RFC: zelfstandige biologische melkprijs

Vanaf 2013 krijgen biologische leden-melkveehouders van FrieslandCampinaeen biologische melkprijs uitbetaald die los staat van de gangbare melkprijs.Dit plan is vandaag door FrieslandCampina gepresenteerd aan biologischeleden-melkveehouders. De biologische melkprijs bestaat uit een biologischegarantieprijs die gebaseerd is op de prijs voor biologische boerderijmelk inde omringende landen.

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Moeten ze voor deze prijs ook al weer een gemiddelde ergens vandaan halen?
Grasbaal
Niet iedereen is er evenblij mee:

Biologische leegloop dreigt bij RFC


Het bestuur van belangenbehartiger De Natuurweide bespreekt maandag het plan om met een groep biologische melkveehouders collectief op te stappen bij Royal FrieslandCampina (RFC). 'De onvrede over de gang van zaken is groot', zegt voorzitter Teunis Jacob Slob.

De melkveehouder uit Noordeloos verwoordt het gevoel van een substantieel deel van de ledenmelkveehouders van RFC: 'Ik ben blij dat we een eigen melkprijs krijgen, die ontkoppeld is van gangbaar. Maar niet met de manier waarop die tot stand komt. En niet met de wijze hoe de melkprijs voor 2012 tot stand is gekomen.'

De nieuwe melkprijssystematiek van RFC werd gisteren gepresenteerd op een besloten bijeenkomst. De onvrede van de leden zit hem vooral in de manier waarop de melkprijs voor 2012 is vastgesteld.

RFC betaalt een biologische toeslag van 8,6 cent per liter melk op de garantieprijs. De boeren wilden 11,4 cent, gebaseerd op een berekening van Landbouw-Economisch Instituut LEI..

Extra nabetaling
RFC stelde echter dat die meerprijs niet kan worden terugverdiend in de markt en hield het bij 8,6 cent. Desondanks biedt RFC de boeren nu een nacalculatie aan op basis van de nieuw voorgestelde garantieprijssystematiek. Blijkt dat de prijs te laag is uitgevallen dan past RFC het verschil bij.

De ingeschatte plus op dit moment bedraagt ongeveer een halve cent per liter melk, wat de meerprijs van 8,6 naar 9,1 cent zou tillen. Een negatieve correctie over 2012 richting de biologische leden vindt sowieso niet plaats.

Eenzijdig
Ondanks de positieve plannen blijft er volgens Slob onder veel leden toch een gevoel van onvrede hangen. Onvrede over de te eenzijdige manier van communiceren door bestuur en directie van RFC. 'En onvrede over het onvermogen om hier niet met elkaar uit te komen, een coöperatie onwaardig’, aldus Slob.

Melkveehouders die weg willen, hebben nog 9 dagen de tijd om dat kenbaar te maken. Opzeggen van het lidmaatschap kan tot uiterlijk 1 oktober.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , melkveehouders , garantieprijs en boerderijmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0