Interesse swingover melkstallen stijgt hard

Steeds meer veehouders kiezen voor een swingover melksysteem. Dit blijkt uit cijfers van stichting Keten Onderhoud Melk (KOM) Met een stijging van 21 procent, is de keuze voor dit type melkstalinrichting het meest toegenomen.

Deel dit topic

Reacties

storm
Lijkt me meer een modeverschijnsel want je hebt wel de extra ruimte nodig en dan gaat het alleen maar om die paar melkstellen minder!!
Waarom geen gewone rapid-exit want als de koeien niet komen willen dan heb je aan dat snelle melken echt niks.
zo'n 25 jaar geleden zijn er ook bosjes open-tandems verkocht later de renjerot stal genoemd.
Enorme onderhoudskosten en geen capaciteit maar de buurman deed het ook.
+2
pieta
Een vergelijkbare rapid-exit heeft in vierkante meters ongeveer evenveel ruimte nodig.
oldhuus
Een gewone zij aan zij, wachtruimtes rapid exits vreet alleen maar ruimte.
+1
ronnie2
Vroeger hadden we ook swingover was altijd wachten tot dat die ene taaie koe uit was stond aan twee kanten alles stil

nu gelukkig melkstelen aan 2 zijden.
pieta
Dan had je geen swingover maar een ouderwetse hangover. 😄 Hoeveel stands was ie. Hier kan ik met uitgekiend werken zonder wachttijd koeien melken die 15 minuten melktijd nodig hebben.
+2
flecky
Swingover stal is de stal van de toekomst.
veel minder onderhouds kosten!!
en personeel zal ook steeds goedkoper worden, dus gewoon een grote melkstal bouwen om boer te kunnen blijven en niet afhankelijk worden van de robot leveranciers!!(zijn echt inbrekers!!)
friesboertje
Swingover voldoet prima. En dat van die taaie koeien is de moeite niet, gewoon eerst onder hangen, desnoods schuin. Voldoende lengte is wel essentieel. Vergeet ook niet dat je na elke melkbeurt maar de helft van de klauwen op de jetters hoeft te zetten.
+1
storm
Rapid-exit misschien dezelfde ruimte maar de koeien ben je sneller kwijt uit de melkstal en dan kunnen er weer nieuwe in. Gewone zij aan zij moeten ze er toch achter elkaar uit!!
Alles draait toch om het snel wisselen en de korte looplijnen dat wisten ze voor 45 jaar geleden ook al want toen zijn de meeste visgraatmelkstallen gebouwd gewoon omdat een grotere tandem veel lengte vergde.
Er zijn niet voorniets nog zoveel visgraatmelkstallen in gebruik en dan bedoel ik de normale visgraat!
25 jaar geleden was het de open-tandem, daarna zijn er veel visgraten en open tandems omgebouwd naar 50graden melkstallen omdat die toen in de mode waren.
En nu is de Swing-over popular omdat er een paar boeren om vragen en de handel springt daar op in maar jij zit er jaren mee in de maag.
+1
pieta
Ik heb toch sterk het idee dat je er nooit in gemolken hebt. Wisselen is juist het sterke punt van de swingover. Terwijl je de ene kant de koien laat weglopen sluit je ze aan de andere kant aan. In de praktijk werkt het net zo snel als een vergelijkbare rapid exit.
+1
meelezer10
Quote:
@pieta: Terwijl je de ene kant de koien laat weglopen sluit je ze aan de andere kant aan

Je bent vergeten te vermelden dat ze ondertussen de staart lichten.
pieta
@meelezer10
Dat is gemakkelijk bij aansluiten. Hangt ie mooi niet in de weg. Ik snap niet dat iedereen een oordeel heeft een melkstal waar hij blijkbaar niet in melkt. Wij melken er nu voor het vijfde jaar in. Kiemgetal is plm 5. Dus hij is schoon, celgetal is 125, over het algemeen weinig last van uierontsteking, iig veel minder als in mijn oude visgraat. Ik melk op mijn gemak en na een uur is ie de honderdste koe aan het melken en ben ik aan de andere kant alvast aan het schoonspuiten. Het grote voordeel van een swingover is dat je er heel relaxt een behoorlijk aantal koeien per uur kan melken omdat er zoveel klaarstaan om gemolken te worden.
meelezer10
@pieta
vroeger in de visgraat melkstal gebeurde het wel dat alles tegelijk uit was. dan wisselde je 1 kant. deed de poort van de andere kant open en ging verder met aansluiten. 9 van de 10 keer kon je er op rekenen dat er een koe scheitend naar buiten liep.

nu omschrijf jij hier boven de zelfde werkwijze alleen staan er meer koeien op een rij. geef me nu is 1 reden waarom jou koeien wel netjes weg lopen zonder te scheiten en bij een ander niet.
+1
pieta
@meelezer10
Gemiddeld schijten er bij ons een stuk of vijf totaal bij het weglopen. Waarom: omdat ze op der gemak weg mogen lopen volgens mij. Bij een dubbele melkstal wil je ze bijna altijd snel weg hebben omdat er vlug nieuwe in moeten. Dat geeft stront. Ik laat ze los en dan hebben ze wel even de tijd.
+1
david2
Minder apparaten op jetters zetten, maar volgens mij zijn de swingover stallen meestal wel ( veel) langer en dat moet je ook 2x op een dag schoonmaken, en je loopt ook meer meters tijdens het melken, dat is goed voor de conditie... iedereen vind toch het beste wat ie zelf heeft..... en dat is het belangrijkste
+2
zeppmann
En zo zoekt een ieder voor zichzelf het beste. Gelukkig valt er genoeg te kiezen.
mlkvhoudr
Ja goedenmiddag hier de expert, ik heb in alle tyoes gemolken, wij hadden een 2 maal 4 open tandem in1988 gekocht. Prima over tevreden geweest maar op gegeven moment te veel koeien.
Dan sta je een kleine eeuwigheid te wachten/melken. Visgraat zelfde verhaal of je krijgt een heke kange melkstal. Swingover hebben weinig minder capaciteit zolang je maar snelmelkte koeien gevt. Bij ons is het sinds 6 jaar een budget 60 graden melkstal 2 maal 12. Destijds gekocht voor 88000 euro incl opdrijfhek en 3 kvboxen. Het grootste nadeel is als een koe niet door wil lopen er wel eens 1 voorbij schiet
cs-agrar
Breedte van R-E is beter in te passen dan lengte S-O. Daarbij heeft so ook een opdrijfhek nodig met aardig capaciteit, boven aantallen van 10/keer werkt dat tussen de boxen niet echt meer en is aparte wachtruimte nodig, voor bedrijven
MTSTAMMINGA
Heb de wacht ruimte tussen voerstek en boxen [4 m roosters] met opdrijfhek werkt goed
En voeren kan ook nog wel gewoon ondermelken want ze kunnen toch allemaal niet vreten en weten als ze gemolken zijn Dat er vers voer ligt Dit systeem moeten ze wel even aan wennen een paar dagen
+1
pieta
Dat ligt toch gewoon aan de situatie. Bij ons paste de so prima(nieuwbouw. Niks geen aparte wachtruimte nodig. We hebben direct achter de melkstal aan een stukje buitenmuur geen boxen, de rest vd wachtruimte is een 3.5 mtr breed tussen de boxen met een opdrijfhekje. Geen krachtvoer in de melkstal. Als je dat hebt en je bent met zijn tweeën kun je zelfs zonder opdrijfhek.
+1
cs-agrar
Quote:
@pieta: Als je dat hebt en je bent met zijn tweeën kun je zelfs zonder opdrijfhek.

Dan capaciteit ook delen door 2, dat schiet nooit op.

@mtstamminga bij jou gaat het één voor één om de melkstal vol te krijgen, en niet 10 of meer per keer.

Toen wij 10jr terug de rapid exit bouwden wist een DLV-man te verkondigen dat het grote onzin was, want een bepaalde boer had de standaard versie en koeien volgen door de melkstal, in, uit, het ging super snel. Weekje later wist ik welke boer het was, de man sloot de dieren op tussen boxen, konden niet bij voer en water, en ging dan eerst rustig eten alvorens te melken..

Als je iets bouwt, moet het ook wel bij jou en je systeem van werken passen. Bij de een melkt een 2x10 100 koeien in een uur, bij de ander net aan 60.
pieta
Quote:
@cs-agrar: Dan capaciteit ook delen door 2, dat schiet nooit op.

Nee, je snapt niet wat ik bedoel. Als ik samen met mijn vrouw start dan één van ons de boxen schoon terwijl de ander aan het melken gaat. Als wij dan bijna alle boxen schoon hebben zijn er al zestig koeien weg uit het opdrijfgedeelte. Je zou dan als je geen opdrijfhek had iets kunnen maken dat je dan de laatste koeien daar opsluit. Zeg maar vanaf de melkstal bekeken op de laatste 10 tot 15 meter. En als je dan krachtvoer voert in de melkstal dan komen die laatste 40 tot 60 koeien zelf wel.
+1
ricardo
@pieta
Heb een keer meegemolken in een 2keer 20 so met voeren er in koeien draafden binnen molken ruim 120 per uur man liet op pc zien molk in zn uppie vaak nog meer was onder de indruk van de capaciteit vind wel dat je wat een vreemde draai moet maken om apparaat te pakken weer niet of dat op lange termijn blijft bevallen
MTSTAMMINGA
@cs-agrar
Sluit de koeien op Doe de boxen en begin te melken
Als ze niet meer komen na 80 stuks ongeveer verder opsluiten en opdrijfhek er achter Kunnen maar een 65 vreten
Voer momenteel middags voor de koffie

Koeien moeten geen honger hebben
Mijn rest voer van de koeien gaat weer in de mengwagen met natuurkuil en vezels na het jongvee momenteel
pieta
@ricardo
Dat is ook mijn grootste twijfel. Een van de redenen dat ik op mijn gemak melk.
+2
arjan_kok
Leuk al die uitgesproken reacties, lijkt wel alsof hier over fokkerij wordt gediscussieerd????????
+5
jvt
Moet bij je passen. Fijne lekkere zware melkstellen tillen als je kiest voor de pionier van swingover melkstellen. Stallen zijn voor veel koeien, dus veel onderhangen, elke keer een kilo extra lijkt niet veel maar als je 60 bent is dan tenminste wel elke schouder versleten. Snap de grote melkstallen zelf niet goed, wil je 200+ koeien zelf goed doen en nog ff een sociaal leven hebben is de makkelijkste oplossing ( en meestal de goedkoopste) zelf niet meer melken. Dus... gewoon een 2x8 of 2x10 visgraat erin en een Oost europese melker kan e.e.a. prima overzien en toch een 70-80 koeien per uur draaien. Voor de extra kosten van die grote stal ( inclusief benodigde ruimte) kan die jongen weer een paar jaar melken...
pieta
Klopt als je die aantallen wil. Wil je ze niet dan ligt het weer anders.
jorisdriepinter
Spreek steeds vaker medewerkers van de bedrijfsverzorging die er niet meer in willen melken.
De boer schouderklachten en wij er achteraan ,zeggen ze.
Allemaal rekken en boven je macht reiken. Ik heb er geen ervaring mee.
+2
arjan_kok
Heb zelf na een jaar in een gewone 2x12 zij aan zij ook flinke schouderklachten, kwam oa denk ik door te snel willen zijn en put aan de diepe kant, doe het nu wat opme gemak, taaie koe waardeer ik nu wel, maar flink meer koeien gaan melken met een hoger tempo zit er voor mij nooit meer in
oldhuus
En bij welke melkstal krijg je dan geen schouder, knie of rugklachten?
Iemand ervaring met een Germania?
+2
cs-agrar
Heb zelf de ervaring, het liefst zij aan zij, en dan ook echt een haakse, niet de 50-60-70graad uitvoeringen. Put niet al te diep, koeien een iets voorover staan en liefst met bij klauwen achter tegen de putrand. Zo min mogelijk rekken en tillen dus een easy-start op melkstel, optillen=activeren. Melkerij zonder lichaamsklachten? MI-one, Astronaut, VMS, ..
pieta
Dus je favoriete melkstal is toch ongeveer onze swingover. Niet één met van die zware melkstellen trouwens.
cs-agrar
@pieta
kan zijn, maar denk het niet. Hoeveel standen heb je per kant? Gedonder krijg je als je veel keer achter elkaar handelingen moet doen, dus liever 2x10 dan 1x20.
+1
pieta
@cs-agrar
Wij hebben 2 * 20 maar ik poets als 2 * 10. Gaat mooi rustig.
+1
friesboertje
@pieta
Swingover werkt ook erg prettig met 2 man. 😄
pieta
@friesboertje
Met man en vrouw ook leuk. 😄
+1
MTSTAMMINGA
@pieta
Samen melken 😞 en dan niet met elkaar bemoeien ,want daat kun je niet over zei je gisteren 😃
+1
ricardo
Denk dat bij grotere aantallen de germania arm een goede investering is, zwaar word het als je moet rekken met de melkklauw, onrustige grote pink met klein strak uier met kleine spenen apparaat nog even ondersteunen, kun je mij niet vrolijk mee krijgen.
frankrooi
Denk dat je met 100+ koeien niet moet vergeten dat je dagelijks inspannend repeterend werk aan het verrichten bent. Dit geldt voor alle soorten melkstallen. Vindt ik een + voor een robot. (heb zelf visgraat).
friesboertje
Daar heb je absoluut gelijk in. Veel hebben de melkput te diep.
+1
jvt
Of dus idd de externe melker. Prima jongens hier, onze bulgaren. Gegarandeerd dat ze op termijn lichaamspijnen krijgen, jongens zijn niet te groot en put is diep. Is jammer, niet leuk, maar verwacht ook niet dat ik de komende twintig jaar dezelfde melker heb. Kunnen ze het niet vol houden, houdt het gewoon op. Misschien niet de meest menslievende instelling, maar ik heb liever dat hun schouderklachten hebben dan ikzelf. Egoistisch, ja, maar het is nu eenmaal zo..
+1
MTSTAMMINGA
Als de put te diep is gewoon @wimsumar systeem toepassen
Even [mooie]tegels er in leggen samen met die jongens
schoppenboer
Hier door nek en schouderklachten aan de robot. Bevalt ook goed!
+2
ROORDA J
Snap al dat gedoe niet met een swingo.telkens een draai maken om het melkstel over te slingeren.Ook kan je de koeien pas los laten na dat de laatste melkstel is over gezet.Als de koeien dan vlot naar binnen rennen heb je geluk dat je de voorste melkstellen al weer over kunt hangen maar wat als deze koe nog niet uit is kun je later weer naar voren toe,dus veel lopen en draaien.Als je snel wilt waarom dan niet gewoon een carousel,niet groter dan 40 st.34 is overigens ook genoeg voor één man.Als ik s,morgens in m,n uppie staan te melken denk ik wel eens na dat een melker in een ander systeem het maar druk heeft.120 k in een uur en ook nog veel heen en weer gedoe en ik staa rustig op de zelfde plek,sluit zo 150 k in een uur aan,geen gedraai en weinig meters en een goede ligaamshouding en een lichte belasting van de armen door een super licht melkstel en melkslangen.Dat deze carousel niet duur is,is ook nog een voordeel en snap soms ook niet dat er niet meer belangsteling is voor ons platform consept.Luister niet te veel naar de dealler en durf te onder nemen en bespaar duizende E en ook nog eens pretig melken.
+1
pieta
Als ik het opnieuw zou zou ik misschien wel belangstelling hebben maar wat je vertelt over een swingover is op het gedraai na toch vooral "onzin". Ik heb van jou dat filmpje hier een keer gezien en zo een caroussel is wel een mooi ding. In de tijd dat wij moesten beslissen wist ik niet dat die er was.
friesboertje
Iedereen begint vaak over dat "gedraai". In de praktijk zul je zien dat dit reuze meevalt. En je kunt de koeien ook los laten voordat de laatste is overgezet, hoe bedoel je dat?
In swingover kun je ook met lichte klauwen melken 😉
Ik vind een caroussel overigens ook een mooie melkstal, maar zij aan zij past hier beter. Met 2 man hier 170 koeien melken + schoonmaken melkstal, boxen instrooien en kalven voeren in 2 uur.
+4
K Heb het idee dat veel melkputten te diep zijn, en dat veel klachten daaruit voortkomen.
Farmer_
Idd, je kan beter de armen recht hebben met de ellebogen naar onder aanhangen dan dat je elke keer op moet beuren, dan heb je ook nog soms van die zware melkstellen(west falia), heb thuis mooie lichte, werkt makkelijker.
+1
ricardo
De melkstellen van West falia zijn niet zwaar, maar hun bekers wel daarom melken wij met surge bekers en 100029 voeringen van surge aan de classic klauw stukken lichter dan de siliconen voeringen met zware bekers
gezienus
@ricardo melkstellen van West falia zijn niet zwaar, maar hun bekers

Hier zijn ze er ook niet meer nu GM
Heb ook met die plastic bekers van milrite gemolken koeien werden niet goed uitgemolken melkstellen waren toen super licht kunt ze op 1 finger tillen
iemand een idee hoe je met een super lichte melkklauw de koeien wel goed uit krijgt ??
Farmer_
@gezienus
Neem de co pulsation melkbeker, melkt goed uit en superlicht

dairysolutions.nl/…
+2
Melkveehouder BE
Wij hebben ook net 1 aangeschaft niet perc voor lagere kostprijs enzo maar omdat het tof werkt hebben nu ook swing over van vroeger met bokalen in het midden, als je melkt hangt niks in de weg aan de kant waar je aan het werk bent (voorbehandelen enz). Ik denk dat de capaciteit ook mooi meegenomen is ik denk dat je kan vergelijken met so 3 rondjes per uur zonder so 4 rondjes per uur het is maar wat je prettig vind.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , stallen , stalinrichting en swingover geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
11