Column Sjakie: De wittebroodsweken zijn voorbij voor Piet Boer

Door Jack Rijlaarsdam,

Op de handen zitten

Natuurlijk wil een supermarkt goedkoop inkopen. Zoals AH dat doet, korting op lopende contracten afdwingen, is een misselijk makende manier van zaken doen. De ratten dragen tegenwoordig een stropdas in Zaandam. Hetzelfde gebeurt bij Jumbo.

Protesterende leden van Royal FrieslandCampina (RFC) hebben echter boter op het hoofd. Hun coöperatie had een meerjarige afspraak met de biologische leveranciers dat zij een door het LEI berekende toeslag op de gangbare melkprijs zouden ontvangen. Nu de biomelkprijs uit de pas kwam te lopen met de verdiensten, meende de directie de biologische toeslag eigenhandig te kunnen corrigeren. Uiteraard met een storm van protest als gevolg. Onderhandelingen werden gestart om te komen tot een biomelkprijs, die onafhankelijk wordt van de gangbare melkprijs. Een mooie kans om proef te draaien met het uitbetalen van een op eigen resultaat gebaseerde melkprijs.

Tot mijn spijt komt RFC met een aftreksel van de garantieprijs. Na de fusie was dit systeem geen onlogische keuze. De leden van FrieslandFoods waren zoiets immers al gewend met de marktconforme melkprijs. Het systeem bood ook redelijk zicht op gerealiseerde synergievoordelen en het hieraan gekoppelde bonussysteem voor het management verschafte hen loon naar werken. Het blijft toch ingewikkeld: maandelijks inschatten wat de concurrentie komende maand zal gaan uitbetalen en dit corrigeren voor eerdere miscalculaties, reserveringen door de referentiebedrijven en de eigen toeslagensystematiek.

Over het niveau van de melkprijs is volgens de LTO-melkprijsvergelijking weinig te klagen. Toch groeit de onvrede. Het is weinig minder dan een blamage dat één van ’s werelds grootste zuivelcoöperaties zich aan haar verantwoordelijkheid onttrekt en zich laf achter een handvol concurrenten verschuilt bij de bepaling van de uitbetalingsprijs.

In Duitsland zetten Aldi en Lidl de prijs in onderhandelingen met leveranciers, de overigen richten zich hiernaar. RFC zou deze rol ook kunnen spelen door als marktleider de toon te zetten. De afgelopen maanden stijgen de zuivelnoteringen wereldwijd, de spotmarkt explodeert, maar alle West-Europese zuivelondernemingen blijven op hun handen zitten, kijkend naar elkaar. Een plus(je) op de melkprijs wakkert het sentiment op de markt aan en stimuleert de prijsvorming. Het is een gemiste kans dat dit onder het huidige systeem niet mogelijk is.

De wittebroodsweken zijn voorbij voor voorzitter Piet Boer, komend jaar vindt de evaluatie van de melkprijssystematiek weer plaats. Genoeg geteerd op de initiatieven van voorgangers, tijd om het oor bij de leden te luister te leggen.

Jack Rijlaarsdam,

Stompetoren

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

nieuweoogst.nu/_img/logo_no.gif/

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Jack krijgt in dezelfde Nieuwe Oogst direct uitgebreid antwoord van Piet:

De brandende vraag: waarom houdt RFC de garantieprijs al vier maanden stabiel (32 cent), terwijl de zuivelnoteringen ‘sky-high’ zijn en de spotmarkt records noteert? Het voedt de speculatie. Meer winst betekent meer bonus voor managers, terwijl bestuur en directie straks met een prestatietoeslag van pakweg 3 cent goede sier maken naar de leden, die dat geld liever nu beuren.

Boer begrijpt de emoties in het veld, zeker nu de voerkosten het niveau van de melkprijs ondersneeuwen. Maar de realiteit, zo legt hij maar weer eens uit, is dat de noteringen slechts een indicatie zijn van de melkprijsontwikkeling. De garantieprijs van FrieslandCampina is gebaseerd op veel meer factoren, zoals bijvoorbeeld langere contracten met handelaren of afnemers. ,,Dat maakt dat tussen een stijging van de noteringen en een melkprijsstijging tijd zit. Bij een daling is dat niet anders, bleek dit voorjaar weer.’’

Garantieprijs

Oud-commissaris Harm Holman van RFC stelde onlangs in dit blad dat het ‘voor het coöperatieve gevoel’ beter was geweest een halve cent op de garantieprijs te doen. Boer, strijdvaardig: ,,Omwille van het sentiment? Wat koop je ervoor? Bij een gemiddelde boer met 50.000 liter per maand heb je het over een plus van 250 euro. Bovendien, het suggereert dat de garantieprijs natte vingerwerk is, waarmee we elke maand maar wat spelen.’’

Niets is minder waar, stelt de voorzitter. Hij legt uit dat RFC-ecometristen elke maand op basis van de uitbetaalde prijzen van andere zuivelondernemingen (inclusief nabetaling en reservering) zo goed mogelijk proberen in te schatten wat de prijs voor de komende maand wordt. Daaruit rolt de garantieprijs, die op maandbasis wellicht niet altijd, maar op jaarbasis wél exact uitkomt. Er vindt bovendien maandelijks een correctie plaats, mocht de prijs in de voorgaande maand te laag of te hoog zijn geschat.

Boer: ,,De empathische benadering van Harm staat dwars op de zakelijke, objectieve manier waarop hij als commissaris functioneerde. Goochelen met de garantieprijs herbergt het gevaar stuurloos te raken doordat je te veel sigaren uit eigen doos uitdeelt. Op het einde van het jaar gaat het erom wat je in de markt verdiend hebt. Laten we realistisch blijven en elkaar niet voor de gek houden.’’

Zoveel is duidelijk: het model van de garantieprijssystematiek, dat in 2013 opnieuw voor drie jaar moet worden goedgekeurd door de leden, staat bij het bestuur niet ter discussie. Sterker nog, de tevredenheid is groot. Zo groot, dat RFC het systeem in 2013 ook voor de 140 biologische melkveehouders introduceert. ,,Het is een transparant systeem en een goede afspiegeling van de opbrengsten in de markt’’, vindt Boer.

Of je met het systeem van de garantieprijs ook de maximale melkprijs uit de actuele zuivelmarkt sleept, betwijfelen sommigen. Boer niet: ,,Anders hadden we het echt wel anders gedaan. Ik heb maar één opdracht: een zo hoog mogelijke opbrengst organiseren voor de leden.’’

Ter bevestiging wijst de voorzitter op de LTO-Melkprijsvergelijking van de afgelopen twee jaar. ,,Op basis daarvan mag je concluderen dat we met onze melkprijs de regie hebben en dat we toonaangevend zijn. Als we onze nabetalingsambitie waar maken, blijven we dat de komende jaren.’’

Boer doelt op de dit voorjaar uitgesproken ambitie van RFC om met haar prestatietoeslag en ledenreservering meer dan 2 cent nabetaling te doen. ,,We zeggen dus eigenlijk dat we elk jaar een melkprijs betalen die minstens 2 cent hoger ligt dan die van alle grote zuivelproducenten in West-Europa waarmee we rechtstreeks concurreren. Dat vind ik nogal wat. Leden mogen ons daar op afrekenen.’’

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Grasbaal: De garantieprijs van FrieslandCampina is gebaseerd op veel meer factoren, zoals bijvoorbeeld langere contracten met handelaren of afnemers.

Onze voorzitter snapt de eigen melkprijssystematiek nog niet helemaal.

Van de RFC-site:
De garantieprijs komt overeen met de gemiddelde jaarprijzen voor boerderijmelk, inclusief nabetaling en de reservering op naam in Duitsland, Denemarken, Nederland en België. Op jaarbasis, van januari tot en met december, betalen we de garantieprijs maandelijks volledig uit.
De ontwikkeling van de garantieprijs per maand wordt bepaald door de maandelijkse ontwikkeling van de genoemde melkprijzen en is onafhankelijk van het resultaat van de onderneming.

Bovengenoemde factoren spelen dus absoluut geen rol bij de totstandkoming van de garantieprijs.
mlkvhoudr
Ja jack, daar laat je hem vakkundig "op zijn muil gaan "
+1
Richard1
Jack, het is ook maar net hoe je het wil lezen. Je kan ook lezen dat ze bij RFC aan de hand van contracten die andere coops hebben afgesloten en de noteringen een schatting maken van wat de Coops gaan uit betalen. Ze moeten immers een melkprijs schatten terwijl de andere Coops zelf nog niet weten wat ze die maand uit zullen gaan betalen.

Bij de fusie is gekozen voor een zo transparant mogelijke melkprijssystematiek. Zodoende maken ze een schatting van de markt en betalen die prijs uit. Wanneer er toen verteld was: "Wij zetten aan het begin van de maand een prijs." Dan was RFC de prijszetter geweest, ook al hadden ze dit nauwelijks onderbouwd. Nu ze het wel transparant doen zijn ze de gebeten hond. De centen moeten ook bij RFC eerst verdiend worden voor ze ze uit kunnen betalen.
mlkvhoudr
@Richard1

dat is nou net het probleem, de uitbetaalde melkprijs lijkt niet met moeite gehaald worden, maar met gemak.

Het is een beetje als sterspelers toch maar niet opstellen omdat ze het nivo van de competitie ontstegen zijn. terwijl je wel van de concurrent kan winnen, maar het gewoon niet wil
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Richard1: Dan was RFC de prijszetter geweest

Dat is wat ik van het begin af aan verlang van een krachtige onderneming als RFC. Ik krijg steeds meer medestanders door de huidige melkprijsontwikkeling, maar Piet Boer heeft dat niet in de gaten.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Richard1: De centen moeten ook bij RFC eerst verdiend worden voor ze ze uit kunnen betalen.

Dat is het probleem niet, dat weet jij ook wel. Er wordt door de huidige ontwikkelingen echt bakken met geld 'verdiend'. Volgens mijn bronnen wordt er een plus tussen de vijf en zes cent bovenop de garantieprijs gemaakt.
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Hij heeft het wil in de gaten denk ik Jack Maar het zo maar even verandereen is moeilijker als wij alls boeren denken
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: Hij heeft het wil in de gaten denk ik

Dan weet hij dat goed te verbergen, uit de NO:

het model van de garantieprijssystematiek, dat in 2013 opnieuw voor drie jaar moet worden goedgekeurd door de leden, staat bij het bestuur niet ter discussie. Sterker nog, de tevredenheid is groot. Zo groot, dat RFC het systeem in 2013 ook voor de 140 biologische melkveehouders introduceert. ,,Het is een transparant systeem en een goede afspiegeling van de opbrengsten in de markt’’, vindt Boer.

Of je met het systeem van de garantieprijs ook de maximale melkprijs uit de actuele zuivelmarkt sleept, betwijfelen sommigen. Boer niet: ,,Anders hadden we het echt wel anders gedaan.
Dre van Helmond
@Jack Rijlaarsdam Jack ik heb ergens gelezen dat ze omgerekend
5 cent per liter verdient hebben .Dus dat hadden ze ons meer kunnen betalen .Nu geven ze dadelijk 2 cent nabetaling op een goed moment en we praten nergens meer over .
gerrie-hul
Maar wat gaat het voor de melkveehouders opleveren sjack
jansen2
Dus straks hoge winst rapporteren , boeren tevreden
Maar, supermarkten zeggen vlak na bekentmaking hogere winst RFC dat het dan maar wat goedkoper in de winkel moet
Maar, de vakbonden zeggen na zo,n bekentmaking dat de loonruimte wel wat groter is
Dus: hogere opbrengstprijzen van grondstof(melk dus) direct uitbetalen aan boeren
Grasbaal
Het hoort allemaal bij het volwassen worden volgens het commentaar van Rene van Buitenen in Zuivelzicht. Wat ik overbodig vind in de garantieprijs voor Biologsiche melk is de weidemelktoeslag:


Bron:Zuivelzicht
Grasbaal
RFC: 10 bioboeren weg

6 biologische melkveehouders en 4 gangbare melkveehouders in omschakeling naar biologisch hebben hun lidmaatschap van Royal FrieslandCampina (RFC) opgezegd. Per 1 januari 2013 leveren ze geen melk meer.


Ontevreden over de gang van zaken rondom de biologische melkprijs dreigden veel biologische melkveehouders de afgelopen weken met opzeggen. Veehouders moesten voor 1 oktober kenbaar maken of ze in 2013 melk willen leveren.

Uiteindelijk zijn het 6 bestaande en 4 toekomstige ledenleveranciers geworden, zegt een RFC-woordvoerder.

Eko-Holland
De vertrekkers stappen over naar Eko-Holland, een leveranciersvereniging van circa 100 biologische melkveehouders en een melkplas van rond de 40 miljoen liter melk.

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…:
Dre van Helmond
Van mij mogen alle biologische melkveehouders vertrekken bij RFC .
Voor hen is het ook beter dat ze hun melk apart verwerken en vermarkten .
En voor ons is het beter om niet te concurreren met onze collega's .
Laat dat een ander maar doen .
Ik vind de belangen te verschillend !

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , lto , frieslandcampina , melkprijs , campina , fusie , supermarkt , boter , boer , rfc , spotmarkt , coöperatie , lei , coöperaties , melkprijsvergelijking , zuivelnoteringen , biomelkprijs , biomelk , garantieprijs en aldi geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
6