Ligboxenstal Volle vloer

Beste,

Ik ben nieuw op deze website maar de thema's hier besproken vond ik reuze interesant! Wij hebben thuis een melkveebedrijf en willen meer koeien gaan melken in de toekomst. Nu zijn we aan het rondkijken om een nieuwe stal te bouwen al paar stallen bekeken aannemers gesproken etc. Nu viel men oog op een ligboxenstal met volle vloer met diepstrooiselboxen met kalk stro en water (toekomst misschien gescheiden mest). Nu zie je in vlaanderen maar enkellingen met een volle vloer en vroeg ik me af, hoe zit het met extreme vorst & droogte? Hoe zit het met de levensduur van een mestschuif met ketting? En scheelt de kostprijs uberhaupt iets bij een bouw van een stal voor circa 100-120 melkkoeien?

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Bedoel je met "volle" een dichte vloer?
Melkveehouder BE
Mijn excuses dichte vloer met op het einde van de stal een afstort waar de mest dan naar een bovengrondse mestopslag gepompt wordt.
gezienus
Mocht je zoiets doen maak de afstort groot genoeg hier 2 gleuven van 3.5 maal o,5 meter is te klein vooral bij drooge zomer of winter blijft het er voor staan
+2
gezienus
Mestschuif met ketting loopt zonder problemen 10 jaar ..vorst heb ik eigelijk geen problemen mee de eerste week . heb een dichte vloer en een rooster vloer mocht ik het weer doen dan geen dichte vloer meer

mest opslag moet je toch hebben bouw hem maar onder de stal met berijdbare roosters
+1
Melkveehouder BE
Waarom wil je dan geen dichte vloer meer? Ik dacht aan voordelen,
1 kostrpijs, 2 betere ondergrond voor de klauwen, 3 makkelijker mest uit een bovengrondse silo krijgen in het voorjaar, 4 makkelijk bereidbaar met shovel... Als nadelen dacht ik continu natte vloer, duurzaamheid mestschuif.
+3
jvt
Als je maar voor een kettinginstallatie kiest, en niet voor kabel of touw of iets dergelijks. Hier vlakke vloer, maar als er storing is zit je meteen ook echt in de shit. Voor 100-120 koeien zou ik kiezen voor een put met roosters, als emissiearm evt met klepjes. Als je dan een keer storing hebt aan schuif of mestrobot, is het niet meteen een drama. Beetje mestopslag met overkapping kost ook het nodige, alleen bij veel kuubs opslag wordt dan relatief veel goedkoper dan put. Prijsverschil betonnen silo van 3500 of 5500 kuub, zonder overkapping, is maar een 20.000 euro..
Melkveehouder BE
Momenteel liggen ons gedachten op 3 rijige stal voor 120 koeien dus 2 mestgangen op het einde van de stal volledige breedte afstortkanaal, dus een 4,5m 2 meter diep dus een put van 150-200m3. Dan met mixerpomp 1x per maand volledige put leegzuigen in overdekte mestopslag. De toekomstgedachte is om later evt 3-0-3 stal te maken.
cs-agrar
Zorg bij een dichte vloer wel dat er een ruime oppervlakte aan vloer is, meer dan bij een roostervloer. De vloer is dan minder snel een shitbende. Groot nadeel van de dichte vloer vindt ik zelf dat klauwen veel meer in het vocht staan en uiers en poten smeriger zijn door meer opspatten van mest. Met schuiven gaat er ook een aardige plas mest voor uit waar koeien ook doorheen moeten stappen om over de schuif te komen en de schuif is een groter obstakel.
Een robotschuif is in die situatie ook niet echt een optie.
Een mestopslag moet je toch bouwen en staat bij onderkeldering niet meer in de weg voor verdere uitbreiding van wat dan ook op het erf.
De beredenering van sneller mest in de tank krijgen bij een mestsilo snap ik niet helemaal, vindt zelf een mestput en aanzuigpunt met 8"slang best handig en snel werken. Ook geen gedonder met regelmatig overpompen.
gezienus
Quote:
@cs-agrar: Met schuiven gaat er ook een aardige plas mest voor uit waar koeien ook doorheen moeten stappen om over de schuif te komen en de schuif is een groter obstakel

zo bedoel ik het klauwen zijn altijd vies de koeien kunnen hier voor de schuif weg lopen als ze willen maar lopen altijd naar de schuif toe door de mest om er over te stappen zeg maar zo zo dom als een koe

een stal bouw je voor 30 jaar bezuinig maar ergens anders op mijn idee roosters en desnoods daar een schuif of robort schuif op die laatse € zal het wel niet meer doen
fendt-412
Quote:
@cs-agrar: De beredenering van sneller mest in de tank krijgen bij een mestsilo snap ik niet helemaal, vindt zelf een mestput en aanzuigpunt met 8"slang best handig en snel werken. Ook geen gedonder met regelmatig overpompen.

Mest uit een silo hoeft eigenlijk niet eens aangezogen te worden. Zijn eigenlijk communicerende vaten. Dit houdt op wanneer de silo bijna leeg is, alleen is het peil 0 ipv 2meter onder de grond. Alle mest is al eens door de pomp geweest, meeste verontreiniging ben je al vanaf. Mest mixen is in een paar uurtjes geklaard met een vrachtwagen ipv gedoe met korsten die niet mee willen komen.

Scheelt met vullen toch gauw een minuut per tank en 1600kuub zonder enige verstopping uit kunnen rijden 😄
+1
jvt
Put van 150-200 kuub eens per maand overpompen? Weet niet waar je met spoelwater blijft, maar zonder dat zit je toch al aan gauw 25 kuub/koe/jaar. 120x25=3000 kuub. In toekomst nog wat overbezetting, dus tel maar 140x25=3500 kuub. M.a.w. ben je elke 2,5 week aan het pompen. Hier komt spoelwater van de melkstal er ook nog bij, put van 200 kuub bij 245 koeien ben je dus mooi elke week aan het pompen. Vraagt wel weinig werk bij vaste opstelling pomp en trekker, maar kost ook elke week diesel en tijd. Daarnaast heeft Gezienus gelijk, koeien moeten altijd over de stront van de schuif heenstappen, liggen in de kwak stront voor de schuif altijd ff met de staart te wapperen. Was pas bij een stal met roosters met discovery, viel me meteen op dat de koeien stukken schoner waren dan bij ons. Klauwen zijn wel zeker beter bij vlakke vloer dan bij roosters. Hebben bij ons destijds in NL geteld aan vlakke vloer met silo, toen voor een stal van 130 melkkoeien, verschil was geen 40.000 euro, tenminste als je een betonnen silo telt en geen foliebassin wat over 10 jaar al versleten is. Zoals ik op kan maken uit jouw topic ben je nog niet zo oud, als je dan nog 40 jaar wilt melken is dit 1000 euro per jaar, ben je al aan diesel/mazout kwijt. Keus is dan gauw gemaakt...
+1
cs-agrar
Overigens welkom hier, Melkveehouder BE
fendt-412
Wij hebben een vloer gestort met 2% afschot naar het midden. In het midden is een gootje gezaagd. Het zeik loopt in deze goot waardoor bij het lopen en mesten het veel minder spettert. De vloer is vergelijkbaar met de HCI W3 vloer.

Over de vloer loopt een vouwschuif. Wanneer de schuif om de 2uur loopt komt de mest niet voor de hoek van de schuif uit. Koeien stappen netjes langs de kanten en hoeven op deze manier niet door de stront te stampen. Kunt zelf wel wat spelen met de tijden zodat er geen berg stront voor de schuif aan loopt. Loopt geen koe tussen met mest aan de staart of spetters die bij het uier komen. Poten zijn licht bevuild tot 20cm. Koeien zijn eerder schoner dan vuiler dan in vorige stal met roosters en vaste mestschuif.

Overpompen kan heel simpel. Direct een pvc pijp naar de silo leggen en aan een klein elektrisch pompje heb je al genoeg. Pomp heeft 24/7 de tijd en elektrisch is veel goedkoper en efficiënter dan diesel.
jvt
Hier loopt de schuif om de 1,5 uur, veel sneller kan niet omdat de cyclus op zich al meer dan een uur duurt. Gangen zijn 80 meter lang, dus toch aan het einde altijd een dikke meter stront voor de schuif uit drijven. Overpompen moet hier door een buis van 95 meter lang, haal je niet met een electrisch pompje..
Kun je wel zeggen dat het niet slim is aangelegd, maar ja, bestaand bedrijf gekocht. Wil alleen maar aangeven dat besparen op bouwkosten niet altijd even slim is...
cs-agrar
Voor een evt volgende stal of aanpassing aan je huidige stal, een extra afstort in het midden dmv een een roosterbaan met daar onder de kelder of tijdelijke opslag
jvt
@cs-agrar

Eerst aanbouw bestaande stal, hier roosters omdat dit voor het grootste gedeelte wachtruimte, separatieruimte e.d. is, maar 32 lboxen erbij. Zouden we in de toekomst nog verder op willen schalen, op dit moment zeker niet, maar dit kan natuurlijk gauw veranderen, zullen dit ook putten worden en geen vlakke vloer. Laatste met name door hoogteverschil in landschap, wil ik stallen even hoog zetten, moet ik grond aanvoeren. Maak ik verhoogde putten, zit ik op hetzelfde niveau...
spotmelker
Ik zou altijd een roostervloer met robotschuif kiezen. Ik ben nog nergens overtuigd van de voordelen van een dichte vloer en heb er verscheidene gezien (misschien de goede gemist). Wel roosters met profiel zoals Greutink Lochem dat doet, dit lijkt qua profiel op met je vingers door het zand strijken. Het voordeel van zo'n ronding is dat opgedroogde mest hier juist losspringt i.p.v. vastkoekt. Silo kort bij de stal is handig i.v.m. overpompen maar staat bij uitbreiding vaak in de weg.
+1
milkman1
Als ik nieuw zou bouwen zou ik denk ik kiezen voor een dichte vloer met stro in de boxen.
Voordelen.
Veel ligcomfort voor de koe.
Vaste mest voor op het land, betekent veel organische stof in de bodem.
Bij overtollige mest kan je die eventueel mooi verkopen aan de bollentelers.
Gier apart opvangen, is bijna kunstmest.
Stro kan je met een oude blokkenwagen in de boxen krijgen dus weinig arbeid.
Minder ammoniak vorming want de mest is gescheiden.

Misschien een idee voor jullie en collega boeren, denk er maar eens over na.
Melkveehouder BE
Dank u voor de info,

Ben zelf nog altijd sterk aan het twijfelen. Ik ben wel te vinden voor een roostervloer éénerzijds maar anderzijds lijkt het me toch wel makkelijk diepstrooiselboxen vullen door gewoon met de mengwagen over de beton te rijden om de x aantal tijd. En ik denk je hebt toch een mestschuif nodig om je roosters schoon te vegen dus denk ik een iets stevigere schuif kan in één keer de mest af schuiven. Het enige waar ik bang voor ben is dat het een strontbedoenning wordt. Heb ook wel gedacht aan stro in de ligboxen maar heb dit al verschillende keren gezien en veeeeel arbeid zeggen de boeren die het hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , kalk , stro , stal , koeien , melken , ligboxenstal , mestschuif , stallen , melkveebedrijf , vlaanderen , levensduur , toekomst , kostprijs en diepstrooiselboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
54