Quotering verlengen ???

Moeten we de Quotering gezien de ontwikkelingen in de rusland, niet met een 1 jaar verlengen, wat er nu gebeurd lijd niet tot hogere prijzen, en als er nog veel meer melk bij komt volgend jaar, geeft dit nog een extra druk op de prijzen, hoe denken jullie melkproducerende prikkers hier over , denen , duutsers, fransen, reageer FF. Nu verlengen is simpelder dan over twee jaar weer invoeren. JA IK BLIJF VOOR AFSCHAFFING,maar ben ook nuchter onder deze omstadigheden. En export van vee en sperma ook stop zetten ???

Deel dit topic

Reacties

+1
jan 1
Onzin(nig) Tukker,zelfs met quotering wordt er doorgemolken,dan is het beter om zonder heffing te melken,hou je meer over!
pieta
Dit is de eerste keer dat ik jou op een reactie betrap die ik volledig de plank mis vind slaan. Een kleine produktiebeperking is in mijn beleving bij deze calamiteit de mooiste oplossing. Jij wil op deze manier aan een ratrace beginnen.
jan 1
Quote:
@pieta: Dit is de eerste keer dat ik jou op een reactie betrap die ik volledig de plank mis vind slaan. Een kleine produktiebeperking is in mijn beleving bij deze calamiteit de mooiste oplossing. Jij wil op deze manier aan een ratrace beginnen.

Geef alleen maar mijn mening Piet!Een andere mening is ook dat over het quotum heen melken alleen in nl ,dk en oosterburen gebeurd,de rest vind het allang best.Als je telkens je richting gaat veranderen kom je nooit op de plek waar je wezen wil.DE volgende x gaat USA haar melk producten dumpen op de wereld markt,moeten we daarvoor weer de quotering uit de kast halen enz.
pieta
@jan 1
Ik vind de huidige situatie toch een uitzondering en omdat we waarschijnlijk wat afzet verliezen en boven ons quotum melken(=superheffing betalen) zou het in mijn beleving verstandig zijn om iets te remmen.
jan 1
Quote:
@pieta: k vind de huidige situatie toch een uitzondering en omdat we waarschijnlijk wat afzet verliezen en boven ons quotum melken(=superheffing betalen) zou het in mijn beleving verstandig zijn om iets te remmen.

Ja het is uitzonderlijk wat er nu gebeurd,beste is kop koel houden en wachten tot alle stof is opgewaaid.
+1
mlkvhoudr
@jan 1

Het doel is toch geld verdienen, als daar een koerswijziging voor nodig is, dan is dat toch niet een dwarrelkoers.

Produceren zonder je af te vragen of er wel markt voor is dat zou ik wel volslagen achterlijk vinden als we dat als nederlandse melkveehouders gaan doen.

Quota eraf ok, maar laten dan de fabrieken wel duidelijk communiceren of ze op extra melk zitten te wachten op het moment.

Zo niet, en we gaan toch met zijn allen lekker produceren dan is het ook onze eigen domme schuld
+1
jan 1
[quote]@mlkvhoudr: Het doel is toch geld verdienen, als daar een koerswijziging voor nodig is, dan is dat toch niet een dwarrelkoers.


Quota eraf ok, maar laten dan de fabrieken wel duidelijk communiceren of ze op extra melk zitten te wachten op het moment.

@Mlkvhoudr
Meeste fabrieken zijn aan het bouwen voor extra capaciteit,om de extra melk te kunnen verwerken,kan je niet stil leggen.zodra alles klaar is moet er productie gedraaid worden.Komt er minder melk dan zullen de kosten over minder melk uitgesmeerd moeten worden.Gaat gewoon van je melkgeld af.
Neem van mij aan dat paniekerig te snel reageren op dit moment tegen je werkt.
Coen
Dweilen met de kraan open, hoe is dit nu weer mogelijk 😞

Spaanse veehouders krijgen extra quotum

Madrid - De Spaanse overheid heeft 261.000 ton extra, gratis melkquotum vrijgegeven tot de beëindiging van de quotering in 2015.
Dit meldt de nieuwssite TheCattlesite.com.

Het Spaanse ministerie van landbouw verwacht dat er ongeveer 10.800 veehouders aan de eisen van deze nationale reserve kunnen voldoen. Het ministerie stelt in een verklaring dat het uitgeven van dit extra quotum noodzakelijk is omdat veel veehouders hun bedrijf en productie uitbreiden als voorzet op het eind van de melkquotering. De uitvoering en beheer van de regeling zal via geautomatiseerde quotamanagementsystemen verlopen.
mlkvhoudr
Verlengen, paar procenten korten het
quota, en superheffing super duur maken. Europees regelen en geen
Gemiep over steunmaatregelen
pieta
Als de melkprijs zakt wordt het superheffingsbedrag vanzelf relatief hoger.
Hansel
Jaaaa, en dan dat als referentiejaar nemen, super idee.
aldert
Gewoon quotum houden,dan zijn die rare illegale contracten hier ook weer verleden tijd.
Campagne
Misschien is mijn mening wat afwijkend, maar hier in Frankrijk houden ze liever de quotering. Wij persoonlijk ook. het landen quotum werd toch al niet vol gemolken. Nu hebben we in plaats van quotering straks in 2015 een contract, waar we slechter mee afzijn als boer, maar dit terzijde. Als mensen in Nederland toch de stallen vol willen/moeten gaan zetten straks na quotum-tijdperk, lijkt me dit gezien de boycot funest voor de melkprijs en je inkomen dus. Ik zou persoonlijk voor verlengen zijn, maar volgens mij komen die nu op groei ingezet hebben daar niet mee weg.
Wat vee en sperma betreft; handelsbelang zal wel voorop komen te staan in deze.
+2
hofmiddelburg
Ik vind productiebeperking op zich ook geen gek idee.

Alleen is al jaren bekend dat het quotum er af gaat, en werd er benadrukt dat we moeten produceren voor een wereldmarktprijs, en dat we daar onze bedrijven op aan moeten passen om de kostprijs te drukken.
Wie zich niet aanpast, verzuipt.

Velen van ons (ik ook) zijn bezig met die uitbreiding (op klein of grote schaal; door te bouwen, meer jongvee houden, misschien aanschaf van efficiëntere machine's en daarbij ook de bijhorende leningen.

Het is bekend dat een melkveebedrijf een olietanker is, die maar langzaam bij te sturen is.
En als velen dan redelijk op koers zitten, zouden we niet meer mogen produceren, maar zelfs minder.
Dat valt niet meer bij te sturen, of het moet zijn door de productie/koe te verlagen, maar dat werkt ook niet echt economisch.

In mijn ogen moet je doorgaan waar je mee bezig bent, want die steeds veranderende regels, daar valt niet op te sturen.
+3
jg
De kostprijs drukken door de financiële last te verlagen. Niet door schaalvergroting die leidt tot een kostprijs van 38 +.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: De kostprijs drukken door de financiële last te verlagen. Niet door schaalvergroting

Tot zover jouw strategie. Hangt wel af van je ambitie, als je wilt of denkt te moeten groeien is nu het moment, en de ontwikkeling van de financiële last bij de geplande schaalvergroting.

Nieuwtje: gisteren NB-vergunning voor 200 stuks melkvee en 85 stuks jongvee binnen gekregen. Zal die binnen afzienbare tijd nog flink geld waard worden of gewoon maar blind vlammen? 😃
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Hoelang blijft zulks geldige als hij niet wordt benut ?
+1
Cornelis
@Jack RijlaarsdamDoorpakken Jack!
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: geldige

Geldig vanaf de dag na verzending. Verder staat er niets vermeld over houdbaarheid. Voor de zekerheid gewoon maar vlot bouwen... 😃
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Doorpakken

Wordt aan gewerkt! Adviesbureau heeft me in ieder geval alvast lekker bij de b*llen, loopt samen met alle leges lekker op.
wenters
@MTSTAMMINGA
Volgens mij is ie standaard 3 jasr geldig en als je in die tijd de bouw nog niet hebt uitgevoerd, kun je hem zonder rompslomp met 2 jaar verlengen. Kan wel per gemeente verschillend zijn...?
wenters
@jg
Inderdaad, efficiëntie moet het zijn. Wie van een bedrijf met 80-120 melkkoeien (gezinsbedrijf) geen boterham kan verdienen redt het naar mijn inziens ook niet met schaalvergroting. Zeker factor arbeid en privé zal dan een bottleneck worden...
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@wenters: standaard 3 jasr geldig en als je in die tijd de bouw nog niet hebt uitgevoerd, kun je hem zonder rompslomp met 2 jaar verlengen.

Jij hebt het nu over een omgevingsvergunning, die ligt hier nog niet in het laatje. Ik had het over een NB-vergunning. Daar heeft de gemeente niets over te vertellen, ze mocht alleen een zienswijze indienen, de afhandeling ligt bij de provincie. In mijn vergunningsaanvraag werd rekening gehouden met al eerder in de omgeving vergunde bedrijven, deze werden met naam, uitstoot en toename van uitstoot benoemd. Eén van de bedrijven heeft al zeker zes jaar een NB-vergunning in de kast liggen zonder deze geheel (
+2
spotmelker
@MTSTAMMINGA In Friesland zijn er veel NB-wet vergunningen ingetrokken. Dit omdat de depositietoename "afgerond" 0 zou zijn. Nu heeft er zo'n beroepsbezwaarmaker bij de RvS een zaak gewonnen omdat het echt 0 of minder moet zijn, afronden mocht niet.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@spotmelker: omdat de depositietoename "afgerond" 0 zou zijn.

Waarschijnlijk verkeerde woordkeus/definitie. Hier is getoetst of het project en/of de combinatie van projecten een significante invloed heeft op N2000. Dat is niet het geval.

Niet significant is echter niet "0". De grens wordt gelegd bij een toename in N-depositie >0,5% van de Kritische Depositiewaarde (KDW), voor mijn aanvraag was dit slechts een toename van 0,06%.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Hier ook alle vergunningen rond. Is echter geen relevante info voor dit prikbord. De keuze is of de vergunningen gebruikt gaan worden en de economische relevantie/ bijdrage van meer melk.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Hier ook alle vergunningen rond.

Heb je de hoekjes eraf geknipt dan? Hier komt alles binnen op A4 formaat.

Quote:
@jg: de economische relevantie/ bijdrage van meer melk.

Vind je het erg dat ik niet m´n complete boekhouding post?

Verder kan niemand in de toekomst kijken, meerjarenprognoses zitten er per definitie naast. Ook is er nog iets als een toekomststrategie, we melken nu 70 koeien op 54 ligboxen. Op deze manier wil ik m'n pensioen niet halen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: we melken nu 70 koeien op 54 ligboxen. Op deze manier wil ik m'n pensioen niet halen.

Je kunt ook 54 koeien gaan melken op 54 boxen, lekker relaxed 😄. Maar zonder gekkigheid, waarom vraag je vergunning voor 200 koeien aan en zou je niet gaan bouwen, of houdt het fosfaat verhaal je tegen? Wel een lekkere stap trouwens, van 70 naar 200 koeien. Succes!
jg
@Jack Rijlaarsdam
Andersom bedoeld. Beetje optimaliseren en grondgebonden groeien gaat ongetwijfeld rendement voor de ondernemer opleveren.
Cornelis
@jan is hobbyboerNiet iedereen heeft blijkbaar dezelfde ambitie en dezelfde rekenmachine.
+2
Cornelis
@jgAls je de hele weg vol met beren ziet lopen kom je nooit aan de overkant.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Maar zonder gekkigheid, waarom vraag je vergunning voor 200 koeien aan en zou je niet gaan bouwen

Kansen die voorbij komen, moet je grijpen. De NB-vergunning wordt op dit moment in Noord-Holland vrij vlot verleend èn er worden geen leges gerekend. Advieskosten zijn fors, maar maakt niet uit voor de hoeveelheid dieren. Dus gelijk lekker fors aangevraagd, je weet nooit wat de waarde van zo'n vergunning wordt. Hebben is hebben. Weet nog niet hoe groot de stal wordt, maar feit is dat de begroting er bij 200 stuks mooier uitziet als bij 120 stuks. Verder is het een mooie uitdaging, alleen na enkele jaren is de uitdaging er af en het werk blijft.
jg
@Cornelis
?? vertel
Jack Rijlaarsdam
@jg
Waarom precies een minnetje? Je kent totaal mijn bedrijfsplan niet en denkt toch de wijsheid in pacht te hebben. Geef dan zelf eens wat eigen informatie over je huidige bedrijf en de toekomst hiervan, komt een stuk sympathieker over dan continu negatieve orakelverhalen ophangen en andermans plannen de grond in trappen.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Nee , in volgend bericht geef ik aan andersomn. Dus positief.
+3
jg
[@Jack Rijlaarsdam
Trap niets de grond in, zie optimaliseren en grondgebonden groei als positief. Schrijf ik ook in een andere reactie.
Zelf ca 100 mk en 55 hectare. Altijd geinvesteerd in grondgebonden groei. Hier ook een NB van 200 en ca 138 jongvee.
Oncontroleerbare meststromen benadelen mijn concurrentiepositie. Tevens is financiele hulp aan mestverwerking door allerlei instanties ook concurrentienadeel voor bedrijven die investeren in grond.
MTSTAMMINGA
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Verder is het een mooie uitdaging, alleen na enkele jaren is de uitdaging er af en het werk blijft.

De winst blijf er ook bij zulke reken meester als jij !!!
Een cent perliter winst is leuk geld bij 200 koeien ondernemer !!
+1
meelezer10
@MTSTAMMINGA
doe mij maar 3 cent per liter bij 100 koeien
MTSTAMMINGA
Quote:
@meelezer10: @MTSTAMMINGA
doe mij maar 3 cent per liter bij 100 koeien

Bij 200 koeien is de winst meer als 2 keer zoveel omdat je dan ook nog schaal voordeel hebt !!!
Alleen hetzelfde geldt ook als het fout gaat Gaat de winst ook hardachter uit 😞 😞
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
winst per liteliter op 200 koeien zegt weinig, de produktie van de dieren erbij vermelden zegt stuk meer
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
winst per liter op 200 koeien zegt weinig, de produktie van de dieren erbij vermelden zegt stuk meer
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: lekker bij de b*llen, loopt samen met alle leges lekker op.

Beetje tegenstrijdig Jack:

De NB-vergunning wordt op dit moment in Noord-Holland vrij vlot verleend èn er worden geen leges gerekend
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: lekker bij de b*llen, loopt samen met alle leges lekker op.

Beetje tegenstrijdig Jack:

De NB-vergunning wordt op dit moment in Noord-Holland vrij vlot verleend èn er worden geen leges gerekend
George
Quote:
@Cornelis: Als je de hele weg vol met beren ziet lopen kom je nooit aan de overkant.

Ik probeer zo weinig mogelijk beren tegen te komen.
Maar er zitten hier nogal wat wilde zwijnen en dan kun je het niet uitsluiten dat er ongewild toch nog eens een varkensbeer op je pad komt. 😄
+1
meelezer10
Quote:
@MTSTAMMINGA: Bij 200 koeien is de winst meer als 2 keer zoveel omdat je dan ook nog schaal voordeel hebt

Volgens mij werkt het bij de belastingdienst net andersom. smiley
jg
[@Cornelis
Nou ?? reageer dan , even doorpakken Cornelis. Ben benieuwd.
+1
@MTSTAMMINGA
Wel oppassen tamminga anders ga je nog belasting betalen, en dan moet je weer veel investeren (verdubbelen) om de fiscus voor te blijven, maar je moet zelf wel het werk doen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Beetje tegenstrijdig

Leges voor nieuw bouwvlak 7.700 euries, zelf een conceptbestemmingsplan op laten stellen, gemeente stempelt alleen af, daarna 3,01% van de bouwsom voor de omgevingsvergunning. Komen ze elke week ff een fotootje voor maken. Loopt lekker op, hoor...
+1
MTSTAMMINGA
@meelezer10
Ja vroeger koste roodstaan bij de bank geldt,nu scheelt het belastingbetalen 😞
MTSTAMMINGA
@de tukker oet twente
De natuur moet het werk doen hier
Gelukkige regen gehad vandaag !!!!
Van de week de laaste ha eerstesne gemaaid 😞
matt
Quote:
@MTSTAMMINGA: De winst blijf er ook bij zulke reken meester als jij !!!
Een cent perliter winst is leuk geld bij 200 koeien ondernemer !!

cent per liter...bijstandsinkomen
+1
MTSTAMMINGA
@matt
En dan te bedenken dat het verschil tussen de beste en de slechte 15 cent vershil is per liter aldus de boekhouders

200 KOEIEN KEER 8000 LITER KEER EEN CENT IS 16000 EURO
Die 16000 keer 15 = het verschil tussen iets goed doen of iets fout doen 😞
matt
@MTSTAMMINGA
als je maar aan de goede kant zit van die 15 cent,heb je
dus helemaal niet zoveel koeien nodig..
+3
matt
@MTSTAMMINGA
als je maar aan de goede kant zit van die 15 cent,heb je
dus helemaal niet zoveel koeien nodig..
+1
wenters
@matt
Helemaal mee eens Matt, dat minnetje was fout vsn mij. Goed dat je 2x geplaatst had 😄
matt
@wenters
Wat is dat toch met die dubbele plaatsing,levert dat meer op
@grasbaal tractorfan.nl/images/smilies/…
+2
MTSTAMMINGA
@matt
En als je weinige koeien hebt heb je weer eeen bijstands inkomen 😞
Ondanks dat je alles goed doet 😞
+3
wenters
@MTSTAMMINGA
Efficiëntie zal in mijn ogen toch bekangrijker zijn voor verdienste dan groeien in dieraantal.
+2
matt
@MTSTAMMINGA
als je maar tevreden bent Karst,met het geen wat je hebt..
s1.whbo.nl/uploads/order/… tractorfan.nl/images/smilies/…
George
@MTSTAMMINGA
Als je alles goed doet en geen schuld hebt heb je niet veel koeien nodig om een inkomen te halen wat boven de bijstand ligt.
+2
Frans1
Quote:
@George: Als je alles goed doet en geen schuld hebt heb je niet veel koeien nodig om een inkomen te halen wat boven de bijstand ligt.

Leg mij als jonge boer uit hoe ik dat moet doen 😄
Clooney
Je moet daar toch niet aan denken dat we over ruim een half jaar nog niet v/h quotum af zijn!!
Kenijor
Gewoon raak melken en af en toe melken voor 20ct en dan hopen dat jezelf een taaie bent zodat andere failliet gaan.
jg
Daar kijkt iedereen naar uit!
George
Inderdaad da's nog eens een strategie volgen. Daar kom je verder mee.
jan is hobbyboer
Met 20 cent kost het hier wel geld, maar gaan we echt niet failliet, meer dan ik de laatste jaren (na aftrek superheffing) gekregen heb. Alles na 2015 is luxe voor mij 😄
Frans1
Quote:
@Kenijor: en dan hopen dat jezelf een taaie bent

Daar gaat het al mis
+1
paul1
Prima idee Tukker, ik vind quotum met 1 jaar verlengen wel wat weinig, ik stel voor de quotering met minstens 10 jaar te verlengen...
+3
Clooney
Aan grond koppelen is veel beter en veel meer logisch.
+2
arie.j
En dan zeker weer klagen (en processen aandoen) over de onbetrouwbare overheid die al 10 jaar einde quotering per april 2015 heeft beloofd.
Een paar maanden geleden ijverde zowat ieder hier voor een zachte landing en de quotering onmiddellijk eraf. Stelletje halzen, dat zijn jullie.
Nou ja, kun je weer klagen over de hoge leasprijs en de miljoenen superheffing die naar Brussel gaan.
de hoef
Wat zit je nu allemaal weer te fitten man
er word hier gewoon een vraag gesteld ,en daar mag gewoon op gereageerd worden
ik was trouwens tegen afschaffing ,maar nu het over is hoef ik het ook niet meer terug
jan is hobbyboer
Morgen is arie rustig, heeft ie belangrijkere dingen te doen 😄

Ik ben nog steeds voor afschaffing, maar dat is wel logisch voor iemand zonder quotum. We gaan gewoon een lekkere varkenscyclus in, veel teveel melk in 2015, met of zonder Rusland, dus hele lage prijs. Analoog aan de varkens, als er niets verdiend wordt stoppen ze in de rest van europa wel met melken, behalve in NL daar melken ze altijd door, en dan komt er vanzelf weer minder melk en een hogere prijs, wat weer leidt tot uitbreiding van productie, en zo gaat het maar door en door. Of je het wil of niet.
de hoef
Quote:
@jan is hobbyboer: het maar door en door. Of je het wil of niet.

de wat keert het schip jan
+1
Melkveehouder6
@jan is hobbyboerdat denk ik ook, liever vandaag het quotum eraf.
Dan hebben we binnen de kortste keren een dip in de melkprijs is er weer vlug een evenwicht met normale(goede) melkprijs en een melkaanvoer die daar bij past.
+1
jan is hobbyboer
@de hoef
Kijk naar de varkens, steeds gekker doen en je ziet waar het eindigd. Paar boeren over met megabedrijven, veel financiering, weinig eigen vermogen, saai werk en paria van de samenleving. Niet bepaald hoe ik het graag zie, maar boeren in NL zijn toch niet tegen te houden, die bouwen wel door, groter en intensiever is uiteindelijk het doel van bijna iedereen (ook hiero). Enige rem die ik kan bedenken is dat de banken aan de ketting gelegd worden, maar dat zie ik in de melkveehouderij met de vele grond nog niet snel gebeuren.
dorpsrandhoeve
@jan is hobbyboer
Volgens mij is Arie altijd rustig.
+4
George
Jazeker helemaal geweldig , dat is echt iets om naar uit te kijken zo'n varkenscyclus. Als de prijs goed is snel nog wat verder uitbreiden tot de prijs weer klapt en dan volgt dat de slechte periodes steeds langer duren dan de goede periodes in de cyclus.
Clooney
Zolang je maar niet bij de slechtste 10/20% zit lost het zich steeds vanzelf weer op.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Clooney: Zolang je maar niet bij de slechtste 10/20% zit lost het zich steeds vanzelf weer op.

Ik weet niet wat jouw doel in het leven is, maar alleen overleven in een soort van ratrace, de rest gaat het nog slechter dan mij, dat vind ik nou niet zo'n fantastisch vooruitzicht. Ondernemen is uiteindelijk ook vooruitboeren (eigenlijk het creeren van een inkomen en eigen vermogen), da's wat anders dan de laatste 15 jaar bij de varkens gebeurd is. Eigen vermogen is trouwens niet de grootte van de stal of trekker, eigen vermogen is wat er echt van jezelf is als je er om wat voor reden dan ook mee ophoudt.
Cornelis
En dan heb je op je 65ste 4 miljoen op de bank om naar te kijken en dan?
spotmelker
@Cornelis Je moet met plezier de dag door. Daarvoor moet je bedrijf wat financiele armslag leveren. Ik wil niet alleen maar bikkelen voor 4 miljoen wat ik nooit meer op krijg en wrs niet eens te zien.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Cornelis - 1 uur geleden

En dan heb je op je 65ste 4 miljoen op de bank om naar te kijken en dan?

Ik heb vaag het vermoeden dat de gemiddelde varkenshouder geen 4 miljoen op de bank heeft staan als ie het wel welletjes vind op z'n 65e. Sommige melkveehouders waarschijnlijk wel, maar volgens mij ook lang niet allemaal (ik bijvoorbeeld niet). Daarnaast zijn er voor sommige mensen ook nog wel leuke dingen te bedenken naast het boeren om die 4 miljoen wat kleiner te krijgen, anderen hebben daar meer moeite mee.
George
@Cornelis
Het lijkt mij toch plezieriger uitkijken naar 4 Miljoen dan de uitzichtloze situatie waarin sommige varkenshouders verkeren. Tonnen geïnvesteerd in stenen en golfplaten die nauwelijks nog ooit iets opbrengen.
oldhuus
Quote:
@jan is hobbyboer: leuke dingen te bedenken naast het boeren

Het leuke aan boeren vind ik juist dat je vanalles en nog wat kunt doen, bouwvakker, monteur, stratenmaker, schilder, etc etc etc.
Maar die enkele varkensboer hier met z'n ouwe stallen snap ik ook niet dat ze nog gaan investeren, ook al zitten ze bijna in de bebouwde kom en geen opvolger.
+2
dorpsrandhoeve
Het is wat kort door de bocht om de melkveehouderij te vergelijken met wat er bij de varkens is gebeurt. Die vlieger gaat niet op.

Menig collega (in ieder geval de FC leden) weet wat hij voor bedrag in de coöperatie heeft zitten. Daar is vele jaren voor en aan gewerkt.
De varkenshouderij heeft geen cent geïnvesteerd in de afzet en/of verwerking van haar product. Een heel verschil dus. wat resulteert in een veel meer schommelende prijs bij 1 kg te weinig of 1 kg teveel.
Vergelijk dus geen appels en peren.
George
Alles lost zich op maar als het met 20% slecht gaat dan gaat het de rest ook niet erg goed. Een afvalrace die nergens tot leidt.
Maar de meeste hebben inmiddels het groeimodel van de varkenshouderij gekozen en zitten nu in het spreekwoordelijke bootje midden op zee.
paul1
Gaat het zo goed in de varkenshouderij dan ? volgens mij is er van een varkenscyclus al weinig sprake meer...
George
Als je hetzelfde pad bewandeld staat hetzelfde je te wachten...
Clooney
In 't verleden hebben altijd al boeren gestopt en dat is niks nieuws en nooit anders geweest.
Denk dat het allemaal wel mee zal vallen en geen land is zo goed in zuivel als nederland is.
George
De spoeling is inmiddels al heel dun aan het worden en er zijn al dorpen waar geen melkveehouder meer actief is. Als je collega melkveehouders als concurrentie ziet en dat je als enige overgebleven bent in een dorp en dat als een overwinning ervaart heb je misschien voor jezelf een mooi leven.
Clooney
Dat de bedrijven groter worden is in bijna alle landen zo!
En het voordeel dat we in nederland hebben is dat de bedrijven die stoppen lang niet alles in ons land plaats zal gaan vinden en kunnen zelfs ook bedrijven buiten de EU zijn.
We moeten ook zien wat we allemaal wel hebben toch?
Dat is toch prima nieuws voor vandaag of niet soms??
George
Sorry Clooney, ikke nie snappe nie.
Clooney
Nederland heeft wat de zuivel betreft een veel sterkere positie dan 't buitenland en daarom zullen buitelandse melkveehouders en melkfabrieken veel eerder het loodje leggen dan nederlandse.
Daarom is varkens ook wee een ander verhaal dan koeien!
Snap je het nu wel??
George
Dus de Nederlandse melkveehouders zijn betere boeren dan de Nederlandse varkenshouders? Ze varen anders momenteel dezelfde koers.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Clooney: Nederland heeft wat de zuivel betreft een veel sterkere positie dan 't buitenland en daarom zullen buitelandse melkveehouders en melkfabrieken veel eerder het loodje leggen dan nederlandse.
Daarom is varkens ook wee een ander verhaal dan koeien!
Snap je het nu wel??

Waarschijnlijk zijn Nederlanders ongekend wat betreft kennis en fanatisme, vooral dat laatste kom je echt nergens op de wereld tegen, daarom vind je overal ook van die boeren met Nederlandse achternamen. Infrastructuur en regeltjes zijn ook super in ons kleine overgeorganiseerde landje. Maar er zijn ook wel paar risogebieden, onze hoge kostprijs (door dure grond en dure arbeid/automatisering) en een torenhoge schuld is het op z'n minst een tikje wankel te noemen. Daarnaast zijn boeren in Nederland vaak heel gespecialiseerd waardoor ze ook gevoeliger worden voor een langere periode van hele lage prijzen. Er is nix om op terug te vallen.

Maar maak je niet teveel zorgen, er blijven heus wel koeienboeren in Nederland, net zoals er nog steeds varkensboeren zijn, maar ik heb in ieder geval geen enkele zin om tot die overblijvende fabrieken te behoren. Er is meer in het leven dan dik 80 uur per week in zo'n schuur te zitten.
+1
oldhuus
Quote:
@jan is hobbyboer: 80 uur per week in zo'n schuur te zitten

Ook niet mijn ding, gelukkig ben ik meer buiten als in de stal aan het werk. Maar je ziet het wel gebeuren, flink opschalen met koeien en dan de rest aan de loonwerker uitbesteden, dat landwerk doe ik liever zelf.
Het gaat hier over van alles , maar gaan we nu wel of niet verlengen, uit zelfbescherming zoals DTOT voorstelt ?
+1
gezienus
Van mij uit mag nederland het Q houden
+1
jan is hobbyboer
Ontzetten leuk van onze vandaag weer gruwelijk natgeregende Tukker OET Twente, maar het is toch allang een gepasseerd station. Politici zijn met hele andere dingen bezig dan met het verlengen van het quotum. En gezien de superheffing die wij Nederlandse boeren vorig jaar en dit jaar betalen lijkt het mij dat de gemiddelde NL veehouder ook niet meer op dat quotum zit te wachten.

Dus DTOT kan beter gaan hozen dan gaan wachten op verlenging van de superheffing.
+4
pieta
Ik las zojuist hier in de krant dat Poetin de broedeieren en het poot- en zaadgoed niet onder de importsanctie heeft zitten. Dit kan de EU er dan het beste maar vlug onder exportsanctie zetten zodat er wat tegendruk komt. Ze hebben het pas over een half jaar nodig. Tijd om eens te onderhandelen over eea.
Jij reageerd het vaakst op dit onderwerp van DTOT beetje zenuwachtig als qoutumloze boer ? HOBBYBOER.
jan is hobbyboer
@Gait oet klooster
Nee hoor, ik ben er zeker van dat quotum verdwijnt, maar baal er beetje van dat er nu weer een fosfaatquotum komt. Maar ja het is niet anders, daar passen we ons ook wel weer bij aan. Alleen wordt plannen maken in de landbouw zo wel erg lastig, daarom ben ik blij dat ik nog wat werk heb buiten de landbouw.
21 ct lees ik meermalen, blij vooruitzicht, toch maar verlengen,?,? En/of extra korting ?
+2
MTSTAMMINGA
Wat je leest ontvang je toch niet
Wat op je rekening wordt gestort elke maand dat ontvang je

Melk nu en niet later als het 21 cent is !!! 😞 😄
Prima we gaan niet verlengen DUS, gaan wij uitbreiden, wij gaan in 2015 fors meer leveren, en mocht de prijs verder dalen gaan we nog MEER leveren, wat kant verrekn.
MTSTAMMINGA
Als je nog koeien nodige hebt om VEELmeer te leveren
Ik heb nog wel 20 over de komende tijd !! @de tukker oet twente
George
Karst dat past toch helemaal niet bij jou. Jij bent toch van de kostprijs uitsmeren op heel veel liters en die 1 cent per liter op 200 koeien maakt het verschil schrijf je eerder in dit topic. Weinig koeien leveren maar een bijstandsinkomen op en melk nu en niet later schreef je hierboven en nu wil je plotseling wel 20 koeien kwijt. Waarom deze koerswijziging?
+1
MTSTAMMINGA
@George
De rekenmachine heeft hier beslist ,dat ik probeer zelfvoorzient te zijn gua ruwvoer en verder pruts zonder mestafvoer

Al denk ik dat het wel uitkan voerkopen en mestafvoeren zo ik het uitgerekente heb
George
@MTSTAMMINGA
Dat begrijp ik niet zo goed Karst , de rekenmachine heeft beslist dat je 20 koeien verkoopt maar vervolgens denk je dat het wel uit kan wat je uitgerekend hebt. Heb je 2 verschillende rekenmachines?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Al denk ik dat het wel uitkan voerkopen en mestafvoeren zo ik het uitgerekente heb

Op jouw leeftijd is beetje rustiger leven toch ook geen probleem, je boert toch ook alleen nog maar voor de hobby, geld verdienen heb je de afgelopen 40 jaar genoeg gedaan, 't is mooi meegenomen die knikkers, maar toch geen noodzaak meer. Of hebben jullie nog een opvolger die jouw probeert beetje op te jagen? 😄
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Heb je 2 verschillende rekenmachines?

Meeste boeren hiero hebben voor elke uitkomst een aparte rekenmachine, net welke het beste past. Rekenen en boeren, da's niet een erg sterke combinatie.
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA

Hier gaan er ook koeien uit, de slachtprijs staat al een poosje onder druk en ik wou het graag voor zijn dat je je koeien voor veel te weinig moet weggeven.

Wie nog koeien voor het leven zoekt, ik kan ook nog wel wat koeien voor het leven leveren.

Melk tussen de 30 en de 40 kg melk nieuwmelkte koeien
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan is hobbyboer: Rekenen en boeren, da's niet een erg sterke combinatie

ZZP en hobby boeren is een STERKE combinatie + notenboom Jan 😃
MTSTAMMINGA
@mlkvhoudr
Hier stroomen een boel vaarsen in Menno
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA

Is het niet rendabeler dan om die voor export te slijten of ligt dat ook helemaal op zijn gat.

Houd zelf momenteel een heel streng aanhoudbeleid aan bij de jongste kalveren, om te voorkomen dat ik te veel jongvee heb.

Geen groeiambities meer en wil ook zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn en dan is jongvee een dure kostganger, wel vreten en niet produceren.

Ik ga nu voor maximaal 20 % insteek en streef naar minder

De vaarskalveren met lijsten moet ik trouwens ook al hard aan voeren anders raak ik ze ook niet meer kwijt aan de handelaar.

1 na laatste vaarskalf nog 130 voor gekregen, de laatste 2 waren eigenlijk net te licht en 100 euro per stuk voor gekregen
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: ZZP en hobby boeren is een STERKE combinatie + notenboom Jan

Begonnen te boeren met vreselijk geld- en tijdsgebrek, daar leer je wel van rekenen 😄. Maar je hebt nog geen antwoord op mijn vraag gegeven (hoeft ook niet hoor), maar waarom maak je je nog zo druk op jouw leeftijd, opvolger?
Coen
@MTSTAMMINGA , dan heb jij heel optimische getallen ingevoerd in die rekenmachien 😄
George
@Coen
Beste Coen Karst geeft zelf aan 2 rekenmachines te gebruiken. Machine 1 geeft aan dat hij 20 koeien moet verkopen en deze uitkomst gaat hij uitvoeren terwijl hij eerder stelde melk nu en niet later en machine 2 rekent uit dat het wel rendabel is om 20 koeien meer te houden met benodigde voer- en mestkosten.

MTSTAMMINGA schreef:
De rekenmachine heeft hier beslist ,dat ik probeer zelfvoorzient te zijn gua ruwvoer en verder pruts zonder mestafvoer

Al denk ik dat het wel uitkan voerkopen en mestafvoeren zo ik het uitgerekente heb
pieta
@Coen
Je bedoelt voor de komende plm 7 maanden. Daarna zal het met de huidige prijzen wel uitkunnen.
de hoef
Quote:
@MTSTAMMINGA: boeren is een STERKE combinat

laat ze maar lullen kars jij hebt in elk geval zelf gerekend
Farmer_
Quote:
@jan is hobbyboer: maar waarom maak je je nog zo druk op jouw leeftijd, opvolger?

Karst is een ander soort hobbyboer 😄
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer

Kan toch ook niet beste de heledag,hier de boel wat afzeiken!!! 😞
+3
Frans1
Quote:
@MTSTAMMINGA: Al denk ik dat het wel uitkan voerkopen en mestafvoeren zo ik het uitgerekente heb

Zoals de prijzen nu liggen,maar dat is de grote variabele dus risico?
+1
sorry
Over die andere tukker met die stal voor 480 koeien:dat is ook wel een streep door de rekening nu ze een fosfaatheffing(een idee van Groen Links)in willen voeren
+1
George
Sorry je bedoeld die gast die van 60 naar 480 koeien gaat?
George
Ja in de Achterhoek halen ze ook niet allemaal het hoge niveau van Janishobbyboer. 😄
George
Van mij mogen ze Tukker. Wat kant mij verrekn. 😄
Mooie reactie s, prikkers, regent het overal ??? Ik heb wel 4 rekenmachienes , we zien wel hoe het gaat lopen, en ehh tamminge we kopen nooit vee aan, maar bedankt voor het aanbod. Loopt de export van vaarzen nog ???
+1
George
4 rekenmachines Tukker , en geven die ook allemaal verschillende uitkomsten?
Klopt george, soms moet je wel 2 keer rekenen en dan komt het nog niet uit. !!!
+1
George
@de tukker oet twente
Dan is het duidelijk een reden om het niet te doen. 😄
+1
pieta
Het moeilijke aan een berekening is om bij de gewenste uitkomst te komen. Smiley
+2
George
@pieta
Je bedoeld iets rendabel rekenen wat het eigenlijk gewoon niet is?
pieta
@George
Bijvoorbeeld.
+2
Dre van Helmond
@pietaBegin met de uitkomst.Dan is het zeker goed
de hoef
Hier regent het nu, vanmorge het laatste stro geruimd .
Clooney
Ja, maar wel weg met dat quotum en nu niet zomaar gauw anders gaan praten.
Grasbaal
Quote:
@sorry: Over die andere tukker met die stal voor 480 koeien:dat is ook wel een streep door de rekening

Hier een reactie van Jan Jonkman op Boerderij.nl over hun uitbreiding:

beste reactie schrijvers,
de stal wordt niet gefinancierd door Veenhuis.
de wetgever heeft bepaald dat bij uitbreiding van de melkveestapel tov van een referentiejaar deze mest volledig verwerkt dient te worden.
tevens dient iedereen waar nodig een bepaald % mest (afhankelijk van de regio en jaar) deze ook verplicht te verwerken.
gelet op de tijd en de hoeveelheid kan het maar zo zijn dat er onvoldoende verwerkingscapaciteit beschikbaar is of (te laat)komt en gepaard gaat met hoge kosten.
we gaan echt geen geld verdienen met het verwerken van mest maar proberen de kosten hiervan wel te drukken en daarmee op een passende manier mee om te gaan.
zo ook het demonstratie project met Veenhuis.
het doel is om samen op een zo goed en efficiënt mogelijke manier voor beide partijen dit vorm te geven .
doe er Uw voordeel mee want bij de proefbedrijven lukt dit niet meer
groet Jan Jonkman

# 37
cocoma 11 aug
Hallo Jan Jonkman,

Logisch dat je de mestverwerkingskosten zo laag mogelijk wilt houden en onafhankelijk van derden wil zijn.
Ik vraag me af hoe je zoveel ammoniakuitstoot hebt kunnen reduceren? De uitbreiding is immers een factor 8 en en mij zijn geen systemen bekend die in een openstal de ammoniak met een factor 8 reduceren.
Verder ben ik ook benieuwd hoe je over de fosfaatreferentierechten denkt te kunnen beschikken tegen dat de stal klaar is.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rusland , melk , export en sperma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
138
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN