Er is behoefte aan een alternatieve speler op de melkmark

Hoe meer spelers, hoe meer strijd om het de boeren naar hun zin te maken:

"Er is onder melkveehouders behoefte aan een alternatieve speler op de melkmarkt. Er is nu een beperkt aantal afnemers van melk. Bovendien zitten boeren over het algemeen vast aan hun afnemer omdat ze er hun geld in hebben zitten. Bij sommigen coöperaties kun je pas na 10 jaar je geld terugkrijgen. Bovendien hebben andere aanbieders vaak een ledenstop." Dat zegt Jan Anker, topman van A-ware Food Group, de kaashandelaar die samen met de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra in Heerenveen een kaasfabriek en ingrediëntenfabriek gaat bouwen. Eind 2014 moet de eerste kaas uit de fabriek rollen.

Na verschillende acquisities en samenwerkingsverbanden is uit het bedrijf Anker Kaas de A-ware Food Group ontstaan, gespecialiseerd in opslag, transport, versnijden en verpakken van kaas onder geconditioneerde omstandigheden. De volgende stap is de productie van kaas. Anker wil er verzekerd van zijn dat de klanten van A-ware over voldoende volume kaas van de juiste kwaliteit kunnen blijven beschikken. "Wij willen onze klanten 365 dagen per jaar producten kunnen leveren, tegen de juiste kwaliteit en tegen de juiste prijs. Dat is de belangrijkste reden geweest om zelf te gaan produceren."

Aanvoer
De nieuwe kaasproducent wil ongeveer 75.000 ton kaas natuurgerijpte en foliekaas maken. Daarvoor is op jaarbasis ongeveer 700 miljoen liter melk nodig. Een deel daarvan wordt straks door de coöperatie NoorderlandMelk geleverd. Daarnaast zal A-ware een beroep op de Dutch Milk Foundation (DMF), de melkorganisatie die FrieslandCampina op last van de Europese Commissie in het leven moest roepen om te kunnen fuseren. Nieuwe spelers op de markt voor boerderijmelk kunnen via DMF aanspraak maken op een bepaalde hoeveelheid melk die FrieslandCampina beschikbaar moet stellen. Verder wil A-ware melk kopen op de vrije markt.

Melkveehouders
Bij melkveehouders merkt Anker waardering voor het initiatief. "Onze analyse is dat er in Nederland toch wel behoorlijk wat boeren zijn die zoeken naar een goed alternatief. Wij gaan een pakket met een faire melkprijs ontwikkelen waarvan wij denken dat het goed is voor de boer en goed voor ons. Niet de voor korte, maar voor de lange termijn. Wij willen een langdurige samenwerking met partners die kiezen voor continuïteit."

bron: ZuivelZicht agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , kaas , fonterra , melkveehouders , boer , foliekaas , coöperatie , melkmarkt , coöperaties , noorderlandmelk , a-ware food group , europese commissie , a-ware , boerderijmelk en heerenveen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
3