Dierenartsen realiseren halvering gebruik antibiotica in veehouderij

Goed nieuws!, het antibioticabeleid dat de sector en de regering in gang hebben gezet werpt duidelijk vruchten. Dijksma handhaaft scherp antibioticabeleid: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Persbericht KNMvD:


Dinsdag 9 april a.s. overlegt de Tweede Kamer over het dierziekten- en antibiotica beleid. Op vrijdag 5 april hebben Minister Schippers en Staatssecretaris Dijksma ter voorbereiding van het Algemeen Overleg een brief ‘antibiotica in de veehouderij’ naar de Tweede Kamer gestuurd. De tekst van die brief vindt u via de link onderaan dit bericht*.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde maakt zich – net als de minister en de staatssecretaris - zorgen over de antibioticaresistentie bij mens en dier. De KNMvD is er trots op dat de dierenartsen in Nederland de reductiedoelstelling van 50% die voor 2013 geldt, al in 2012 hebben helpen realiseren. De KNMvD pleit er dan ook voor om de huidige succesvolle aanpak voort te zetten. Die aanpak wordt gekenmerkt door goede samenwerking tussen overheid, de veehouderij en de dierenartsen.

Wat is antibioticaresistentie?

Door ongewenst en ongepast antibioticagebruik bij dieren kan bij bacteriën resistentie tegen de gebruikte antibiotica ontstaan. Dit is, behalve voor dieren, vooral ook een risico voor de volksgezondheid. De overheid heeft daarom gesteld dat er minder antibiotica in de veehouderij moet worden gebruikt.

Hoe is de halvering gerealiseerd?

De door de KNMvD ingezette discussie over het antibioticagebruik bij dieren, heeft geleid tot een toegenomen bewustzijn, een veranderde houding en daardoor een sterke afname van het inzetten van antibiotica in de veehouderij. Door dierenarts en dierhouder zijn de omstandigheden waarin dieren worden gehouden zodanig verbeterd dat gezondheid en welzijn van de dieren is bevorderd. Mede daardoor is de noodzaak tot het toedienen van antibiotica aanzienlijk verminderd. Hierdoor is al in 2012 de doelstelling van 50% reductie die voor 2013 gold, behaald. De KNMvD blijft de reductie ook zelf monitoren en is van mening dat er ook specifieke reductiedoelstellingen per sector vastgesteld moeten worden.

Bedrijfsgezondheidplannen en richtlijnen

Naast bovenstaande is het gebruik van bedrijfsgezondheid- en behandelplannen verplicht ingevoerd. Hierdoor zijn de dierenartsen formeel en direct sturend voor wat betreft het antibioticagebruik en werkt elke veehouder maar met één dierenarts. Ook heeft de KNMvD richtlijnen opgesteld om de dierenarts houvast te bieden in situaties waarin verschil van inzicht met de sector ontstaat. Deze richtlijnen geven o.a. aan wanneer en hoe antibiotica ingezet mogen worden. De regel is ‘doen daar waar het moet, laten daar waar het kan’. Deze benadering heeft sterk bijgedragen aan het realiseren van de halvering van het antibioticagebruik.

Duurzame omslag

De KNMvD onderschrijft in volle omvang het belang van de volksgezondheid. Ook onderkent ze de noodzaak van een omslag naar een meer duurzame veehouderij. De KNMvD zal zich hier sterk voor blijven maken. De tot nu toe behaalde resultaten zijn uitstekend en scheppen toekomstperspectief. Ze zijn bewerkstelligd door een goede en constructieve samenwerking tussen de veehouderijsectoren, de dierenartsen en de betrokken Ministeries. De KNMvD zal zich sterk maken voor voortzetting van deze manier van samenwerken.

Bron: KNMvD Houten, 6 april 2013

Deel dit topic

Reacties

paul1
Als het niet meer te krijgen is, zoals excenel en avuloxyl, wordt het gebruik vanzelf minder.....
Todi
Hoeveel koeien gaan er meer naar de slacht of dood gespoten omdat ze het niet meer weten?
pieta
Waarschijnlijk een heleboel anders was het quotum wel volgekomen.
+1
MTSTAMMINGA
Hier geen enkele ,alleen wel vaker een 3 speen hier @Todi

Dat het quotem niet vol gekomen is heefd misschien ook wel te maken met weidegang ? Heb vorige jaar nog weleens een koppele koeien zien weiden die niet wisten hoe dat moest @pieta
+1
casev
@MTSTAMMINGA
Wie wist dat niet meer? De boer of z'n koeien?

Het was ook geen makkelijk jaar om te weiden. Het hele jaar was een gevecht tegen vertrapping en bagger.....
dorpsrandhoeve
Wie heeft het antibioticagebruik verminderd???????

Bij de KNMvD zijn het IDIOTEN. Ik had zomaar een essentieel punt bij de beoordeling kunnenn missen door qlib. Omdat die idioten in eerste instantie beweerden dat het nieuwe diergezondheidsplan en behandelplan uitgesteld was.
jan w
Je kunt het ook anders stellen?
Ze moeten een datum aanhouden waarvoor je de papieren rond moet hebben. Bij Qlip zijn het ook alleen maar m........kers.
dorpsrandhoeve
FC is heel duidelijk, de paperassen mogen niet ouder zijn dan een jaar.

Ik heb er nogal een aantal malen over moeten zaniken.
jan w
@dorpsrandhoeve
Heb vorig jaar begin febr. controle gehad. Na een vracht brieven gehad te hebben, heeft het 6 maand geduurd voor ze bij qlip en RFC alles rond hadden. Dan lag het aan het meisje bij Qlip die niet om wist te gaan met pdf jes. Dan lag het weer aan de software en zo was er telkens wel weer een ander smoesje.
Ik zou dus voor febr. weer een nieuwe paparassen gehad moeten hebben. Heb de buitendienstmedewerker een mail gestuurd hoe hier mee om te gaan en dat ik niet van plan was om 2 keer te gaan betalen om weer een nieuw plan op te stellen nu de regels nog niet bekend waren hoe ze zouden worden.
Krijg je een mail terug met een heel politiek antwoord waar je niet uit op kunt maken wat je nu wel of niet moet doen.
Vandaar een datum bv. 1 april dat iedereen weer een nieuw behandelplan moet hebben Heb je tenminste daarover geen gezeur.

Verder is et heel simpel!
Alle boeren kunnen uit de voeten met het zelfde behandelplan.
Hebben ze hier bij de DAP ook gedaan.

P.S.
zet er altijd actie punten op die je al gerealiseerd hebt, zodat ze niet kunnen vallen dat je de actiepunten niet gerealiseerd hebt.

Ze kunnen je afrekenen op punten als bv een mestrobot om klauwproblemen proberen op te lossen. En je hebt die niet aangeschaft.
+8
Cornelis
Ik ben het helemaal met je eens! WIJ hebben gezorgd voor de vermindering en niemand anders.
Chocomel
Vind ook dat de KNMvD zich hier wel erg overdreven op de borst klopt. Staat me iets van bij dat een dierenarts uit het bestuur, zelf nog aktief voor de voet weg droogzetten met antibiotica staat te promoten op het boerenerf, maar in de media staat uit te kramen dat het allemaal minder moet. Hoe hypocriet wil je ze hebben???
+2
kaas
Een koe met opzet 3 speen maken om dat het anders dd te hoog word is dat diervriendelijk duurzaam ikm dacht het niet zo kortzichtig is iedereen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , antibiotica , dierenarts , gezondheid , overheid , dieren , antibioticaresistentie , doc , 2012 , antibioticabeleid , knmvd , dijksma en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0