Niet-weiders leveren fors in

De ledenraad van FrieslandCampina heeft gisteren ingestemd met het voorstel om de weidegangpremie te verhogen. Niet-weiders gaan er met de nieuwe systematiek fors op achteruit. Bij een niet-weider die 600.000 kilo melk op jaarbasis levert, wordt 2.112 euro aan melkgeld ingehouden.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Van weperen loopt dan wel korting van 12000 €op en premie van ong 40000 € mis, verder vindt ik zijn reactie best realistisch, het zal niet leuker worden voor zulke vooruitstrevende ondernemingen
Hansel
Verklaar?
arjan_kok
Reken maar uit bij ong 4 miljoen ltr melk
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: het zal niet leuker worden voor zulke vooruitstrevende ondernemingen

Ben ik blij dat ik niet zo vooruitstrevend ben, op naar het dubbeltje verschil.
+1
gezienus
Er wordt genoeg gecontroleerd laten ze met een puntensysteem gaan werken en welzijnseisen gaan stellen,genoeg Vierkante meters ,koeborstels, weiden , etc allemaal plus punten,, grupstal min punten zomaar een Idee

tussen een stal en een stal zit momenteel een wereld van verschil
+3
oldhuus
Ja natuurlijk hebben sommige weide-koeien het 's winters barre slechter als v. Weperens koeien in ouwe lage stallen, maar om nou al dat MDV gedoe te gaan promoten, niet iedereen word uitgekocht of wil zwaar gefinancierd om maar een superdeluxe stal te bouwen. Dierwelzijn zit ook in voeren en simpele afstelling van ligboxen enz.
arjan_kok
@oldhuusen mdv stallen hebben met dat grote vloer oppervlak ook meer emissie, maar eerlijk is eerlijk de koeien hebben het gewoon beter en ze geven beter
gezienus
@oldhuus oke kijk, slechte stal geen dierwelzij Maar wel de weidepremie vangen, wat ik er mee bedoel die hele weidepremie vind ik een wasen neus

heb hier ook een oude stal en ben ook niet uitgekocht Maar gelukig speelt het hier niet en komt bij DMK nooit ter sprake
+1
oldhuus
@gezienus
Ja maar je kunt afvragen waarom het welzijn niet goed is, toen de stal in de jaren '70 werd gebouwt toen was het toch ook een hele vooruitgang, waren de stallen toen ook al te klein. Of hebben we gewoon onnozel grote koeien gefokt. FH frame 95, Delta Atlantic: frame 111, Zweeds roodbont: 95
pieta
Quote:
@oldhuus: het 's winters barre slechter

en in de zomer ook dan als ze binnen zijn. 😄
wally
@jan is hobbyboer
Dat dubbeltje vind ik best maar dan wel uit de markt en niet herverdelen !! maar daar heeft niemand het meer over en dat vind ik een slechte zaak dat we weidegang blijkbaar niet ten gelde kunnen maken en het zelf als sector (lees collegas) moeten betalen
+1
WRV70
@wally Is gewoonweg stelen. Zijn ook ondernemers bij die graag zouden weiden en door omstandigheden dit gewoon niet kunnen. Worden deze dan gecompenseerd? Als het dan een echte cooperatie zou zijn zou hier ook een oplossing voor komen. Mijn broek begint aardig af te zakken van dit stel stropdassen die maar een ding voor ogen hebben nl hun wil is wet. Hebben geen keuze om op te stappen maar de gedachte heeft al regelmatig door mijn hoofd gespookt.
+3
cs-agrar
Ze hebben gewoon te veel melk, en willen van de (meestal grotere) opstallers af. Door dit verschil steeds groter te maken gaan ze vanzelf bijv naar een meneer Aware. EN dan noem je het iets van duurzaamheid ofzo
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: Ze hebben gewoon te veel melk, en willen van de (meestal grotere) opstallers af. Door dit verschil steeds groter te maken gaan ze vanzelf bijv naar een meneer Aware. EN dan noem je het iets van duurzaamheid ofzo

Ik denk niet dat de meesten voor een cent melkgeld (en een beetje oprotpremie) naar A-ware durven te gaan. Maar we zullen zien. RFC is duidelijk, wie het imago van de melkveehouderij niet hoog wil houden moet maar weggaan of ervoor betalen. Anders gaan we zo de varkens en kippen achterna, wat dat is blijkbaar wat de meeste boeren zonder stimulans willen.
avondrood
Weidegang is hartstikke leuk voor diegene die het kan en de situatie ervoor heeft. Maar laten we zo langzamerhand ook aan de bedrijven denken die een goede reden hebben om de koeien op stal te laten. Het is zeker geen cooperatieve gedachte om dit onderscheid steeds groter te maken. Langzamerhand begint bij mij wat te borrelen en voel dat er wat afgepakt wordt (laten we het vriendelijk houden).
Cornelis
Heb er niks over gehoord Cees gister. Verhaaltje dikke duim?
cs-agrar
Je dacht wel dat ze zo'n eventuele opzet bekend gingen maken zeker.. De Top,zoals dtot dat mooi zegt, zit daar echt wel voor zichzelf, zo gaat dat bij grote bedrijven. Zij laten echt niet het achterste van de tong zien.
Cornelis
@cs-agrarOh gaat dat zo bij die bedrijven. Bijna een ieder leverend bedrijf is lid van de club, meen je nu echt dat je je leden zo maar de laan uit kunt sturen?
cs-agrar
Quote:
@Cornelis: meen je nu echt dat je je leden zo maar de laan uit kunt sturen?

Laat jij maar ff zien waar ik dat schrijf... beter lezen Cornelis
MTSTAMMINGA
Quote:
@cs-agrar: De Top,zoals dtot dat mooi zegt, zit daar echt wel voor zichzelf, zo gaat dat bij grote bedrijven. Zij laten echt niet het achterste van de tong zien.

Hier bedoelje de fam van Weperen ook mee
Cornelis
Quote:
@cs-agrar: Ze hebben gewoon te veel melk, en willen van de (meestal grotere) opstallers af. Door dit verschil steeds groter te maken gaan ze vanzelf bijv naar een meneer Aware.

Vervolgens heb je het over de eventuele opzet van dit plan..
cs-agrar
@Cornelis
en dan nog schrijf ik het nergens. Maar ik zal je helpen, let vooral op het woordje "vanzelf"

@mtstamminga Natuurlijk zal ook van Weperen goed nadenken over wat ie wel, of juist niet zegt. Die mensen zijn ook niet achterlijk, maar daarom kunnen ze nog wel een goed punt hebben
Cornelis
@cs-agrarDat komt voor mij op hetzelfde neer. Heb juist sterk de indruk dat de grote groeiers geen strobreed in de weg wordt gelegd.
pieta
Quote:
@cs-agrar: Die mensen zijn ook niet achterlijk, maar daarom kunnen ze nog wel een goed punt hebben

Hoe bedoel je dit nu? Als je achterlijk bent heb je zeker een goed punt en als je niet achterlijk bent komt het ook weleens voor dat ze een goed punt hebben? 😄
Cornelis
@CornelisBegin je het al te snappen Cees of zal ik je even helpen?
gezienus
Quote:
@Cornelis: zal ik je even helpen

heb het een paar gelezen zal wel achterlijk wezen vertel mij het in ieder geval
Cornelis
@gezienusHet moet voor Cees niet te makkelijk worden. Waarom wordt de grote groeiers geen strobreed in de weg gelegd?
cs-agrar
@Cornelis
Cornelis - 1 uur geleden
@Cornelis Begin je het al te snappen Cees of zal ik je even helpen?

Ik kan het wel snappen, maar ik lees hier ook medeprikkers welke dat blijkbaar niet doen. Laat jij nu eens zien dat je als ledenraadslid er voor de leden bent, en het ze eens netjes uitlegd waarom er zo gehandeld wordt.
Want laten we eerlijk zijn, als dat nu echt allemaal zo duidelijk was waren alle geschreven reakties in dit topic aardig overbodig.

"Waarom wordt de grote groeiers geen strobreed in de weg gelegd?" Is aangaande de topic-opener al geen juiste uitspraak.
+1
Cornelis
@cs-agrarDe zuivel heeft met een aantal partijen (63) afspraken gemaakt over het %bedrijven die de koeien weidt. We hebben in het melkveewet debat in de tweede kamer gezien wat dit convenant waard is. Het zou zo maar kunnen dat de kamer en de minister zonder convenant de weidegang was gaan verplichten.
Het % weidende bedrijven loopt elk jaar iets terug. Om te doen wat je afspreekt ga je bedenken hoe je dit % op peil kunt houden. Er is nu voor gekozen om de weidepremie te verhogen. Dit geld moet ergens vandaan komen en er is gekozen voor herverdelen melkgeld. Om nu te stellen dat door dit soort regels de (veelal grotere) opstallers vanzelf verdwijnen vind ik een wat vreemde uitspraak. Zeker als je ook nog stelt dat er een geheim plan achter ligt. Waarom dan bijvoorbeeld de quatumtoeslag handhaven?

En volgend jaar ben ik aftredend Cees, kunnen de leden hun stem wel of niet geven op een vervolg als ledenraadslid. Misschien een idee om je kandidaat te stellen, mogen de leden kiezen wie ze willen Cees of Cor.
cs-agrar
@Cornelis
Netjes uitgelegd. Echter is mijn uitspraak in deze dan nog steeds niet vreemd. Qua tooeslagen kan je dan zeggen wat is groot. Er zijn er heel wat die ver boven de staffel van de toeslagen zitten, maar nog veel meer die hoeveelheden rond de max staffel leveren. En dan wil RFC natuurlijk die rmo ook wel een beetje efficient inzetten. Mits ze in het plaatje passen van gestelde eisen.

Het kandidaat stellen zal bij een idee blijven, mij teveel stropdassen daar boven
Cornelis
@cs-agrarje staffel verhaal snap ik niet helemaal. Er zijn zo hier en daar gebieden waar de RMO te klein is om bij drie leden melk te laden in een vracht. Leden die dan wat minder leveren maken de vracht vol. Kosten RMO transport zitten in de vaste kosten omslag, vast bedrag per lid.

Stropdas is slechts buitenkant....
+4
jan w
@Cornelis
We hebben het over 63 partijen. En dan komen ze deze week ermee dat de zuivel en de boeren te weinig gedaan hebben om de koe in de wei te houden.
Wat doen die andere 61 partijen dan?

Ik weid mijn koeien ook, maar mijn mening is als er iets gedaan moet worden, dat het dan niet alleen van de zuivel en de boeren af moet komen. Er wordt altijd de makkelijkste weg gekozen en dat is snijden in de portemonnee van de boer.
Ik blijf het een verkapte vorm van diefstal vinden.
-2
Cornelis
@jan wEr blijven altijd groepen met profileringsdrang. Deze week wilde er eentje uit het convenant stappen, prima toch. Op zich wordt er niet in de beurs van de melkveehouder gesneden met de nieuwe opzet. Geld wordt anders verdeeld, de meesten krijgen meer...
+1
pieta
@Cornelis
Zeg dan wat je bedoeld. Er wordt niet in beurs van de sector gesneden. Wel in de beurs van (sommige) melkveehouders.
+1
Cornelis
@pietaOf ik schreef het niet goed op... Dank je.
Farmer_
Quote:
@Cornelis: de meesten krijgen meer

En de rest minder......
Farmer_
@Cornelis
Hoeveel melk leveren de weidemelkers tov de opstallers, weet je dat toevallig?
Cornelis
@Farmer_Dat is uit te rekenen. Neem het geld wat ingelegd wordt en vervolgens wat er uitgekeerd wordt:)
+1
Farmer_
@Cornelis
Klinkt logisch.
jan w
Quote:
@Cornelis: Geld wordt anders verdeeld, de meesten krijgen meer...

Wat hebben we nu aan anders verdelen. Er moet meer komen. Als men wensen heeft, moet er voor betaald worden.
Nu moet het van 2 partijen ( boer en zuivel) komen en de andere 61 partijen lachen die andere 2 uit.
Als de Chinezen weidemelk willen dan krijgen ze die ook, want daar moeten we zuinig op zijn en die betalen er ook voor. Maar de nederlandse supermarkten zijn niet duurzaam, die denken alleen maar aan goedkoop. Laat die ook een steentje bij dragen.
gezienus
@Farmer_
Als iedereen nu weid komt de 5 cent uit de markt
Cornelis
@jan wHet doel van anders verdelen is dat je je afspraken in het convenant probeert na te komen. Het percentage weidende bedrijven loopt terug en dan zoek je een stimulans om de teruggang te stoppen. Supermarkten betalen voor zover ik weet twee cent extra voor weidemelk.
pieta
@Cornelis
Volgens mij kun je dat niet echt weten Cornelis. Staat er ook nog melk in het schap van RFC die niet weidemelk is?
Farmer_
Quote:
@Cornelis: Supermarkten betalen voor zover ik weet twee cent extra voor weidemelk.

Dan hebben de weideboeren recht op +2ct.
Cornelis
@Farmer_Gaat de hele productie dan als dagverse melk de supermarkt in?
Frans1
Quote:
@jan w: Maar de nederlandse supermarkten zijn niet duurzaam, die denken alleen maar aan goedkoop

Wat dat betreft net boeren
+1
Cornelis
@pietaDat zou kunnen, misschien een en ander onder huismerk. Zal het in maart nog eens vragen.
Farmer_
@Cornelis
Kweet niet hoeveel de weideboeren afleveren dat vroeg ik je al 😄
Farmer_
Quote:
@gezienus: Als iedereen nu weid komt de 5 cent uit de markt

Hoezo komt dat uit de markt?
+1
Cornelis
@Farmer_Mij antwoord gaf ik ook al. Je kunt toch de verhouding uitrekenen en dan weet je de rest ook.
Farmer_
@Cornelis
Ja logisch, en weet je de rest al dan?, dat is toch vast wel uitgerekent door RFC.
Cornelis
@Farmer_Ja en alles hoeft hier niet op het bord.
de hoef
@Cornelis
nu maak je me echt nieuwsgierig
+1
jan w
Quote:
@Cornelis: Supermarkten betalen voor zover ik weet twee cent extra voor weidemelk.

Wat is dat nu voor een flut-bedrag.
Men wil wel de koeien in de weide houden, maar men wil er niet voor betalen.

Je moet ook durfen dingen uit te leggen.
cs-agrar
@de hoefreferentiebedrijven..
Cornelis
@jan wHoop toch echt dat dit geen nieuws is voor je. En ja flutbedrag..... Ieder zijn mening.
+1
gezienus
@Farmer_ was ook sarastisch bedoeld
+2
gezienus
@Cornelis en waar wordt de weidemelk in dec geproduceerd vindt het allemaal een beetje tegenstrijdig je haalt geld bij de stalboeren weg voor de weidemelk dan wordt niet alle melk als weidemelk verwerkt zeg je dus , dan laat ik heel kort door de bocht gaan ,de stalboeren worden opgelicht of is mijn redenering verkeerd?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Dat is uit te rekenen.

De verhouding weidemelk/stalmelk valt mij eigenlijk mee, gezien de doorgaans grotere schaalgrootte van de opstallers.

Wat anders, hoe strikt zijn de afspraken binnen NZO over deelname aan de Kringloopwijzer? RFC meldt doodleuk dat het verplicht is voor bedrijven met een fosfaatoverschot, maar ik lees niet hoe dit is vastgelegd in de reglementen en wat de maatregelen zijn bij niet nakomen van deze 'verplichting'. Maandag komt er een poppetje van BLGG m'n kuil lek prikken, terwijl naburige collega's die aan een andere niet nader te noemen coöperatie leveren nergens van weten, ook zeker geen Kringloopwijzer gaan invullen en hiertoe ook niet gedwongen worden door hun coöp. Kortom, ik voel me genept en heb weinig zin om mee te doen aan dit soort nutteloze exercities.
Farmer_
@Cornelis
Neem aan dat de opstallers de meeste melk afleveren, omdat het vaak ook grotere bedrijven zijn.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Maandag komt er een poppetje van BLGG m'n kuil lek prikken,

dat doe je dan niet goed Jack, om de gelijk dan maar de duurste te laten komen
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Dat hebben wij nou met de weidepremie. Dat je genept voelen. 😄
Wat dat betreft gunstig weet je iig hoe het voelt.
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Ja Jack, er is geen ontkomen aan. Je krijgt 4 weken straftijd en dan wordt je melk niet meer opgehaald.

Je krijgt melkgeld, moet je weer een deel van afdragen en als je je netjes aan de regeltjes houdt, dan kun je het ook nog weer terug verdienen. Dus 2 x werk om 1 keer melkgeld te beuren.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: doe je dan niet goed

Nou, vertel maar wie ik volgende keer zou moeten bellen?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: er is geen ontkomen aan. Je krijgt 4 weken straftijd en dan wordt je melk niet meer opgehaald.

Waar vind jij dit? Ik kan het nergens vinden, of kijk niet goed...
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Nou, vertel maar wie ik volgende keer zou moeten bellen?

Ik zit bij Farmers4All en dus komt hier ALNN mijn kuilen bemonsteren.
Toen ik er jaren geleden mee begon scheelde het 3 tientjes per onderzoek, nu weet ik het verschil niet precies. Ik meen dat 1 BEX onderzoek net geen 100 euro kost.
pieta
@brabo
Wat onderzoeken ze dan allemaal? Ben je computertechnisch toevallig zo kundig dat je een uitslag hier op kunt zetten?
brabo
@pieta
lukt me nu niet, misschien als straks de hulptroepen wakker zijn. Maar volgens mij is het vergelijkbaar met andere laboratorium uitslagen
jan w
@brabo
De prijs van BLGG lijkt wel vergelijkbaar met de anderen, alleen als je bij BLGG een bex monster wilt hebben moet je er een extra optie bij nemen voor volgens mij de fosfaatberekening. Dan betaal je zo weer 30 a 40 euri meer per monster.
arie.j
En wie zegt dat A-Ware straks ook geen weidepremie gaat geven?
Bij Deltamilk waren er eerst ook nogal wat tegen, maar wie nu nieuw lid wil worden moet de koeien zomers buiten hebben.

Kijk bv. maar eens naar dit verhaal
a-warefood.com/nl/nieuws/…
oldhuus
Nog iets meer eisen en max 1 cent per liter
a-warefood.com/nl/nieuws/…
3 speen
Bij doc lever je nog veel meer in
+1
Farmer_
Er zullen wel niet veel opstallers in de ledenraad zitten.
ricardo
Dat zou Cornelis wel kunnen weten, maar denk dat er zeker niet minder opstallers in de ledenraad zitten
Cornelis
Ik heb werkelijk geen flauw idee. Mijn koeien zijn altijd heerlijk binnen.
vanloon
Wat een prima idee van RFC, top onderneming. Van en voor boeren??????
arie.j
Een halve cent is fors inleveren?
Wat is dan 10 cent daling van voorschotprijs in de loop van dit jaar?
Vind het nogal flink aangedikt taalgebruik.
pieta
Gewoon in moeten leveren is iets anders dan dat de marktprijzen veranderen. En bij een lage prijs is de laatste halve cent belangrijker dan bij hoge melkprijs.
ronnie2
Volgende vergadering een rek eieren mee meenemen .
-2
paul1
Niet-weiders beuren vaak wel een vette kwantumtoeslag, dus niet zeuren.
+1
ronnie2
Wat zeuren die beuren weiders toch ook.
gaan we katten.
paul1
Niet weiders zijn vaak de grotere bedrijven,
oldhuus
Gewoon zorgen dat je huiskavel meegroeit met de stal v. Vliet Drijber 600 koeien en weidegang. In melkveemagazine staat een bedrijf met 200 koeien die verhuisd is omdat met de nieuwe stal huiskavel te klein was, nu kunnen ze wel weiden.
pinokkio
Quote:
@oldhuus: Gewoon zorgen dat je huiskavel meegroeit met de stal

makkelijker gezegd dan gedaan, mijn buurman wil niet weg....en er is de laatste 15 jaar al niets meer verkocht waarmee ik mijn huiskavel kon vergroten.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pinokkio: mijn buurman wil niet weg....en er is de laatste 15 jaar al niets meer verkocht waarmee ik mijn huiskavel kon vergroten.

1 + 1 = ... Jij zorgt er voor dat die buurman z'n huiskavel kan vergroten en koopt zelf een bedrijf met forse huiskavel terug.
+1
Frans1
@Jack Rijlaarsdam
Wel logisch,maar de meesten zijn toch een beetje gebonden aan hun eigen stekkie
pinokkio
@Jack Rijlaarsdam
klinkt leuk jack, ben het ook met je eens. Buurman wil wel, maar mijn vrouw wil niet mee. Heb ook al geopperd om haar daar te laten 😃 .
+3
pieta
@pinokkio
En toen wou zeker de buurman weer niet! 😄
ricardo
@pinokkio
Waar zou je dan heen gaan cq willen pinokkio?
-1
ronnie2
Dat heeft te maken met de kosten die gemaakt worden voor het ophalen van de melk als hij meer melk op een adres mee kan nemen is dat goed koper .
paul1
Een goed imago kost ook geld
arie.j
Quote:
@ronnie2: heeft te maken met de kosten die gemaakt worden voor het ophalen van de melk als hij meer melk op een adres mee kan nemen is dat goed koper .

Is maar voor een gedeelte waar.
Een behoorlijk stuk ervan is gewoon lokpremie voor grotere boeren, dus onterecht.
Deltamilk betaald helemaal geen kwantumtoeslag
Cornelis
Nee Ronnie deze kosten zitten in de vaste kostenomslag, heeft niets met quantumtoeslag te maken.
jan w
Had vorige week een ledenadviseur aan de lijn en die deed de volgende uitspraak.

"weiden is niet vanzelfsprekend".

En is het trouwens bekend: boeren die weiden hebben meer last van slepende melkziekte onder de koeien.
Todi
Jan hoe kan dat?
spotmelker
Zijn van die bekende inkoppertjes net als dat opstallers per definitie meer klauwproblemen/mortellaro zouden hebben.
+1
Farmer_
Quote:
@Todi: Jan hoe kan dat?

Energie tekort, eiwit overschot
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: Energie tekort, eiwit overschot

Koeien gefokt voor stalmanagement laten weiden, geeft gegarandeerd problemen. Voor weiden heb je wat hardere koe nodig, geen kasplantjes die super presteren bij perfect management. Echte weidekoeien blijven in de herfst ook nog redelijk melkgeven onder slechtere omstandigheden.
Farmer_
@jan is hobbyboer
Ik heb nog nooit zo'n koe gezien, hoeveel ha heb je /koe? 😃
de hoef
@jan is hobbyboer
als wij een koe hebben die het niet trekt jan .
komt zij in de melkstalgroep terecht waar we ook weiden en grote kans dat ze het dan red .
de hoef
Quote:
@jan is hobbyboer: redelijk melkgeven

10 liter of wat vind jij redelijk .
hier in de buurt zit er ook 1 die ze lang buiten houd .en volgens de melkrijder komt de slang nog maar amper vol in de herfst
+2
Farmer_
@de hoef
Is ook een verschil of je 100 koeien op 20 ha moet weiden of 10 op 16ha, dan kunne die 10 nog een tijdje de lekkere stukken eruit vreten.
jan is hobbyboer
Quote:
@de hoef: 10 liter of wat vind jij redelijk .

Mijn koeien geven 305 dagen ergens tussen de 8500 en 9000 liter melk meestal, inderdaad in mei wat meer voorspeld, in november wat minder. En het varieert nog wel eens wat, daar moet je als weideboer tegen kunnen, weekje regen is natuurlijk niet bevorderlijk voor productie. Maar dat maakt allemaal niet zoveel uit, kosten zijn en blijven volgens mij laag met dit systeem, en paar cent extra melk per liter schiet harder op dan 100000 liter extra melken.
George
Op dit moment leveren de weiders en de niet weiders elke maand in.
Het is momenteel ook wat nattig om de koeien buiten te jagen.
oldhuus
Staat er nog wel weidemelk in de schappen, of heet dat nu wintermelk ofzoiets.
cs-agrar
Watermelk..
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Staat er nog wel weidemelk in de schappen,

Zal wel van mij zijn, mijn koeien krijgen elke dag nog uurtje of 6 weidegang.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , campina , ledenraad en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
108
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
1