Inkruisen of juist niet?

Beste prikkers,

Ik ben sinds enkele jaren bezig met inkruisen.
Zweeds roodbont, montbeliarde en mrij zijn de rassen die ik inzet.
De kruislingen geven niet meer melk, maar scoren qua gezondheidskenmerken veel beter dan gewone holsteiners.
Bij holsteiners kom je er achter dat het steeds moeilijker wordt om het persentage inteeld te beperken, namen zoals Sunny Boy, Blackstar, Oman, Storm, Lucky Leo, Jabot, Cleitus, Novalis, Stadel, Tulip, Bell en nog een paar grote namen komen in elke (red)holstein lijn voor.
Inteelt betekend hogere veeartskosten.

Wie gaat door met zuivere holsteiners en wie is aan het inkruisen?
Welke rassen wel, of welke juist niet?
Waar letten jullie op bij jullie keuze?
En is 100% Holstein nog wel van deze tijd?

Deel dit topic

Reacties

+7
jvt
100% holstein is juist van deze tijd, mits je zorgt dat je binnen de holsteinpopulatie kiest voor stieren die En betrouwbaar zijn En geen barbiekoetjes fokken. Als je daarnaast het inteelt% onder de 3% houd is er geen enkele reden om te gaan inkruisen. Hier lopen op het bedrijf een aantal kruislingen, montbeliarde, vlaams roodbont en wat fleckvieh, maar een voor een vertrekken ze van het bedrijf. Enigste voordeel is dat ze bij de slacht nog wat opbrengen; met produktie blijven ze gewoon achter tov de holsteins. Een echte veeboer heeft een fokkerijvisie en houdt die gewoon vast, komt ie het verste mee. Meeste boeren veranderen ongeveer elke 3 jaar van visie, eerst inet, toen robuust, nu inkruisen en als ie erachter komt dat dat op zijn bedrijf ook niet past weer iets anders..
Neemt niet weg dat er collega's genoeg zijn die prima resultaten draaien met kruislingen en ook dit is zeker niet onmogelijk, maar het zal zeker niet de oplossing zijn voor elke melkveehouder.
+2
dorpsrandhoeve
Daar ben ik het helemaal mee eens, ik ben een jaar of 15 geleden een heel andere weg ingeslagen om dezelfde reden als dat mensen nu aan het inkruisen zijn gegaan. Echter heb ik aan mijn holstein ideaal vastgehouden, Destijds was het de bedoeling om beenwerk en uiers heel veel te verbeteren en toch een mooie koe te behouden. (ok met mooie benen en uiers ben je al een stuk op weg).

We zijn nu met de holsteiners op een erg goede weg, benen scoren goed en uiers nog beter. Toch blijven we met deze strategie doorgaan. We kunnen nu met bekappen bij droogzetten, en 1 of 2 koeien in de maand die we rond dag 100 controleren op stand of kreupelheid (op90 koeien) de zaak heel goed rondzetten.
jan is hobbyboer
Niet
willieoranje
Maar hoe houd je het inteeldpercentage onder de 3%?
Stel: je hebt een koe, daar kies je een stier bij uit.
Je gaat naar crv4all.nl en je gaat naar stier zoeken.
Als je van beide goed doorzoekt, kom je er achter dat je een paar van door mij genoemde namen meerdere keren tegen komt.
Er zijn geen autocross bloedlijnen meer.
Niet in Canada, Nieuw-Zeeland, VS en ga zo maar door.
Als je nou roodbont gebruikt of zwartbont dat maakt niet zoveel meer uit. Bij roodbont hebben fokkers gebrobeerd zoveel mogelijk zwartbont bloed in de roodbonte populatie proberen te krijgen.
Bekend voorbeeld is Stadel.
Want een zwartbonte holsteinder is op papier veel beter dan een roodbonte holsteiner.

Door je gaat inkruisen krijg het heterosis effect, dan lever je bij zweeds roodbonte kruislingen een paar honderd liter in.

Je krijgt koeien met:
- Lager celgetal
- Beter afkalfgemak
- Langere levensduur
- Betere vruchtbaarheid
- Betere klauwgezondheid
+2
Jack Rijlaarsdam
@willieoranje Volgens mij ga je de melkveehouderij redden met inkruizen, als ik je verhaal zo hoor. Helaas kom ik in de praktijk ook bedrijven tegen waar door jou genoemde voordelen eigenlijk niet zo uit de verf komen en de productie gemiddeld genomen wat tegen valt. Waarbij gezegd moet worden dat de spreiding in productie groot is, echte toppers en beesten die nauwelijks het eigen kalf groot zouden kunnen brengen.
+3
cs-agrar
Die spreiding is bij niet inkruisers ook wel te vinden, dat maakt niet uit. Verzorging en opfok kan bij velen gewoon nog stukken beter.
oldhuus
Met gigantische holsteins in te kleine stallen ga je het ook niet redden, of je moet een maatlatstal bouwen en dan niet klagen als de melkprijs zo laag is.
+1
pieta
@cs-agrar
Holsteiners die echt geen melk geven zijn toch wel redelijk zeldzaam. En met een slechte opfok krijg je zowel bij Holstein als bij inkruisen geen goede vaarzen van. Ik hoor ook wel eens wat over inkruisen en het is echt niet allemaal positief. Maar feit is wel dat hoe slechter Holstein het bij je doet hoe groter de kans is dat inkruisen goed bevalt. 😄
+1
oldhuus
@pieta
Het is net als bij Holsteins, als je de verkeerde stieren op verkeerde koeien zet valt het ook tegen.
+3
cs-agrar
@oldhuus
Die gigantische koeien is ook een doodlopende weg. Het kan als de dieren en stal goed in balans zijn, maar de slijtage is gewoon veel groter. Ook de voerefficientie is gewoon lager, er is teveel koe te onderhouden.
Door gerichter op je eigen veehouderijsysteem te fokken kom je veel verder en zullen er waarschijnlijk stieren gebruikt gaan worden waar je eerder nooit aan dacht. En dit voorstaande geldt niet alleen voor holstein, ook voor de andere rassen.
producent
Kun je zien wat het CRV beleid de Nederlandse fokkerij gebracht heeft.

@willieoranje schreef:

Je krijgt koeien met:
- Lager cel getal
- Beter afkalfgemak
- Langere levensduur
- Betere vruchtbaarheid
- Betere klauwgezondheid
willieoranje
- Celgetal 103
- Zweeds roodbonte kruislingen kalven vaak zonder hulp
- Zw. Roodbonte kalveren zijn lichter, dus ze zijn zeer geschikt als pinkenstier te gebruiken.
- Levensduur kan ik moeilijk wat over zeggen, wij hebben nu een Peterslund van 7 jaar oud.
- Tkt was vroeger 430 tegenwoordig onder de 400.
- Klauwgezondheid nooit een probleem bij ons op het bedrijf geweest, dus ik kan niet zeggen dat het daar van komt.

Inkruisen heeft voor op ons bedrijf goed uitgepakt.
Op ons bedrijf word niet over te top gevoerd.
Gemiddelde melkproductie is 7300 kg.
4,50 vet en 3,42 eiwit.
Het gaat niet om melkproductie per koe, maar om rendement.

Een koe moet het voer goed kunnen benutten.
Liever een koe van 600 kilo lichaamsgewicht die 7000 kg geeft, dan een koe van 800 kilo die 8000 kg meetmelk produceerd.
willieoranje
@willieoranje
Wij hebben tegenwoordig sperma van K&L, die verkopen ook holsteiners voor de liefhebber.
Maar we kopen daar alleen Zw. roodbonte rietjes en van montbeliardes.
oldhuus
Er zijn bijna geen Holstein stieren onder de 10% inteelt, alles zonder gso noemen ze al outcross.
Ik zou geen verdringingskruising toepassen, doe hier op een deel 1x srb, 1x mont en weer HF, en dan weer opnieuw. MRIJ kan ook goed dan ipv mont/fleck.
jvt
@oldhuus

laat jij mij dan even de tabel zijn met de stieren met de bijbehorende inteeltpercentage? Ik heb een dergelijke lijst nog nooit gezien, ben benieuwd...
oldhuus
Quote:
@jvt: laat jij mij dan even de tabel zijn

Kun je gewoon bij CRV opzoeken, succes!!
jvt
@oldhuus

plaats ff de link van de tabel, kan ik het ook vinden. Ken de crv site niet, heb ik al jaren niets meer te zoeken...
jvt
@oldhuus

plaats ff de link van de tabel, kan ik het ook vinden. Ken de crv site niet, heb ik al jaren niets meer te zoeken...
oldhuus
@jvt
Is geen tabel van, maar kun je per stier opzoeken crv4all.nl/producten-diensten/genetica/… bijv. Fidelity: verwantschapsgraad 15%, o-man 15%, impuls 13%,
Atlantic 11%, Cricket 13%, Snowman 12%, legend 13%, guarini 11%, supershot 10%,

GInkel kapitein 3%
paul1
@jvt
is ook geen leuke site, je krijgt een kale kop te zien als je naar de site toe gaat pfff
arjan_kok
@oldhuusverwantschap graad op crv site heb je niet zo veel aan, kan op individuele koeien heel anders zijn, en veel parings programma's houden een hoge verwantschap graad als ondergrens, moet je wel voor uitkijken
oldhuus
@arjan_kok
Heb er ervaring mee, die van CRV, nou dan kun je net zo goed een bolle de stal in jagen heb je zelfde inteeltpercentage. Ook al stel je dat zo in.
Maar die op de CRV site kun je hooguit halveren, maar niet met holstein dat is 1 grote familie.
jvt
Kun jezelf niet berekenen, in elk geval niet als je tijd over hebt. Gelukkig zijn daar ook goede paringsprogramma's voor...
+1
arjan_kok
Zoals jvt al aangaf is kruisen geen wondermiddel, maak eerst een inventarisatie, van de zwakke punten van je veestapel, besef dat je met kruisings geen tekortkomingen in de bedrijfsvoering kan verdoezelen, maar in zijn algemeenheid krijg je wel sterkere dieren, maak bewuste paringen, weet dat je van een matige moeder geen betere kan verwachten, daarom ga veel sneller vooruit als je met gesext sperma alleen je betere dieren benut, er zijn genoeg deskundigen die je helpen willen,maar advies is meestal gekleurd door marketing motieven, maar als je het aanstaat is het goed, ieder ras heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, beetje studie van maken vind ik zelf heel leuk, gebruik wel 5 rassen, ik maak paringen met aAa, kies voor eiwit rassen, heb nu veel viking red, is heel gezond en vruchtbaar en productief en voerefficient ,maar vind ze niets toevoegen in balans, klauwgezondheid, vet\eiwit verhouding en o&a,hf blijft beste ras binnen een kruisings programma
meelezer
De zwakke punten van een veestapel vallen vaak reuze mee! Wat je dan zoal aanwijst zijn de zwakke punten van de manager.

In goede omstandigheden kan elke koe leven. Als de levensomstandigheden wat minder zijn dan kan het ene ras daar misschien wat beter in produceren dan het andere ras. Maar zijn de omstandigheden hopeloos dan legt uiteindelijk iedere koe het loodje. Gelukkig komt dat laatste bijna nooit voor
huub
Wij kruisen al ruim tien jaar naar volle tevredenheid met Fleckvieh, sterke gezonde koeien met voldoende melk.
-1
willieoranje
In de VS zijn al 20 jaar geleden proeven gedaan met inkruisen.
Bij holstein is te lang door gegaan met de module productie x exterieur.
Daardoor werden de gezondheidskenmerken als het ware verdrukt.
De holstein populatie is als sins jaar en dag de slechtste qua vruchtbaarheid.
Als je een koe niet meer drachtig krijgt, betekend voortijdige afvoer.
arjan_kok
Volgens mij weet je goed wat je wilt, dus kan je onze adviezen wel missen
jvt
En als een koe geen melk wil geven betekend dat ook afvoer, niet dan...
flecky
Inkruisen die holsteiners!!
Het belangrijkste kengetal van de toekomst zal hoe dan ook de tussen kalftijd worden.
bij ons bedraagt deze nu 370 dagen.
voor onze bedrijfsverplaatsing bedroeg deze al een aantal jaren zo rond de 350.
De gemiddelde holstein bedrijven zitten ruim boven de 400.
hoe zo voer efficiëntie!!!
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@flecky: Het belangrijkste kengetal van de toekomst zal hoe dan ook de tussen kalftijd worden.

Interessante stelling. Ik zou eerder denken aan marge per geproduceerde kg melk of iets dergelijks. Misschien kun je het nog iets verduidelijken?
casev
Tkt van 350? Heb je de stier er tussen lopen?
+2
oldhuus
Zit nu op 392 dagen 100% holstein, alva 24,5. Alles KI.
jvt
Belangrijkste kengetal wordt gewoon kg vet en eiwit per ligbox. Snap wel dat je bij de fleckies je tkt laag wilt houden, na een jaar kalven geven ze idd geen flikker meer..
Hier zaten we hoog door alle problematiek van verhuizing, samenvoeging veestapels enz enz maar nu ook weer onder de 400.
+1
cs-agrar
Jullie met je rare kengetallen. Bedrijfsmatig is het gewoon marge/kg afgeleverde melk.
-2
storm
En wat is er nu mis met een tussenkalftijd van net boven de 400?
Een holsteiner is persistent qua melkproduktie en hoe dan ook een geboorte geeft toch slijtage.
Ik zie hier in de omgeving voorbeelden genoeg van inkruisen en dan te weinig melk onder de koeien, zuigers en te laat af kalven.
Mijn holsteinvaarzen kalven gemiddeld met twee jaar af en degene die mij niet aanstaan gaan voor een redelijke prijs dragend de grens over.
Ik heb nog niet meegemaakt dat die inkruisers exportvaarzen verkopen. Die zijn ze allemaal nodig voor vervanging van die slome valse dikbillen die ook niet drachtig willen worden!!
willieoranje
Jij bent niet objectief, jij bent geen fan van inkruisen.
Natuurlijk zijn bedrijven en personen verschillend.
Daar moet je je visie op aanpassen.
Holsteiners stellen hogere eisen aan de omgeving en aan de managmentkwaliteiten van de boer.
Holstein koeien funcioneren volgens mij het beste als je min. 30% mais voert.
Maar in Nederland kun je niet overal even goed mais verbouwen.

Je moet holstein niet als een heilig geloof beschouwen en inkruisen ook niet. Je moet doen wat je zelf goed vind.

Montbéliardes hebben ook een uitstekende persistentie.

Holsteiners hebben eerder de neiging om te pieken, daardoor zijn ze kwetsbaarder.
Er zijn koeien die 50 kg of hoger kunnen halen.
Een regenachtige dag, dan vallen ze bij wijze van spreke om.
Die koeien passen gewooon niet overal.

Binnen het ras is ook nog wel wat mogelijk, maar je koeien worden niet veel vruchtbaarder en zijn minder goed bestand tegen ziektes.

Vroeger had je fries hollanse koeien, die werden ingekruist met holsteiners, toen had je ook allemaal tegenstanders.

Vaak werd er gezegd dat de koeien die 50% HF en 50% FH de vooruitgang naar verhouding eigenlijk nog het grootste was.

Naar mate het percentage FH naar beneden ging, hoe meer insiminaties er nodig waren om een koe drachtig te krijgen.

O ja, wij hebben trouwens van de zomer verschillende kruislingen verkocht met export.

Misschien ben ik niet helemaal objectief maar dit zijn de resultaten van inkruisen:
koole-liebregts.com/data/upload/…
+4
arjan_kok
@willieoranjehet lijkt wel of jij een undercover bent van K&l, wat is je echte naam??
vofjagtenberg
@arjan_kok
Ik weet het niet, volgens mij heeft hij ook aandelen bij een opraapwagenbouwer en een brokkenboer. 😃
arjankok_
@vofjagtenbergof hij heeft belangstelling voor een baantje bij K&L, gezien zijn drukke aanwezigheid hier lijktie wel werkeloos
+1
pieta
Quote:
@willieoranje: Montbéliardes hebben ook een uitstekende persistentie.

Van wat ik hier gehoord heb geven ze je bedrijf de nodige slagkracht. 😄
pieta
Quote:
@willieoranje: Binnen het ras is ook nog wel wat mogelijk, maar je koeien worden niet veel vruchtbaarder en zijn minder goed bestand tegen ziektes.

Vruchtbaarheid en geen verschil is gewoon lulkoek. Ik insemineer ze vanwege produktie niet al te vroeg. Maar wij hebben hier Jorik, Shoguns, Legends en Esquire lopen en die zijn enorm vruchtbaar. We hebben ook wel minder goede. Maar binnen het ras is het verschil echt wel groot.
pieta
Quote:
@willieoranje: Een regenachtige dag, dan vallen ze bij wijze van spreke om.

Wij hebben een dak op de stal. 😄
+1
hofmiddelburg
Quote:
@storm: Ik heb nog niet meegemaakt dat die inkruisers exportvaarzen verkopen. Die zijn ze allemaal nodig voor vervanging van die slome valse dikbillen die ook niet drachtig willen worden!!

Dat jouw gedachte/ervaring is, is prima.
Mijn ervaring is het tegenovergestelde.
Bij de HF-ers had ik te weinig jongvee om ze te vervangen.
Nu ongv. de helft kruislingen en tot nu toe(op een lege pink na) geen één uitval.

LW is zelfs iets hoger.

Als ik gegroeid ben tot 80 koeien, heb ik veel minder vervanging nodig, dus veel insemineren met BWB.
Valt volgens mij meer mee te verdienen dan exportvaarzen.
willieoranje
@arjan_kok
had heel goed gekund, maar niet waar.
heb jij trouwens ook ervaring met inkruisen, ik zie een rode koe op je foto staan.
egaal rood, heb je dan deens rood gebruikt of zo?
arjan_kok
@willieoranjepink is mrij, meervelder Albert uit een brolin, of dat Zweeds of Deens is weet ik niet,hier stal vol met viking red
flecky
Inkruisen die holsteiners!!
Het belangrijkste kengetal van de toekomst zal hoe dan ook de tussen kalftijd worden.
bij ons bedraagt deze nu 370 dagen.
voor onze bedrijfsverplaatsing bedroeg deze al een aantal jaren zo rond de 350.
De gemiddelde holstein bedrijven zitten ruim boven de 400.
hoe zo voer efficiëntie!!!
+1
vofjagtenberg
Als je dieren persistenter zijn dan gemiddeld, is het verstandiger ze wat langer door te melken ( lees hogere tkt). Komt saldo ten goede.
Farmer_
Een HF kun je ook minder laten melken.
vofjagtenberg
@Farmer_
Klopt, we hebben een enkele driespeen en zelfs een twee speen. 😃
Farmer_
@vofjagtenberg
En die zijn optijd dragend? : )
+1
vofjagtenberg
@Farmer_
1 driespeen niet die gaat weg, slechte poten en melk uitliggen, 4de kalfs. Twee andere driespenen en tweespeen wel drachtig. Allemaal zolderspenen (zuigers).
+1
de hoef
Quote:
@vofjagtenberg: tweespeen wel drachtig.

zwanger of ....
vofjagtenberg
@de hoef
Vanavond de zaklamp er maar eens voorhouden.
de hoef
Quote:
@vofjagtenberg: Vanavond de zaklamp er maar eens voorhouden.

en?
zaklamp kwijt
vofjagtenberg
@de hoef
Zaklamp leeg, eerst maar op de oplader gezet.
de hoef
@vofjagtenberg
zal de rest ook wel .... zijn
vofjagtenberg
@de hoef
Leeg of opgeladen?
+1
de hoef
@vofjagtenberg
de tijd zal het leren
Farmer_
Die kruisingen verliezen meestal de melk als ze dragend zijn , worden dan vet enz., hier verdwijnen ze meestal na het 2dekalf.

We hebben de laatste 2jaar koeien en vaarzen uit Oost Duitsland gehad, nadat de muur viel zijn daar HF van meedere landen en rassen gebruikt, die zijn duidelijk sterker, mischien daar een stier zoeken.
flecky
Bij elk nieuw financierings plan zal de financier eisen dat je inkruist.
kom maar naar Zwolle op 25/11 en hoor het verhaal maar van dhr E wensink!!
+1
Farmer_
Is nog een relatief nieuw bedrijf, dacht 3 jaar en 2 jaar op de 2de locatie, is nu nog een succes verhaal, hoor liever zijn verhaal over 10 jaar.
jvt
Als dat jouw bankier eist, betekend dat ofwel dat je geen zak te vertellen hebt bij de bank, en/of dat de bankman van toeten of blazen weet, en zeker dat je veel te veel gefinancierd zit per liter en dat je bij een lage melkprijs voor langere termijn niet bij de blijvers hoort. Bank zal dan ook wel bij jou eigendom zijn van de koeien, krijgen ze wat meer geld bij de slacht en hoef je minder lang je hypotheek terug te betalen vanuit je huurhuis...
+1
jvt
Daarnaast hadden wij pas ons jaarlijkse gesprekje met onze relatiebeheerder vd bank, gaf ons als grote kritiek mee dat we nog te weinig molken per koe ( 7800 KG). Dit is grotendeels nasleep uit het e.e.a., en de stijgende lijn is te pakken, normaal gezien zitten we volgend jaar ruim boven de 8000. Bij jouw bank praten ze dan net andersom, produktie speelt in een keer geen rol meer???
oldhuus
Is dat een Deense bank, die kijken ook alleen maar naar productie.
jvt
@oldhuus

belgie
+1
Coen
Zonder omzet geen winst 😄
maar ze moeten natuurlijk wel begrip hebben voor aanloopkosten.

maar ook in NL worden technische en economische kengetallen afgezet tegen een heel groot gemiddelde 😞. wat natuurlijk absolute onzin is omdat er vele soorten bedrijven zijn qua bedrijfsgrootte, grond- en gebouwensituatie, prive-omstandigheden etc.
-1
flecky
Over CRV gesproken:

Deze komen je stal al niet meer in mocht je toevallig aan het voeren zijn of je koeien aan het scheren.
Het schijnt dat de heren last van stofjes hebben/krijgen!!
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@flecky: over CRV gesproken:

Deze komen je stal al niet meer in

Wat moeten ze daar doen dan?
flecky
Het schijnt dat ze nog bij(te) veel collega's hun geonomics stieren verspuiten.
+5
hofmiddelburg
Het is heel simpel, als je in inkruisen geloofd moet je het doen,
als je er niet in geloofd moet je het niet doen.

Als je hf-ers wil houden, luister dan niet naar kruisingsboeren en als je kruislingen wil houden, luister dan niet naar HF-boeren.

Het is een beetje hetzelfde als Ajax-Feijenoord, ze worden het nooit eens.

Als je twijfelt kijk dan naar je resultaat.
Als dat goed is doe je het goed.
+1
Wat wij doen is fidelity , gebruiken op onze zwart bonte, HF koeien, groeien mooie vaarzen uit, toch wat betere poten/klauwen, plus voor de gehalten, en de bespiering is ook wat beter is onze indruk. Maar dit voor DE eCHTTE topfokkers onder ons te simpel denk ik.
-3
storm
Holsteiners zijn superieur qua melkproductie en daar zal het de komende jaren om gaan. Nederland is gewoon te duur om roodvlees te produceren.
Iedereen die in kruisen gelooft, prima maar ze zullen op den duur weer verdwijnen.
Dat er op grotere megabedrijven in Oost Duitsland gekruist wordt zegt mij helemaal niks.
Daar heb je andere uitgangspunten die totaal niet vergelijkbaar zijn met Nederlandse omstandigheden
+1
oldhuus
Duur krachtvoer, een lage melkprijs, lage vleesprijzen en hoge dierenartskosten.
De Nederlandse omstandigheden zijn, steeds grotere bedrijven, minder personeel/koe er sluipen foutjes in, minder bemesting, slechter ruwvoer, minder tijd voor de kalveren.
En dan hebben we nog het droogzetbeleid..
willieoranje
+5
ejb
Wij kruisen al jaren in met Brown Swiss

eerst op een 30% van de koeien en nu op alle koeien behalve de HF pinken daar doe ik eerst een SRB op en daarna BS dit in verband met feit dat HF moeilijker kalft dan een kruisling. en zoals ik het nu bekijk ben ik van plan om door te gaan naar zuiver BS. alle dieren jonger dan 1 jaar zijn kruislingen.

belangrijkste is dat je jezelf moet overtuigen en dat kan natuurlijk niet via een stel anoniemen op dit prikbord maar er is ook een veeteeltforum hierover

veeteeltforum.nl/viewtopic.php/…

ikzelf was een keer bij John de Vries in Boyl i.v.m. open dag aAa en zag daar een perfecte BS kruisling(moeder wou niet drachtig worden) dat was mijn start.

voor mij BS omdat ik vind dat ze uitmuntende benen hebben, zeer goede gezondheidkemerken, goede gehalten en goede uiers hebben dat laatste klinkt misschien raar maar wij hebben robots en ik vind/vond al jaren dat HF te korte spenen heeft die te veel aan de binnenkant van de kwartieren staan met een te strakke ophangband en de wil binnen de HF foktechnischi om dit te verbeteren is er niet, moet je voor de aardigheid eens kijken op CRV site hoe de stieren het doen die veel 100 tonners leveren zoals Sunny Boy en Tops

verder heb ik ook wel andere rassen bekeken maar kon van de zuivere andere rassen niet overtuigd worden behalve dan BS. een ras moet bij je liggen

verder heeft elk ras ook zijn nadelen BS kalveren brengen hetzelfde tot een 20 euro minder op dan HF kalveren, dit omdat BS een laatrijp ras is en de prijs verschilt duidelijk per handelaar. melksnelheid was vroeger een probleem maar waar ze binnen het ras jaren sterk op gefokt hebben zitten gemiddeld op 97 t.o.v. RHF met een grotere spreiding en in het begin willen de kalveren iets moeilijker starten met drinken.

maar als je overtuigd wilt worden moet je vooral overal gaan kijken en voor BS heeft Zents in Vorden een hele mooie koppel koeien lopen

overigens de LW bij onze kruisingen zit op 106 want de heterosis krijg je er gratis bij

wij maken al onze paringen volgens het aAa systeem
+1
jvt
Als ik ooit zou gaan overwegen om in te kruisen, zou het idd met brown swiss zijn, deze staat na de holstein 2e met melkaanleg en is qua bouw ook het meest gelijkend. Verstandige keuze dus!
pieta
Wij hebben ook ooit wat BS ingekruist. Bij ons hadden die vooral enorm problemen met witte lijn defecten. Hier klaagde onze vorige buurman nogal over(had er een 20 en hadden ook allemaal wel een blokje onder de klauwen). Wellicht dat ze een echt Holsteinrantsoen (veel mais) minder goed kunnen hebben. Wij hebben er slechts drie aan de melk gekregen en in de vierde lijst hebben we er nog één over. Hier een kopietje van haar derde lijst 5401 3.59 3.40 48 LW
hofmiddelburg
Quote:
@pieta: . Hier een kopietje van haar derde lijst 5401

De cijfers liegen er niet om.
Wat me al lange tijd opvalt bij gebruikerservaringen is dat boeren die volop kruisen, tevreden zijn en boeren die voorzichtig wat andere rassen proberen, slechte ervaringen hebben en er gelijk mee stoppen.

Mijn eerst kruisling(ZRB) keeg ik niet drachtig en heb ik na 8 inseminaties opgeruimd.
Mijn tweede kruisling(BS) zeer lage LW en in 3 lactaties 5 keer uierontsteking.
Mijn derde kruisling(ZRB) als vaars gelijk na kalven uierontsteking en 3-speen.

Toen krapte ik ook achter mijn oren, waar ik aan begonnen was.
Op die eerste drie na, is mijn verwachting absoluut uitgekomen.
pieta
@hofmiddelburg
Tja, als je je verwachtingen na een stuk of drie mislukkingen hebt aangepast dan zal dat wel ja. Ik heb mijn beste kruislingen van Jersey's. Daar is al weer zo vaak een Holsteiner over geweest dat het wel weer gaat.
Maar serieus, kruisen is eigenlijk net als roken. In het begin is het vies en na een tijdje meen je dat je niet meer zonder kunt?
oldhuus
Ik melk nog maar 1 PeterslundXhf, lw 101, cel. 20. Weer in 1x drachtig. Rustig dier, ideale robotkoe. Moeder al opgeruimd, gust. Over een paar maand melk ik er een stuk of 10 ZRB/BS/MON vallen als pink tot nog toe niet tegen.
Frans1
Quote:
@pieta: 48 LW

Daar word je niet blij van 😞
pieta
@Frans1
Dit is ze weer opgestart, een berg pootproblemen en blokjes verder, heeft ze haar lactatiewaarde weten te verbeteren naar 80.
+1
aldert
Wij kruisen al 25 jaar en bevalt nog steeds goed.Zo heb ik ruim 20jr geleden eens een proef gedaan,we begonnen met 20 vaarzen ,10 hf en 10 kruislingen.Na 8jaar was er nog 1 hf over en die gaf ongeveer 8000 l,van de kruislingen waren er nog 5 over en die gaven ongeveer 7000 liter per jaar,dus 5 x 7000 = 35000.Dus wie geven er nu meer melk ?
oldhuus
Een Holstein past ook niet onder jullie omstandigheden, HF kan gewoon niet goed over hitte.
melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/39128/
Ook in Canada, een echt Holstein land, warme zomers koude winters vervangingspercentage 42%.
Farmer_
Quote:
@oldhuus: Ook in Canada, een echt Holstein land, warme zomers koude winters vervangingspercentage 42%.

Komt vooral door de inteelt bij de Holsteins, voor de Canadezen is er maar 1 goede stier en die komt uit Canada.
+1
jvt
@Farmer_
begint te veranderen, bij hun huidige lichting ook veel boltonzonen, omdat ze goldwynzonen qua inteelt gewoon niet meer kwijt kunnen. Zou op t moment echter niet graag vertegenwoordiger van semex zijn...
pieta
Ik vind dat ze allemaal maar weinig produceren.
hofmiddelburg
Quote:
@pieta: Ik vind dat ze allemaal maar weinig produceren.

Kg melk of kg vet en eiwit of allebei?
pieta
@hofmiddelburg
In het geheel.
aldert
Tis maar net hoe hard je ze voerd,hier gem. 5 kg krachtvoer,gras,kuil en hooi.Geen snijmais en/of soja.Zo is er ook met een melkprijs van onder de 30 cent nog best geld te verdienen.
pieta
@aldert
Zo, nu heb je meteen de verklaring gegeven waarom kruislingen het beter doen bij jou. Niks mis mee. Wij voeren wel soja maar wij hebben ook veel mais in het rantsoen waardoor we vooral veel raap voeren. Krachtvoerkosten over 2013 waren volgens mij iets van 6.5 tot 7 cent per kg melk. Alleen melkkoeien zonder mineralen.
fleckie86
Fleckies doen de eerste lactatie rustig aan maar geven wel elk jaar meer, vorig jaar 18 kg brok op 100 kg melk op 7500l.
jvt
@aldert

net als Pieta zegt, een holstein wil hoe dan ook melk produceren, en heeft derhalve een hoge energiebehoefte. Krijgt ze deze te weinig aangeboden, zal ze sterk in de negatieve energiebalans raken met alle gevolgen van dien. Crossies zullen het derhalve bij jou wel beter doen, maar bij een gewoon NL rantsoen moet een Holstein het zeker zo goed kunnen doen. Wij zitten hier ook op een "gras"rantsoen, maar voeren met onze 15 kg mais per koe de crossies meteen te vet, omdat die gewoon te weinig geven en teveel aan zichzelf denken..
aldert
Quote:
@jvt: Krijgt ze deze te weinig aangeboden
Dat is hier nou niet direct het geval,de koeien moeten het vooral met gras doen,dat hebben we hier zat,en we kunnen toch niet meer dan 2 gve per ha houden anders worden we gekort op de subsidie.
pieta
@aldert
Als je veel gras voert is dat juist wel vaak het geval. Je voert wel genoeg maar de energiedichtheid wil nog wel eens te wensen overlaten.
+1
WRV70

Oorzaak van inkruisen is Derogatie en te grote bedrijven. Zeker voor bedrijven in het zuiden die gewend waren om veel mais te voeren en door de mestwetgeving toen veel gras in het rantsoen kregen kwamen de eerste problemen nl energie tekort. Ook het veel groter worden van de bedrijven( lees minder aandacht voor koeien ) moest er plots gekruist worden omdat dit wonderen zouden verrichten. Weet eigenlijk heel zeker dat als een beter rantsoen en meer arbeid per koe meer zode aan de dijk zal zetten.
oldhuus
Quote:
@WRV70: meer arbeid per koe

Ik ken ook wel een paar echte kruislingbedrijven, al 20 jaar, die staan altijd in de top 10 met eiwitgehalte, zijn hele slechte problemenmanagers veel te veel met machines e.d. bezig, wel veel ruwvoer en granen in het rantsoen.
+1
noordhollander
Niet kruisen is de goedkoopste manier alleen wordt het steeds lastiger goed bruikbare stieren te vinden, maar dat is bij elk ras zo en let op wat in het land van herkomst het gemiddelde produktieniveau is dat haal je binnen....na kruisen begint t gemaskerde bal en blijven positieve en negatieve verrassingen niet uit..... weinig betrouwbaarheid dus
+1
Cornelis
Inseminator heeft altijd een vat vol mee als hij hier komt....
+1
cs-agrar
Zonder is ie ook ridder te voet..
dorpsrandhoeve
Quote:
@Cornelis: Inseminator heeft altijd een vat vol mee als hij hier komt....

Gebruik meestal maar 4a5 verschillende stieren, vind ik genoeg, voldoen aan mijn eisen. Maar mijn vat zit eigenlijk nooit vol,en heb toch altijd genoeg.
noordhollander
verwijderd
noordhollander
verwijderd
noordhollander
verwijderd
gprumo
Wij kruizen nu ongeveer 1,5 jaar in met fleckvieh, in april de eerste aan de melk en zullen kalven van een BS of Scandinavische roodbont, het zal ons benieuwen. Heb laatst de mpr gezien van Hofstede en die melkt kruisingen van fleckvieh en holstein maar ook 3 weg kruisingen. heeft er 2 kalfs koeien met 13.000 kg melk heel bizar, de eerste lactatie geven ze niet heel veel, maar de 2de lactatie moeten ze omhoog schieten in de kilo's melk. Voor ons is dit ook een uitdaging en gaan het meemaken en hopen dat het bij ons gaat werken, iets minder melk maar hopelijk een langere levensduur.
arjan_kok
Dat omhoog schieten in de 2e lactatie geld alleen voor laatrijpe rassen, dat moet je van viking red niet verwachten
gprumo
Nee maar van fleckvieh wel.
oldhuus
In "boerderij" staat ook reportage van Duits bedrijf op ene bedrijf fleckvieh gemiddeld 7000 liter.
gprumo
@oldhuus
ja 100% fleckvieh, dat is wat anders dan 3 wegskruising
oldhuus
@gprumo
Ja en toch hoogste productiekoe 2012 was een Fleckvieh.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , roodbont , holstein , kruisen en sunny boy geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
111
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
16