Optie eigen Krachtvoer telen

Misschien is het voor velen onder jullie een optie om eigen krachtvoer te telen.

De meeste prikkers onder jullie weten dan ook, dat ik als hobby en passie mij bezighoudt met alternatieven.

De laatste tijd zijn er dan ook verschillende discussies geweest over TMR, TGC, Soja en Etc. Maar wisten jullie dat er in Europa alleen al zo’n 39 miljoen ton Soja wordt geïmporteerd. (merendeels uit Brazilië). Dit is vergelijkbaar met een file van 2 miljoen vrachtwagens met een lengte van ongeveer 23.000 km. Wat een belasting voor het Milieu !!!!!

Mede daardoor, is het misschien een extra optie om eigen krachtvoer te gaan telen.
Ga jullie dan ook een aantal Eiwitteelten voor in de toekomst melden.
Vlinderbloemigen:
Klaver, Luzerne, Erwten, Veldbonen en Lupinen.
Niet-Vlinderbloemigen:
Koolzaad, Kemp,Quinoa en Amarant.
Daarnaast zijn er ook legio mogelijkheden met Mengteelten, zoals:
Gras-Klaver, Erwten-Gras, Erwten-Gras-Klaver, Erwtwen-Gerst, Tarwe-Veldbonen, Lupinen-Saffloer en Lupinen-Huttentut.

Mais-Mengteelten behoort ook tot de mogelijkheden.
In ons buurland Duitsland, is men hier dan druk mee bezig. Over het algemeen wordt dit dan geoogst als GPS.

Houtachtige gewassen
Ook dit behoort tot de mogelijkheden.
Miscanthus-Riet-Vezel-Hennep.
Dit zijn gewassen welke ik zeker bij u onder de aandacht wil brengen, de teelt hiervan wordt dan ook alleen maar meer.

Als Pensprik en/of Matras al of niet samen met Kalk is ook een mooi alternatief.

Tot slot wil ik, u nog het advies meegeven, gaat u dit doen, overweeg dan ook hoe ga ik dit bewaren. Persoonlijk kies ik dan voor de volgende opties. Producten met een lage voersnelheid in de baal. Producten met een hoge voersnelheid in de kuil.

Hopende dat sommige van jullie hier wat meekunnen??
Adri Noordijk.

Deel dit topic

Reacties

+6
jani
Eerst komt gras, dan snijmais, dan komt een hele tijd geen gewas wat een redelijk saldo heeft voor de rundveehouderij. De gewassen die je noemt zouden een alternatief kunnen/moeten zijn voor graanteelt in de akkerbouw.
En Soyaschroot blijft het beste eiwit voor melkvee naast snijmais. We praten en schrijven altijd over Soya, terwijl de soyaolie gebruikt wordt in de humane sector. En als je het milieu wilt gebruiken als argument vraag ik me af of dit juist is. Trouwens als die vrachtwagens verdeeld over binnenschepen en heel Europa, kom je er maar weinig tegen op de weg....
de hoef
Dat is allemaal wel waar jan ,maar wij moeten toch een derde gewas gaan telen van sharon .ik denk dat wij kiezen voor graszaad hoeven we in elk geval geen zaadhooi meer te kopen.
+1
mlkvhoudr
Dat is toch alleen als je meer dan 30 ha mais verbouwd ?
jani
Oke de Hoef, graszaadteelt op goede grond kan een redelijk saldo opleveren. Barenbrug heeft 2 jaar terug het saldo gegarandeerd van het 5 jaarlijks saldo van wintertarwe. Graszaadhooi is maar de vraag of je het mooi kunt winnen. Als je het aankoopt kun je zien of afspreken wat je krijgt. En eh Sharon was een held uit Israel! Je bedoeld waarschijnlijk Ciolos.....
jani
@mlkvhoudr Er zit een bepaalde staffel in. Ook zou dan tijdelijk grasland een optie zijn?
mlkvhoudr
@jani

Ik dacht dat alleen permanent grasland vrijgesteld was en tot 30 ha mais
de hoef
@mlkvhoudr
als je 70% gras hebt ben je volgens mij vrijgesteld.wij hebben hier 70% mais en dan moet je een derde gewas en natuur maken
+2
de hoef
@jani
hoe heet onze staatsecretares dan
huub
@jani kan je beter koolzaad verbouwen, hoger saldo en een effectievere structuurbron.
de hoef
@huub
is misschien ook zo gek nog niet maar dat moet je wel kunnen zaaien voor 1 sept,en er komen veel minder kg per ha als zaadhooi.
+1
gezienus
@de hoef
3e gewas .. snijmais. gras .korrelmais/ suikermais
Farmer_
duitser
@gezienus
Gaat waarschijnlijk niet lukken. Had al eens geinformeerd maar mais is mais zoals het er nu uitziet. Zit zelf te denken aan winterrogge. Die iets te vroeg oogsten 😄 en dan snel mais erin.
+1
huub
@de hoef
Na de mais tarwe, na de tarwe rvdm er op en koolzaad er in, koolzaad levert nogal wat N na, kan je daarna mooi gras inzaaien 😄
de hoef
@huub
tarwe is net zo laat als vroege mais,en er komt veel te weinig af .voerd bij ons ook niet zo goed bij veel mais, spuiten kost veel meer als mais
Veenprut
Huttentut????????
maisboerke
Huttentut, is één van de oudste cultuur gewassen, En ik weet bijna met zekerheid te zeggen, dat de Imkers (Bijen houders) hier gelukkig mee zouden zijn vanwege de Nectar.
+1
George
@maisboerke
Huttentut hier , huttentut daar , huttentut ginder en.......

maisboerke
@George
Klink goed, maar hier gaat de Topic niet over George, maar des al niet te min leuk bedacht.
bauerpower
Al die teelten zoals soja veldbonen geven toch amper opbrengst 3-4 ton of zo. zoals maisboerke aangeeft ook lastig op te slaan en voeren.
granen tarwe gerst triticale meest praktisch.
jan is hobbyboer
Werkverschaffing
MTSTAMMINGA
Maar @jan is hobbyboer die valmet van 200 uur moet ook eens wat doen Bij eeen andere dan wel misschien 😞 😄
maisboerke
Ja,Ja, Jan is eigenlijk wel een goed idee. Kom op !!!!
+1
pieta
Die staat te koop bij een LMB. Hij wil hem echt verkopen. Zou ie nog vlug wat quotum willen kopen via een herinvesteringsreserve?? Smiley
jan is hobbyboer
@pieta
Voorlopig gaat de verkoop nog niet zo hard. Blijkbaar zijn boeren beetje bang voor deze trekker, zo weinig uur in 5 jaar is toch beetje vreemd. Maar wat ik hier vertel is gewoon de waarheid, soms een beetje aangezet, maar dat doet iedereen volgens mij, anders krijg je nooit discussie.

Herinvesteringsreserve doe ik niet aan, hij komt al uit de herinvesteringsreserve van het quotum, staat dus voor 0 op de balans. Ik heb er dus weer iets van geleerd. Geld uitgeven aan iets wat je niet echt nodig hebt heeft ook geen nut. Hoewel ik in 2008 verwachte dat ik de trekker wel wat meer zou gebruiken dan nu. Ik heb nu werkelijk alles uitbesteed aan de loonwerker en de buurman (1x per maand balen binnen zetten). Werkt prima.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gps , gras , duitsland , kalk , hobby , krachtvoer , milieu , voer , belasting , europa , soja , tmr , klaver , toekomst en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
15