Melkveewet.

Deze week staat een belangrijk kamerdebat over de melkveewet op de agenda.

Op foodlog.nl is een discussie gaande o.a. tussen LTO (Wiebren) en CLM.
Een conclusie van Dick Veerman is dat een bindend besluit over, en de mate van, grondgebondenheid in de melkveehouderij nu niet genomen moet worden.
Mee eens , echter anticipatie-gedrag blijft een belangrijke factor.
Misschien is het goed dat exacte vooorwaarden betreffende invoering van melkveerechten vastgesteld worden. Mocht het fosfaatplafond overschreden worden is tenminste duidelijk wat de consequenties zin. Het zou de rust en het realisme in de sector ten goede komen.

Deel dit topic

Reacties

producent
Jg. schreef: Mee eens , echter anticipatie-gedrag blijft een belangrijke factor.Misschien is het goed dat exacte voorwaarden betreffende invoering van melkveerechten vastgesteld worden. Mocht het fosfaatplafond overschreden worden is tenminste duidelijk wat de consequenties zin. Het zou de rust en het realisme in de sector ten goede komen.

Dat gaat hem hopelijk niet worden heb je weer jaren van onzekerheid daar zit niemand in de agrarische sector nog op te wachten.
Het ziet er nu naar uit dat je een max.. ha overschot tussen de 50 en 100 kg fosfaat gaat krijgen, en met een beetje pech nemen ze het voorzetje van FC in de wet op dat je bij een overschot de kringloopwijzer moet invullen.
+3
Hansel
Ja alles wat ze bij FC verzinnen krijgen we maal 5 terug, weidegang wordt verplicht weiden, kringloopwijzer, enz.
Als wakker dier en de PvdD ff niks meer weten weet FC nog wel iets.
Cornelis
Wat heb je tegen kringloopwijzer?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Wat heb je tegen kringloopwijzer?

Was niet voor mij bedoeld, maar mijn bezwaar tegen kringloopwijzer is het feit dat ik wel de administratie door de strot gedrukt krijg met dank aan NZO, maar de eventuele voordelen niet kan verzilveren. Alleen het voordeel van een onderdeel, de BEX, mag ik gebruiken, laat ik daar nu zonder mais net niks mee opschieten. Erg slecht uitonderhandeld.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Je hebt al meer fosfaatruimte bij 100 % grasland......
Cornelis
@Jack RijlaarsdamHeb je hem al ingevuld voor je eigen toko? Er zijn hele volksstammen die van alles doen met bedrijfseconomische boekhoudingen. Nu is er een instrument waar je je voerproductie en voerefficientie kan meten. Met het intensiever worden van je bedrijf kan dit enorme voordelen opleveren, in euro;s dus.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Je hebt al meer fosfaatruimte bij 100 % grasland......

Precies, en dat zonder monsters nemen en creatieve administratie voeren. Het lijkt me meer stimulerend dat een aangetoond voordeel in de kringloopwijzer ook daadwerkelijk benut mag worden.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Heb je hem al ingevuld voor je eigen toko? Er zijn hele volksstammen die van alles doen met bedrijfseconomische boekhoudingen.

M'n be-boekhouding gebruik ik voornamelijk om vliegen mee te meppen...

Ik heb 'm niet ingevuld, dan zul je eerst BLGG flink moeten sponsoren en buiten de verplichte derogatiemonsters probeer ik die facturen buiten de deur te houden. Eén maal een poging tot bex-en gewaagd, maar dat was weggegooid geld zonder mais in het rantsoen. Het lijkt mij sterk dat m'n efficiëntie omhoog gaat door simpelweg dingen meten.
+1
ejb
@Cornelis
volgens mij ging de opmerking van @Hansel meer over de bemoeienissen van FC op het erf die niets met melkkwaliteit te maken hebben

dus laat de boer ondernemen en pak hem niet al zijn vrijheden af
Cornelis
@Jack RijlaarsdamEen beetje mepper mag max een euro kosten lijkt mij. Het begint bij inzicht lijkt mij en ja meten is bij mij nogal eens weten.
Cornelis
@ejbIk stel slechts een vraag aan Hansel. En na LTO krijgt nu NZO of FC de schuld?
Hansel
@Cornelis
Het gaat niet over de schuld krijgen maar het is met alles zo dat wij van alle kanten door vele instanties regeltjes opgelgd krijgen en ik vraag me af waar het op houd, 5 jaar geleden begon het bij RFC met een codeslotje op de deur en kijk waar we nu zijn.
Ik vraag me af waar we over nog eens 5 jaar zijn, ik heb pas controle gehad en ik heb mijn ecxelent status behouden dus ik kan er weer 3 jaar tegen, verder denk ik veel voordeel met de kringloopwijzer te kunnen behalen.
Leggen slachterijen varkensboeren ook regels op of hoe zit dat, en de pluimveesector?
Zijn er andere sectoren waar het er ook zo aan toe gaat?
Waar heb ik geschreven dat LTO ergens de schuld van kreeg?
pieta
@Hansel
Ik wil je niet teleurstellen maar excellent houdt volgens mij op te bestaan en de één controle per drie jaar ook. Verder ben ik het wel met je eens. Ze willen te veel naar mijn zin. Nu zijn ze met de duurzaamheid de kar gaan trekken voor de IBR/BVD aanpak, energiebesparing en het natuurbeheer. Wat is het volgende?
Als ze ballen hadden betaalden ze de duurzaamheidstoeslag uit de winst. Nee, herverdelen van melkgeld. Geen enkele verplichting voor RFC.
+1
Cornelis
@HanselIk kan je gerust stellen: het houdt nooit op! Je zult op de een of andere manier blijven bewegen. Kijk eens wat er nu in de kamer gebeurt. Omdat er een convenant weidegang ligt Kan de minister daarnaar verwijzen en de motie naar ik hoop naast zich neerleggen.
Excellent houdt per 1 januari op te bestaan, dus je drie jaar wordt max twee jaar. Zie melkweb.Varkens en kippen weet ik niet heel veel van. Tot nu toe: aanval is je beste verdediging!

En regeltjes.. Ach er zijn ergere dingen in de wereld.
Hansel
@pieta
Ja, nu de energie nota overleggen, diesel loonwerkerskosten, hectares grond ed zijn in beeld met de kringloopwijzer, over enkele jaren de boekhouding opsturen elk jaar en klaar.
+1
pieta
@Hansel
Je kunt dan ook gerust een hoge kostprijs hebben want met de boekhouding erbij weten ze exact te berekenen wat je nodig hebt om te overleven. 😄
Cornelis
@pietaJullie denken niet dat je met transparantie voor wat betreft een aantal zaken verder komt? Als je aan een ieder kunt vertellen dat je bijvoorbeeld groeit als geheel maar niet meer energie gaat gebruiken is dat toch een prachtig verhaal.
Hansel
@Cornelis
Ja een prachtig verhaal wat tzt dan weer afgeschoten wordt in een of ander tv programma.
+3
Cornelis
@HanselHeb heel veel reacties gelezen op internet. Wat me opvalt is heel vaak de pluim die wij krijgen, vaak worden de open boerderijdagen genoemd als idee om te gaan kijken hoe het er in het echt aan toe gaat. Gister vond ik dat FC er niet slecht vanaf kwam. Ook veel mensen die nooit meer naar radar gaan kijken na zoveel onzin. Laat maar zien wat we doen, we hebben een prachtig beroep en de zaken goed op orde!!
Cornelis
@Jack RijlaarsdamBen ik direct met je eens, kom maar op met dat voordeel. Willen we ook het nadeel afrekenen?
+2
pieta
@Cornelis
Vertel dan ook even dat verbruik voor neventakken niet eraf geteld mag worden. Dat voor privé een vaste norm geldt. Beregening op elektra wordt afgestraft, op diesel niet. Terwijl beregening in droge perioden een geweldige impuls geeft aan de kringlopen op je bedrijf.
Wij houden alle kalveren op het eigen bedrijf. Die worden afgemest als rose. Dat kost stroom. Afstraffen. En als dit op de vergadering wordt gezegd zegt De Ruiter: Ja, een neventak is een ondernemersbeslissing.
En wat ik helemaal niet begrijp is dat we het via herverdeling(= gratis) moeten gaan doen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Willen we ook het nadeel afrekenen?

Dat willen we natuurlijk niet, maar daar draait het natuurlijk wel op uit, hoef je geen helderziende voor te zijn.
-1
Cornelis
@pietaBij ons werd twee keer verteld dat je gewoon een extra meter kunt plaatsen..... Hoe simpel kan het zijn.
pieta
@Cornelis
Wat voor een meter? Een aparte aansluiting is duurder dan het te behalen voordeel. Of bedoelde hij daar een ander soort meter?
+1
producent
@Cornelis
Groei kan in de toekomst alleen met meer grond, waarom alles ingewikkeld maken met regels terwijl sommige dingen heel eenvoudig geregeld kunnen woerden. FC gaat steeds meer op de overheid lijken
overal de regie over willen hebben.
producent
@Cornelis
Groei kan in de toekomst alleen met meer grond, waarom alles ingewikkeld maken met regels terwijl sommige dingen heel eenvoudig geregeld kunnen woerden. FC gaat steeds meer op de overheid lijken
overal de regie over willen hebben.
Cornelis
@pietaWeet ik veel, er werden bedragen genoemd die mij niet tegen vielen. Er zijn er meerdere met deze bedrijfsvoering en je bent bijdehand genoeg om een oplossing te bedenken.
Cornelis
@producentOf je laat zien wat je doet. Moet je wel ongeveer weten wat er gebeurt bij de leden.
pieta
@Cornelis
Bij ons op de vergadering kwam het neer op een extra meter/aansluiting en dat valt wel tegen wat betreft kosten. Ik zal mijn rayonadviseur wel eens bellen.
Wat ik niet begrijp is dat er van jou, als ledenraadslid, geen reactie komt op het feit dat we duurzaamheid zelf moeten betalen. Daarmee wordt alle druk bij de boer gelegd en niet bij de coop. Ik vind dat de coop uit de winst moet bijdragen aan duurzaamheidseisen zodat ze een goed argument heeft bij de verkoop van producten dat duurzaamheid geld kost. Het is een beetje makkelijk om wel eisen te stellen en geen verplichtingen te hebben.
Cornelis
@pietaEn denk je nou echt dat wij dat niet hebben besproken. Nee er komt tot nu toe geen geld uit de onderneming voor dit onderwerp. Ik zat net de mestbrief van Dijksma te lezen van 12 december 2013. Daarin bij punt 4 een opsomming voor het mestbeleid vanaf 2015 en onder welke voorwaarden de melkveehouderij MAG groeien. Lees de brief eens. Hij heet: Kabinetsreactie op ex-ante beleidsevaluatie toekomstig mestbeleid.
pieta
@Cornelis
Wat daar staat doet toch geen afbreuk aan wat ik meld. Ik ben niet tegen op energiebesparing maar wel op de manier waarop RFC hier mee omgaat. Wij hebben hier van alles voor energiebesparing (voorkoeler, frequentieregelaars en warmteterugwinning) en door het hebben van een neventak valt het voordeel weg. Los hiervan vind ik nog steeds dat via herverdelen van melkgeld een verkeerd marktsignaal wordt afgegeven.
Cornelis
@pietaIk draag een oplossing aan en ja herverdelen van melkgeld is een keuze. Afgelopen voorjaar gaven heel veel leden aan om duurzaamheid te belonen met een financiele prikkel, dus vandaar.
pieta
@Cornelis
En ik neem toch niet aan dat ze bedoelden herverdelen. Maar ook wij gaan er mee bezig. Ik vind de gemaakte keuzes gewoon erg discutabel.
O ja, op die bijeenkomsten ben ik ook geweest en ik heb ook vaak het woord eenvoudiger gehoord. Daar zie ik niets van terug. Was dat alleen op onze bijeenkomst? 😄
Cornelis
@pietaHeb ook niemand gehoord met het idee het aan de Postcode loterij te vragen 😄 We kunnen er een soort van landelijk gezelschapsspel van maken: Welk bestuurslid zei op welke vergadering het volgende.....
pieta
@Cornelis
? Ik kan je niet volgen even. Bij ons op de vergadering werd ook voorgesteld bepaalde dingen eenvoudiger te maken. Dat waren niet de bestuursleden maar de gewone leden die dat zeiden. En wat daar de postcodeloterij nog weer mee te maken heeft? 😄
Ik weet voor mezelf iig het nut van het bezoeken van die bijeenkomsten. Gezelligheid. Voor mijn gevoel worden vooral de ideeën van leden overgenomen die nog harder willen lopen.
Cornelis
@pietaJe schrijft dat ze niet bedoelden herverdelen. Daarop heb ik niet gehoord dat ze het geld aan de loterij vragen, het komt uit de lengte of uit de breedte.
Dat eenvoudige snap ik, dacht even dat je het over een bestuurders uitspraak had 😄
Heb pas een tijdje zitten discussieren welke leden je de meeste aandacht moet geven om samen verder te komen, de 25% die het beste presteren op een onderdeel of de 25% met het minst goede resultaat.
Was altijd geneigd om de laatste groep alle aandacht te geven, persoonlijk denk ik nu dat je met de eerste groep als geheel verder komt.

En nee voor zover ik weer is dat niet zo, heb ook de meest mooie plannen gehoord wat er ook nog bij zou kunnen en tot nu toe blijft het bij de genoemde zes onderdelen voor volgend jaar.
jg
Producent, het doel is dan in 2015 heldere regelgeving te maken voor grondgebonden melkveehouderij. Stel dat je 50 kg overschot mag realiseren is dit absoluut geen garantie dat het fosfaatplafond gerespecteerd wordt.
Iedere hoeveelheid overschotsfosfaat per hectare is tot nu toe niet op onweerlegbare feiten gebaseerd, waarom dan invoeren in een wet?
+1
maike
Werk verschaffing >
verbi
Daar gaan we weer, moet er iedere dag een topic geopend worden over deze onzin gewoon afwachten nutteloze discussie.
+1
friesboertje
Jij zit misschien in een situatie dat er geen problemen zullen ontstaan. Ik denk dat er behoorlijk wat collega's snachten naar duidelijk met wat hun te wachten staat. Daarom vind ik het goed dat de discussie leeft.
-1
verbi
Ik zit in een positie waar grote problemen ontstaan dus oordeel niet over iets dat je niet weet.Maar ik bewaar wel de kalmte en ga niet een ex of intensieve boer afvallen. Ben er wel uit dat hier ieder naar zichzelf kijkt en om een collega niks geeft.
+4
matt
@verbi
Een minnetje van mij,voel me aangesproken met " ieder" kan je gedachtegang overigens wel volgen...
+1
verbi
@mattSorry was niet persoonlijk bedoeld
+1
friesboertje
@verbi
Excuses, ik bedoelde het niet verkeerd.
Ik hoop voor een ieder dat er een plan op tafel komt waar iedereen mee uit de voeten kan.
+1
vanloon
Topic inderdaad elke dag , net zo lang tot er eindelijk eens een besluit wordt genomen.
We worden ziek van het gehele ratjetoe!
Coen
Morgenmiddag weten we meer 😄 dan weten we onder welke voorwaarden de ongebreidelde groei van de sector wordt voorkomen

maar het wordt zo-wie-zo een nieuw soort quotum dat door een groot aantal collega's in de aanvang perse voor 100% zal worden opgevuld, later zullen ze merken dat daarmede dan de balans uit het bedrijf is vertrokken
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: anticipatie-gedrag blijft een belangrijke factor.

Helemaal correct, dit jaagt de intensivering voorlopig alleen maar aan.

Quote:
@jg:
Misschien is het goed dat exacte vooorwaarden betreffende invoering van melkveerechten vastgesteld worden. Mocht het fosfaatplafond overschreden worden is tenminste duidelijk wat de consequenties zin. Het zou de rust en het realisme in de sector ten goede komen.

Of het werkt juist andersom en lokt opnieuw anticipatiegedrag uit...
+3
jorisdriepinter
Logisch. Het is altijd actie en reactie. Maar de boodschap van Verbi is wel sterk. Hoe langer er onduidelijkheid is, hoe groter de schade kan zijn voor individuele bedrijven.
We weten allemaal dat er nieuwe beperkingen komen. De overheid moet daar niet te lang over doen. Ze weten al jaren wanneer het quotum stopt.
Onbehoorlijk bestuur zoals het nu gaat.
jg
Jack, dus op korte termijn gaat het om de 'verdeling' van de fosfaatruimte tot het plafond. Van 60 naar 460 koeien vraagt factor 6 keer de fosfaatruimte. Voor andere bedrijven is dit uiteraard een uitdaging en motivatie om ook gas te geven. indien dit ongewenst is moet er snel regelgeving komen die vastlegging van ruimte voorkomt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: indien dit ongewenst is moet er snel regelgeving komen die vastlegging van ruimte voorkomt.

Dit is ongewenst, daar zal politiek en 90% van de melkveehouders het mee eens zijn. Nu suggereer jij dat er ruimte is/wordt vastgelegd, ook dat staat natuurlijk niet vast. Als dit gebeurt is het weer de vraag wat de peildata worden, welke randvoorwaarden er gaan gelden etc. Wen er maar aan dat niemand de handen wil branden aan het creëren van een stand-still in de sector, dus de onzekerheid duurt nog wel ff.
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Als dit gebeurt is het weer de vraag wat de peildata worden, welke randvoorwaarden er gaan gelden etc. Wen er maar aan dat niemand de handen wil branden aan het creëren van een stand-still in de sector

Geen peildata maar realtime info elk jaar in de gecombineerde opgave,dan haal je alle anticipatie eruit.
+1
pieta
Geen wonder dat jij overal problemen ziet. Je kunt niet rekenen. 6*60 =360
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Je kunt niet rekenen. 6*60 =360

Ik zag het ook, maar ging er vanuit dat @jg de voorspelde 20%-30% efficiëntieverbetering al had ingecalculeerd. 😃
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Frans1: Geen peildata maar realtime info elk jaar in de gecombineerde opgave,dan haal je alle anticipatie eruit.

Juist dan moedig je aan te anticiperen door continu volle bak vee te houden, kun je nog beter alleen volle stallen hebben op 1 april en daarna flink slachten en exporteren, drukt de landelijke productie weer.
demelkboer
Jack , ik ben alleen bang dat het wel uitgaat draaien op een stand still. Tens eerste wil de politiek niet meer dieren en mest in Nederland en ten tweede heeft de zuivel en LTO al 85 miljon kg fosfaat op tafel gegooid. Er kan altijd worden terug gevallen op het feit dat we derogatie verliezen bij te grote toename van de veestapel.
+1
jg
Een stand-still op basis van de individuele fosfaatproduktie in 2013 plus 5 %. De 5 % is de ruimte die er binnen het melkveefosfaatplafond van 85 miljoen kilo nog rest vanaf 2013. Inclusief efficientie rest dan een groeicapaciteit van ca 15 % per bedrijf. Hierdoor voorkom je anticipatiegedrag waarmee het fosfaatplafond overschreden wordt.
Hansel
Ben het niet altijd met je eens maar nu wel een keer
Coen
Jouw voorstel doet geen recht aan enerzijds de grote ruimte die de extensieve melkveehouders nu hebben en anderzijds worden de intensieve boeren nog intensiever

er zal morgen wel iets uitkomen van een maximaal fosfaatoverschot per hectare van 50 kg, groei mogelijk tot dit niveau en alles daarboven via verplichte mestverwerking.
de defenitie van wat is (cultuur)grond zal wel weer "goed voer" worden voor cowboys en juristen 😞
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: maximaal fosfaatoverschot per hectare van 50 kg, groei mogelijk tot dit niveau en alles daarboven via verplichte mestverwerking.

Dat zou een verruiming tov het wetsvoorstel zijn, 100% van de overschotsmest dient bij uitbreiding toch al verwerkt te worden?
Melkveehouder6
Dijksma praat niet over het melkveefosfaatplafond van 85 miljoen, zij praat over het totale fosfaatplafond. Oftewel de melkveehouderij mag groeien als ze de varkens en kippenboeren maar warm saneren......
Hansel
Hoe worden die dan warm gesaneerd?
Melkveehouder6
Met fosfaatrechten die onderling onder de sectoren verhandeld kunnen worden. Mogen wij melkveehouders de andere sectoren warm saneren....
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Melkveehouder6: fosfaatrechten die onderling onder de sectoren verhandeld kunnen worden.

Je loopt erg ver voor de troepen uit. Er zijn geen fosfaatrechten, mochten ze ingevoerd worden is het zeer waarschijnlijk dat er in de drang naar grondgebondenheid één of andere koppeling met grond gelegd gaat worden. Verhandelbaarheid over de sectoren heen klinkt ons als melkveehouderij als muziek in de oren gezien de prijsvorming van dierrechten in de intensieve veehouderij. Hoe gaan wij reageren als de zware industrie N-depositierechten van onze sector op gaat kopen en zo de prijs hiervan opjaagt?
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam
Stel dat je met de fosfaat in combinatie met het aantal ha's precies weet tot hoeveel vee je maximaal kunt groeien in jouw bedrijfsspecifieke situatie. Tot je aan die grens zit, wil je verder uitbreiden, dan grond aankoop. Binnen je bedrijfssituatie word je verplicht om iets van N-(depositie)rechten te kopen/uitruilen, wil je meer dieren houden. Tot je weer aan je 'fosfaatquotum' zit. Dan eerst weer grond verwerven.
Schiet maar.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@vofjagtenberg: Schiet maar.

Zoiets gaat het worden. De afbakening van de regels bepaalt de ondernemersruimte en daarmee de spelvreugde. 😃
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam
Ik houd wel van spelletjes, maar bij sommige heb ik een hekel aan verliezen. 😃
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@vofjagtenberg: hekel aan verliezen.

Een enkele keer vind ik het niet zo erg de onderliggende partij te zijn. Welterusten.
jg
Melkveehouderij moet oppassen dat ze na de quotering zelf niet gesaneerd wordt. De EDFcijfers in boerderij liegen er niet om.
koeman
Quote:
@jg: Melkveehouderij moet oppassen dat ze na de quotering zelf niet gesaneerd wordt. De EDFcijfers in boerderij liegen er niet om.
Dan hoef je je ook niet zo druk te maken over het fosfaatplafond.
jg

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , grondgebondenheid , clm , melkveerechten , fosfaatplafond , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0