Volg live het mestdebat in de Tweede Kamer

Volg live het mestdebat in de Tweede Kamer. Het is verlengd en duurt van 11.30 tot 15.30 uur. Kijk en luister hoe de politici als pitbulls voor jullie belangen vechten.

Live video: tweedekamer.nl/vergaderingen/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Zojuist goeie pleidooien door Helma Lodders, Jaco Geurts, Elbert Dijkgraaf. Nu is E. Smaling van de SP flink aan het baggergooien richting de NL landbouw. Wat grappig maar eigenlijk heel droevig is dat de kamerleden niet naar elkaar luisteren maar vooral met hun telefoon spelen.
Coen
Kun je nagaan wat afgestudeerde (bodemkundige) Smaling van WUR de Landbouwsector op dit moment aandoet 😞 😞
Grasbaal
Opmerking Dikkers (pvdA) het is logisch dat we de derogatie niet gratis hebben gekregen
Coen
Haar pleidooi voor melkveehouderij: geen draagvlak voor intensieve melkveehouderij, uitbreiding slechts op basis van grondgebondenheid (eigen ruwvoer en eigen mestplaatsing) en niet op basis van efficiente mestverwerking 😄 😄

mestaanwending: discrepantie tussen minder gebruik dierlijke-N versus meer kunstmest-N

velen wilden zeer strak inzetten (eindelijk) op fraudebestrijding met mestplaatsing en bij mestverwerking 😄 😄
Coen
Cytaat Ouwehand: 1 liter melk geeft ook 4 liter mest

zij zal wrs met een motie komen: goedkeuring voor derogatie is een heilloze weg 😞 😞
Grasbaal
Ook Sharon benadrukt dat de sector derogatie moet/kan verdienen en niet zomaar kunnen krijgen en dat we er eigenlijk heel blij mee moeten zijn. Ze is het eens met de kritiek van de PvdD dat het voor de landbouw nooit genoeg is.
paul1
Nooit genoeg ? de normen zijn alleen maar aangescherpt sinds de mestwetgeving er is....
Grasbaal
Sharon: Doordat mestverwerking nog niet concreet werkt verlenging varkens en pluimveerechten.
Grasbaal
Sharon acht het niet haalbaal om opnieuw met de EU commissie te onderhandelen over derogatie. Er is geen ruimte om hier opnieuw over te onderhandelen, ze wil de nieuwe derogatie niet in gevaar brengen.

De race is dus echt gelopen.......
+1
mlkvhoudr
Het zij zo. Wat sjakie zegt dan maar weer, niet zeuren maar ondernemen maar weer. Maar blijf het krom vinden........
Coen
Het blijft merkwaardig dat SP-er Smaling spreekt over mestverwerking als "drijfmest in een vergister gooien" terwijl mestverwerking toch echt o.a. fosfaat uit drijfmest exporteren betekend 😞
Grasbaal
Positief puntje, als je de overtollige mest verwerkt en afzet in droge korrels van minimaal 90% ds dan wordt ook voldaan aan de mestverwerkingsplicht.
Wiebren
Een aantal highlights, mooi dat er meegekeken wordt door de prikkers.
Naast de korrelproducenten is er ook gesproken over een POR-regeling (investeren in mestverwerking en geen dierrechten nodig, was er in '05 ook).
Hete hangijzer rond derogatie is het direct moeten voldoen aan 80% grasland. Lijkt mij dat Ministerie toch wat heeft onderschat wat voor gevolgen dat in de praktijk allemaal oplevert om halsoverkop de boel aan te passen. RVO had snel even in de computer gekeken en constateert dat circa 8450 bedrijven vorig jaar geen 80% gras hadden in derogatie. Van ruim 21000 aanvragers een fors deel.
Vandaar ook de enorme golf aan reacties die er binnen een dag loskwam, van vele boeren, afdelingen, studieclubs, voerleveranciers, accountantskantoren en zaadhandelaren. Deed mij in ieder geval goed dat ons signaal hierover zo snel navolging kreeg zodat het Ministerie er ook snel besef van kreeg.
Punt is dat die 80% is afgesproken met Brussel, Dijksma moet dus terug om te bespreken hoeveel coulance er mogelijk is. Dat gaat ze doen, Kamer vroeg daar ook nadrukkelijk om, maar er is nog niet aangegeven hoe dat geregeld wordt. Knelgevallen worden geholpen. Overgangsjaar met 70/30 is uitgesloten. Daartussen zit dus de uitvoering.
Wij hebben als LTO een voorstel gedaan, als dat het wordt is het redelijk praktisch uit te voeren. Hopelijk zo snel mogelijk meer nieuws.
pieta
Wat is het voorstel?
+4
Wiebren
70-30 als overgangsjaar haalt het niet helaas. Dus insteek nu gericht op bedrijven mogelijkheid bieden om alleen voor gras derogatie aan te vragen. Een soort derogatie per perceel dus, zo doen ze het in Vlaanderen ook.
-1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Dus insteek nu gericht op bedrijven mogelijkheid bieden om alleen voor gras derogatie aan te vragen.

Je speelt met vuur, Wiebren. Met een beetje pech zegt het Nitraat-comité: da's een goed idee, dat nemen we als algemene maatregel op in het Actieplan.
-1
frank post
Pfff, echt geen sterke zet. Je weet nu direct hoe 6e actieplan er uit gaat zien. Er is er te veel betaald voor het voorkomen van dierrechten (20/80 regeling en verlaagde derogatie), nu ga je ook nog eens voor ons te veel betalen voor jaar uitstel (6e actie plan geen derogatie op akkerland omdat LTO het ook goed vond in 2014) wordt ik niet blij van 😞
jorisdriepinter
@frank post
eind vorig jaar is er paniek voetbal gespeeld toen duidelijk werd dat dierrechten waarschijnlijk waren. In den haag mag dan gescoord zijn door mn. de zuivel vertegenwoordiers, Brussel had zijn conclusies al getrokken. Het resultaat zien we nu.
En we zijn er nog niet. De nadere invulling van de mestdeal afspraken moet nog plaatsvinden.
Het eindresultaat lijkt een onsamenhangend geheel te gaan worden.
Prutswerk van alle betrokkenen.
de hoef
Ik vind het een goed plan ,gaan wij ook weer in de derogatie,zal is rap grondmonstes gaan nemen
+2
MTSTAMMINGA
We kunnen op de maan komen
Nu nog gras uitvinden wat veel meer kilo's drogestof geeft als mais op zandgrond 😞
En we hebben weer een probleem opgelost
+8
Wiebren
Jack en Frank, jullie zijn wel erg benauwd voor 2018, terwijl ik duidelijk aangeef dat het gaat om het helpen van de bedrijven die zo snel aan die 80% kunnen voldoen.
Het voorstel kan zonder problemen van tafel, Dijksma is dan allang blij en we hebben gewoon 80-20.
Ik ben aan het werk geweest, 1,5 dag volle bak, voor die 8500 boeren die niet met 70% grasland van vandaag op morgen uit de voeten kunnen, halsoverkop. Daarom doen we daar ons best nog voor, al is het nog lang niet zeker of het lukt.

Jullie kunnen beide verder met 250, ondernemers in Overijssel, Utrecht, Gelderland, Brabant en Limburg met 230. Daar zitten veel ondernemers die gewoon keurig onder de nitraatnorm zitten maar wel gekort worden op stikstof. Dat is heel zuur.
Zelfs met alle meetpunten onder de 50 mg/l -zoals in Ierland- is geen garantie voor aanscherpingen, want hun actieprogramma is ook niet mals. Dat heeft alles te maken met de absurde groeiwens van een deel van de melkveesector. Alle landen met deze ambities worden uiterst kritisch bekeken door Brussel. Duitsland inbreukprocedure en geen derogatie, Frankrijk inbreukprocedure en zelfs problemen met 170 kg N, Vlaanderen aangepaste N-normen van 0-150 kg N per hectare grasland voor gronden met te hoge nitraatgehaltes, Denemarken bufferstroken langs alle watergangen van 5 meter minimaal, Italie aanscherping op derogatie, Noord-Ierland en Engeland aanpassingen vooral gericht op fosfaat.

Wat er over 4 jaar allemaal gaat gebeuren volgens jullie neem ik vanavond maar even met een emmer zout, het was afgelopen winter al onvoorspelbaar genoeg.
+2
meelezer10
@wiebren Nu noem je hierboven per land op hoeveel stikstof er per hectare mag. Zou je per land ook op willen noemen hoeveel stikstof een koe per jaar produceerd.
+1
cs-agrar
En ds-produktie/ha..
gezienus
Duitsland melkoe 50 kilo N 35 kilo fosfaat 120 kg kali
meelezer10
@gezienus Van mij mogen ze de derogatie hier ook afschaffen en die produktiegetallen van koeien aan houden.
hier produceert een koe van 9000 liter met een ureum van 22 125 kilo stikstof en 46,3 kilo fosfaat. lang leven europa
+5
pinokkio
@wiebren Ik wil in iedergeval mijn complimenten aan je geven, ondanks dat ik geen lto er ben, je zit er goed in en doet goed je best voor de sector. Ondanks dat ik niet overal mee eens ben, ben zelf voorstander van dierrechten of een of andere vorm van quotering omdat Nederland vol is.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: jullie zijn wel erg benauwd

Valt wel mee, maar het is altijd goed om een risico-inventarisatie te maken. Jij lobbiet nu voor een eenmalige versoepeling die ook op andere wijze administratief tussen ondernemers opgelost kan worden. Dit afwegen tegen de kans dat deze voorgestelde maatregel gestapeld wordt op de andere voorstellen.

Geen kwaad woord over de inzet van LTO en jouw persoon, er wordt flink aan getrokken. Juist dan moet je uitkijken voor een vorm van bedrijfsblindheid en is het wel eens goed de mening van een "buitenstaander" op waarde te schatten. Bewaar die emmer zout maar voor het inkuilen over een paar weken.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam; zoals je het nu verwoord kan ik het alleen maar met je eens zijn. Gevaar voor bedrijfsblindheid / tunnelvisie is aanwezig en het dilemma wat tuig je of tegenover welke kosten is heel belangijk. Hou me maar scherp, dat is altijd goed.
KOC1981
@wiebren En is er nu al zekerheid? moet het 80% zijn, of kunnen we enkele ha mais buiten derogatie houden zodat we met de geplande 70% dit jaar aan de regels kunnen voldoen?
diekman
Eigen maisgrond verhuren en mais van hetzelfde stuk grond terug kopen(samenwerking) kan.
Denk alleen aan de toeslagrechten. Deze moeten voor 1 april overgeschreven worden. Dus zeer kort dag allemaal in deze onzekere kl#te zooi.
+1
christo
Het moet toch maar eens genoemd worden dat het mij als lto lid vreselijk tegenvalt wat ik de laatst dagen hier voorbij zie komen. In de eerste plaats het tijdstip waarop we als sector met deze aanscherping te maken krijgen. Ten tweede de manier waarop het slechte nieuws gebracht wordt. Ik verwacht als individu een belangenbehartiging die uitgaat van de kracht en het innovatieve vermogen van de nederlands ondernemer. Als het resultaat erg tegenvalt is het een slecht excuus om naar het buitenland te wijzen. Die vergelijking gaat op veel te veel punten niet op en doet onrecht aan het niveau van de nederlandse producties. Mocht mijn visie niet de juiste zijn en voor gedifferentieerd beleid op basis van potentie geen plek zijn in Europa dan ben ik wel enorm verbaasd dat er tot voor kort geen signaal is geweest dat dit er aan zat te komen. Moet nu de conclusie getrokken worden dat het amper nut heeft om de stem van de landbouw te laten horen?
+1
Wiebren
Ik geloof niet dat ik je kritiek helemaal begrijp @christo;
- tijdstip waarop; Dijksma kwam er maandag mee, hartstikke laat inderdaad. Wat hadden wij als LTO daaraan moeten doen volgens jou?
- Het resultaat, dat er derogatie komt (als de Tweede Kamer ja zegt) valt ons niet tegen. Wel het ongelukkig late tijdstip in combinatie met veranderen van de spelregels, dat je als het ware gisteren aanpassingen moet doen. We verwoorden in onze reactie wat heel erg veel leden en wijzelf ervaren.
Bedoel je met je zin over innovatieve vermogen van de ondernemers dat we hadden moeten zeggen: red je er maar mee het is niet anders?
- Waar hebben we naar het buitenland verwezen?

- Over signalen vooraf: we hebben volgens mij vaak genoeg aangegeven dat we verwachten dat de derogatie er wel zou komen, maar dat we vanwege het lange wachten wel vreesden voor het ingeleverde wisselgeld in de onderhandelingen. De 80% grasland en de eis: per direct kwam voor ons uit de lucht vallen. Ook voor de Tweede Kamerleden overigens. De onderhandelingen zijn achter gesloten deuren geweest en we hebben het afgelopen halfjaar (ondanks veel aandringen) maar heel weinig gehoord.
Er is wel degelijk plaats voor verschillen per land en regio, dat zie je ook terug in onze derogatie, nog steeds voor een erg groot grondgebied vergeleken met andere landen (bijna de helft van het hele areaal landbouwgrond)
Coen
Wiebren, in de gehele EU is derogatie inmiddels gebaseerd op minimaal 80% grasland.
hoe dat in de voorgaande periodes in de EU was weet jij wellicht wel.
+1
Wiebren
@Coen, er is in 2014 tot nu toe aan één land derogatie verleend, Ierland (rep) en die hebben inderdaad 80% als eis, dat geldt ook voor ons nu. Of dat een nieuwe spelregel is voor Brussel is voor mij ook nog een vraag.
Weet wel dat Vlaanderen (in 2015 nieuwe derogatie), Denemarken en Italië (drie gebieden) een derogatie hebben waar die voorwaarde niet in zit. 250 komt in meer landen voor dan alleen NL
Overigens is de hoogste stikstofnorm die ik ben tegengekomen (N-totaal, dus incl. kunstmest) in NL het hoogst (385 klei, alleen maaien, wordt nu nog 35 kg hoger) en daarna komt Italië
+2
christo
Laat ik duidelijk stellen dat mijn kritiek niet persoonlijk bedoeld is. Ik vraag me openlijk af in hoeverre belangenbehartiging voor onze sector nog iets toevoegt. Dat heeft meerte maken met het politieke speelveld dan met de kwaliteit van de belangenbehartiging. Heeft niemand aan zien komen dat het zo lang zou duren? Waardoor komt het dat we niet aan het begin van het seizoen weten waar we aan toe zijn? Waarom zouden we dit als sector nog een keer accepteren?
Innovatief vermogen verwoord het ongenoegen om fosfaatkunstmest toe mogen kopen i.p.v. dierlijke mest gebruiken. Een geheel ondoorzichtige nitraatrichtlijn die dit veroorzaakt word steeds knellender. We zijn toch in staat om mest op te waarderen. I.p.v denken in kansen word er politiek gezien de voorkeur aangegeven om vooral niet moeilijk te doen.
De nederlandse landbouw heeft plaatsingruimte nodig. Er zijn meer oplossingen om aan de nitraatrichtlijn te voldoen dan het verlagen van de normen, daar is toch op ingezet?
+6
Wiebren
Wat je hier signaleert @christo is heel treffend, je analyse is wat mij betreft aardig scherp. Als je de inzet vanuit LTO zoals die eerder is verwoord legt naast het resultaat dan is er bitter weinig uitgesleept. Dat heeft niet aan inzet gelegen, of aan inbreng, maar vooral met het politieke speelveld, klopt helemaal.
Afgelopen week in de Tweede Kamer werd dit opnieuw erg duidelijk, er is een paar millimeter ruimte gekomen. Deze nieuwe politieke werkelijkheid is op de meeste boerenerven niet in beeld merk ik dagelijks. Ik kan wel begrijpen waarom dat zo is, het maakt wel dat er met heel veel inspanning in verhouding maar een mager resultaat te behalen valt. Voor sommigen een extra reden om hun lidmaatschap op te zeggen, waarmee deze trend dus ook nog eens wordt versterkt. We hebben al een kleine stem in het politieke veld als boeren, als die meer versnipperd raakt worden we nog meer uitgespeeld dan nu al het geval is.
We hebben gevraagd om een veel minder starre benadering van de nitraatrichtlijn, veel meer bedrijfs -en regiospecifiek kijken en het onderscheid tussen kunstmest en dierlijke mest weghalen. Grote ambities misschien, zeker als je het afzet tegen de resultaten die vooral voortborduren op: "Doelen nog niet (helemaal) gehaald, dan nog maar een keer aanscherpen".
Zetten we het naast elkaar (vast niet compleet):
inzet resultaat
Klei en veen niet langer als kwetsbaar gebied - meer N gras/graan klei
Mestverwerkingsplicht ipv dierrechten - behoud bij vark/plv
Geen verdere aanscherping gebruiksnormen - 20% gekort op Z-zand
Derogatie-behouden, extra mestsoorten+gewassen- 80/20 en deel naar 230
Onderscheid kunstmest /dierlijke mest opheffen- onzekerheid kunstmestvv
Pilot evenwichtsbemesting fosfaat melkvee - gehonoreerd
idem voor akkerbouw - misschien via equivalentie

Tel daarbij op het late moment en het veranderen van de spelregels dan is het niet gek dat we zeer teleurgesteld reageren. Natuurlijk kun je op je vingers natellen dat een lange onderhandeling twee kanten op kan vallen. Of er meer uitgesleept of flink wisselgeld ingeleverd. Dijksma geeft aan dat dit het maximaal haalbare was. Nagaan kun je dat niet, want alles is achter gesloten deuren geweest. Ze was dan ook nogal verontwaardigd dat we niet al te verheugd reageerden. Het tekent de moeizame balans.
mest
Pas zij je komt allemaal goed .! Nu proef ik dat je twijfelt .? Raar
Wiebren
@mest: kort geleden ook iemand gesproken die er van overtuigd was dat er geen derogatie kwam. Iets met brieven naar Brussel. Ken je hem?
mest
Nog niet!
mest
Denk dat je bedoelt Max kon bereiken .dat niet mee valt .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , politiek , mestdebat en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
16