Visie

Nu las ik vandaag een ruzietje hier op het prikkebord over visie.

Wat vinden de prikkers als er een handelsboycot komt uit rusland voor de melkproducten.

Ik las net dat het sowieso gaat gelden voor groente en fruit :

powned.tv/nieuws/buitenland/…

Blijven we dan doormelken en accepteren we dan dat rusland eerst nederlanders uit de lucht schiet en vervolgens dwars gaat lopen doen of zijn we er dan voor dat de RVO, de NZO en de landbouworganisaties zo snel mogelijk gaan inventariseren hoeveel product er die kant op gaat en dan er bewust voor kiezen om die gemiste omzet dan maar helemaal niet meer te gaan produceren om zo in ieder geval de melkprijs op nivo te houden en dan maar met wat minder omzet.

Of morgen nog snel even instappen bij DTO. 😃

Ik ben wel benieuwd wie hier een echte visie over heeft als hij/zij het voor het zeggen had

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Smeergeldt doet wonderen daar,in dat land 😞
+1
spotmelker
Als ze de (toekomstig) gemiste omzet van agrarische produkten aan smeergeld hadden betaald hadden we wellicht een omzetstijging kunnen maken. Straks draait Poetin de gaskraan ook een beetje dicht, dan moet je opletten hoe snel de EU inbindt.
jan 1
Zal zo,n vaart niet lopen,angst is een slechte raadgever.
mlkvhoudr
Niet veel mensen met een echte visie hier 😃
+6
frank post
Heb er wel een idee over maar geen visie(visie kun je alleen maar hebben als je er verstand van hebt, en dat heb ik niet); per direct minder produceren. Het quotum zou vervallen omdat we konden concurreren in een vrije markt. Vlgs mij is er voor bepaalde tijd geen vrije markt meer dus lijkt het me rechtvaardigen om nu quotum eu breed met paar % te korten. Als markt weer in evenwicht is meer produceren en of quotum laten vervallen. Degenen die denken dat rusland alle zuivel wel via andere weg haalt vergist zich vlgs mij. Voor de Russische consument is het niet ongewoon dat een schap voor kortere of langere tijd leeg is en zal dus gewoon ander product kopen dan ze gewend is...
+2
Wouter Verhoef
Het afkondigen van een handelsboycot kan een paar maanden best vervelende consequenties hebben maar uiteindelijk zullen de handelsstromen toch hun weg weer vinden. Rusland zal per saldo geen ton minder aan voedsel importeren als voorheen om de simpele reden dat het zijn burgers tevreden zal willen houden ter voorkoming van binnenlandse onrust.
+1
cs-agrar
Op melkpakken dit:可口的牛奶 kalken en op
kaas :贝姆斯特尔奶酪.

Aziatische landen worden niet geboycot...
jan is hobbyboer
Mijn visie is gewoon doormelken, liefst nog beetje meer, lage kostprijsboeren houden het echt nog een hele tijd vol. De rest krijgt het de komende jaren toch wel moeilijk, dus dan maakt zo'n rusland dipje ook niet zoveel uit.
jan is hobbyboer
D'r is er nog eentje met stress: de Rabo

telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/…
arie.j
Dit boycot was niet te voorspellen(tenminste, voor een enkele maand geleden niet), evenmin als nu de duur en ook niet het prijseffect.
Wel dat het behoorlijk negatief kan werken.
Als buitenstaander zou ik zeggen , zorg dat je niet te veel boven je quotum melkt, dat geeft alleen maar onnodig risico, voor de rest kun je er als boer weinig aan doen
Verder ben je als boer geen WE, Beslissen wat alle boeren in Nederland zullen gaan doen kun je als individu niet, dus dat is een foute benadering in de kop van dit verhaal.
+2
cs-agrar
De boycot was wel te voorspellen door degenen die de sancties aan de Russen hebben opgelegd. Om minste of geringste gaan grenzen dicht
jan is hobbyboer
Als je iets te link vind moet je de prijsrisico afdekken, laat een ander het risico lopen, anders moet je gewoon op de blaren zitten. De wereld is nu eenmaal niet voorspelbaar, en hoe verder je van west-europa afraakt, hoe meer gekkigheid je tegenkomt.

Wat een gezeur allemaal. Klinkt allemaal wel een beetje als al die bankiers in 2008 die vonden dat je de bankencrisis niet kon voorspellen. Zal allemaal wel, maar dat het een keer misging was geen wonder.

Ook dit gedoe met rusland, maanden geleden stond Poetin al met een vlag te zwaaien op de Krim, toen kon een beetje exporteur toch wel nagaan dat dit wel eens uit de hand kon gaan lopen. Maar ze hebben allemaal de gok genomen dat het wel los zou lopen, en nu piepen dat risico toch materieel wordt. Dat noemt zich ondernemer, meteen gaan jammeren bij de regering om compensatie.
+1
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
De regering haalt het geldt ook op bij de ondernemers [belasting]
Dan is het toch logisch dat een ondernemer zijn eigen verdiende geldt weer probeert terug te krijgen Als het iets krapper wordt voor hem ?
+4
arie.j
@jan is hobbyboer\
Jan het spijt me, maar dit vind ik nu echt geklets in de ruimte van je.
Dat er risico waren na de Krim, dat wisten we.
Maar wat moest hier een melkveehouder mee?
pieta
@jan is hobbyboer
Sommige van je reacties doen je "sociale houding" jegens anderen erg verbleken. Zoals onder andere dat je aangaf een lagere melkprijs wel goed te vinden voor lage kostprijsboeren(en dat bedrijven met een hogere kostprijs in problemen komen). Erg sociaal is dat niet. Ik heb liever dat bedrijven met een hogere kostprijs ook een boterham hebben.
jan is hobbyboer
@arie.j
Wij hebben onze verkoop uitbesteed aan bedrijven die daar verstand van hebben. Boeren hebben geen verstand van het verkopen van kaas en boter aan rusland, dat doet RFC. Die hadden de zaak toch af kunnen dekken, kost op korte termijn beetje geld, maar op lange termijn als het toestand wordt krijg je toch je geld. Verzekeringen doen ongeveer hetzelfde.
jan is hobbyboer
@MTSTAMMINGA
Het is een logische reaktie dat je probeert de schuld van een probleem bij iemand anders te leggen. Maar daarom vind ik het nog wel gezeur.

Dat belasting betalen van boeren valt volgens mij nog wel mee, alleen indirecte belastingen door mechanisatiebedrijven enzo en vastgoedtransacties (grond, quotum etc).
+3
jan is hobbyboer
@pieta
Zo sociaal zal ik dan ook wel niet zijn. Mensen die zich makkelijk kunnen redden, en daar schaar ik bijna alle boeren onder, die hoef je niet nog een hand boven het hoofd te houden. Ik hoop trouwens ook dat iedereen veel geld verdient, ook hoge kostprijsboeren, alleen is dat in mijn ogen niet heel erg reeel. En als het Rusland niet is, dan is het wel de komende daling van de melkprijs (zie veilingen nieuw zeeland), of de mestrechten of de voeraankoop waar ze over gaan piepen. Ze hebben hun bedrijf gewoon niet op orde voor de toekomst (tenminste dat is mijn idee, meesten denken daar anders over).
+3
meelezer10
@jan is hobbyboer
Ik weet niet wat jij veel belasting betalen vindt maar ik weet wel als mijn belasting van jou melkgeld betaald moet worden. dan krijg jij dit jaar weinig melkgeld meer.
+1
arie.j
@jan is hobbyboer
Kunnen afdekken?
Vertel, jij maar hoe.
Man er is zelfs nu nog niet helemaal bekend wat onder de boycot valt en welke land.
Laat staan dat FC een paar maanden geleden kon weten dat begin augustus de grens dicht zou gaan.
Of denk je dat ze daar een glazen bol hadden?
Verder, het is het gewoon grens dicht, en geen enkele verzekering bied voor zulke conflicten een verzekering aan.
Dus af te dekken valt er niets.
-2
jan is hobbyboer
@arie.j
Ziende blind noemt men het als je blijkbaar zoveel risico loopt en net na de olympische spelen begint poetin wild te doen in Oekraine/De Krim. Dan bedenk je toch iets om de risicoprofiel te verminderen. Dit is gewoon simpel dom door doen en dan gaan miepen als het toch mis gaat. Ondernemen is ook zo goed mogelijk anticiperen op risico's.

Lees ook deze blog maar even:
foodlog.nl/artikel/…
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Hoe zit het met je paardehandel vergeleken met een aantal jaren terug 😞 Elke jaar meer paarden omdat de handele moeilijk is momenteel 😞 En niets gedaan aan riscosprieding doen het zo goed ging er mee 😞
MTSTAMMINGA
+1
arie.j
@jan is hobbyboer
Bedenk je iets......
Ben je nu werkelijk zo ongelofelijk onnozel Jan?
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: En niets gedaan aan riscosprieding doen het zo goed ging

Toen het nog goed ging met de paardenhandel hadden wij nog geen paarden 😄.

Wij hebben besloten om de crisis proberen uit te zitten zonder extra geld bij de bank aan te trekken. Dat lukt nog steeds heel redelijk. Ja wij hebben ook wat teveel paarden rondlopen, maar de markt begint ook alweer beetje aan te trekken dus ik denk zelf nog steeds dat we het wel gaan redden. Dat was onze keus. We hebben natuurlijk in principe 3 takken van sport hiero, koeien, paarden en computeren, en daarnaast weinig schuld, dat scheelt allemaal nog wel een beetje.
jan is hobbyboer
@arie.j
waarschijnlijk wel. Ik heb geen verstand van internationale handel, dat doet RFC voor mij, maar je kunt tegenwoordig alles afdekken, verzekeren en in ieder geval scenario's bedenken voor het geval dat de grens dicht gaat.

Ik weet niet hoe het tegenwoordig is met die varkens, maar vroeger leverden wij levende export varkens, dan was het ook zo nu en dan feest als om de een of ander onnozele reden de grens met Italie weer eens dichtging. Dan ging de prijs ook weer op z'n gat,. Ik heb mijn vader nooit in blinde paniek horen roepen dat ie dan compensatie moest van de regering, dat was gewoon ondernemersrisico, echte mannen waren er toen nog.

Trouwens, wie gelooft er nu echt dat de grens met Rusland een jaar dicht gaat, Rusland importeert 50% van z'n voedsel dacht ik ergens gelezen te hebben, en er is nog nooit ergens een dictator gezien die graag een hongerig volk heeft. Dus met een maandje ofzo is deze ongein echt wel weer over.
+1
Farmer_
@jan is hobbyboer
Dat houden ze wel 1 jaar vol, anders gezichtsverlies en dat wil putin niet.
arie.j
@jan is hobbyboer
Om te beginnen is het beslist niet zo dat alles te verzekeren is.
Kijk je brand en aansprakelijkheidsverzekering maar na.
Dan staat er b.v. in dat schade ten gevolge van molest en oorlog niet gedekt zijn
Molest is o.m. een gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten, oproer
Het is zelfs sinds jaar en dag wettelijk verboden om dat te verzekeren (molestwet)
Ook geen schade van overstromingen, aardbevingen, ontploffende atoomcentrales enz.
Als jij een verzekering weet die economische schade van grenssluitingen of oorlog afdekt moet je het snel vertellen, maar die is er niet en ook nooit geweest.(en mag er zelfs niet niet zijn)
Wat die boycot betreft, je weet nooit hoe lang het duurt en pesten hoeft niet alle voedsel te betreffen, maar het kan voor sommige landen en producten wel erg schadelijk zijn
+3
Nico96
Ik vind dat er best wat tegengas mag komen om de gevolgen van de boycot niet alleen op de landbouw af te wenden. Per slot van rekening zijn er ook genoeg die ervan profiteren als de prijs in elkaar zou zakken.
+1
George
In principe ben ik het ook eens dat de gevolgen van de boycot niet alleen door de boeren gedragen hoeven te worden. De sector is immers totaal niet schuldig aan dit probleem. Maar er zijn meer voorbeelden waarvan ik vind dat de sector niet verantwoordelijk mag worden gehouden. Ooit zijn er discussies hier geweest over honger in de wereld en dat we maar meer moeten produceren maar dit is natuurlijk ook larie. Voedsel is er immers meer dan genoeg alleen hebben die hongerlijders niet de middelen om voedsel te betalen.
Zomaar een oude discussie:
melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/48241/
jan is hobbyboer
Mensen die beleggen op de beurs kunnen dan ook wel geld gaan vragen, die beginnen ook aardig te zakken door dat gedoe in Oekraine.
+1
George
Geld beleggen is gokken Jan , voedsel produceren is toch wel iets anders. Door de ingestelde sancties tegen Rusland komt Poetin nu met tegensancties en dan is voor sommige partijen de pijn groter dan voor andere. Die sancties zijn ingesteld om in dit geval Poetin te overtuigen dat hij niet ongestraft Oekraïne kan inlijven en vliegtuigen omlaag kan halen. Nu zou het toch wel eerlijk zijn dat we als maatschappij de gevolgen van die sancties dragen en niet alleen de sectoren die er het hardst door getroffen worden.
arie.j
@George
Veel zou ik me maar niet voorstellen van compensatie.
Misschien voor directe schade van transporteurs die met volle auto's die voor de grens staan en terug moeten, voor zulke bedrijven is het een hard gelag.
Maar compenseren van ietwat daling van de melk of vleesprijs? Daar moet je je weinig van voorstellen.
Overigens, de fabriek van FC in Rusland (met 450 man personeel) draait gewoon door, maar dat is met melk van de boeren aldaar.
+2
George
@arie.j
Ik stel me er ook helemaal niks van voor. Maar het zou eigenlijk wel eerlijker zijn als de pijn van de sancties in zijn geheel maatschappelijk gedragen zouden worden. Maar vaak is het zo dat er maar 1 belang telt en dat is eigenbelang.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rusland , melken , melkprijs , nzo , prikkebord , dto , rvo en doormelken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1