Melkprijs-voerprijsratio zit onder het nivo van 2009.

In vakblad Melkveebedrijf wordt maandelijks de verhouding melkgeld tov voerprijzen uitgedrukt , deze is gezakt van ca 2,5 in 2011 naar 1,62 in juni 2012. Dit geeft aan dat het rendement van melken momenteel extreem laag is.
Hoe kan het dat melkveehouders voer van extreem hoge waarde om blijven zetten in melk met een lage verkoopwaarde?

Deel dit topic

Reacties

Richard1
Je hebt tot op zekere hoogte geen keus. In NL zijn de vaste kosten zo hoog dat het niet volmelken van je quotum bijna niet uitkan. Kijk in quotumloze landen en landen waar het vooral om variabele kosten gaat (VS)daar gaan massaal koeien naar de slachterij, het voer is daar een veel groter deel van de kostprijs. Je kan ook maar een keer stoppen met koeien voeren, wanneer de verhouding voer/melkprijs beter wordt kun je de knop niet zomaar omzetten en weer harder melken.
meelezer
@jg -
In vakblad Melkveebedrijf wordt maandelijks de verhouding melkgeld tov voerprijzen uitgedrukt , deze is gezakt van ca 2,5 in 2011 naar 1,62 in juni 2012. Dit geeft aan dat het rendement van melken momenteel extreem laag is.

Wat was dan de melkprijs-voerprijsratio in 2009? Dat kan ik niet uit jouw verhaal afleiden!

Veel belangrijker vind ik melkopbrengst - voerkosten. Dat bepaalt of er iets over kan blijven.

nu : 30 - 16 = 14 cent
2009: 21 - 14 = 7 cent
(cijfers zijn uit de lucht gegrepen en voerkosten inclusief (eigen?)ruwvoer. In beide jaren is het voersaldo te klein om van gekocht voer 20 cent leaseprijs te betalen.
pieta
Je kunt het natuurlijk wel wat beter schatten 32 eurocent delen door 1,62 geeft 19,8 cent voerkosten. Bij dezelfde verhouding als in 2009 heb je dankzij een hoger prijsniveau meer marge.
jg
De verhoudingen zijn iets anders meelezer.
meelezer
En nog steeds vertel je niet de melkprijs-voerprijsratio van 2009. Dat deze in 2011 boven gemiddeld was behoeft geen twijfel. De titel suggereert dat jij deze ook weet voor het jaar 2009 en ik niet.
adrie
In Denemarken heet dat, geld betalen om aan het werk te zijn, niet ongebruikelijk hier. 😞
mlkvhoudr
Morgen als de sirene gaat begint het omhoog schieten van de melkprijs kan niet missen.

EN MAG NIET MISSEN Het is tijd voor de melkveehouders om mee te gaan profiteren van de betere marktprijzen, en @sjakie zou het regelen bij de grootste coop, dus dat kan niet missen aankomenende maandag 😉
jg
Op basis van hogere uitbetaling door referentiebedrijven is geen verhoging te realiseren. Alleen op basis van verwachtingen, hooguit 1 cent.
mlkvhoudr
Lees net op z-net dat de koeien meer melk zijn gaan geven in de week dat ik weg was en dat de gehaltes weer gestegen zijn.

Denk dat ik maar weer op vakantie moet gaan 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melken , voer , melkveehouders , melkveebedrijf , melkgeld , rendement en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1