Krachtvoerkosten stijgen,mais niet(goed)rijp hier in de Schnee-Eifel,hooidroger of veldbonen optie?

Krachtvoer word steeds duurder, ook de vervoerskosten zullen daarmee te maken hebben.

Als kleine boer zijn we aan het uitpuzzelen wat we het beste kunnen voeren. Toen we hier in 2006 kwamen verbouwde hier geen een boer mais. Dat is nu wel anders. Maar toch is het hier te koud, een boer een km verderop heeft al zijn mais (150 Ha) verkocht voor de vergister omdat zijn koeien weigerden het te eten.

Nu zijn we als bergboer (op bijna 600 m boven NAP) aan het puzzelen: Wat is het beste om te doen ivm de steeds hoger wordende kosten van krachtvoer: kijken of een hooidroger, zoals in Oostenrijk en Zwitserland wat is, of proberen met "landbohnen" oftewel veldbonen? Het is hier gemiddeld 5 tot 8 graden kouder dan in Nederland.

Weet iemand raad?

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Wat kan een hooidroger daar aan doen?
+1
Meelmuisje
Een hooidroger kan de kwaliteit van je eigen gras verbeteren. Je hebt minder verliezen. Als hier straks een meter sneeuw ligt krijg je dat ook in je mixwagen, je laadt het snel mee. Bevroren en besneeuwde persschnitzel en mais, daar worden de koeien ziek van. In Oostenrijk hebben heel veel boeren een hooidroger. Vergeet niet dat ze daar, net als wij, niet het nederlandse milde zee-(delta)klimaat hebben, we hebben hier de wind uit rusland die op de in de Ardennen behoorlijk afgekoelde wind botst. in een paar uur 40 cm sneeuw komt wel eens voor, van november tot in april."In den Wintermonaten liegt hier der Schnee meistens am längsten in der gesamten Eifel, so dass über einen längeren Zeitraum Wintersport betrieben werden kann."

Hier een voorbeeld van een energieneutrale hooidroger
+1
frankrooi
Vroege mais onder folie zaaien misschien
Meelmuisje
Zie wat aldert schrijft, in juni nog vorst, in september weer. Met hele vroege mais onder folie heb je kans, maar het is geluk hebben. Ook dit jaar zijn in juni de walnotenbloesems van onze boom gevroren.
+1
jvt
Wij telen hier op 400 meter en 500 meter ( jongveebedrijf) mais onder folie. 400 meter is prima, 500 meter is op het randje. Mais met FAO 180 wordt wel goed rijp, maar moet komende week nog hakselen, dus laat genoeg. Daarnaast denk ik dat op hemelsbreed een 45 km van hier de zwijnenproblematiek net zo goed speelt, derhalve geeft mais ook extra werk en ergenis. Volgend jaar wil ik, naast de mais die we hier toch blijven telen, maar zoals gezegd, 600 meter is volgens mij eigenlijk geen optie, een perceel nieuw gras inzaaien in combinatie met erwten. Een eerste snede van 10 ton ds moet volgens diverse voorlichters hier hier mogelijk zijn. Wellicht ook een optie voor jullie? Anders rij eens een keer deze kant op, vanaf jullie sta je in drie kwartier ook een heel eind hier, is een 20 minuten van st Vith..
casev
Is die super vroege mais, die jalving dit jaar gezaaid heeft geen optie voor jullie?
+1
jvt
@casev

nee, omdat we eigenlijk toch gewoon goede mais kunnen telen met fao 180 op het jongveebedrijf en 200 thuis. JR heeft met zijn fao 140 een of twee snedes gras te pakken extra, dat lukt toch niet hier. Als ik mais ga telen met een opbrengst van, voor t gemak 10 ton ds per ha, veel meer zal die extreem vroege mais niet geven, en je telt alle kosten, kun je beter alles gras zaaien en mais aankopen uit Vlaanderen of Nederland, zeker gezien de prijzen van afgelopen jaar. Je ziet echter duidelijk het verschil tussen 400 m en 500 m hoogte, 400 lukt eigenlijk altijd, 500 lukt tot nu toe ook maar er zal bij de komende 20 jaar ook zeker een jaar voorkomen dat het daar niet lukt door een vroege septembervorst. 600 meter bij Monique, zeker als je weet en ziet dat de winters daar nog strenger zijn, is voor mij, gezien de kosten voor maisteelt, eigenlijk een te groot risico. Heeft ze grond over, verkoop eifelhooi en koop een energierijk produkt ( mais, erwtenvezel) aan.
aldert
@jvtBij jou zou een grote Broncorrector goed passen,die warmt de grond minimaal 1,5 graden op.
+2
aldert
Wij zitten in een vergelijkbaar gebied,creuse fr.ook op 600 m.Wij telen vooral italiaans raai met rode klaver,voermonsters rond 17% eiwit,super opbrengst,60 balen v 135cm per há in 4 sneden.Allemaal voordroog kuil.Mais vind ik geen optie want we hebben nachtvorst tot half mei en half september kan het weer vriezen.Om wat meer goed hooi tekunnen maken zit ik zelf ook aan een drooginstallatie te denken.Het natuurhooi is van t jaar maar matig gelukt,weinig hooi met gemiddelde voederwaarde.
+1
Farmer_
Verhuizen?
pieter p
Verhuizen is een optie, hier bij ons is het gem. 5 graden warmer dan in Holland. In Bretagne zijn ook een paar hooidrogers in gebruik. Dit is voornamelijk bij de bioboeren.
gezienus
Is volgens mij geen alternatief meenste in de rijkuil en de rest maar wikkelbalen maken met hooisilage en aanvullen met bijpasende krachtvoersoorten

waarom willen ze de mais niet vreten
Meelmuisje
Hier een foto, 1 jaar en twee weken geleden genomen, Gezienus
Meelmuisje
Mais in de Schnee-Eifel op 560-570 meter. d.d. 22-10. Geplant op een Zuid-helling. Wij zitten iets hoger.
Meelmuisje
Betere foto, zo zagen veel andere kolven ook uit. Dit is de mais die de koeien van die boer niet wilden vreten.
Farmer_
@Meelmuisje
Was die mais bevroren? als die vorst heeft gehad moet je het meteen eraf halen, die vreten ze ook niet graag.
casev
@Farmer_
Niet zo raar dat ze het niet willen vreten als ik dit zo zie... Was deze mais niet te dorsen?
+1
gezienus
@Meelmuisje de hollandse klompen zie je ook wereld weid
+1
gezienus
@Farmer_ schimels ???
Farmer_
@gezienus
Ziet eruit alsof die een tijdje ervoor bevroren is, sterft meteen af, van groen in 1-2 dagen naar geel, dat vreten ze niet graag heb dat 2x in canada gehad van een vroeg nachtvorstje in sept.
+1
pieta
@gezienus
Is dit van die goedkope mais???
+1
gezienus
@pieta kwa hoogte ja , maar had redelijke kolfen en was groen , paars

je mag een gegeven paard niet in de bek kijken
gezienus
@pieta
Nu je het over goedkoop hebt .. mijn buurman is veehandelaar heeft deze week 30 stiekalfjes via
het vetrienairamt bij iemand weg gehaald waren 2 maanden oud en waren geen papieren bij

Bij deze vrouw is smidags eentje gekomen die met een sluw verhaal deze dieren even 1 dag moest onderbrengen en de volgende week weer verladen zouden worden

het eind van het verhaal kun je raden
Meelmuisje
@Farmer_ Half september was de mais al doodgevroren en toen heeft die boer het nog "een tijdje" laten staan. Foto's waren van 22 oktober.
Farmer_
@Meelmuisje
Dat dacht ik al, voor snijmais is dat hopeloos voer, die beroerde korrelzetting komt waarschijnlijk van droogte maar denk eerder structuurbederf(niet genoeg vocht)
Greetje
Hebben we in Franche-Comté ook een keer gezien, zo'n hooidroger. Opa harken, pa met de pöttinger oprapen en zoon met de bovenloopkraan het groene spul(denk ong.40%ds.) in de droogbunker kieperen.
's Winters kon je vanuit de hooischuur zo met de bovenloopkraan binnendoor naar de stal. Leek zo op het oog wel een mooi systeem, had het nog nooit zo gezien.
Campagne
Hier in de Pays de Loire Frankrijk, wordt het ook gedaan door een Nederlandse bioboer.
Gaat wel mooi, we hebben het gezien, maar is wel een hele investering.
Zou toch ook een ander alternatief mogelijk moeten zijn voor jullie?
arjan_kok
In Limburg is er nu ook een stal met hooidroogruimte in aanbouw, gaat ook drogen met warme lucht van onder de golfplaten, installatie moet ong 10 ha in 4dgn naar hooikwaliteid kunnen drogen
Meelmuisje
Weet je het adres, Arjan? We zouden daar graag een keertje willen gaan kijken!
aldert
@MeelmuisjeHeb je deze al gezien :www.lasco.at
arjan_kok
@aldertkomt inderdaad lasco drooginstallatie in, die veehouder heet twan linssen weet geen adres
Meelmuisje
@aldert
Ja, heb ik, dank je 😄
Meelmuisje
@arjan_kok Dank je! Ik vind hem wel 😄
paul1
Mais telen is ook niet echt goedkoop, gras met een zetmeelrijke brok voeren is ook geen optie ?
George
Quote:
@paul1: mais telen is ook niet echt goedkoop

En dan willen sommige mais kunnen kopen voor €1100 per ha.
+1
gezienus
Sommigen hebben dat gedaan
George
Sommige ook niet.
maisboerke
Laatste percelen hebben de 1000 euro nog niet eens gehaald.
Het gekke is George volgend seizoen teelt een ieder weer gewoon Mais, ongeacht de prijzen.
George
Dat zijn dan domme boeren maisboerke , laten dorsen geeft meer rendement. Of was het gewoon rommel waar niemand iets mee kon? Hier in regio is afgelopen week nog gewoon mais verkocht voor €1650 om CCM van te maken.
maisboerke
@George
Wij weten allemaal dat de praktijk op dit moment anders is als jij je voorstelt, de prijzen zijn laag ook dat is waar. George reken je niet rijk heeft totaal geen zin. De waarheid is dan ook keihard.

Denk dan ook dat wij ons langzaam op 2015, moeten gaan richten, en dan met zijn allen mogen hopen, dat het dan beter wordt.

Hiermee wil ik de discussie 2014 beëindigen.
pieta
@maisboerke
Onze buurman had met de aankoop van snijmais ook gewacht en moest voor goede mais 1.800 geven en voor mindere 1.650. Ik weet niet waar jij de prijzen hoort maar ik hoor alleen maar andere prijzen.
George
Nee het is helemaal niet anders als ik me voorstel. De waarheid is gewoon dat je dit jaar heel makkelijk minstens 13 ton korrels van 1 hectare haalt en dat de vochtpercentages over het algemeen redelijk laag zijn en dat je dus 13 ton keer €110 opbrengsten hebt wat €1430 per ha betekent minus dorsen en transport €210 maakt €1220 en dan heb je het maisstro mooi op het land. En zo is het , alle fantasieverhalen ten spijt. De korrelmais is ook al weer stijgende de laatste weken. Ik reken me niet rijk en mijn mais is er al af en al half september verkocht. Ik wil alleen mensen erop wijzen dat je de mais nooit weg moet geven en dat er mogelijkheden zijn.
Nog even een mooi filmpje hoe makkelijk dat dorsen op natte percelen gaat in tegenstelling tot hakselen. Ieder jaar wordt het fantasieverhaal er bij gehaald dat verkopers het risico met dorsen later in het seizoen niet aandurven.

jvt
Weet niet aan welke melkerij dat je levert, waarschijnlijk Arla??? Weet dat er kleine melkerijen 9 o.a. in pays de Herve) ijn die vragen naar melk van veehouderijen welke geen mais e.d. in hun rantsoen hebben, voor een speciale soort kaas. Zij betalen hiervoor een plus(je) op de melkprijs, maar investeren in een hooidroger is dan eerder rendabel te rekenen. Wellicht her en der wat inlichtingen inwinnen?
Meelmuisje
We leveren inderdaad aan Arla. Misschien een goed idee om inlichtingen in te winnen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais , koeien , krachtvoer , voer , boer , zwitserland en vergister geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
12