Bleker wil praktijkproef bovengronds aanwenden mest niet verlengen

In totaal 70 tot 90% extra ammoniakemissie is niet niks:

Staatssecretaris Bleker van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is niet van plan de praktijkproef bovengronds aanwenden van mest, waaraan de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) en de Vereniging Noordelijke Friese Wouden (NFW) in de periode 2010-2012 uitvoering hebben gegeven, te verlengen. Bleker schrijft dat in een reactie op een motie van de Tweede Kamer.

Verlenging van een eerder verleende ontheffing voor bovengronds uitrijden ligt niet voor de hand omdat het onderzoek waarvoor die ontheffing was verleend reeds in 2011 is geëvalueerd en afgesloten, waarbij gebruik is gemaakt van berekeningen door de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM).

Doorslaggevend voor de beoordeling van de proef was voor Bleker de bevinding dat de ammoniakemissie op bedrijfsniveau bij de bedrijven die aan die proef hebben deelgenomen, niettegenstaande voermaatregelen en intensievere beweiding, gemiddeld circa 90% hoger was dan op een gemiddeld melkveebedrijf in het noordwesten van Nederland dat gebruik maakt van de sleufkouter en gemiddeld circa 70% hoger dan een bedrijf dat gebruik maakt van de sleepvoetmethode.

Omdat Bleker de voorschriften voor aanwending gaat aanscherpen, in die zin dat drijfmest vanaf 1 januari ook op grasland op klei en veen in de bodem moet worden gebracht, acht hij het niet verdedigbaar een ontheffing te verlenen voor een doorstart van de proef indien die hetzelfde inhoudt als de eerder afgesloten proef en zonder dat uitzicht bestaat op ammoniakemissies die vergelijkbaar zijn met die van voorgeschreven methoden. Bleker is wel bereid een ontheffing te overwegen voor uitvoering van een goed onderbouwde proef die tot doel heeft kennis te verwerven omtrent stikstofverliezen en effecten op het bodemleven, voor zover ook aannemelijk wordt gemaakt dat het voor de uitvoering van zo’n proef noodzakelijk is dat circa 50 bedrijven breedwerpig bovengronds drijfmest aanwenden.

bron: Ministerie van EL&I

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , innovatie , emissie , grasland , milieu , ammoniakemissie , drijfmest , eli , boer , lei , melkveebedrijf , meststoffenwet , bodemleven , 2012 en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
1