Zuivelsector richt nieuw pensioenfonds op

Nederland krijgt er in 2015 een nieuw sectorpensioenfonds bij: het pensioenfonds voor de Zuivel. Tien zuivelbedrijven, waaronder FrieslandCampina, Arla Foods, Cono kaasmakers, Rouveen, DOC kaas en Bel Leerdammer, hebben samen met de vakbonden besloten een pensioenfonds op te richten. Dit is opvallend, want het aantal pensioenfondsen daalt juist al jarenlang fors met zo’n 10% per jaar.

Terwijl het één na het andere pensioenfonds zich vanwege de kosten en hogere wettelijke eisen genoodzaakt ziet te stoppen en over te stappen naar een verzekeraar of een groter pensioenfonds, doen de zuivelbedrijven precies het tegenovergestelde. De meeste zuivelbedrijven zaten bij een verzekeraar en geven nu juist de voorkeur aan een sectorpensioenfonds.

‘Voor ons bood dat de beste uitkomst. We kunnen blijven sleutelen aan een oude regeling, maar het leek ons beter om een geheel nieuw huis te bouwen’, aldus Jeroen Elfers van FrieslandCampina namens werkgeversorganisatie Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Het nieuwe pensioenfonds gaat het pensioen voor ongeveer 8500 werknemers regelen.

Doorn in het oog
De tien zuivelbedrijven in kwestie hanteren al jaren een gezamenlijke pensioen-cao, maar zijn altijd zelf verantwoordelijk geweest voor de uitvoering. Zo had FrieslandCampina een deel van de pensioenen ondergebracht bij pensioenfonds Campina en de rest bij verzekeraars en ook de meeste andere bedrijven zaten bij een verzekeraar. Voor de vakbonden waren deze verschillen in de uitvoering een doorn in het oog. ‘Niet alle bedrijven waren even goed in staat te onderhandelen met verzekeraars, waardoor er flinke verschillen zaten in de pensioenen en indexatie die mensen uiteindelijk kregen’, aldus Siward Swart van CNV Vakmensen.

Daarbij begonnen de gemaakte afspraken te knellen bij werkgevers. Er was bijvoorbeeld afgesproken dat de pensioenen van werknemers altijd onvoorwaardelijk aangepast zouden worden aan de loonsverhoging. Door de verslechterde marktomstandigheden werd het steeds duurder om dat soort aanspraken in te kopen bij een verzekeraar. ‘De kosten liepen enorm op’, aldus Swart.

Bovendien leidden de cao-afspraken bij een aantal bedrijven tot balansproblemen. Door nieuwe boekhoudregels (IFRS) moeten bedrijven namelijk meer pensioenverplichtingen op de balans zetten. ‘Dit leidt tot enorme toenemende volatiliteit op de balans en in de winst- en verliesrekening. Daar zitten met name de zuivelcoöperaties niet op te wachten, want dat heeft direct effect op het “melkgeld”, dat de veehouders krijgen’, aldus Elfers van NZO.

Een aantal werkgevers wilden daarom onder de cao uit. Doordat de regeling herzien moest worden, omdat het kabinet de fiscale regels heeft aangepast, roken ze hun kans. ‘De hele boel dreigden uit elkaar te vallen’, aldus Swart. De vakbonden wilden kost wat kost voorkomen dat ieder het voor zich ging regelen en besloten met de werkgevers om tafel te gaan.

Stabiele kosten
Dit resulteerde in een compromis. Voor vakbonden werd de langgekoesterde wens van een sectorpensioenfonds vervuld en de werkgevers kregen een voor hen veel gunstigere regeling. Het fonds gaat namelijk geen traditionele gegarandeerde middelloonregeling uitvoeren, maar een premieregeling. De premie staat dan vast en het pensioen hangt af van de beleggingsresultaten van het fonds. Voor de werkgevers heeft dit als voordeel dat ze van de balansproblemen af zijn, dat de kosten stabiel zijn en dat het risico voortaan bij de werknemer ligt. Voor vakbonden betekent de deal dat de collectiviteit bewaard blijft en beter wordt geborgd. ‘Bedrijven kunnen er straks niet zomaar uitstappen’, zegt Harry Vellenga van FNV Bondgenoten.

De werknemerspremie gaat wel iets omhoog en het opbouwpercentage iets omlaag. Dat lijkt een verslechtering voor de zuivelwerkers, maar volgens Swart gaan mensen wel over een groter deel van hun salaris pensioen sparen en waren werknemers nog slechter af geweest zonder dit akkoord. ‘De huidige situatie was niet te handhaven, daar kun je het dus niet mee vergelijken. Je moet kijken naar wat het alternatief was geweest, dat was een dure verzekerde regeling’, aldus de vakbondsman.

Race tegen de klok
Toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB) moet het nieuwe pensioenfonds nog wel toetsen, maar volgens de oprichters is DNB tot nu toe positief over het initiatief. Het wordt nog wel een race tegen de klok, want het fonds moet per 1 januari actief zijn. ‘En het moet in één keer goed’, aldus Swart. Op dit moment wordt gekeken welke uitvoerder de beleggingen gaat doen en wie de administratie voor zijn rekening neemt.

De oprichters zijn het wel al eens over de bestuursstructuur. Er komt een onafhankelijk bestuur met een onafhankelijke raad van toezicht. De werkgevers en werknemers zitten alleen in het belanghebbendenorgaan. Daarmee loopt het Zuivelfonds voor de troepen uit, want de meeste pensioenfondsen durven dit nog niet aan.

Het pensioenfonds zal op vrijwillige basis zijn en niet verplicht zoals bij veel andere pensioenfondsen. ‘De zuivelsector is groter dan deze deelnemende bedrijven, dus dat maakt een verplichtstelling lastig. Daarbij waren we nooit zover gekomen als het om een verplichting zou gaan, dat is voor veel bedrijven een brug te ver’, aldus Elfers. De verwachting is dat meer bedrijven zich in de toekomst willen aansluiten bij het pensioenfonds. Zo hebben drie aan de zuivel gelieerde ondernemingen al laten weten mee te willen doen.

Het pensioenfonds neemt de nieuwe opbouw voor zijn rekening, de tot nu toe opgebouwde pensioenen blijven bij de eerdere uitvoerders. Dat betekent dat pensioenfonds Campina doorgaat als gesloten fonds.

Deel dit topic

Reacties

+1
diezel
De kans dat er nog gruwelijk lang bijgestort moet gaan worden is anders wel levensgroot aanwezig in een sector met - weinig verloop en - een gemiddelde werknemersleeftijd van bijna 50 jaar en - garantie van cao-verhogingen op het pensioen opgebouwd tot 2015.
zuivelarbeider
Waar is A ware ?
hookwood
Het zijn er tien en er worden er zes genoemd dus Aware kan er bij zitten.
zuivelarbeider
Grote deel van de boeren is ook 50+
diezel
Quote:
@zuivelarbeider: Grote deel van de boeren is ook 50+

Jij bent volgens mij de enige Nederlandse werknemer welke belangstelling heeft naar de leeftijd van zijn baas! 😄
zuivelarbeider
Welke baas?
jan is hobbyboer
Quote:
@zuivelarbeider: Welke baas?

WIJ 😄
-1
zuivelarbeider
Droom lekker :lol:
+1
diezel
Quote:
@zuivelarbeider: Droom lekker

Jullie, zuivel-werknemers in Nld. , hebben het idd wel verdomd goed voor elkaar. Je zou je bijna afvragen OF er van werkgeverszijde wel iemand aan de onderhandelingstafel gezeten heeft! 😞
+1
jan is hobbyboer
CAO komt nog uit de tijd toen melkveehouderij net communisme was, vastgestelde prijs, zodat iedereen precies uit kon rekenen wat er overbleef. In de zuivel werd goed en makkelijk verdiend en door alle sociale plannen bij alle fusies moest iedereen beetje tevreden gehouden worden, dus een goudgerande CAO.

Maar net zoals bij andere goudgerande CAO's (PTT, Overheid, Philips etc.) is dit natuurlijk op termijn onhoudbaar. Ik denk dat zo'n nieuwe fabriek als bijvoorbeeld A-ware een vrachtje oosteuropeanen met een of andere constructie hier laat werken, buiten de CAO om. Dan gaat dat bij de rest (hoofdzakelijk RFC) ook wel knagen en wordt er ook wel aan de zuivel cao geknaagd. Zo is het transport van melk ook al uitbesteed. Meeste werk bij een zuivelbedrijf is natuurlijk niet veel meer dan makkelijk vervangbaar vrij dom productie werk. Onderhandelingspositie van die zuivelarbeiders is dus niet zo heel erg sterk lijkt mij.
Cornelis
Lees je een na laatste zin nu nog eens Jan. Uit welke tijd kom jij?
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Lees je een na laatste zin nu nog eens Jan. Uit welke tijd kom jij?

Als ik zie wat er hier in Borculo werkt zijn dan niet allemaal universitair geschoolde types......... Da's maar goed ook, want hooggeschoold personeel wil toch bijna niet meer op het platteland werken.
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Maar als de arbeiders gaan staken hebben we een veel groter probleem als wanneer wat hooggeschoolde types gaan staken. Als de dommen er niet waren hadden de wijzen niet te vreten. 😄
Stond laatst een stuk van in Tubantia. De vuilnismannen van New York gingen staken, een week later werd de noodtoestand uitgeroepen.
+1
George
Quote:
@pieta: Als de dommen er niet waren hadden de wijzen niet te vreten.

O ik dacht al bijna aan een quote van een vrijgezelle grijze Fries. 😄
Cornelis
@pietaHeb je wel eens bedacht wat er gebeurt als wij gaan staken.
+1
Kenijor
@Cornelis
Vertel, nu maak je me wel erg nieuwsgierig!
Cornelis
@KenijorHeel veel loeiende koeien overal. Partij voor de dieren zou er schande van spreken.
+2
pieta
@Cornelis
Heeft de club van Sieta dat niet al eens gedaan? 😄
Als we het met z'n allen(Europa, Amerika en nieuw-Zeeland/Australië) zouden doen ben ik voor.
En ja, ik kan de gevolgen wel enigszins inschatten: geen superheffing, lege fabrieken, lege winkelschappen en een betere markt.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Maar als de arbeiders gaan staken hebben we een veel groter probleem als wanneer wat hooggeschoolde types gaan staken.

Staken is meestal maar iets tijdelijks, ook die arbeiders krijgen honger en gaan weer aan het werk. Verschil is dat het werk van arbeiders vaak heel zichtbaar is, die doen iets wat ander mensen zien, terwijl het werk van planners, computeraars, managers veel onzichtbaarder is, die zitten maar op een kantoor te prutsen. Maar dit land is niet zo efficient georganiseerd door de arbeiders, dat komt toch echt door al die witte boorden figuren. En ik geef onmiddellijk toe, daar zitten ook veel slechte tussen, maar die zitter er ook tussen arbeiders. Het zijn net mensen. Zonder al die witte boorden figuren zou het in dit land binnen de korste keren ook een ongelooflijk zooitje worden.

Zelfs op een boerderij geldt dat slim werken meer oplevert dan hard werken en dom doordoen. De grote groeiers van de afgelopen 5 jaar hebben veel harder gewerkt dan de hobbyboeren, maar geen drol meer verdiend.
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Jan, bij die hooggeschoolden zitten er een heleboel die niets toevoegen. Arbeiders die werk hebben voegen nagenoeg allemaal iets toe. De een wat meer de ander wat minder. 😄
Verder klopt het natuurlijk dat je ook weer niet zonder kunt. Ik ben dus ook een hobbyboer lees ik nu want wij melken nog ongeveer hetzelfde als 10 jaar geleden. 😄
+1
vofjagtenberg
@pieta
Als dat waar is, kom ik volgend jaar na 13 jaar ook eindelijk onder die noteboom vandaan. Hoop dat ik niet te stijf ben. 😃
Cornelis
@pietaPunt is dat lege winkelschappen best lang duurt. En ja dan ook met zijn allen. Blijft de vraag hoe lang het duurt eer er weer vijftien cent bij is.
Cornelis
@jan is hobbyboerAls de arbeiders staken zie je dat gelijk. Als het kantoorpersoneel er mee stopt zie je de effecten wat later en ik denk zo maar dat de schade voor de toko ook wat groter is. Als een verkoper een maand niks doet.....
pieta
@Cornelis
Als we met zijn allen 2 weken de melk in de put doen is er 4% vd produktie weg. Dan is de wereldmarkt, naar mijn idee, na even gewoon leeg. De handel op de wereldmarkt bepaalt de prijs en is maar een relatieve hoeveelheid. En de schappen zijn zo leeg. Mensen gaan direct hamsteren als zoiets op het journaal komt. Denk maar eens terug aan de MKZ.
pieta
@Cornelis
Sommige wel ja. Maar als de rayonadviseurs, medewerkers Qlip ed een maandje niets doen vraag ik het me af. 😄
-1
Annejoy
Bij productiepersoneel wordt minimaal MBO of vergelijkbaar niveau gevraagd en het "dom" productiewerk is inmiddels grotendeels overgenomen door machines.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Annejoy: Bij productiepersoneel wordt minimaal MBO of vergelijkbaar niveau gevraagd en het "dom

Je moet zolang naar school tegenwoordig dat iedereen uiteindelijk wel bijna een MBO opleiding heeft, zoveel stelt dat nu ook niet voor.
+1
zuivelarbeider
De tijd dat er alleen handwerk was in de zuivel is al lang voorbij.
Kom eens langs bij een open dag.
In de zuivelfabrieken werkt aan produktiepersoneel (alleen kaas) 600 fte
Frieslandcampina dus.
Wat werkt er op het hoofdkantoor Amersfoort ?

heel veel meer!!!!
Cornelis
En het productiepersoneel is volgens mij technisch redelijk onderlegd om maar eens wat te noemen.
de hoef
Quote:
@zuivelarbeider: Wat werkt er op het hoofdkantoor Amersfoort ?

heel veel meer!!!!

zit jij onder werktijd gewoon een beetje te prikken .
je zou wel een boer kunnen zijn
zuivelarbeider
?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rouveen , Evers , frieslandcampina , campina , administratie , kaas , zuivel , doc-kaas , arla-foods , cono , arla , doc , bank , sparen , leerdammer , bel leerdammer , cono kaasmakers , coöperaties , werkgevers , werknemers , structuur , toekomst en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
15