfers in hun ogen... terwijl ze zelf totaal niet transparant zijn... ben blij als ik er weg kan maar moet nog wel een aantal jaren bij ze blijven helaas
+1
George
@Erco
Dat kun je nooit winnen Erco , jammer voor je maar het is zo.
En als je weg wilt kom je grote kans weer bij een ander terecht.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Zeg je dat ook tegen je relatiebeheerder?

Ja. Die wordt ook gewoon maar met een opdracht op pad gestuurd. Hier in Noord-Holland zeggen we gewoon waar het op staat, geven elkaar een hand en gaan vrolijk verder, zie ook @Erco. Wij houden niet van gemaskerd bal, wordt dan ook nauwelijks carnaval gevierd.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: financiering voor 30 jaar vastgezet hebben.

Ik ga er vanuit dat één relatie langdurig is, in de zakelijke relaties leg ik me niet langdurig vast. Vrijheid, blijheid voor alle partijen.
George
@Jack Rijlaarsdam
Gemaskerd bal komt hier tijdens carnaval niet voor Sjakie. En van die relatiebeheerder kun je uiteindelijk toch niet echt winnen , je kunt er betere voorwaarden uit onderhandelen maar winnen kun je niet. Als je ze meteen uitmaakt voor misbruik makende boeven zal dat niet gunstig uitpakken in je onderhandelingspositie.
-1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik ga er vanuit dat één relatie langdurig is, in de zakelijke relaties leg ik me niet langdurig vast. Vrijheid, blijheid voor alle partijen.

Banken denken daar vaak anders over, als alles goed gaat kun je er wel vanaf, maar als het beetje tegen zit is dat stuk lastiger, vraag maar eens aan tuinders of varkensboeren.

Zakelijk vind ik het overigens zelf wel erg prettig dat er niet iedere keer een ander op het erf rondloopt. Ben niet zo'n loper, hou wel van langdurige relaties met m'n afnemers. Ben zelf voor m'n ZZP klussen ook altijd erg blij met klanten die blijven, er kost niets zoveel tijd, energie en geld als bij elke klus moeten onderhandelen over prijs en maar hopen dat je het krijgt. Maar sommigen vinden dat onderhandelen sport die sjeu aan het leven geeft. Ik niet.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Hier in Noord-Holland zeggen we gewoon waar het op staat, geven elkaar een hand en gaan vrolijk verder,

Tja in de rest van Nederland, en zeker in de rest van de wereld, zijn ze niet zo gediend van deze ongekende lompheid. De mens is een kuddedier en dan is het niet gewoon om alles heel erg direct en confronterend te doen. De kudde heeft nl. hoogste prioriteit om als soort te overleven, dus die moet je uiteindelijk altijd bij elkaar houden. Oorlogen hebben alleen maar verliezers. Dus dat lompe gedrag van jullie (en friezen/groningers) is dus eigenlijk heel tegennatuurlijk.
+1
mlkvhoudr
@Erco

Volgens mij heeft in die kleine 20 jaar dat ik boer ben nog maar 1 keer iemand het gered om na zijn eerste bakje koffie uit huis gezet te worden en dat was ook een omhooggevallen bankman, dus het kan de beste gebeuren 😉
Cornelis
@jan is hobbyboerOngekende lompheid?????? Gewoon zeggen wat je ervan denkt leeft best prettig Jan. Moet je ook eens proberen, gaat een wereld voor je open.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Moet je ook eens proberen, gaat een wereld voor je open.

Heb ik hier een keer gedaan over al die boeren die zelfmoord plegen, werd niet bepaald gewaardeerd 😄
+2
pieta
Quote:
@Cornelis: Ongekende lompheid

Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je het brengt. Sommige zijn ook maar lomp om het lomp zijn. Andere mensen zijn weer gewoon duidelijk. 😄
+1
ricardo
@pieta
Toch hou ik wel van het hollandse directe zeggen wat je denkt nog minstens zoveel hou ik ook van de mensen die ook doen wat ze zeggen, dan weet je ook wat je er aan hebt.
Cornelis
@jan is hobbyboerDat vond ik dan weer een ongekend lompe opmerking.
Coen
@ricardo , zeggen is niets, doen is alles 😄
+1
Farmer_
@mlkvhoudr
De enigste die ik bijna de deur uit gegooid heb is (de)Willy
+1
pieta
Quote:
@ricardo: Toch hou ik wel van het hollandse directe zeggen wat je denkt

Zou het dan ook zo zijn dat boer Theo niet/weinig denkt omdat hij zo weinig zegt? 😄
oldhuus
Ik weet niet maar die Noord-Hollanders overdrijven dan ook nog eens alles.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Dat vond ik dan weer een ongekend lompe opmerking.

Maar wel erg duidelijk, beetje om te compenseren.
huub
Behandel elkaar met respect, iedereen doet z'n best z'n werk goed te doen. Iedereen kan in financiele problemen komen, door bijvoorbeeld ziekte bij mens of dier, dan heb je de bank toch nodig.

Loonwerkers, voerleveranciers en veeartsen 't zelfde liedje, kom je er op donderdag 24 december achter dat je silo leeg is dan is 't wel aardig dat ze wat voor je willen doen.
jan is hobbyboer
Quote:
@huub: Behandel elkaar met respect, iedereen doet z'n best z'n werk goed te doen

Dat laatste stukje geloof je toch ook niet zelf. D'r zijn ook genoeg uitvreters die alleen de (financiele) waan van vandaag hebben en vooral niet op de lange termijn denken. Paardenland zit er vol mee, bij rundvee is het ietsje beter maar daar zijn er ook meer dan genoeg 😄.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's friesland , bank , lening en muizenschade geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
68
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0