Illustratie van: JohnDeerenr1

Stappenteller maakt weinig verschil

Uit onderzoek van adviesbureau Valacon Dairy blijkt dat het gebruik van de stappenteller bij melkvee weinig verschil maakt in drachtigheidsresultaten. Ook niet bij de 25 procent slechtste bedrijven op het gebied van vruchtbaarheid.

Deel dit topic

Reacties

flecky
Heb ik altijd al gedacht.
dit kunnen ze bij crv in arnhem in hun zak steken en ze hebben daar WEER veel boeren geld over de balk gegooid.
Ik vraag mij al een tijd af wanneer het boerenverstand daar eens komt bovendrijven.
Bij flecvee heb je geen stappentellers nodig de koeien zijn al weer tochtig geweest voordat we de nuka's afleveren(tot 3 weken oud)
en voor de critici onder ons ook nog 8800 kg melk met 4.60 vet en 3.70 eiwit.
+1
mlkvhoudr
Haha dat heb ik ook met holstein alleen sputtert uniform agri progamma altijd tegen met de mededeling pas op koe binnen 14 dgn na afkalven tochtig............
+2
albert1
Volgens mij gebruik je stappentellers voor een lagere TKT.En wat Drachtigheidspercentage betreft valt het mij mee want ik had verwacht dat het drachtigheidspercentage lager zou zijn van koeien die je insemineerd zonder dat je ze duidelijk tochtig heb gezien.
jvt
Stappentellers koop je idd voor verlaging tkt, niet voor verlaging NR. TKT is toch 4 dagen korter bij stappentellers. Daarnaast een selectieve kleine groep bedrijven waarop het onderzoek is gebaseerd. Heb zelf geen tellers, maar hoor van bedrijven vooral het gemak! Iets wat wellicht ook betaald mag worden, want anders kies je ook niet voor melkrobots, en daar mag wel voor betaald worden.
Mbt Flecky, ik denk dat je nog steeds een overgang veestapel hebt, dus een 1000 kg voordeel van de heterosis. Als je dadelijk de complete verdringingsparingen hebt voltooid, praten we dan wel verder. Ieder zijn keuze, maar vergelijk dan ook 100% HF met 100 % fleckies..
oldhuus
Een ander alternatief is herdmanager, lijkt me veel betrouwbaarder, maar zal ook veel meer kosten.
+1
jvt
De herdmanager is gewoon een super systeem, wat alle stappentellers in de schaduw zet. Is echter voor de gewone (niet weggekochte) boer onbetaalbaar. Verwacht echter dat een soortgelijk systeem, want laten we eerlijk zijn, de herdmanager is nog maar het begin van soortgelijke ontwikkelingen, de toekomst zal hebben. Over pakweg 10 jaar werkt er vrijwel niemand meer met stappentellers, systemen als de herdmanager, mits betaalbaar geworden, zullen dan gemeengoed zijn...
pieta
Waarom is herdmanager zo duur dan? Wat is het?
jvt
@pieta

herdmanager is van delaval. Systeem meet direct vanuit robot of melkstal een aantal hormonen in de melk. Je kunt dus direct zien of koe tochtig gaat worden, tochtig is, maar bijvoorbeeld ook of ze ketose heeft. Eerst 3 jaar operational lease, daarna alleen nog strookjes kopen waarmee apparaat werkt. Voor 100 koeien of meer moet je toch in de richting van een 100.000 euro denken, maar als je echt geinteresseerd bent dan bel je met delaval of Nico Vreeburg van Vetvice, deze zet mede dit apparaat in de markt.
pieta
@jvt
Ok, Nico is onze voormalige dierenarts.
dickjr
@jvt
Als je niet weet wat het kost, roep dan ook niet van alles aub. Heb hier een actuele offerte liggen en daar staan hele andere prijzen op.
paul1
@dickjr
roep dan maar wat het wel kost......
melk-t
@dickjr
de naam is al moeilijk zat: delaval.nl/-/producten-en-systemen/…

Dit klinkt wel echt super, ben ook wel benieuwd naar de prijs
oldhuus
Quote:
@dickjr: hele andere prijzen op.

Ik las rond de 130 euro/koe per jaar, dat zou inclusief rente/aflossing of lease ofzoiets zijn. Iemand van Delaval noemde een lager bedrag, misschien dat Dickjr het kan toelichten.
Zal ook er vanaf hangen, bij een melkrobot heb je 1 melkstal bij een melkput natuurlijk meerdere afnameapparaten nodig.

Schijnt dat dit systeem ontwikkelen Delaval meer gekost heeft als de ontwikkeling van een melkrobot..
jvt
@dickjr
ben bij een voorlichtingsbijeenkomst geweest van de blauwe firma, en als je dan in 10 jaar ging tellen kwam je toch een eind in de richting van het door mij genoemde bedrag. Was voor mij tenminste de reden om het ( nog) niet aan te schaffen...
melk-t
@jvt
En wat zijn de opbrengsten? De kosten zijn niet zo moeilijk. Ik denk dat er wel veel mee te behalen valt, maar hoeveel euro's?
oldhuus
Quote:
@melk-t: En wat zijn de opbrengsten

Hangt er natuurlijk vanaf wat je met de gegevens doet, doe je er niks mee dan levert het ook helemaal niks op 😄
jvt
@melk-t

volgens de heren van de blauwe melkmachines levert het alleen veel geld op. Denk dat ze het een heel eind bij het rechte eind hebben, alleen al door het ketose verhaal; de gemiddelde boer behandeld een aantal van deze koeien nooit en in elk geval pas als je ketose kunt constateren; bij de herdmanager een dag of 3 eerder. Maar.. het is met alles, je kunt een euro maar 1 keer uitgeven, en volgend jaar hebben we andere investeringsplannen die in elk geval eerst moeten worden uitgevoerd. Denk wel dat als je financieel goed in de slappe was zit, en moet twijfelen tussen de herdmanager en je fendt van 4 jaar oud vervangen voor wederom een nieuwe fendt je voor de herdmanager moet kiezen..
dickjr
@jvt
je hebt ook wel een beetje gelijk alleen is het niet zo dat het direct een ton kost. de aanschaf is ongeveer 50.000E voor 2 x VMS en 130 koeien het onderhoud en de gebruiksartikelen kosten op jaarbasis een kleine 10.000E over een levensduur van het apparaat is natuurlijk nog niks bekend maar het lijkt mij dat bij goed onderhoud er weinig slijt op komt? het apparaat kan ook in een financial lease plan worden aangeschaft en is dan na 5 jr volledig eigendom. op dit moment is er de mogelijkheid om het ding 1 jr te proberen en als je er niet tevreden over bent de mogelijkheid terug te geven je betaald dan alleen de gebruiks kosten van dat jaar (ong. 10.000E)
jvt
@dickjr
wij waren uitgegaan van inbouw in de melkstal en dan voor 250 melkkoeien, en dan kom je idd op een ander bedrag uit dan het door jou genoemde. Sorry voor de verwarring, gr, Joost

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , dairy en stappenteller geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
8