Mestarme gebieden hebben geen enkel belang bij mestverwerking

Ingezonden door Jos Klomp,

Ik lees het volgende van de voorzitter van ZLTO Dhr. Hans Huijbers met betrekking tot de Nieuwe Mestwet:


“De weg is nu vrij om van Nederlandse mest een waardevolle grondstof te maken, die kunstmest kan vervangen, energie levert en organische stof aanvoert voor onze bodem. Mest zal straks een onmisbare schakel zijn in de kringloop van onze groene economie,” aldus LTO-bestuurder Hans Huijbers .

Allereerst wil ik gezegd hebben dat ik het een goede zaak vind dat LTO zich blijft inspannen om het dossier Mest eindelijk opgelost te krijgen . Het drievoudige voorstel (de 3 banen; verwerking, voerspoor en kunstmestvervanger) waaraan ook LTO gewerkt heeft biedt een goede basis om een evenwicht te brengen in mest productie en aanwending.

Wat ik me wel afvraag is of bij de uiteindelijke verwerking van mest er wel gerekend mag worden op “energie en organische stof” want het één sluit het andere uit. De mest is pas “verwerkt” volgens de nieuwe mestwet als het niet meer op dierlijke mest lijkt. Als voorbeeld van verwerking noemt men de assen van verbrande mest. Als dat de norm is dan betekend energie uit mest niets anders dan het compleet opheffen van de organische fractie in die mest. De eerste tekenen zijn er dat een biogasinstallatie dat ook kan (zelfs moet om behoorlijk te draaien). Dus binnen de nieuwe mestwet bestaat er geen EN tussen verwerking en organische stof.

Van al het huidige biogas dat uit co-vergisters komt is 12% afkomstig uit mest maar dat vormt wel 52% van al de biomassa1 in zo’n co-vergisters. Dit type vergisters leveren alleen maar meer mest op vanwege de co-producten in het digestaat. Dus in die richting zullen de mestverwerkingsinstallatie het dan ook niet snel gaan zoeken. Systemen die de organische stof verwijderen zijn de grootste kanshebbers om als mestverwerkingsinstallaties in aanmerking te komen.

De relaties in de nieuwe mestwet tussen kunstmestvervanger, energie en organische stof kent twee oplossingen:
Kunstmestvervanger + organische stof (al het ware de huidige situatie van mest)
Kunstmestvervanger + energie (toekomstige situatie van verwerkt mest)
Dat zijn nou de dilemma’s! Als de mestoverschotten evenredig verdeeld zou zijn over Nederland dan was er helemaal niets aan de hand geweest. Maar dat is niet zo, regio’s zuid en oostelijk Nederland hebben te veel en er zijn regio’s die te weinig hebben. Verwerking van mest is duurder dan het plaatsen in de landbouw. Er is animo om te zoek naar een verwerking is minder kostbaar is. Daar schuilt mogelijk een groot probleem in voor de landbouw die nu nog mest (bestaande uit kunstmestvervanger en organische stof te samen) uit overschotgebieden ontvangt.

Wanneer de overschotgebieden erin slagen de kostprijs voor verwerking effectief te maken dan ontstaat er energie in de overschotgebieden en gaat de verwerkte mest (enkel kunstmestvervanger zonder organische stof) richting mest arme gebieden. In die gebieden komen ze met een te kort aan organische stof te zitten. Dus mest arme gebieden hebben belang bij geen enkel vorm van mestverwerking en overschotgebieden hebben belang bij het zoeken naar kosteneffectieve mestverwerkingsinstallatie.

Bron:
1 Evaluatie van de vergisters in Nederland i.o.v. Agentschap NL Divisie energie & Klimaat

Deel dit topic

Reacties

Richard1
Mest arme gebieden zijn inderdaad niet gebaad bij mestverwerking. Tenzij de ontstane kunstmestvervanger interessanter is dan echte kunstmest, of door prijs of door kwaliteit. De bemesting zal voor gangbare landbouw toch blijven bestaan uit een gedeelte organische mest en een deel kunstmest.
casev
Je kan dr nog zo'n gelikt verhaal en cijfers bij halen, maar het 'mestprobleem' is geen technisch probleem, maar gewoon vanwege het feit dat de overheid niet nog meer (intensieve) veehouderij wil........ kortom, je krijgt in denhaag/brussel je gelijk toch niet.....
Serigas
Ik ben de schrijver van bovenstaande stuk en wil graag de mijn persoonlijke interesse in mestverwerking aangeven. Momenteel zijn wij een proefinstallatie aan het bouwen in Zeewolde en daar gaan we 5.500ton/jaar koemest verwerken. Het beoogd effect voor de ondernemer is dat hij zijn koemest omzet in kunstmestvervanger.
+1
spotmelker
Overschat de aanvoer van organischestof via dierlijke mest niet. Organischestof wordt veruit het snelst opgebouwd door de grasteelt. Wil je met rundveedrijfmest je organischestofgehalte van de grond opkrikken dan zou je jaarlijks > 400 ton/ha moeten/mogen uitrijden. Bron LBI. Als ik als akkerbouwer mest zou aanvoeren zou ik dat doen om zo weinig mogelijk kunstmest te hoeven gebruiken, kortom kassa. En die organischestofopbouw via het bouwplan realiseren.
pieta
Een akkerbouwer met gras dus.
+1
George
Organische stof bouw je ook op met de teelt van korrelmais. Al het maisstro in de grond is erg goed voor de grond.
Serigas
Nou ben ik geen akkerbouwer maar 400ton per Hectar is toch zo´n beetje 10x meer aan je mag aanwenden om niet over de fosfaatnorm heen te geraken. Dus wat het argument betreft dat mest de organische stof in de bodem opkrikt, dat is dan slechts voor 10% waar.
Dan begrijp in die akkerbouwer wel die al zijn mineralen uit de mest in de vorm van BioNPK aanwendt om zodoende de dure kunstmest te omzeilen. Daarnaast is de structuurschade minder of zelfs helemaal niet omdat niet met 90% water over het land wordt gereden. Daarvan wordt gezegd dat het de opbrengst ten goede komt alhoewel de genoemde percentages wel sterk uiteen lopen.
jverstraten
Serigas, er leiden meer wegen naar rome en idd. er zit wel spanning in organische stof versus energie maar het ene sluit het andere niet uit.In ieder geval houd je na vergisting nog organische stof over. Als je vervolgens scheid, de dikke fractie droogt tot een product wat over langere afstand kostentechnisch te transporteren is, onstaat er een product wat in gebieden waar nu weinig of geen drijfmest wordt aangewend, zowel voor aanvoer van P als ook organische stof kan zorgen. IN dat geval heb je dus zowel energieproductie als organische stof aanvoer.
Het wordt anders als je vervolgens op eigen grond geen onbewerkte drijfmest meer aanwend maar bijv. alleen de dunne fractie na scheiding ( al dan niet eerst vergist) dan mis je ook de organische stof. Maar voor een veehouderijbedrijf met voldoende grasareaal lijkt mij dit niet zo'n probleem, een akkerbouwbedrijf met veel rooivruchten krijgt dit natuurlijk nooit aangevuld.Daarom is er ook nauwelijks een markt voor bewerkte mest in NL. Trouwens mest mag na mestbewerking nog best op mest lijken. Mestbewerking is nl. niets anders dan mest op een zodanige manier bewerken dat deze buiten NL mag worden afgezet. Denk daarbij ook aan hygieniseren en compostern!
Serigas
@jverstraten, Dank je voor je reactie. Dus gasland kan wel wat lijden met weinig ODS (Organische Droge Stof) in de bemesting en voor akkerbouw geldt, in het bijzonder gewassen uit de grond, dat drijfmest sowieso te weinig ODS bevatten om aan het bouwplan hiervoor te voldoen.
Er zijn conventionele vergisters die, al dan niet met co-producten, een digestaat overhouden met 40 - 60% ODS dat als dikke fractie prima spul is om de ODS in de bodem aan te vullen. Het propleem waar NL me kampt is dat we mest teveel hebben, van al het digestaat in NL wordt het overgrote gedeelte onder mest geschaard. Dus dat maakt dat probleem niet kleiner.
Wat eigenlijk nodig is zijn vergisters die geen enkele vorm van mest opleveren, dan maak je het probleem daadwerkelijk kleiner. Zo'n vergistertype is nu in aanbouw in Zeewolde. De betreffende ondernemer gaat zijn mineralen (uit alléén zijn eigen koemest)straks op het land uitrijden als zou hij het aanwenden met de ODS er nog in. Hij mikt op minder structuurschade dat voor meer rendement moet gaan zorgen.

Voor coöperaties zou dit monovergistingsproces ook een uitkomst zijn wanneer de minister de aanwijzing als Verwerking mest zou geven op de tot 80%DS droge BioNPK korrel (met minder dan 10% ODS bezit). Eigenlijk lijkt die droge korrel in de verste verre niet meer op dierlijk mest en lijkt het eereder nog op de assen van verbrande mest (wat luchtemissie- probelemen geeft) dat de minister wel ziet als Verwerkte mest.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , lto , energie , kunstmest , biogas , mestverwerking , zlto , digestaat , voerspoor , mestwet , grondstof en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
6